Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Prancūzų menininkės Sophie Calle kūriniai Kaune tampa lankytojų traukos centru

Sophie Calle – prancūzų menininkė, maištininkė, šokiruojanti bei stebinanti meno pasaulį savo išradingumu bei ekscentriškomis idėjomis. Jos darbuose atsispindi visos pasaulio dorybės bei ydos.
news_59e776fa11cf4fb5abd5.jpg
news_59e776fa11cf4fb5abd5.jpg

Menininkė, didžiają dalį pasaulio stebinti pro fotoaparato objektyvą, fiksuoja ne tik dabartines pasaulio formas, bet ir dingusias, išnykusias laiko tėkmėje, sunaikintas besikeičiančių pasaulio ideologijų.

Jos fotoaparatas fiksuoja paminklus, kurie buvo nugriauti, asmenis, kurie jau seniai žuvę, pastatus, kuriuos laikas bei žmonės jau spėjo paversti tik dulkėmis.

„Tai buvo labia humaniškas paminklas jauniems kareiviams“; „Ji buvo metalinė, gruoblėtu paviršium. Šio ženklo man trūksta labiau nei kitų paminklų“; „Tai buvo atminimo ženklas jauniems Vokietijos kareiviams. Reikėjo palikti jį ramybėje“; „Neprisimenu nieko ypatingo. Nieko. Manęs tai nedomino“; „Tamsoje buvo memorialinė lenta“. („,Memorialinė lenta dezertyrams“)

Iki lapkričio 30 dienos Kaune vykstančioje 11-ojoje Kauno bienalėje meno gerbėjai turi progą susipažinti su 1996 metais Berlyne gimusiu Sophie Calle fotografijų ciklo projektu „Atsitraukimas“.

Kauno paveikslų galerijoje eksponuojamos 8 iš 12 ciklo Walter Kuna turimos S. Calle kolekcijos dalių. „Atsitraukimas“ – tai viena iš daugelio žaviosios prancūzaitės idėjų. Projekte menininkė sujungia 3 elementus. Fotografiją, kuri fiksuoja vietą paminklo, puošusio Rytų Berlyną prieš dešimtis metų, atsiminimus, kuriuos pateikė praeiviai, menantys paminklo gyvavimo laikus, bei archyvines paminklo fotografijas, kurias menininkei pavyko aptikti senuose leidiniuose.

Kauno bienalėje lankytojų laukia 8 Sophie Calle projekto „Atsitraukimas“ ekspozicijos: „Bareljefas ir vaikas“, „Biblioteka“, „Garbės sargyba“, „Leninas“, „Lenino paminklas“, „Siena“, „Paminklas kovotojų grupei“, bei „Memorialinė lenta dezertyrams“.

Šiuose prancūzų menininkės darbuose atsiskleidžia universalūs kūrėjos gabumai bei sugebėjimai iš nieko sukurti kažką. Rytų Berlyne stovėjusių paminklų vietą menininkė užpildo nuoširdžiais, kai kada šaltais ar sarkastiškais, asmeniškais, piktais, o kartais ir intymiais berlyniečių atsiminimais.

Ši paroda parodo lankytojui, kaip dažnai mes nepastebime šalia savęs esančių objektų, kaip didingi praeities liudytojai susilieja su pilka kasdienybe ir neretai pavirsta dulkėmis, statybinėmis atliekomis, arba baigia savo gyvenimą metalo supirktuvėje.

Kauno bienalė – reikšmingas šiuolaikinio meno renginys. Jos metu Kaunas pristatomas kaip profesionalaus meno sklaidos centras, organizuojamos įvairios edukacinės programos ne tik moksleiviams, bet ir suaugusiems. Tai puiki vieta stiprinti Lietuvos menininkų žinomumą, konkurencingumą, galimybė naujų menininkų debiutams, bei įvairių novatoriškų idėjų įgyvendinimui. Bienalės metu Kaunas tampa šiuolaikinio meno traukos centru, mieste stiprėja kultūros turizmas bei plėtra.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius