Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šiuolaikinio meno centro parodoje „Galva su daug minčių“ – pusšimtis meno projektų

Šį penktadienį Šiuolaikinio meno centre (ŠMC) duris atvėrė paroda „Galva su daug minčių“, atidaranti naują ŠMC parodų sezoną. Rudenį paskelbus atvirą kvietimą, ŠMC sulaukė daugiau nei 200 projektų siūlymų – 50 jų, sukurtų tiek Lietuvos, tiek užsienio menininkų, sugulė į ekspoziciją.
ŠMC atidaroma paroda „Galva su daug minčių“
ŠMC atidaroma paroda „Galva su daug minčių“ / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

Atviras kvietimas buvo skelbtas tik kelis kartus per ŠMC istoriją. Kaip spaudos konferencijoje teigė viena iš penkių parodos kuratorių Julija Fomina, buvo planuota, kad ši paroda bus paskutinė prieš ŠMC rekonstrukciją: „Galvojome, kad tai būtų puiki proga pergalvoti tiek institucijos profilį, tiek labiau atsiverti įvairesnėms praktikoms, įvairiausiems pasiūlymams, suprasti meno lauko ir bendruomenės lūkesčius.“

Anot J.Fominos, paskelbus atvirą kvietimą, buvo kviečiama dalintis idėjomis bei projektais, kurie jų autoriams atrodo įdomūs, aktualūs, verti platesnio pristatymo čia ir dabar.

„Siekėme, kad parodoje atsispindėtų kūrybinių praktikų įvairovė. Ir galbūt pristatyti projektus, kūrėjus, kurie dėl įvairių priežasčių ŠMC anksčiau nebuvo rodomi <...> Atrenkant projektus, kiekviena rėmėmės savo kuratorine patirtimi, nes mes visos turime skirtingus požiūrius tiek į meno lauko praktikas, tiek į tai, kaip turėtų būti kuriamos parodos “, – sakė J.Fomina.

Parodą taip pat kuravusi Ūla Tornau atkreipė dėmesį, jog daug parodoje pristatomų menininkų nagrinėja kaitos, tranzito, atsinaujimo temas ir gręžiasi į šiandieną.

„Prieš kelerius metus rengiant didesnes parodas ir tyrimus, jautėsi kita kryptis – galvojimas apie ateitį: dažnai tamsią, kataklizminę, kalbant tiek apie ekologines katastrofas, tiek apie politinius procesus. Šioje parodoje nustebome, kad atsiranda stiprus fokusas į dabartį“, – sakė Ū.Tornau.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ŠMC atidaroma paroda „Galva su daug minčių“
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./ŠMC atidaroma paroda „Galva su daug minčių“

Pasiteiravus, ar planuojama ateityje dirbti su projektais, kurie buvo teikti, tačiau nepateko į parodą, Ū.Tornau teigia, kad tokia galimybė neatmetama – svarstyta visus projektus pristatyti ir šioje parodoje, tačiau tam nebuvo rasta tinkamos formos.

„Gal kai kurie projektai išaugs į savarankiškas parodas, kadangi mums siūlė ne tik kūrinius, bet ir ištisas kuruotas parodas ar kūrinių grupes, kurių dėl finansinių ir laiko resursų dabar nebūtų įmanoma suorganizuoti. Toliau šnekamės su dalimi autorių“, – sakė Ū.Tornau.

Ji taip pat pridūrė, jog atviro kvietimo dėka kuratorių komanda galėjo susipažinti su naujais autoriais, o taip pat iškelti ir svarbių klausimų, pvz., kaip į parodas galėtų būti įtraukiami menininkai neprofesionalai?

„Paskelbę atvirą kvietimą daug diskutavome, kas apskritai yra institucinis atvirumas – man atrodo, kad šia prasme mums dar teks padirbėti ir ateityje“, – sakė J.Fomina.

Paroda „Galva su daug minčių“ veiks iki balandžio 15 d.

ŠMC rekonstrukcija atidėta iki 2021 m.

Nors planuota, kad „Galva su daug minčių“ bus paskutinioji paroda prieš ŠMC rekonstrukciją, ŠMC direktorius Kęstutis Kuizinas teigė, jog pastato rekonstrukcija neprasidės anksčiau nei 2021 m. pavasarį.

Rekonstrukcijos data nukelta paaiškėjus, jog pastato techininė būklė yra prastesnė, nei manyta. Šiuo metu prasidėjo naujos finansavimo lėšų paieškos.

Pristatydamas šiemet dar laukiančias parodas, K.Kuizinas teigė, jog, kaip jau tapo įprasta, ŠMC vyks „JcDecaux“ premijos paroda, taip pat, bendradarbiaujant su Energetikos ir technikos muziejumi, organizuojama paroda apie atominę energetiką. Tarp šių metų solinių parodų ŠMC didžiausio dėmesio turėtų sulaukti planuojama rengti Venecijos „Auksinio liūto“ laureato Arthuro Jafa paroda.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius