-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 03 /16:56

Sostinės merui neįtiko nė vienas Lukiškių aikštės memorialo projektas

Vilniaus miesto savivaldybės meras Remigijus Šimašius Kultūros ministerijos organizuojamame balsavime renkant geriausią Lukiškių aikštės memorialą teigia pasigendantis galimybės nebalsuoti nė už vieną ir sako, kad 2018-aisiais aikštėje nereikėtų pastatyti „bet ko“.
Remigijus Šimašius
Remigijus Šimašius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Yra labai aišku, kad mes turime keturis modernistinius, postmodernistinius tokius sprendinius ir vieną labiau klasikinį. Tiesą sakant, tame Vyriausybės rengiamame balsavime, kuris vyksta, aš kaip vilnietis pasigendu vieno dalyko – galimybės pasakyti, kad nė vienas netinka, nes man atrodo, nereikia savęs į medį varyti, išsikalbėti, kad 2018 metais reikia pastatyti bet ką toje vietoje, nes tikrai nereikia, bet ko pastatyti, – penktadienį Žinių radijui aiškino meras. – Reikia pastatyti tokį paminklą, kuris įkvėptų lietuvius, įkvėptų didžiuotis savo tėvyne, ir jeigu reikia, vėl ją ginti kaip ir protėviai mūsų gynė.“

Kol kas dar niekas gyvenime nėra matęs Vyčio nei iš nugaros, nei iš priekio, nei iš kitos pusės.

R.Šimašius tvirtino tokio paminklo, kuris „tikrai labai smarkiai įkvėptų“, kol kas nematantis, ir pridūrė, kad memorialas neturėtų gadinti nuotaikos ar kelti klausimų.

„Vytis mane asmeniškai gal ir tenkintų, bet aš matau tam tikrų detalių neišspręstų. Be to, vienas dalykas labai svarbus. Vis dėlto Vytis yra mūsų herbas, mes jį visą laiką matome plokštumoje [...]. Kol kas dar niekas gyvenime nėra matęs Vyčio nei iš nugaros, nei iš priekio, nei iš kitos pusės, ir ta dalis žmonių labai pagrįstai sako, kad yra nepagarba herbui. Tai čia man tas niuansas yra, į kurį reikėtų tikrai labai atsižvelgti“, – sakė sostinės vadovas.

„Tikėčiausi šiek tiek daugiau iš skulptorių, menininkų, manau, kad dar toksai [paminklas], deja, negimė. Galbūt tautos balsas nulems, kad visiems pasirodys priimtinas kuris nors variantas“, – svarstė R.Šimašius.

Ketvirtadienį Vilniaus miesto savivaldybė paskelbė apie Lukiškių aikštės rekonstrukcijos pabaigą. Vyriausybė, 2018-aisiais minint Lietuvos valstybės atkūrimo šimtmetį, joje planuoja įkurdinti paminklą, įamžinantį kovą už Lietuvos laisvę. R.Šimašius tikina, kad apsibrėžti tikslios datos nereikėtų.

„Vyriausybė pati sau užsideda tokį uždavinį, kad būtinai 2018 metais [paminklą] pastatyti. Aš tai nesuprantu, kodėl tą reikia padaryti [...]“, – sako meras.

Kultūros ministerija ir Šiuolaikinis meno centras šiuo metu ragina visuomenę iš penkių atrinktų memorialo projektų išrinkti geriausiąjį (už projektus balsuoti ir su jais susipažinti galima čia). Visuomenės balsai nulems 50 proc. galutinio rezultato. Memorialus taip pat vertins ir ekspertų komisija, kurią, planuojama, sudarys daugiau narių nei anksčiau, taip pat ir tarptautiniai ekspertai.

Memorialų projektus pristatančius stendus galima išvysti ir pačioje aikštėje.

Visuomeninis judėjimas „TALKA Kalbai ir Tautai“, Lietuvos laisvės kovotojų sąjunga, Seimo Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų frakcijos nariai Audronius Ažubalis, Arvydas Anušauskas, Laurynas Kasčiūnas, Stasys Šedbaras, Žygimantas Pavilionis ir Seimo Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos frakcijos atstovas, Švietimo komiteto pirmininkas Eugenijus Jovaiša, pavieniai asmenys siekia, kad Lukiškių aikštėje būtų pastatytas būtent paminklas Vyčiui ir lapkričio viduryje ketina organizuoti šią idėją palaikančią protesto akciją.

Trys kūrinių projektai yra susiję su Vyčio idėja, tačiau tik vienas kolektyvų Lukiškių aikštėje siūlo statyti Vyčio skulptūrą.

Lukiškių aikštės Vilniuje sutvarkymo ir paminklo joje pastatymo klausimas sprendžiamas nuo 1999 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius