Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Viktoro Paukštelio miražai, sapnai ir dialogas su tradicija

Žinomas pianistas Viktoras Paukštelis (g. 1983), virtuoziškai interpretuojantis klasikos kūrinius, taip pat natūraliai užmezgė dialogą ir su tapybos tradicija. Iš jos „skolinasi“ ikonografinius paveikslų simbolius, alegorijas, kitus motyvus. Inspiracijų suteikia ir moksliniai, biografiniai tekstai, literatūros kūriniai.
Viktoro Paukštelio paveikslai: Kiautas II, 2020 ir Nakties sargyba, 2019.
Viktoro Paukštelio paveikslai: Kiautas II, 2020 ir Nakties sargyba, 2019. / Kultūros barai

Menininkas eruditas, atsirinkdamas paveikslus iš meno istorijos, apeliuoja į kolektyvinę atmintį. Pirmiausia jam svarbus universalumas, būdingas senųjų meistrų vaizdiniams. Ištisus šimtmečius karta iš kartos susiduria su panašiomis tragedijomis, nusivylimais, puoselėja panašias viltis. Todėl praeitį Paukštelis komentuoja iš šiuolaikinių pozicijų, susieja su šių dienų įvykiais.

Tapytojas pasitelkia ne tiek pačius istorinius paveikslus, kiek jų pėdsakus, įsirėžusius į kultūrinę atmintį. Iš Michelangelo, Caravaggio, Carlo Dolci’o, Jeano-Baptisto Siméono Chardino, Édouard’o Manet ar Paulio Gauguino šedevrų jis perima tik tam tikrus kompozicinius motyvus, kuriuos perkelia į tuščią erdvę arba susieja su fiktyviais vaizdiniais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius