Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje duris atvers pirmasis pasaulyje Samuelio Bako muziejus

Jau ketvirtadienį Vilniuje atidaromas pirmasis pasaulyje Samuelio Bako muziejus – pasaulinį pripažinimą pelnęs menininkas, gimęs Vilniuje ir šiuo metu gyvenantis Bostone, muziejui padovanojo keliasdešimt savo kūrinių. Trečiadienio vakarą jam bus įteiktas Vilniaus miesto garbės piliečio vardas.
Samuelio Bako muziejaus pristatymas
Samuelio Bako muziejaus pristatymas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Samuelio Bako muziejus įrengtas Valstybiniame Vilniaus Gaono žydų muziejuje. Jo direktorius Markas Zingeris trečiadienį vykusioje spaudos konferencijoje teigė, jog jaučiasi pakylėtas: „Didžiuojuosi tuo, kad išlaikiau S.Bakui prieš 6–7 metus Bostone duotą pažadą, kad jis turės namus naujoje suvienytoje Europoje, Lietuvoje, namus, kuriais taps muziejus jo gimtajame mieste. Muziejus atidaromas todėl, kad S.Bakas Lietuvai dovanojo savo kūrybinį palikimą nuo 1945 iki 2012 m. Mes tampame pirmuoju ir vieninteliu Bako muziejumi – toks muziejus kitais metais tikriausiai bus atidarytas ir Hjustone, Teksase. <...> Ir kas labiau vertas garbės piliečio vardo nei alkanas šio miesto vaikas, kurio gabumai minimi jau Vilniaus geto dienoraščiuose?“

S.Bakas 1933 m. gimė Vilniuje, o savo pirmąją piešinių parodą surengė Vilniaus gete, sulaukęs vos devynerių. Išgyvenęs Holokaustą, S.Bakas išvyko į Izraelį, galiausiai įsikūrė JAV.

S.Bakas spaudos konferencijoje sakė nežinantis, kaip padėkoti už tai, kas įvyko per pastaruosius penkerius metus. „Kai klausau to, kas čia vyksta, įsivaizduoju tokį vaizdinį: berniukas stovi priešais tamsią jūrą ir mažu šaukšteliu į kibirėlį bando semti jos vandenį. Manau, kad aš tai ir darau. Iš jūros, tragedijos jūros, bandau semtis įkvėpimo darbui, kurį dirbu kiekvieną dieną pastaruosius 60 metų“, – sakė menininkas.

Menininkas teigė, jog tai – jau penktasis jo vizitas Lietuvoje. Pirmasis įvyko po rugsėjo 11-osios įvykių, tuomet S.Bakas teigė norėjęs padėkoti atminčiai tų žmonių, kurie jam padėjo išgyventi.

„Reikėjo labai daug tų žmonių išminties, reikėjo drąsos, taip pat ir daug sėkmės. Bet sėkmės nebūtų užtekę, jei man nebūtų padėję žmonės, pašaliečiai, jei jie nebūtų turėję drąsos rizikuoti savo gyvybe, kad išgelbėtų kitą. Nežinau, kaip būčiau elgęsis toje situacijoje, jei būčiau buvęs suaugęs žmogus. Niekad nežinai, kaip pats pasielgtum, kol nepatenki į tokią situaciją, bet šių žmonių pavyzdys rodo, kad žmonės gali priimti teisingą sprendimą reikiamu metu“, – sakė S.Bakas.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Samuelis Bakas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Samuelis Bakas

JAV ambasadorė Lietuvoje Anne Hall teigė, jog muziejaus atidarymas yra istorinis įvykis Lietuvos ir JAV santykiuose. „Esame skolingi S.Bakui, talentingam menininkui, Amerikos litvakui, už jo gyvenimo kūrybą, saitus su Vilniumi ir humaniškumą, taip iškalbingai pasireiškiantį jo kūryboje.“

S.Bako muziejaus direktorė I.Šadzevičienė teigė, jog norint suprasti alegorinį menininko realizmą, būtina suprasti paties autoriaus filosofiją: „Bako atveju reikia suprasti pasaulį pagal Samuelį Baką, jo biografinius vingius ir kartu – turtingus tematinius paveikslus.“

Netrukus muziejuje planuojama įrengti dar vieną ekspozicinę erdvę bei įkurti edukacijos centrą. Atidarius antrąją ekspozicinę erdvę, muziejaus kolekcija dar labiau išsiplės: ją sudarys 125 menininko tapybos darbai, taip pat asmeninės donacijos.

Samuelio Bako muziejus lankytojams duris atvers nuo lapkričio 17 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius