Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Vilniuje prasidedančio „Re:formatų“ festivalio organizatoriai: viešos erdvės turi priklausyti miestiečiams

Ketvirtadienį Vilniaus Reformatų parke vyksta „Re:formatų“ festivalis, kurio organizatoriai, nepritariantys parko atnaujinimo planams, siekia aktyviau įtraukti miestiečius į sprendimus dėl miesto viešųjų erdvių.
Vilniuje „Re:formatų“ festivalis
„Re:formatų“ festivalis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Parko atnaujinimo projekto autoriai – savivaldybės įmonė „Vilniaus planas“ bei architektė Jurga Silvija Večerskytė-Šimeliūnė. Birželio mėnesį paskelbus, jog Vilniaus miesto savivaldybė pasirašė sutartį su rangovu – konkursą laimėjusia bendrove „Eikos statyba“, architektai, urbanistai, menotyrininkai ir suinteresuoti vilniečiai suabejojo, ar projekte deramai atsižvelgta į istoriškai ir kultūriškai jautrios vietos kontekstą, atkreipė dėmesį į projekto viešinimo trūkumą bei tai, kad paties parko pertvarkos projektui konkursas nebuvo skelbtas.

Priešais Vilniaus Evangelikų reformatų bažnyčią esantis Reformatų parkas įkurtas XVII a., šiaurinėje parko dalyje veikė reformatų kapinės. Dabartinis teritorijos išplanavimas sukurtas XX a. 9 dešimtmetyje, jo autoriai – G.Baravykas, G.Ramunis, K.Pempė. Čia stovėjo paminklas „Tarybiniams partizanams ir pogrindininkams“.

L.Kreivytė: Neturi būti pirma pinigai, o tada turiniai

Kaip teigė viena festivalio organizatorių, menotyrininkė Laima Kreivytė, projekto viešinimas visuomenei vyksta daugiau formaliai, o susirūpinę vilniečiai pelnytai kelia klausimą, kodėl nebuvo skelbtas parko atnaujinimo projekto konkursas.

„Kaip galima parkus reformuoti, transformuoti ir nepasitarus su visuomene, ir nepaskelbus konkurso? Nereikėtų sakyti, kad visuomenė per vėlai sureagavo – neteisinga visų pirma tai, kad tokios vietos pertvarkai nebuvo skelbtas konkursas. Kai neteisingai pradedi, natūralu, kad sulauki tokių reakcijų“, – sakė L.Kreivytė.

Jos teigimu, vienas pagrindinių organizatorių tikslų – atkreipti visuomenės dėmesį į ydingą praktiką: „Svarbu tai, kad susibūrė tikrai labai skirtingi žmonės – gyvenantis netoliese, reformatai, vilniečiai, kuriems rūpi viešos erdvės ar kurie nemano, kad dalį istorijos galima lengva ranka ištrinti ar pakeisti. Tačiau manau, jog pagrindinis festivalio tikslas yra atkreipti dėmesį, kad tokiu būdu, kurį matome šiuo atveju, neturi būti vykdomos jokios pertvarkos, kai pirmiausia padaromas projektas, nusamdomas rangovas ir tik tuomet mėginama derinti projektą su visuomene. Neturi būti pirma pinigai, o tada turiniai. Viešos erdvės turi priklausyti miestiečiams, o ne tiems, kurie ateina su pinigų maišu, kaip yra dabar. Tai yra žalingas, nedemokratiškas principas. Todėl būtina įvesti dialogą su visuomene, išdiskutuoti projektus, padaryti išsamius tyrimus.

Galų gale, demokratinėje valstybėje privalo būti organizuojamas konkursas. Kodėl Vilniaus parkuose matome tos pačios architektės požiūrį ir viziją? Galbūt būtų įdomiau, jei tie parkai būtų skirtingi, sukurti ne ta pačia stilistika?“

Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laima Kreivytė
Juliaus Kalinsko / 15min nuotr./Laima Kreivytė

L.Kreivytė mano, jog išeitis visada yra – šiuo atveju taip pat galima stabdyti prasidėjusį procesą ir skelbti naują konkursą. „Mes dažnai galvojame, kad jei yra kažkokie pinigai, mums būtinai reikia juos pasiimti. Bet, man atrodo, mes jau turėjome pasimokyti, kas, pvz., nutinka, kai tau nori padovanoti paminklą Basanavičiui. Todėl galbūt reikėtų pagalvoti, ar vaikytis pinigų, ar susikaupti ir rimtai vietai parengti rimtą projektą.“

L.Kreivytė tikisi, jog ketvirtadienį Reformatų parke netrūks žmonių: „Socialiniuose tinkluose susidomėjimo ir palaikymo sulaukėme tikrai daug. Panašu, kad vilniečiams tai tikrai rūpi. Labai daug žmonių atsakė ir į anketos apie Reformatų parką klausimus.“

12 val. į festivalio atidarymą susirinko kelios dešimtys vilniečių.

Čia vyks ekskursijos, koncertai, performansai, diskusijos apie Reformatų parko ateitį.

Paklausta, kaip vertina konkurso paminklui Lietuvos reformacijos ir raštijos pradininkams laimėtoją, Dalios Matulaitės ir Juro Balkevičiaus projektą „Stelos“, L.Kreivytė teigė, jog tam reikėtų atskiros diskusijos.

ldsajunga.lt nuotr./I-oji vieta. projektas „Stelos“ (UAB „Žybartuva“, Dalia Matulaitė, Juras Balkevičius)
ldsajunga.lt nuotr./I-oji vieta. projektas „Stelos“ (UAB „Žybartuva“, Dalia Matulaitė, Juras Balkevičius)

„Paminklas reformacijai turėtų būti vienas iš svarbiausių dalykų skvere ir apie jį reikėtų galvoti kompleksiškai. Iš savivaldybės pristatymo buvo matyti, kad jie vietą paminklui nelabai apgalvojo, ir su tuo paminklu nelabai turi santykį. Manau, kad apie paminklą dar reiktų padiskutuoti atskirai, skiriant tam pakankamai dėmesio.

Tiek kalbant apie skverą, tiek apie paminklą, vertėtų pagalvoti apie kertinius reformatų kultūros dalykus. Tai, kad jų kultūroje nėra konkrečių formų, aplinka kukli, minimalistinė, nehierarchinės struktūros. Kiekvienas ir kiekviena čia turi balsą”, – sakė menotyrininkė.

Reformatų parke ketvirtadienį taip pat įrengta ir Vilniaus miesto savivaldybės palapinė, kurioje pristatomas projekto maketas, diskutuojama su miestiečiais. Planuojama, jog parke turėtų pasirodyti ir projekto autorė J.S.Večerskytė-Šimeliūnė.

Kaip skelbta anksčiau, Reformatų sodo atkūrimas ir sutvarkymas finansuojamas iš Europos regioninės plėtros fondo. Šiam projektui skirta 1,7 mln. eurų struktūrinių fondų lėšų, 202,6 tūkst. eurų – valstybės biudžeto lėšų, savivaldybės lėšų dalis sudaro kiek daugiau nei 1 mln. eurų. Bendra projekto vertė – 2,02 mln. eurų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius