Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Zarasuose grafiti projekto metu 30 menininkų puošia sienas nestandartiniais Vyčiais

Kurortiniuose Zarasuose šiuo metu jau trečią vasarą iš eilės vyksta originalus, grafiti kultūrą populiarinantis projektas „The Baltic Wild Walls“ (liet. Laukinės baltų sienos). Nuo Joninių čia pluša daugiau nei trys dešimtys jaunų menininkų iš Lietuvos bei Latvijos. Jie pagal iš anksto paruoštus eskizus tapo sienas Zaraso ežero pakrantėje.
Projekto ,,The Baltic wild walls'' akimirkos
Projekto ,,The Baltic wild walls'' akimirkos / Projekto organizatorių nuotr.
Temos: 2 Grafičiai Zarasai

Sumanymui taip kasmet puošti praktiškai ant Lietuvos ir Latvijos sienos esančius Zarasus kilo menininkui Žilvinui Daniui. Idėją jis įgyvendina bendradarbiaudamas su Vilniaus Dailės akademija.

Pasak menininko, projekto pavadinimas atspindi laisvą ir kritišką jaunųjų kūrėjų požiūrį į baltiškąją tapatybę. Juo siekiama pabrėžti lietuvių ir latvių kultūrų giminiškumą bei norą bendradarbiauti dabartyje.

Šiais metais jaunieji menininkai idėjų ieško populiariosios kultūros patriotizme ir kūrybiškai jas perkelia į du didelio formato grafičius. Kūriniams naudojami šiuo metu madingi Vyčio simboliai, kurie tatuiruojami ant kūno, klijuojami ant automobilių ir pačių įvairiausių daiktų, pavyzdžiui, mobiliųjų telefonų dėklų.

Projekto organizatorių nuotr./Projekto ,,The Baltic wild walls pristatymo akimirkos Zaraso pakrantėje
Projekto organizatorių nuotr./Projekto ,,The Baltic wild walls pristatymo akimirkos Zaraso pakrantėje

Lietuvos Didžiosios Kunigaikštystės simboliai žirgas ir kalavijas perinterpretuojami į šiuolaikinius galios simbolius, tokius kaip automobiliai ar moderni Lietuvos kariuomenės ginkluotė. Grafičių siužetuose atsispindi Latvijoje gamintos mašinos, Rygos miesto simboliai, latviškas šiaurietiškas mentalitetas. Kūriniai paįvairinti užrašais su skambiomis, lengvai įsimenamomis frazėmis. Nepamirštas liko ir Zarasų miesto simbolis elniažuvė - mitinis gyvūnas elnio galva ir žuvies uodega.

Menininko Ž.Danio sumanymas subūrė platų ratą jaunų kūrėjų, gatvės subkultūrų atstovų, vietinių šokėjų, DJ‘ų. Lietuvos ir Latvijos pasienyje esantys Zarasai kiekvienais metais tampa vis didesniu alternatyvios jaunimo kultūros židiniu, viešos miesto erdvės užpildomos jaunimo iniciatyva rengiamomis kūrybinėmis akcijomis.

Projektą remia LR Švietimo ir mokslo ministerija, Vilniaus Dailės akademija, Zarasų rajono savivaldybė, Zarasų kultūros centras, viešbutis „Europa City“, baras „Puiki vietelė“, graffitishop.lt.

Projektą planuojama baigti liepos 7 dieną.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius