Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 05 17

Čempioniškos pinklės: Šaro užduotis – paneigti savo paties prognozę

„Žaisime su Eurolygos čempionų titulo favoritais“, – taip dar kovą apie „Fenerbahče“ sakė Šarūnas Jasikevičius. Tada „Žalgirio“ treneris nenutuokė, jog pusfinalyje jis turės galimybę šias savo prognozes paneigti ir užkirsti „Fenerbahče“ ekipai kelią į finalą. Tiesa, šiam tikslui pasiekti reikės daugybės detalių.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Tiek žurnalistų, kiek į „Štark“ areną sugužėjo po Lietuvos čempionų treniruotės, žalgiriečiai šį sezoną dar tikrai nematė, o Stambulo ekipos žaidėjai atrodė lyg žuvys vandenyje ir dalino vieną interviu po kito.

Šarūnas Jasikevičius, ruošdamasis rungtynėms su titulą ginančia „Fenerbahče“, išimčių nedaro ir labiausiai koncentruojasi į gynėjus. Šiuo atveju – į Kostą Slouką ir Bradą Wanamakerį.

Pirmose tarpusavio rungtynėse, kurias „Žalgiris“ po viską nulėmusio Artūro Milaknio tritaškio laimėjo 90:89, abu šie atakų organizatoriai problemų kėlė, tačiau jų skaičiai nebuvo blizgantys.

B.Wanamakeris tada pelnė 19 taškų (4/8 dvit.) ir atliko 4 rezultatyvius perdavimus, o K.Sloukas per 26 minutes surinko 11 taškų, bet pataikė tik 2 dvitaškius iš 11 ir 2 tritaškius iš 5.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Fenerbahče“ treniruotė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Fenerbahče“ treniruotė

Antrosiose tarpusavio rungtynėse B.Wanamakeris buvo sunkiai pastebimas (vos 5 taškai, 1/6 met.), tačiau ketvirtą kėlinį 33:20 laimėjusios „Fenerbahče“ gretose išsiskyrė K.Sloukas, kuris ne tik patikimai vadovavo, bet ir smeigė skaudžių dūrių į žalgiriečių krepšį.

„išsiskiria vienas kūrėjas, nuo kurio žaidžia daug komandos žaidėjų. Tai, aišku, yra Sloukas ir bandysim kažkiek į tą reaguoti. Tada yra žaidėjų, prie kurių mes negalime užmigti – tai metikai“, – po ketvirtadienio treniruotės Belgrade kalbėjo Šaras.

VIDEO: Š.Jasikevičius apie būsimas rungtynes: svarbiausia palikti širdį

Pats „Žalgirio“ trenerio išskirtas K.Sloukas į detales, kalbėdamas su Lietuvos žurnalistais, nesileido, ir vis kartojo, kad „Žalgiris“ yra ten, kur ir nusipelnė būti.

„Prieš „Žalgirį“ žaidėme dukart: pralaimėjome namuose, laimėjome jų arenoje. Tai yra kiek keistoka. Jau anksčiau sakiau, kad man ne staigmena, jog „Žalgiris“ čia yra. Jie žaidžia kietai ir pavojingai. Jei nesilaikysime plano, turėsime daug problemų“, – kalbėjo gynėjas iš Graikijos.

Antras pagal kūrybos galimybes „Fenerbahče“ narys Bradas Wanamakeris 24sek sakė, kad jaučia, jog „Žalgiris“ daug dėmesio skiria gynėjams ir jų atjungimui nuo likusios komandos.

„Mums reikia daryti viską, kad juos sulėtintume, turime žaisti stipriai ir fiziškai. Jie – gera komanda, laikosi plano ir labai sunku tai sustabdyti. Visi nusipelnė čia būti, nėra jokių stebuklingų būdų, tiesiog reikia eiti ir kovoti, bandyti išnaudoti pranašumus, kuriuos turime“, – mintis dėstė B.Wanamakeris.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Fenerbahče“ treniruotė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Fenerbahče“ treniruotė

Kita itin svarbi dvikova vyks ne ties perimetru, bet po krepšiu, kur pečius rems Brandonas Daviesas ir Janas Vesely.

„Fenerbahče“ komandos čekas jau yra atsikandęs ir NBA duonos, o „Žalgiriui“ šį sezoną kėlė daugybę galvosūkių.

Itin atletiškas, mobilus ir ilgų rankų puolėjas į „Žalgirio“ krepšį per dvejas rungtynes sumetė 33 taškus ir išprovokavo net 17 pražangų, kas tik patvirtina čeko grėsmę, kai tik šis gauna kamuolį arčiau krepšio.

Tačiau tada prieš Stambulo ekipos aukštaūgį stovėjo kitas Brandonas Daviesas. Balandžio 11-ąją „Žalgiris“ su 26 metų krepšininku sudarė naują sutartį, kuri, 24sek žiniomis, siekia 500 tūkstančių eurų per metus.

Iki naujos sutarties amerikietis Eurolygoje per 16 minučių rinko vid. 8,4 taško, 3,2 atkovoto kamuolio ir 8,5 naudingumo balo, tačiau ketvirtfinalio serijos metu, įkvėptas naujo kontrakto, tiesiog skrajojo ir pelnė po 17 taškų, atkovojo po 4 kamuolius ir rinko po 19,8 naudingumo balo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brandonas Daviesas

Tiesioginio amerikiečio varžovo J.Vesely svarbą akcentavo ir Š.Jasikevičius: „Vesely mes žinom, jis žaidžia iš Slouko ir dar yra vienas dalykas – jo begalinė energija, šoklumas, tą energiją mes akcentuojam. Jis suteikia ekstra atakų su savo atkovotais kamuoliais puolime, o jo energiją galima kažkiek lyginti su Aarono (White'o), nes tai kelia komandą į viršų, ypač sunkiais momentais. Jis yra emocinis lyderis ir tokie žaidėjai yra labai svarbūs.“

Į kovą su čeku stosiantis B.Daviesas 24sek akcentavo, kad J.Vesely stabdymas – ne jo vieno atsakomybė: „Jis geras žaidėjas, varžovai turi daug ginklų ir jis – vienas jų. Su juo „Fenerbahče“ turi daug energijos, bet tai yra dviejų komandų rungtynės ir reikia jį spausti gynyboje. Mes ginamės komandiškai ir tiesiog turime laikytis išvien bei nenukrypti nuo plano.“

Visiems iki vieno „Žalgirio“ krepšininkams toks savaitgalis yra pirmas karjeroje. Nei vienas iš jų dar nėra buvęs finalo ketverte, o tai neabejotinai sukelia daugiau minčių ir nerimo.

Net ir triskart Eurolygą laimėjęs Kostas Sloukas atviravo, jog prieš penktadienio kovą su žalgiriečiais jaučiasi lyg prieš pirmą savo finalo ketvertą: „Jaučiuosi nervingas, susirūpinęs. Laukiu šių rungtynių, kaip nieko kito. Neturiu jokių patarimų: tiesiog reikia likti ramiems nuo tada, kai prasidės rungtynės, ir laikytis to plano, kurį turime paruošę.“

Šarūnas Jasikevičius žino, kaip jaučiasi žaidėjas, kai prieš akis – auksinis šansas, tačiau sako, kad iš savo auklėtinių nerimo nejaučia.

„Įtampos veiduose nesimato. Žaidėjai atrodo ramūs. Rytoj svarbiausia bus susitelkti į aikštę, mūsų planą. Ir, kiek įmanoma, traktuoti šias rungtynes kaip eilines. Stengsimės jas laimėti, bet visa atmosfera, viskas aplinkui yra kažkiek aukštesnio lygio“, – kalbėjo Š.Jasikevičius.

Fantastišką formą įgavęs B.Daviesas 24sek atviravo, kad pats labai daug ruošiasi psichologiškai ir daug galvoja apie artėjantį pusfinalį.

VIDEO: Koks buvo 1999 m. „Žalgirio“ kelias į triumfą?

„Mes galime sudaryti daug schemų ir panašių dalykų, bet, jei nebūsime pasiruošę psichologiškai, tai gali pakreipti rungtynes kita linkme. Esame susikaupę ties šiuo aspektu ir tiesiog turime išeiti pasiruošę kautis“, – 24sek sakė B.Daviesas.

Gynėjų stabdymas, Jano Vesely energijos slopinimas ir psichologija – tik keletas svarbių elementų, lemsiančių penktadienio pusfinalio baigtį. Visos spėlionės ir akcentai taps istorija, kai teisėjas išmes ginčo kamuolį, o į finalą žengs ta komanda, kuri krepšiniu alsuojančiame Belgrade ras daugiau būdų nustebinti varžovus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius