Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 12

Dėl skandalo įskaudintas Šaras: „Kol aš būsiu „Žalgiryje“, žiauriai prieš tai kovosiu“

Leo Westermannas krito ant žemės, o kamuolys atšoko nuo lanko. Šaras lengvai pliaukštelėjo rankomis, nenoriai žvilgtelėdamas į švieslentę. Ten ketvirtojo kėlinio viduryje švietė -17 „Žalgirio“ nenaudai. Žalgiriečiams nepavyko pirmosiomis rungtynėmis užsikariauti triukšmingos 15,1 tūkst. sirgalių minios 79:87. Pirmosios pergalės planus tenka atidėti kitai savaitei su turkiškų kliūčių barjerais. Bet Šaras mato nemažai pozityvo ir dalykų, kurie jį nustebino.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Susikaupti rungtynių pradžiai buvo sudėtinga.

15 tūkst. 107 „Žalgirio“ arenoje susirinkę žiūrovai sukėlė tokį triukšmą, kad „Baskonia“ net negirdėjo, kaip ištiksėjo pirmajai jų atakai skirtas laikas.

Tik girdėjosi Šarūno Jasikevičiaus riksmas ant savo auklėtinių.

„Užtvarą statyk!“ – aidėjo trenerio nurodymai Laurynui Biručiui, nors kai kurie į areną su savimi nešasi ausų kamštukus nuo triukšmo.

Visi aiškiai išgirdo ir tą trenerio keiksmažodį, kuris pagal naujausias taisykles jam gali užtraukti ir administracinę baudą, o ankstyvą nuobaudą – perspėjimą dėl techninės, jam jau pirmajame kėlinyje serviravo teisėjai.

Šaras turėjo priežasčių pakelti balsą.

Brandonas Daviesas, atrodo, atvyko į rungtynes tiesiai iš kamščio magistralėje Vilnius – Kaunas, kur ties Elektrėnais susidarė kilometrinės automobilių spūstys.

„Žalgirio“ lyderio vaidmenį turėjęs perimti amerikietis slidinėjo ant aikštės lyg parketas būtų padengtas margarinu. Panašiai žalgiriečiai slidinėjo po „Baskonia“ kojomis – svečiai iš Ispanijos karaliavo po žalgiriečių krepšiais, šeimininkų netikslumus vertė perimtais kamuoliais.

Kol aš būsiu „Žalgiryje“, žiauriai kovosiu prieš tai. Tai vienas negražiausių dalykų.

Blogiausia, kad viskas vyko pagal baskų planą. Vien per tris kėlinius „Baskonia“ susirinko 13 taškų greitose atakose ir 18 antraisiais šansais. Tai buvo tie žaidimo komponentai, kuriuos prieš susitikimą taip akcentavo Šarūnas Jasikevičius.

Kai „Baskonia“ trečiajame kėlinyje atitrūko 10 taškų skirtumu, Š.Jasikevičius iš savo švarko išsitraukė lapelį. Keletą sekundžių jis įdėmiai bandė jame rasti atsakymus į „Žalgirio“ problemas, bet taip ir nesurado.

Eurolygos sezono atidarymo rungtynėse „Žalgiris“ turėjo nusilenkti „Baskonia“ ekipai 79:87.

„Reikia pasveikinti varžovą. Labai gaila, kad nepradėjome sezono namie su pergale. Reikia pirmiausia padėkoti žiūrovams. Jie susirinko nuostabiai mus palaikyti, atmosfera buvo puiki. Manau, žaidėjai paliko visą energiją aikštėje.

Pralaimėjome prieš tikrai labai gerą komandą, kuri šiandien turi pranašumą tuo, jog dauguma jos žaidėjų, ypač kertinių, jau dirba su tuo pačiu treneriu antrą sezoną. Ir šiaip, jie Eurolygos veteranai. Mums dar reikia pasiekti tą lygį, – spaudos konferencijoje sakė Š.Jasikevičius. – Jie pataikė labai svarbius ir sunkius metimus. Mes momentais nespėdavome, momentais nevykdėme žaidimo plano. Bet matau labai daug pozityvo. Rungtynės buvo geresnės nei su „Rytu“. Momentais žaidėme geru greičiu, agresyviai.

Deja, „Baskonia“ yra aibę metikų turinti komanda ir mus nubausdavo. O ypač nubausdavo tokiais momentais, kai atrodė, kad mes priartėdavome.“

– Šarūnai, kaip reagavote į prieš mačą kilusį skandalą ir „Baskonia“ trenerio kaltinimus, kad „Žalgiris“ neva slapta filmavo jų treniruotę?

– Taip smagiai miegojau pietų miegą, atsikėliau, žiūriu, tiek daug tų žinučių (juokiasi).

Žinokite, tai yra problema Europos krepšinyje. Tikrai žinome aibę tų situacijų, kur taip yra daroma. Kol aš būsiu „Žalgiryje“, žiauriai kovosiu prieš tai. Tai vienas negražiausių dalykų.

Gerai, kad Eurolyga ir televizija viską paaiškino, kokia buvo situacija. Taip yra daroma. Ir jeigu šiandien „Žalgiris“ filmavo, tai visi sužinosime po kiek laiko. Kai prasideda žaidėjų arba trenerių migracija, vieni treneriai ir asistentai pereina iš klubų, prasideda kalbos. Garantuoju, apie „Žalgirį“ taip niekas nekalbės.

Man buvo skaudu išgirsti tai iš trenerio, kurį tikrai labai gerbiu. Mano manymu, tai vienas geriausių Europos trenerių. Bet „Žalgiryje“ niekas nežiūrėjo, kol aš buvau čia, ir niekas nežiūrės. Nes tai vienas mano prioritetų daryti viską su didžiule pagarba sau, pirmiausia.

– Kiek kortas sumaišė Kavaliausko trauma ir Jankūno greitos pražangos?

– Labai. „Žalgiriui“ reikalingas kiekvienas žaidėjas. Mes norime nugalėti elitines komandas. Mes turime turėti visus ir dauguma turi sužaisti gerai.

Galbūt dar išsiplėsiu tuo, ką šiemet pasakiau žaidėjams, fanams, man, absoliučiai visiems, kas yra su „Žalgiriu“ – mums reikia sugrįžti ten pat, kur buvome pernai. Mes esame tie patys, kurie buvome pernai. Jeigu norime Eurolygoje kažką laimėti, mums reikia sužaisti labai gerai, o kartais – kad varžovas nesužaistų gerai. Mes esame tas pats „Žalgiris“ kaip ir pernai.

Gal mūsų žaidėjai žinomesni Europoje, turi geresnius kontraktus, bet jie lygiai tie patys žmonės, kaip pernai. Reikia suprasti, kas mus padarė gerais. Jeigu Brandonas užbaigė sezoną žaisdamas fantastišką krepšinį, jis turi iš naujo sugrįžti į formą. Viskas nuo nulio. Tas pats su Jankūnu, Ulanovu, eile žaidėjų.

„Žalgiris“ ten pat, kur buvo pernai. Reikės užsikurti kiekvienoms rungtynėms ir žaisti ant galimybių ribos. Šiandien kai kurie dalykai buvo, kai kurie ne.

– Geresnio Davieso žaidimo šiandien dar trūksta?

– Jų priekinė linija tikrai puiki. Iš tikrųjų, visa komanda yra puiki. Mūsų vyrams nėra lengva. Gal rotacija sumažėja, bet imant Birutį, jis sužaidė geriausias sezono rungtynes ir vaizdo negadino.

Bet reikia tų detalių, kad greitai reaguotume Eurolygoje išsikeitę, suprastume, prieš ką esame, neduoti stiprybių. Kai kuriais momentais jis patiko, padėjo, bet kai kuriais ne.

– „Baskonia“ pelnė 20 taškų iš antrųjų šansų. Kas nutiko stabdant jų aukštaūgius?

– Vieni geriausių mūsų kovotojų yra Kavaliauskas ir Jankūnas, bet jie negalėjo žaisti tų minučių. „Baskonia“ irgi yra labai gerai dėl kamuolių kovojanti komanda. Gal kažkur nespėjome.

Įdomu, kodėl pralaimėjome, nes nemanau, kad atsinešimas į darbą buvo blogas. Atvirkščiai – vyrai paliko širdis.

– „Baskonia“ iš greitų atakų susirinko 13 taškų, „Rytas“ praėjusiame mače – 24. Ar tai yra ankstyva „Žalgirio“ sezono pradžios problema?

– Darome labai daug problemų ir tą akcentuojame. Ir nesuprantu, kodėl yra tos problemos. Antrame kėlinyje padarėme dvi klaidas. Žaidėjas kažkoks padarė klaidų, nes buvo blogas išsidėstymas ir gerai neatliktas derinys. Tai kažkiek naujos komandos problemos. Kita vertus, reikia kalbėti apie varžovus.

Jeigu kalbame apie „Rytą“, jie tikrai labai gerai bėga į puolimą. „Baskonia“ visada buvo gerai į puolimą bėganti komanda. Žaidžiame prieš tokio tipo komandas, kurias reikia kontroliuoti.

Sugrįžtame prie to, kad kažkur mūsų žaidėjai dar nesupranta. Nors tikrai dėl to dirbama daugiausiai. Jeigu kalbame apie „Baskonia“, prisiminus darbą nuo antradienio, pirmas pratimas buvo kautis dėl kamuolių, o antras – greito puolimo stabdymas. Nežinau, gal pratimai buvo blogi (šypsosi.).

– Ar „Žalgiris“ gali gyventi su į krepšį nemetančiu Walkupu?

– Tai yra metų procesas. Jis atėjo iš FIBA Čempionų lygos, kur žaidė kitoje sistemoje. Jis stengiasi, atsiduoda ir man to užtenka. Dabar turi komandą tempti senbuviai, kurie žino, kas yra Eurolyga ir kaip žaisti tokioje atmosferoje.

Neturiu su juo jokių problemų. Problema bus tada, jei nebus pastangų. Mūsų vyrai dirba. Tik iš naujo reikia suprasti, kas mes tokie.

– Sakėte, kad „Žalgiriui“ reikia nusileisti ant žemės. Ar taikote tai ir sirgaliams, kurie iškėlė plakatą su tikslu susigrąžinti titulą?

– Ne, reikia grįžti prie to lygio, kas mes esame: komanda, kuri turi stebinti grandus. Tą patį sakau apie trenerį, žaidėjus ir visus. Treneris turi labai stipriai pasistengti, kad išgautų kažką iš komandos. Žaidėjai turi suprasti, kas jie tokie. Viskas prasideda nuo nulio. Vėl turime persilaužti.

Fanai parodė, kad jie pasiruošę persilaužti. Žaidėjai tikrai jautė, kad prieš 48 valandas neliko bilietų. Viskas kaip ir gerai.

Sąžiningai, šiandien mačiau daug pozityvo. Ir daug dalykų, kurių nemačiau iki šiol.

VIDEO: „Eurolygos diena“ grįžta: ką Šaro „Žalgiris“ šiemet sukurs Eurolygoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius