Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 10 13

Ilgai lauktas startas: naujas „Žalgiris“, su kuriuo Šarūnas Jasikevičius „gyvens ir mirs“

Drėgną ketvirtadienio popietę sušalęs vaikinukas paskubomis kirto gatvę šalia Laisvės alėjos. Ant pečių jis nešė juodą kuprinę, ant kurios puikavosi „Žalgirio“ vardas. Jis bus su didžiuliu pasididžiavimu skanduojamas penktadienio vakarą čia pat per tiltą, Nemuno saloje, „Žalgirio“ arenoje, kurioje po pusmečio pertraukos bumbsės Eurolygos kamuoliai. Žalgiriečių kovos šiame turnyre Kaune yra ne šiaip rungtynės. Tai šventė. Reiškinys, kuris mieste prasklaido ir storiausius lietaus debesis. Jaudinanti „Žalgirio“ kelionė prasideda.
Edgaras Ulanovas
Edgaras Ulanovas / K.Bakūno nuotr.
Eurolyga | „Žalgiris“ – „Crvena zvezda“ | 20:00 | Kaunas

Kai Šarūnas Jasikevičius yra nepatenkintas „Žalgirio“ žaidimu, jis numeta tą savo piktoką žvilgsnį, nežymiai susikūprina, linkteli galva žemyn, atstato batą su baltu padu į priekį ir susikiša rankas į kišenes.

Tokį vaizdelį 2017-2018 metų sezono pradžioje mes matome pakankamai dažnai.

Brandonas Daviesas Vilniuje demonstravo savo bicepsus, kai antrame aukšte skrajojo virš „Lietuvos ryto“ krepšio, bet jo raumenys liesi, kaip kol kas „Žalgirio“ žaidimo jėga.

Vaizdas logiškas. „Žalgiris“ po truputį stiprėja per maudžiančius augimo skausmus.

5 pergales per 6 LKL rungtynes pasiekę žalgiriečiai savaitgalį turėjo gerą žaidimo kokybės ir nervų patikrinimą. Išlaikė – Artūras Milaknis nesudrebėdamas paskutinėmis sekundėmis sumetė abi baudas, o „Žalgiris“ po paskutinio metimo palaužė amžiną varžovą 70:67.

Š.Jasikevičius susimąstęs tada pasileido į kelionę „Žalgirio“ autobusu namo.

K.Bakūno nuotr./Šarūnas Jasikevičius
K.Bakūno nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Startas svarbiausiame sezono turnyre jau čia pat, o Paulius Jankūnas, kuris praėjusį sezoną nusitempė „Žalgirį“ į ne vieną gerą pergalę, per 6 rungtynes prametė visus 6 tritaškius, metė tik vieną baudą, o pagal efektyvumą komandoje yra naudingesnis tik už 17-metį Martyną Arlauską.

Už „Žalgirį“ LKL daugiau klysta tik „Nevėžio“ ir „Šiaulių“ komandos (vid. 14,17 kl.).

„Žalgiriui“ vėl prognozuojama vieta Eurolygos turnyro lentelės uodegoje – 14-15 pozicijos, ir tai yra visiškas realybės atspindys.

28-erių Dee Bostas dėl traumų, ko gero, turės praleisti Eurolygos atidarymą – tik trečią susitikimą, kuriame nežaistų dėl traumos, per visą savo profesionalo karjerą.

Didįjį „Žalgirio“ protą Leo Westermanną atvykęs pakeisti Vasilije Micičius klysta beveik tiek dažnai (vid. 2,8 kl.), kiek atlieka rezultatyvių perdavimų (vid. 4,4) ir dar neatkunta ne tik nuo Europos čempionato finalo svaigulio, bet ir nugaros skausmų.

Axelis Toupane'as šokinėja nuo kėdės per minutės pertraukėlę ir rodo pretenzijas Š.Jasikevičiui.

Aaronas White'as kritiniu metu svaido tolimus metimus į „Švyturio“ arenos lentą, iškart sukeldamas nostalgiją dėl taiklių Brocko Motumo tritaškių, po kurių jis imituodavo boulingo kamuolio ridenimą.

Tai yra dar vieno ilgo „Žalgirio“ proceso dalis. Septynis naujus žaidėjus žalgiriečių stovykloje išvydęs Š.Jasikevičius vėl lipdys komandą, kuri bandys nustebinti Europą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

„Žalgiriui“ vėl prognozuojama vieta Eurolygos turnyro lentelės uodegoje – 14-15 pozicijos, ir tai yra visiškas realybės atspindys.

Vertinami „ant popieriaus“ Lietuvos čempionai ir negali tikėtis kažko daugiau, kai su 8,5 mln. eurų biudžetu lenkia tik Belgrado „Crvena zvezda“ klubą.

Nors „Žalgiris“ po praėjusio pasispardymo Eurolygoje Kaune sukūrė iliuziją, jog žaliai balti gali šiemet pabandyti pramušti aštuoneto duris, kurių organizacija nebuvo pravėrusi jau 18 metų, iš tiesų žalgiriečiams bus dar sunkiau nei praėjusį sezoną.

Rimtus trenerius Neveną Spahiją ir Simone Pianigiani nusamdę Tel Avivo „Maccabi“ su Milano „Olimpia“ po permainų turi kilti iš gėdingų 14 ir 16 pozicijų.

Barselonoje susimovusį, tačiau Pirėjuje ir Krasnodare kalnus vertusį Giorgos Bartzoką pačiupę „Chimki“ su būriu aukščiausio lygio žaidėjų Eurolygoje gali sujudėti dar siautulingiau nei Aleksejus Švedas naktiniuose klubuose.

Stipriausiųjų aštuonetas arba sustiprėjo nežymiai, arba išliko panašaus lygio.

„Žalgiris“, kaip žinia, liko su beveik identišku 8,5 mln. eurų biudžetu ir turėjo pakeisti pusę komandos.

Visai kaip praėjusį sezoną, Š.Jasikevičiui pusei tų vyrų reikės išaiškinti, kokie jie iš tikrųjų geri ir kaip jie gali grandus nuversti.

Bet tam reikės laiko, o šis gali kainuoti brangias pergales sezono pradžioje, kurių 2016-2017 m. taip trūko reguliariojo sezono finišo tiesiojoje, kai „Žalgiris“ buvo užčiuopęs aštuntuką.

Vilties yra.

K.Bakūno nuotr./Kevinas Pangosas ir Darius Maskoliūnas
K.Bakūno nuotr./Kevinas Pangosas ir Darius Maskoliūnas

Ar jūs matėte, kaip Kevinas Pangosas valdo kamuolį vienas prieš vieną, ramiai diktuoja „Žalgirio“ žaidimą ir kritiniais momentais renka taškus?

„Court Side Newspaper“ duomenimis, statistiškai kanadietis kol kas yra naudingiausias „Žalgirio“ žaidėjas.

Per 20 minučių jis spėja rinkti 11,7 taško, 3,8 rezultatyvaus perdavimo ir 15,7 naudingumo balo.

Net ir fantastiškas tritaškių taiklumas (59,1 proc.) nestebina taip, kaip dvitaškių pataikymas. Gynėjas, praėjusį sezoną Eurolygoje pataikęs tik 28,4 proc. dvitaškių, dabar juos LKL realizuoja net 68,8 proc. tikslumu.

Už nestabilų žaidimą, neryžtingumą ir polinkį pranykti praėjusį sezoną kritikuotas K.Pangosas parodė, dėl ko juo taip tikėjo Š.Jasikevičius.

LKL yra LKL, bet jeigu tą efektyvumą K.Pangosas nusineš į Eurolygą, „Žalgirio“ žaidimui suteiks daug naujų spalvų.

Jų jau davė naujokas Brandonas Daviesas. „Court Side Newspaper“ duomenimis, tai yra antras statistiškai efektyviausias žalgirietis.

Alfredo Pliadžio nuotr./Brandonas Daviesas
Alfredo Pliadžio nuotr./Brandonas Daviesas

Per 16 minučių jis spėja rinkti po 9 taškus, 6 atkovotus kamuolius ir 13,2 naudingumo balo.

Per dvejas rungtynes su kol kas stipriausiais LKL sutiktais varžovais – „Neptūnu“ ir „Lietuvos rytu“, amerikietis rinko vidutiniškai po 13 taškų, 11,5 atkovoto kamuolio ir 21 naudingumo balą.

Jau pernykštė sudėtis buvo labai jauna – žalgiriečių vidurkis buvo 25,8 metų. Bet šiemet „Žalgiris“ dar jaunesnis su vos 25,1 metų vidurkiu.

Priešingai nei Augusto Lima – gynybinis pernykščio „Žalgirio“ centras, B.Daviesas pagerins žaliai baltų žaidimą gerokai dailesniais puolimo instrumentais.

Jis taip pat suteiks „Žalgiriui“ atletiškumo, kaip ir visi į Kauną atvykę legionieriai. Visų jų ginklų sąraše rasite fiziškumą, kuris leidžia tikėtis, kad „Žalgirio“ žaidimas bus dar intensyvesnis ir galbūt labiau paremtas gynyba.

Smulkutis Dee Bostas vos netapo amerikietiško futbolo žaidėju, o savo reaktyviniu greičiu nenusileidžia Lukui Lekavičiui.

Axelis Toupane'as yra atletiškiausias žalgirietis per keletą metų, Aaronas White'as susikeitęs dengiamaisiais gali spėti paskui vikrius žemesnius priešininkus, o Vasilije Micičius, visai kaip Leo Westermannas, ginasi per kelias pozicijas.

Galbūt tas fiziškumas ir greitis pagydys pernykštį „Žalgirio“ sopulį?

VIDEO: „Eurolygos“ startui pasiruošęs Š.Jasikevičius: „Pradžia kaip visada – sunki ir jaudinanti“

„Court Side Newspaper“ skaičiavimais, „Žalgirio“ gynyba šiuo metu yra viena geriausių lyginant su visomis Eurolygos komandomis nacionaliniuose čempionatuose. Tai yra neblogas ženklas prisimenant, kad praėjusį sezoną „Žalgiris“ Eurolygoje turėjo ketvirtą prasčiausią gynybos reitingą.

Žalgiriečiai nežymiai daugiau perima kamuolių (8,5 prieš 7,2), blokuoja vos daugiau metimų (2,8 prieš 2,6).

Krenta į akis tai, kad jau praėjusį sezoną fantastiškai kamuolius puolime rinkęs „Žalgiris“ LKL sezono pradžioje tą daro dar dažniau.

Kovingumo žalgiriečiams tikrai netrūksta. Š.Jasikevičius pabrėžė, kad vyrai kovoja ir nuoširdžiai dirba treniruotėse.

Paulius Valinskas, Artūras Milaknis, Kevinas Pangosas ir dar mažiausiai keli žalgiriečiai plušėjo „Žalgirio“ arenoje, nors ketvirtadienio rytą Šarūnas Jasikevičius nerengė treniruotės.

Jau pernykštė sudėtis buvo labai jauna – žalgiriečių vidurkis buvo 25,8 metų. Bet šiemet „Žalgiris“ dar jaunesnis su vos 25,1 metų vidurkiu. Palyginimui, maždaug tiek yra Edgarui Ulanovui.

Jaunesni Eurolygoje tik Belgrado „Crvena zvezda“ (24,9 metų) – pirmoji „Žalgirio“ varžovė šį sezoną, ir Malagos „Unicaja“ (vid. 24,8 metų).

Pakartosime Š.Jasikevičiaus frazę iš praėjusio sezono – su šia jauna komanda „Žalgirio“ ekipa „gyvens ir mirs“.

Kad „Žalgiris“ gyventų, jam reikės nesenstančio Pauliaus Jankūno žaidimo, dar vieno Edgaro Ulanovo kokybinio šuolio, išnaudotų Artūro Milaknio progų, legionierių atsiskleidimo, jaunųjų talentų žybtelėjimo.

Kaunui belieka laukti dar vieno nedidelio krepšinio stebuklo. Kol „Žalgiryje“ yra Šaras, tol ta svajonė gyva.

VIDEO: Emocingas „Žalgirio“ Eurolygos sezono pristatymas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius