-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 03 20

Įspūdingo skaičiaus sužavėtas Šaras prabilo apie istorinį šansą

Šarūnas Jasikevičius santūriai kulniavo per „Žalgirio“ arenos parketą, kol praėjo pro aktyviausių sirgalių tribūną. Žalgiriečių treneris pagaliau išsišiepė ir pergalingai suspaudęs kumščius mojavo gerbėjams. Netrukus jis nušvito pamatęs jį sveikinantį trenerių štabą. Pergalė prieš Milano „Olimpia“ buvo varginanti, bet be galo svarbi kopiant į išsvajotąjį Eurolygos ketvirtfinalį 77:65.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Yes!“ – labai anksti suspaudęs kumščius triumfavo Šarūnas Jasikevičius, kai po Kevino Pangoso tritaškio „Žalgiris“ startavo 9:2.

„Žalgirio“ arena anksti įsisiūbavo, bet netrukus beveik 14 tūkstančių žiūrovų keltą triukšmą greitai tildė Milano lietuviai.

Artūras Gudaitis ir Mindaugas Kuzminskas pelnė 14 pirmųjų „Olimpia“ taškų ir greitai pakeitė Šaro nuotaiką.

„Kuzia, baik!“ – šaukė aistruoliai po aštuntojo Mindaugo taško iš eilės.

Netrukus A.Gudaičio nebestabdė nei „Žalgirio“ gynybinės užtvaros, nei žiūrovų keiksmai. Lietuvis per žalgiriečius grūsdamas kamuolius į krepšį artėjo prie savo karjeros Eurolygoje rekordų.

Tuo tarpu „Žalgiris“ klimpo. Taip pribuksavo, kad prasčiausiai besiginančiai Eurolygos komandai iki pertraukos sumetė tik 31 tašką – mažiau buvo įmetę tik Stambulo „Anadolu Efes“.

Bet nejaukią tylą „Žalgirio“ arenoje išsklaidė amerikietis, pats snaudęs pustrečių rungtynių.

A.White'as 10 taškų iš eilės pradėjo ketvirtąjį kėlinį ir su savimi kartu į orą nusinešė ir visą „Žalgirį“.

Šeimininkus gelbėjo ir legionierius, ir pavyzdinis atsidavimas nepaisant nekritusių metimų. „Žalgiris“ atkovojo net 49 kamuolius, iš kurių bent 17 puolime.

Šaras galėjo atsikvėpti. „Žalgiris“ išstenėjo labai svarbią 16 pergalę Eurolygoje.

„Galvoju, atlikome tą, ką norėjome. Manau, kad dirbome sunkiau aikštėje nei Milano žaidėjai ir tai davė vaisių. Gerai gynėmės daugmaž 40 minučių, ką įrodo skaičiai kiekviename kėlinyje. Tai buvo pagrindas – žaidėjų kovingumas, gynyba. Puolime dauguma žaidėjų jaučia spaudimą. Dauguma pirmą kartą kovoja dėl tokių aukštų tikslų.

Manau, pirmoje pusėje buvome ypač susikaustę. Prametėme savų metimų, buvo įdomūs sprendimai. Bet viskas yra pateisinama. Tokias rungtynes reikia ištraukti savo atsidavimu, gynyba, fiziniu kontaktu. Ką akcentavome, tą žaidėjai ir įvykdė“, – spaudos konferencijoje kalbėjo Š.Jasikevičius.

– Andrew Goudelockas aikštę paliko tuščias. Tai daugiausiai Edgaro Ulanovo nuopelnas?

– Edgaras su juo pradėjo gana gerai. Po to kiti gynė jį gana gerai. Taip pat bandėme atakuoti jį, kad nesiilsėtų gynyboje. Puolime rungtynės buvo įdomios, o tai pasako apie mūsų potencialą. Su 12 pramestų baudų mes surinkome 77 taškus ir prastai pataikėme iki ilgosios pertraukos.

Viskas prasideda nuo gynybos. Dėl jos laikėmės pirmoje pusėje, o antroje pusėje daugmaž dominavome.

– Kiek Vasilije Micičiaus žaidimas trečiajame kėlinyje įkvėpė „Žalgirį“?

– Buvo labai svarbu laikytis disciplinos. Tie jo prasiveržimai buvo planuoti, akcentuoti. Problema ta, kad po kelių prasiveržimų pradedame užsiiminėti saviveikla.

Tai jaunų žaidėjų problema. Micičius puikiai dirbo gynyboje, jis atsiduoda. Kai jis supranta, kur reikia atakuoti, jis tą gali daryti nuostabiai. Bet po to prasideda saviveikla ir mes negalime to išlaikyti.

– Galutinai „Olimpia“ pribaigė Aarono White'o energija ir 10 taškų per 5 pirmąsias kėlinio minutes.

– Tai žaidėjas, kuris turi charakterį. Jis neleis sau žaisti be energijos daugiau nei vienerių rungtynių. Matėme labai prastą Aaroną Vitorijoje.

Kiekvienas žaidėjas yra žmogus. Jis gali turėti blogą dieną – juk yra 80 rungtynių per sezoną. Žymiai svarbiau ne tai, kad tu žaidi blogai. Dar svarbiau tavo reakcija į blogą žaidimą. Klysti, blogai žaisti, turėti blogą dieną – normalu.

– Artūras Gudaitis surinko 19 taškų ir 10 atkovotų kamuolių, Mindaugas Kuzminskas – 12 taškų. Kokį įspūdį paliko jų pasirodymas?

– Kaip ir kalbėjome prieš rungtynes, Gudaitis nubaudė iš kitų žaidėjų prasiveržimų. Jis viską užbaigė ir puikiai atliko savo darbą.

Nemanau, kad prastai gynėmės prieš Kuzminską. Vienas ar du metimai buvo sunkūs. Daugiau, nemanau.

– „Žalgiris“ vidutiniškai išmeta po 17 tritaškių, bet jau trejas rungtynes paeiliui neišmetė daugiau nei 10. Kas tą lemia?

– Galvoju, kad tai varžovai. Bet nemanau, kad mūsų puolimas yra problema. Klausimas, ar kur pataikėme.

Metimų buvo gerų. Buvome žymiai kantresni nei Vitorijoje. O jeigu skaičiuojame pramestas baudas, tie skaičiai galėtų būti labai geri.

Bet reikia susitvarkyti su nervais. Tai nėra lengva. Bet svarbiausia kova. 50 kamuolių atkovotų... Nežinau. Pešičius sakė, per 30-40 metų nematė tiek skaičių. Aš dvejus metus nemačiau – dar tik toks mano stažas. Bet tai yra nerealus skaičius.

Tokių skaičių nebūna. 17 kamuolių puolime... Tai kalba apie žaidėjų atsidavimą.

– Ši pergalė leido žengti didžiulį žingsnį ketvirtfinalio link. Dabar gal komandai bus lengviau psichologiškai?

– Nežinau... Mano situacijoje niekas nesikeičia. Žaidėjams galbūt taip. Jie kovoja dėl didelio tikslo. O mano mentalitetas tikrai nepasikeis iki ketvirtadienio vakaro.

Eisime stengtis nuteikti žaidėjus toliau. Sunku įlįsti į žaidėjų vidų, bet tikrai suprantu, jei jie nervinasi. Ir šituos nervus reikia perlaužti iš gynybos. Iš to atsiranda pasitikėjimas, iš atkovoto kamuolio. Įsivaizduoju, po šiandien jiems turėtų būti lengviau. Bet mes pabrėžiame, kad kiekvienos rungtynės yra nauja istorija ir reikia pradėti nuo nulio.

– Kokios mintys prieš finišo tiesiąją su mūšiais prieš „Real“, CSKA ir „Olympiakos“? Kokios mintys?

– Atiduoti maksimumą. Eiti, stengtis laikytis žaidimo plano, būti disciplinuotam. Kibti į atlapus. Nemanau, kad nuo pergalių skaičiaus turi kažkas keistis.

Norime išlošti kiekvienas rungtynes. Mąstysena ir turi tokia būti galvoje, kaip pasiruošti sekančiam iššūkiui. Skaičiuoti nereikia. Reikia eiti kuo daugiau.

Duok Dieve, bet galbūt kai kurie žaidėjai neturės šansų pakovoti už aukštesnę vietą Eurolygos reguliariajame sezone. Galbūt. Bet mes turime kabintis į šią situaciją kaip į didžiulį šansą kažką pasiekti. Jei norime eiti į atkrintamąsias, turime kabintis, gauti teoriškai silpnesnį varžovą.

Vis dėlto, 30 rungtynių praeina ir viskas daugmaž tampa logiška. Jei gausi kuo silpnesnį varžovą, tuo galbūt turėsi daugiau šansų ketvirtfinalyje. O kodėl nekovoti dėl namų pranašumo?

Reikia gyventi šia diena ir po to žiūrėti, kur esame, kaip stovime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius