Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 11 22

Išsprūdusi auksinė „Žalgirio“ galimybė: lemiamas dūris, kurio buvo galima išvengti

Kauno „Žalgirio“ krepšininkai apmaudžiai paleido auksinę galimybę išsivežti iš Maskvos istorinę pergalę Eurolygoje. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek paaiškino svarbiausius žalgiriečių pralaimėjimo CSKA ekipai (97:99) akcentus.
Sergio Rodriguezas
Sergio Rodriguezas / „Scanpix“ nuotr.

„Žalgirio“ pranašumas

Tris kėlinius lygiai kovoję žalgiriečiai pabėgo į priekį ketvirtajame kėlinyje ir turėjo net 9 taškų pranašumą likus trims minutėms.

CSKA, kaip ir „Žalgiris“, darė tikrai nemažai klaidų gynyboje. Kalbėdamas prieš rungtynes D.Itoudis teigė, kad kauniečiai visada atiduoda 100 proc. energijos. Priešingai tam, Maskvos ekipos žaidėjai vakar tam tikrais momentais neatrodė labai persistengiantys gynyboje.

Ne vieną kartą „Žalgirio“ gynėjai baudė CSKA aukštaūgių atliekamą „step-out'ą“ – pralįsdami pro paliekamą tarpą ar įveikdami jį greičiu. Ne idealiai atliekamu šiuo aspektu tris kart pasinaudojo N.Woltersas ir kartą D.Waltonas, kurie sukūrė progas kitiems ar patys pelnė taškus.

VIDEO: Šaras po nesėkmės Maskvoje sunkiai rinko žodžius

Kauniečių gynėjai (ypač M.Grigonis bei N.Woltersas) vakar žaidė itin agresyviai, dažnai įsiverždavo į baudos aikštelę, keldavo pavojų. Jiems padėjo ir rungtynių teisėjų pasirinkta teisėjavimo taktika – kiekvienas minimalus kontaktas reiškė pražangą. Tai leido abiem komandoms mesti net daugiau kaip 30 baudų metimų.

Tačiau didžiausią pranašumą „Žalgiris“ vakar turėjo po krepšiu. CSKA daug keitėsi ginamaisiais ir žemesni gynėjai dažnai likdavo prie B.Davieso ir A.Kavaliausko.

Amerikiečiui, reikia pripažinti, rungtynės puolime nenusisekė: daug pramestų patogių metimų, keletas „įlipimų į medį“. Tačiau ko vakar nepavyko padaryti Brandonui Daviesui, tas pavyko Antanui Kavaliauskui. Lietuvis sužaidė sezono rungtynes (19 tšk., 8 atk. kam., 26 naud. bal.) ir buvo tikras galvos skausmas CSKA treneriui D.Itoudžiui.

VIDEO: Pamatykite: kvapą gniaužianti „Žalgirio“ drama su CSKA ir lemiamas metimas

Ryškiausiai jis spindėjo ketvirtajame kėlinyje. Pirma, jis pelnė du taškus prieš CSKA naujoką J.Bolomboy'ų žaisdamas nugara į krepšį. Vėliau, likęs prieš mažesnį gynėją, jis aktyviai kovojo dėl kamuolio puolime, uždirbo pražangą bei įmetė dvi baudas.

Po to sekė dar vienas CSKA išsikeitimas žaidžiant 2 prieš 2, po kurio Antaną iš nugaros prilaikė gynėjas ir šią pražangą jis pavertė dar dviem taškais.

Galiausiai, puiki verpstė prieš N.Kurbanovą ir dar du taškai. Prieš sezoną daug kas nenorėjo Antano matyti Kaune ir net statė L.Birutį į antrojo vidurio puolėjo vietą, tačiau tokios rungtynės parodo, kiek daug naudos jis gali duoti prieš tam tikras komandas Eurolygoje.

nuotr. Alfredo Pliadžio /Antanas Kavaliauskas
nuotr. Alfredo Pliadžio /Antanas Kavaliauskas

Gynybinis planas prieš CSKA lyderius

Šaro ir jo asistentų planas buvo neleisti CSKA komandoje daugiausiai kamuolį valdantiems žaidėjams (Rodriguezui, De Colo, Clyburnui bei Higginsui) veržtis į dešinę pusę. Ir De Colo, ir Rodriguezas pasižymi itin staigiais bei taikliais metimais iš tolimo bei vidutinio nuotolio būtent po driblingo į dešinę pusę.

Kaip pats Šaras teigė po rungtynių, kartų, kai šie žaidėjai nuėjo į dešinę pusę buvo gerokai per daug. Dažnai kauniečiai sekundei pamesdavo koncentraciją ar tiesiog nesugebėdavo išlaikyti savo ginamo žaidėjo priešais save.

VIDEO: Maskvoje susikrimtęs A.Milaknis: ne tas žodis, kaip gaila

Taip pat įsiminė keletas epizodų, kuomet po užtvaros į kairę pusę Nando de Colo iškart atlikdavo vadinamąjį „gyvatės“ manevrą, staigiai pakeisdavo kryptį prisidengdamas savo komandos aukštaūgiu bei jau verždavosi į sau patogią dešinę pusę. Taip jis pelnė keletą gan lengvų taškų prieš B.Daviesą.

Cory Higginsą ir jo žaidimą 2 prieš 2 buvo nuspręsta stabdyti pasyvia gynyba, aukštaūgiui pasiliekant žemai baudos aikštelėje. Ši rizika, galima sakyti, nepasiteisino, kadangi Higginsas puikiai naudojosi savo kūnu, prisidengdamas nuo besivejančių žaidėjų, taip sukurdamas puikias progas sau bei kitiems.

Amerikietis taip pat 2 kartus užtikrintai įmetė iš vidutinio nuotolio bei iš viso surinko 23 taškus. Kol kas jis žaidžia geriausią sezoną karjeroje – pataiko vidutiniškai po 17 taškų per rungtynes atakuodamas.

Tačiau į pergalę CSKA išvedė ir rungtynių herojumi tapo S.Rodriguezas, kuris ketvirtojo kėlinio gale pataikė net 3 tolimus metimus (iš viso 6/10) bei rungtynes baigė su 24 pelnytais taškais.

Skaudžiausias buvo paskutinysis tolimas metimas, išlyginęs rezultatą (84-84). CSKA žinojo, kad net ir ateinant užtvarai, jis bus stumiamas į kairę pusę. K.Hines’as paskutiniu momentu pakeitė užtvaros pusę, taip suklaidinamas B.Daviesą ir leisdamas Sergio visiškai laisvam išmesti tritaškį metimą.

„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas
„Scanpix“ nuotr./Sergio Rodriguezas

Tai galbūt galima įvardinti ir kaip „Žalgirio“ žaidėjų nesusikalbėjimą, kadangi tokiose situacijose kauniečiai dažniausiai keičiasi ginamaisiais. Tokiu atveju, B.Daviesas turėjo nereaguoti į vaizduojamą Hineso užtvarą į dešinę pusę, kadangi už ją atsakingas buvo E.Ulanovas.

VIDEO: L.Westermannas pyksta ant savęs: nieko nenusipelnėme – turime patys viską pasiimti

Išvados

Kauniečiai turėjo auksinę galimybę grįžti iš Maskvos su dar viena pergale bei tapti pirmaisiais šiame sezone, įveikusiais CSKA komandą.

Tačiau vėl ne iki galo atliktos detalės gynyboje neleido laimėti įtemptų rungtynių ketvirtajame kėlinyje. Tai po truputį tampa nemalonia tradicija, kurią, reikia tikėtis, „Žalgiriui“ jau greitai pavyks nutraukti.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius