Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 10 19

M.Gherardini pareiškimas: Šaras dabar vienintelis pajėgus iškart treniruoti NBA klubą

Maurizio Gherardini šyptelėjo išgirdęs klausimą, ką perimtų iš Kauno „Žalgirio“, jeigu dabar turėtų tokią magišką galimybę. „Šokėjas“, – gerai apgalvojęs, kaip čia išsisukus nuo klausimo, šmaikščiai atsakė Stambulo „Fenerbahče“ direktorius. „Tai reikėjo sakyti Šarą!“ – vėliau, po interviu, sufleravo jo kolegė. „Aha, man įdomu, kas tada pasiaiškins Željko?“ – juokėsi M.Gherardini. „Fenerbahče“ nesitaiko į „Žalgirio“ herojų, bet šį jau nusižiūrėjo dar stambesni rykliai. Iš kitos Atlanto pusės.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

M.Gherardini jau ketverius metus darbuojasi Stambulo „Fenerbahče“ klube ir beveik kiekvieną rytą susėda prie stalo su Željko Obradovičiumi aptarti aktualijų ir idėjų. Kartais didieji krepšinio protai pasišneka ir apie NBA.

Ž.Obradovičius daugybę metų buvo tituluojamas kaip vienas geriausių, jei ne geriausias, treneris Europoje. NBA pasauliui jis kaip Europos Greggas Popovichius.

58-erių serbas yra tituluočiausias Europos specialistas – laimėjo Eurolygą net 9 kartus. Artimiausi tituluočiausiųjų sąraše – Ettore Messina, Božidaras Maljkovičius, Pedro Ferrandizas ir Aleksandras Gomelskis – Eurolygą laimėjo po 4 kartus.

Bet NBA pasauliui tai tik skaičiai ir įdomūs faktai. Jie niekada savo akimis negalėjo pasitikrinti, o ką gi jie reikštų stipriausioje krepšinio lygoje.

„Mes kartais vis apie tai pasikalbame, – 24sek pasakoja Maurizio Gherardini. – Bet Željko mėgaujasi kiek kitokia karjera. Žinote, mano nuomone, jis visada žiūrėjo į NBA iš kitos perspektyvos. Kartais galvoju, jog jis mano, kad tai būtų buvusi įdomi patirtis dirbti NBA. Tačiau tikiu, kad jam atrodo, jog jis nebūtų tikęs tam NBA pažinčių ir santykių pasauliui. Ypač, kai jis mėgsta sakyti, kad yra toks, koks yra. Prisitaikyti prie NBA pasaulio iš jo pareikalautų per daug.

Nemanau, kad jis gailisi praleistos progos. Manau, jis pats supranta, kad Željko visada bus Željko. Na, nebent jeigu yra NBA klubas, kuris supranta, kas yra Željko, kodėl gi ne? Tik manau, kad Željko dabar yra kitokioje karjeros stadijoje nei Šaras.“

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Željko Obradovičius

Šaro pavardė šiame pokalbyje iškrito ne atsitiktinai.

Maurizio Gherardini pernelyg nenustebo birželį ESPN perskaitęs žinią, kad Šarūnas Jasikevičius yra vienas kandidatų tapti „Toronto Raptors“ vyriausiuoju treneriu.

2006-aisiais M.Gherardini tapo „Raptors“ viceprezidentu ir generalinio vadybininko asistentu. Europos krepšinyje jis pažįsta visus geriausius – tarp jų ir Željko su Šaru.

Tad būtų nieko keisto, jei dar viešai nepasklidus žiniai apie Š.Jasikevičiaus pavardę „Raptors“ radare, M.Gherardini jau viską žinojo. O gal net ir konsultavo.

Savo kabinete „Fenerbahče“ biure Stambule 63-ejų italas turi Šarūno Jasikevičiaus autobiografiją „Vincere non basta“ – „Laimėti neužtenka“. Ten papasakota istorija apie puikų Europos krepšininką, vieną geriausių per visą istoriją.

Bet Šaras rašo naują istoriją. Joje galėjo atsirasti naujų spalvingų puslapių apie NBA, bet karščiausias Eurolygos treneris atmetė „Raptors“ pirmo trenerio asistento poziciją ir liko Kauno „Žalgiryje“ dar metams.

„Matote, treneris geriausiai žino, kada priimti tam tikrus ėjimus, – Š.Jasikevičiaus sprendimą įvertino M.Gherardini. – Šaras savo profesijoje auga neįtikėtinu tempu. Mano nuomone, nėra jokios abejonės, kad dabar jis labai patrauklus kaip geriausias jaunas aukščiausio Europos krepšinio lygio treneris. Neabejoju, kad panašios NBA galimybės jo dar laukia ateityje.“

15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Prieš stebindamas Europą Eurolygos scenoje, Š.Jasikevičius pusantrų metų asistavo Gintarui Krapikui. Išlaikytas, ramus, pakankamai santūrus ir visada gerbiantis pagrindinio trenerio sprendimus – tokia buvo dešinioji G.Krapiko ranka.

Prieš pustrečių metų įšokęs į vyr. trenerio batelius, Šaras staigiai ėmė keisti Europos krepšinio supratimą ir tapo tikru lyderiu. Tokiu, kokį būtų sunkoka dar sykį įsivaizduoti kaip galutinio sprendimo nepriimantį žmogų.

Bet M.Gherardini mano, kad asistento pozicija NBA jam gali būti neišvengiama.

„Manau, jis supras, kada yra tinkamiausias laikas priimti tokį pasikeitimą. Nežinau, ar jam reikės pasirinkti kitokį kelią, kuris padėtų įgyti didesnių galimybių (dirbti vyr. treneriu.). Kartais pati sistema reikalauja pereiti asistento darbą, kad geriau suvoktum, kuo skiriasi NBA krepšinis ir koks tas trenerių ryšys su žaidėjais, – aiškino M.Gherardini. – Tai nėra atsitiktinumas, kad tik dabar Igoris Kokoškovas tapo pirmuoju užsieniečiu, tapusiu NBA vyr. treneriu. Kita vertus, jis dirbo asistentu Amerikoje daugiau nei dešimtmetį. Ettore Messina NBA asistentu dirba penkerius metus...

Į NBA vyr. trenerio poziciją tiesiai iš Europos įšoko tik du specialistai – Davidas Blattas ir Mike'as D'Antoni. Tiesa, ir tas pats D'Antoni pradėjo nuo žaidėjų personalo vadovo pareigų...

Taip kad kartais pati sistema reikalauja įgyti kažkokią praktiką pagrindiniam vaidmeniui. Kad geriau suprastum dinamiką.“

VIDEO: „Ginčas“: rimti kaltinimai – ar Šaras galėjo slapta įrašinėti baskų treniruotę?

Bendravimas su NBA žaidėjais būtų dar vienas iššūkis Šarūno Jasikevičiaus krepšinio filosofijai. Jo tirada Artūrui Milakniui Stambule po to kertinio tritaškio į „Fenerbahče“ krepšį apskriejo visą Europą.

Ne veltui „Žalgirio“ treneris tapatinamas su kitu emocijų virduliu Željko Obradovičiumi. Bet toks griežtas treniravimo būdas ne visiems. Net ir tame pačiame „Žalgiryje“ gali žaisti ne visi krepšininkai. Ką jau kalbėti apie NBA, kuri ne veltui vadinama žaidėjų lyga.

„Jis vis tiek šauktų, tik kad labai mandagiai, – šyptelėjo M.Gherardini. – Jis per protingas, kad nesuprastų, ką galėtų sakyti ir ko ne.

Jei nori eiti NBA keliu, turi prisitaikyti. Iki kokio lygio – čia jau negaliu pasakyti. Tai jau priklauso nuo organizacijos ir turimų žaidėjų. NBA yra sistema, kurioje žaidėjų įtaka sprendimų priėmimui yra ypač didelė. Tad visada turi gerai žinoti, kaip gali komunikuoti su žaidėjais atsižvelgiant į tavo ryšį su vadovybe ir jos palaikymą.

Bet jeigu nori dirbti NBA, turi būti pasiruošęs suprasti, kaip prisitaikyti. Tačiau kiek žinau Šarą, nemanau, kad jis turėtų problemų taikytis tiek, kad jaustųsi blogai.“

Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini
Luko Balandžio / 15min nuotr./Stambulo „Fenerbahče“ direktorius Maurizio Gherardini

NBA vis dar nepatikliai žiūri į Europos krepšinio specialistus. Davidas Blattas prieš ketvertą metų tapo įdomiu eksperimentiniu triušiu, tačiau „Cleveland Cavaliers“ bandymas žlugo.

Nepaisant neblogų rezultatų, D.Blattas nerado ryšio su LeBronu Jamesu ir po pusantrų metų jau krovėsi lagaminus į Europą. Daugelis tikėjo, kad puiki anglų kalba, amerikietiškos šaknys, puikūs rezultatai Eurolygoje ir amerikietiškos krepšinio idėjos leis D.Blattui nesunkiai adaptuotis prie NBA krepšinio, bet netikėtai patekęs į NBA karaliaus teritoriją, patyręs specialistas greitai tapo nereikšminga žaidimo figūrėle.

D.Blatto istorija gali atgrasyti kitus NBA klubus nuo naujo bandymo atsivežti trenerį iš Europos. Tačiau Maurizio Gherardini mato vienintelį žmogų, kuris gali sulaužyti tą barjerą.

„Dabar labai sunkiai tikėtina, kad treneris iš Europos persikeltų tiesiai į NBA vyr. trenerio postą. Vienintelis vyrukas, kuris dabar galėtų padaryti tokį šuolį, yra Šaras, – 24sek pareiškė M.Gherardini. – Nematau jokio kito varianto. Aišku, jeigu eliminuojame Željko. Bet vienintelis, kuris dabar aktualus ir tinkamas NBA rinkai, yra Šaras. Niekas kitas.“

„Fenerbahče“ vadovas žino, ką kalba. 1992-aisiais jis perėmė valdyti Trevizo „Benetton“ komandą ir iš jos sukonstravo talentų kalvę, kuri į NBA išleido daugybę žaidėjų.

M.Gherardini dirbo taip meistriškai, kad 2006-aisiais gavo „Raptors“ generalinio vadybininko asistento ir klubo viceprezidento darbą NBA – tuomet europiečiams nesusapnuojamą poziciją.

„Kodėl aš taip galvoju dėl Šaro? Nes jis buvo puikus žaidėjas, žaidė NBA, turėjo šlovingą karjerą. Vos tik pradėjo treniruoti, tapo labai sėkmingu treneriu. Savo sumanymais atvedė kuklią komandą į Eurolygos finalo ketvertą, – nė nemirktelėjęs priežastis vardino M.Gherardini. – Kalbų žinojimas irgi pliusas. Jis gyveno Amerikoje, tad nebūtų sunku prisitaikyti. Ir vėlgi – jis jaunas kylantis treneris. Jis turi asmenybę ir sako tai, kas yra prasminga ir iškart kuria diskusiją. Jo asmenybė yra stipri ir vertinga. Tokios NBA patinka.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ kapitonas sieks dar vieno Eurolygos rekordo (1/5)

Tačiau NBA projektai atidėti mažiausiai iki 2019-ųjų vasaros.

Šarūnas Jasikevičius penktadienio vakarą sutinka Željko Obradovičių dar tik trečiajame Eurolygos ture Kaune.

Ši vieta ypatinga. Čia už Šaro stovės 15 tūkstančių sirgalių ir savos namų sienos, kurių reikšmės Europa dar taip ir nesupranta. Kaip ir sprendimo likti „Žalgiryje“ jau ir taip po herojiško, daugelio nuomone, lubas pasiekusio sezono.

„Treneris žino, kada tinkamas metas daryti tinkamus ėjimus, – Š.Jasikevičiaus sprendimą likti Kaune dar sezonui, vertino M.Gherardini. – Manau, Šarūnas taip pat suprato, jog „Žalgiris“ yra gera galimybė. Dienos pabaigoje, treneris gali įsivertinti, kokią įtaką jis daro bendram paveikslui ir kaip prie jo prisideda. Kiek prisideda prie galutinių sprendimų ir pasikeitimų.

Sakau jums taip ne todėl, kad esate iš Lietuvos ir kalbate lietuviškai. Manau, Šarūnas jaučiasi labai laimingas ten, kur yra. Taip, ten yra daug sunkaus darbo, bet dirbti su tokiu vyruku kaip Paulius Motiejūnas jam yra labai gerai. Kaip ir dirbti prie 15 tūkstančių fanų. Suvokti, ką jo figūra reiškia „Žalgirio“ klubui ir visai šaliai, yra labai stipru.

Neturiu abejonės, kad NBA galimybių dar vis išlįs. Bet manau, kad jis laimingas dėl savo pasirinkimo. Komandoms reikia laimingų trenerių. Visai kaip ir žaidėjų.

Kai nesi toks laimingas, priimi kitokius sprendimus. Manau, Šarūnas turėjo užtektinai laiko viską įvertinti.

Ir bent jau kiek aš girdėjau ir ką supratau, Šaras labai laimingas, kad liko Kaune.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: „Žalgirio“ katė maiše – kas šis naujokas? (2/5)

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius