-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 08 02

Mįslingasis „Žalgirio“ pirkinys: apie rimtas ambicijas ir cepelinus „Ryto“ naujokui

Retai kada „Žalgiris“ įsigyja vos universitetą baigusį žaidėją. Dar rečiau du to paties universiteto žaidėjai tą pačią vasarą nutūpia į Lietuvą. Kauno „Žalgirio“ naujokas Martinas Gebenas statys cepelinų Vilniaus „Ryto“ pirkiniui Mattui Farrellui. Juos vėl suvienys Notr Dame užsimezgusi bičiulystė, didžiulės ambicijos aikštėje ir vienas neįprastas pomėgis.
Martinas Gebenas
Martinas Gebenas / Modesto Gailiūno nuotr.

„Žalgirio“ ir „Ryto“ naujokų karjera veda tuo pačiu greitkeliu.

Prieš ketverius metus Martinas su Mattu gavo stipendiją žaisti krepšinį ir studijuoti Notr Damo universitete.

Per tuos ketverius metus jiedu su „Fighting Irish“ vyrukais pasiekė 103 pergales. Su visa komanda jie traukdavo į bendras vakarienes ir kino teatrus. Keliose bendrose paskaitose susitikdavo toje pačioje auditorijoje.

Netgi atrado vieną neįprastą pomėgį. Tiek M.Gebenas, tiek M.Farrellas yra užkietėję siaubo filmų gerbėjai. Tad jeigu tik būdavo galimybė, abu vyrukai skubėdavo į kino teatrą peržiūrėti naujausio siaubo filmo.

Jeigu juos žiūrėdavo atskirai, su antrosiomis pusėmis, bičiuliai vėliau dalindavosi įspūdžiais ir rekomendacijomis.

Paskutinį karjeros NCAA vakarą rungtynių pranešėjas prigesus prožektorių šviesoms išskirtinai pristatė publikai lietuvį ir amerikietį.

Ir kai vėliau alumnų keliai dažniausiai išsiskiria visiems laikams, tai M.Gebenas jau greitu metu vaišins M.Farrellą lietuviškų cepelinų porcija.

„Cepelinai – į mano sąskaitą“, – su pavykusiu sandoriu su Vilniaus „Rytu“ M.Farrellą tviteryje pasveikino M.Gabenas.

Vaišindamas amerikietį cepelinais, lietuvis simboliškai atsidėkos už tas vaišes NCAA, kurios dažniausiai po M.Farrello rezultatyvių perdavimų virsdavo taškais.

„Mattas pakankamai neblogai vaišino kamuoliais. Praktiškai visi mano dėjimai atėjo po jo perdavimų, – 24sek pasakojo M.Gebenas. – Manau, kad jis dosniai vaišins savo aukštaūgius kamuoliais prieš visas komandas, išskyrus mus.“

„Scanpix“/AP nuotr./Mattas Farrellas
„Scanpix“/AP nuotr./Mattas Farrellas

M.Gebenas šypsosi – M.Farrellui rodys ragus ant parketo, bet Lietuvoje yra pasirengęs padėti draugui, jei šiam tik prireiks kokios nors pagalbos.

Martinas Mattą vadina pakankamai artimu geru draugu, su kuriuo planuoja leisti laiką ir Lietuvoje. M.Farrellas konsultavosi su Martinu vos tik užmezgęs rimtesnes derybas su Vilniaus komanda.

Per tuos ketverius metus jis puikiai pažino trejų metų sutartį su „Rytu“ sudariusį legionierių ir kaip žaidėją, ir kaip žmogų.

„Jis yra kovingas, nori laimėti ir sunkiai dirba. Aikštėje žaidžia vos ne su pykčiu akyse. Nes nori laimėti ir nugalėti visus priešais jį esančius varžovus, – su M.Farrellu Lietuvos krepšinio sirgalius supažindino M.Gebenas. – Jis labai kovingas, greitas žaidėjas, gerai meta tritaškius. Taip pat gerai veržiasi po krepšiu, atmeta kamuolį ir randa laisvus žaidėjus. Manau, jis bus tikrai geras žaidėjas.“

VIDEO: 10 M.Farrello tritaškių

Nebijo konkurencijos

Kad M.Gebenas galėtų leisti laisvą laiką su M.Farrellu Kaune arba Vilniuje, jam dar reikia pasiekti vieną sudėtingą tarpinį finišą.

Lietuvis sukirto rankomis su „Žalgiriu“ žinodamas, kad Šarūnas Jasikevičius priekinėje linijoje dar rinksis iš Pauliaus Jankūno, Brandono Davieso, Aarono White'o, Lauryno Biručio ir Antano Kavaliausko.

Teoriškai, Martinas centro pozicijoje gali tapti penkta opcija, jei Šaras penktu numeriu pastatytų kapitoną Paulių.

Kai daugelis kitų jaunų žaidėjų M.Gebeno situacijoje gyventų ant lagaminų su mintimi, kad bet kurią akimirką bus išnuomotas kitai, greičiausiai, Lietuvos komandai, tai Amerikoje į profesionalų krepšinį atsispyręs aukštaūgis neslepia ambicijų.

„Tai, kad mane pastebėjo „Žalgiris“, man yra didžiulis įvertinimas. Bet reikia įrodyti, kad priklausau „Žalgiriui“ ir galiu žaisti tame lygyje, – 24sek pasakojo M.Gebenas. – Matote, aš pasirašiau su „Žalgiriu“ sutartį, todėl noriu atiduoti visą save kovose su „Žalgiriu“. Idealiausia būtų čia likti ir savo darbu užsitarnauti tą vietą.

Bet per daug spekuliuoti nenoriu. Dabar mano tikslas kuo geriau pasiruošti „Žalgirio“ stovyklai ir parodyti, ką sugebu. Atiduoti visą save. Kaip bus, taip bus. Jei žaisiu kitoje komandoje ir bus galimybės pasireikšti ir tobulėti, tai tikrai tuo pasinaudosiu. Bet kiekvienas žaidėjas nori žaisti su geriausiais ir prieš geriausius.“

Į „Žalgirio“ stovyklos radarus M.Gebenas pirmąkart pateko po sėkmingo pasirodymo universiadoje. Finale su JAV vidurio puolėjas surinko 12 taškų bei atkovojo 7 kamuolius ir padėjo lietuviams iškovoti auksą. Jis buvo pagrindinis studentų rinktinės centras, nukonkuravęs buvusį žalgirietį Martyną Sajų.

Tą komandą treniravo su „Žalgirio“ dubleriais tuo metu dirbęs Tomas Masiulis, kuris pirmąkart sutiko Martiną dar 2013-ųjų pasaulio devyniolikmečių čempionate.

Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis
Modesto Gailiūno nuotr./Tomas Masiulis

Lyg tyčia, M.Gebenas po universiados NCAA sužaidė proveržio sezoną. Į Europą persikėlus aukštaūgiui Zachui Auguste'ui ir traumą patyrus Notr Damo lyderiui Bonzie Colsonui, M.Gebenas sulaukė daugiau šansų ant parketo ir nenuvylė trenerio.

Pirmąjį NCAA sezoną žaidęs tik po 3, antrąjį – 9, o trečiąjį – 12 minučių, galingo sudėjimo centras paskutiniais metais gaudavo pasireikšti po 25 ir per jas rinkdavo 11,1 taško (60,6 proc. dvit., 85 proc. baud.), atkovodavo po 8 kamuolius, atlikdavo 1,2 rezultatyvaus perdavimo bei blokuodavo 0,9 metimo.

Geriausiose savo rungtynėse M.Gebenas pelnė 22 taškus bei atkovojo 14 kamuolių ir padėjo nukauti „Wake Forest“ universiteto krepšininkus.

Mūšyje su 56-uoju naujokų biržos šaukimu 22 M.Gebeno taškų ir 17 atkovotų kamuolių (11 – puolime) neužteko įveikti Luisvilio komandą, tačiau savo galingais gūsiais baudos aikštelėse jis suintrigavo „Žalgirį“.

„Kasmet buvo įdėtas didžiulis darbas ir daug prakaito, kad vis kiti metai būtų geresni. Labai smagu, kad ketvirti metai buvo tie, kai galėjau parodyti save daugiau. Tik tikrai nemanau, kad parodžiau viską, ką sugebu ir galiu“, – pabrėžė M.Gebenas.

Pasikėsinimas į „Žalgirio“ lankus

Kol lietuvis rezgė planus, kaip įsimintinai pasipiršti mylimajai, kauniečiai galvojo apie ateitį.

Nors dabar žalgiriečių centro pozicijoje – rimti kamščiai, vadovai mato, kad Antanas Kavaliauskas po truputį pasitinka karjeros saulėlydį, Laurynas Birutis flirtuoja su NBA, o tokio žvėriško Brandono Davieso „Žalgiris“ ilgai narve neuždarys.

Apie savo vaidmenį „Žalgirio“ ateities miražuose M.Gebenas su vadovais konkrečiai dar nekalbėjo.

Tik jam didžiulį įspūdį paliko pirmasis pokalbis su „Žalgirio“ sporto direktoriumi Robertu Javtoku. Jaunojo centro žodžiais, neseniai į oficialią aprangą krepšininko marškinėlius iškeitęs ilgametis Lietuvos rinktinės kapitonas buvo labai nudžiugęs, kad Martinas prisijungė prie „Žalgirio“ organizacijos.

Tas susitikimas su R.Javtoku Martinui buvo kiek nervingas. Roberto žaidimą jis pats stebėdavo prilipęs prie televizoriaus ekrano.

„Jis mano akyse buvo didelė žvaigždė“, – neslepia M.Gebenas.

Su Šarūnu Jasikevičiumi „Žalgirio“ naujokas dar nespėjo pakalbėti. Kai turėjo progą, galbūt šiuo metu populiariausias lietuvis atostogavo – žaidė golfą Škotijoje.

Day 4 of the trip!!!!!CASTLE STEWART!!!!

A post shared by Saras13 (@saras_jasikevicius) on

„Nesinorėjo treneriui lįsti į akis per atostogas, – šyptelėjo Martinas. – Bet, manau, turėsiu progą prisistatyti. Man tai bus labai didelė garbė ir puiki galimybė mokytis iš tokio talentingo trenerio.“

Prisistatyti jam reikės ir Lietuvos krepšinio publikai. Galbūt todėl, kad 16-os jis išvyko į Ameriką baigti vidurinės mokyklos, kur gavo stipendiją studijuoti Notr Damo universitete. Jaunuolis pasirinko verslo administracijos su vadyba ir konsultacija studijas.

JAV jį treneriai ir komandos draugai vadino Martin arba Marty, kaip kad Martyną Pocių.

„Martinas – lietuviškai. Kreipkitės taip“, – prieš interviu su 24sek pamokė 22-ejų lietuvis.

Jeigu ne lietuvių kalbos taisyklės, jo vardą ir pavardę turėtume rašyti taip: Martinas Geben. Centras pasakoja, kad jo pavardė vokiška – jo giminėje prieš keletą kartų įsimaišė vokiško kraujo.

Tačiau ne Martynu, o Martinu jis tapo visiškai atsitiktinai – tiesiog taip jau nusprendė jo tėveliai: lenkų kilmės tėtis ir lietuvė mama. Šeima gyvena Amerikoje – atvyko pas sūnų 2014-aisiais.

Bet svarbiausia prisistatymo dalis ne čia. Rugpjūčio viduryje M.Gebenas turėtų startuoti su visa „Žalgirio“ komanda pasiruošimo sezonui stovykloje, kurioje jis gali tikėtis eksperimentinio žaidimo laiko pagrindinėje sudėtyje.

„Žalgirio“ arenos ūkvedžiai verčiau jau priveržtų krepšių lankus, nes naujasis žalgirietis kėsinasi į jų sveikatą.

„Į žaidimą įnešiu energijos ir fiziškumo. Ir niekada nesigėdiju dėti į krepšį. Pažadu, kad atvyksiu laužyti lankų, – juokavo M.Gebenas. – Ir pažadu, kad būsiu energingas. Esu pakankamai patikimas gynyboje ir puolime. Gerai metu baudas, klaidų daug nedarau. Esu toks žaidėjas, kuris turi daug potencialo.“

„Atvažiavęs į Ameriką daug labiau susipažinau su štangine nei Lietuvoje. Tai tikrai davė naudos. Manau, nesu genetiškai apdovanotas išskirtine jėga, bet dirbau su gerais treneriais, kurie skatino ir stūmė į priekį.“

Prieš keletą dienų iš Amerikos su trimis lagaminais atskridęs galingo sudėjimo krepšininkas pirmiausia aplankė gimines ir šeimos draugus, o artimiausiomis dienomis įsikurs Kaune.

Per tuos ketverius metus M.Gebenas rungtyniavo kartu su keturiais būsimais NBA žaidėjais – Klaipėdos „Neptūno“ aukštaūgio Jerai Granto broliu Jerami, kuris dabar žaidžia „Oklahoma City Thunder“, Pattu Connaughton, kuris prieš parą sukirto rankomis su „Milwaukee Bucks“ bei „Philadelphia 76ers“ žaidusiu Demetriusu Jacksonu.

Per tuos ketverius metus NCAA aikštėse ir dvikovose su prestižiniais universitetais M.Gebenas stumdėsi prieš dešimtis būsimų NBA krepšininkų.

Nedaug tiesiai iš NCAA sugrįžusių lietuvių sugebėjo prasimušti į Lietuvos krepšinio padangę.

Tačiau ambicingasis M.Gebenas savo raumenimis bandys išplėšti tą sunkiai pasiekiamą vietą „Žalgirio“ sudėtyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius