-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 04 17

Nuščiuvusioje „Žalgirio“ rūbinėje nuaidėjo svarbiausi žodžiai

Jau seniai regėjome tokią Kauno „Žalgirio“ rūbinę. Pravėrus duris „Ulker“ arenos tunelyje, žalgiriečių zonoje tvyrojo visiška tyla. Kai kurie skambiausi jos balsai greitai išsiskirstė į dušinę ir iš ten nebeišlindo visą maždaug 10 minučių žiniasklaidos sesiją. Tai buvo labai neįprasta šiai komandai, bet „Žalgirio“ krepšininkams tiesiog reikėjo kuo greičiau nuplauti tą košmarišką Eurolygos ketvirtfinalio startą su „Fenerbahče“ 43:76.
Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“
Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“ / nuotr. „Getty Images“/euroleague.net

Kai Šarūnas Jasikevičius pirmą kartą pasirodė prie „Ulker“ arenos šoninės linijos, tribūnose nuaidėjo ovacijos. „Žalgirio“ treneris kėlė ranką ir dėkojo aistruoliams už šiltą sutikimą. Bet šeimininkai vėliau buvo negailestingi atvykėliams iš Kauno.

„Žalgiris“ pastarąjį mėnesį buvo tapęs Lietuvos šviesa tarptautinėje arenoje. Bet „Fenerbahče“ vyrukai tą šviesą greitai išjungė.

43 įmesti taškai yra „Žalgirio“ rezultatyvumo antirekordas Eurolygoje. Tai yra net perpus mažiau, nei pakeliui į ketvirtfinalį žalgiriečiai rinko šešerių rungtynių šturmo metu (vid. 87,8 tšk.).

Tai yra netoli absoliutaus Eurolygos atkrintamųjų antirekordo (41 tšk.) ir visiško Eurolygos antirekordo (35 tšk.).

27 naudingumo balai, 23 klaidos, vos 7 rezultatyvūs perdavimai ir 31 pramestas skaičius. Tai buvo košmariškas „Žalgirio“ vakaras.

„Labai blogai, – skaičius įvertino Aaronas White'as. – Bet daug kas į juos susideda. Nepataikėme metimų. Neatlaikėme spaudimo.

Bet tuo pačiu tai serija, todėl turime iš to pasimokyti, persirikiuoti ir sugrįžti per 48 valandas.“

VIDEO: „Eurolygos diena“: kas nulėmė tokį prastą „Žalgirio“ žaidimą su „Fenerbahče“?

Ko gero, tai buvo grandininė reakcija.

„Fenerbahče“ nuo pirmos minutės užkėlė maksimalų fiziškumo ir agresijos lygį. Žalgiriečiai girdėjo tą iš pasakojimų ir senų patirčių, bet, atrodo, nebuvo pasirengę tokiai turkų energijai.

„Žalgiris“ pirmojo kėlinio pabaigoje išsimušė iš vėžių, pradėjo savimi abejoti, o vėliau jau nebespėjo paskui čempioniško kalibro komandą.

Patirtis yra sunkiai pamatuojamas dalykas, bet gal tą lėmė ir faktas, kad vienas Kostas Sloukas per savo karjerą sužaidė tiek pat ketvirtfinalio rungtynių, kiek visa „Žalgirio“ komanda.

Aplodismentai elitinei „Fenerbahče“ gynybai. Net ir žaidžiant antram ar net trečiam Stambulo komandos penketui visas 40 minučių ji buvo aukščiausio lygio. Turkai „Žalgiriui“ nė sykio neleido įmesti per kėlinį daugiau nei 14 taškų. Ketvirčių statistika iškalbinga: 13, 8, 14, 8.

Željko reagavo labai greitai ir tiksliai. Pavyzdžiui, kai matydavo, kad Leo Westermannas ima piktnaudžiauti centravimu prieš Ali Muhammedą, nieko nelaukęs sodindavo 178 cm ūgio mažylį ant suolo.

Željko išdrįso griežtai tramdyti labiau „Žalgiriui“ žaidusį Janą Vesely. Po traumos į rikiuotę po trijų savaičių grįžęs čekas aiškiai nesusitvarkė su emocijomis, bet „Fenerbahče“ ikona laiku sodino efektyviausią komandos žaidėją ant suolo, nors jis ten ir nepatenkintas laistė vandenį ant parketo.

Ką jau kalbėti, kaip Ž.Obradovičius iš „Žalgirio“ puolimo mašinos ištraukė jos variklį.

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“

A.Muhammedas jau nuo pirmųjų minučių smaugė Leo Westermanną ir vėliau kaip pitbulis laikėsi įsikibęs į čiurną ir kitiems „Žalgirio“ organizatoriams.

Thomasas Walkupas rado savęs fiziškai vertus priešininkus ir atsimušė į aukštų, greitų ir tvirtų „Fenerbahče“ vyrukų gynybines užkardas.

Su Nate'o Wolterso įžengimu į aikštę, beje, ir prasidėjo „Žalgirio“ griūtis.

Sutrikęs amerikietis nesugebėjo įvesti kamuolio po krepšiu pranašumus susikūrusiems „Žalgirio“ aukštaūgiams. Šaras taip staugė ant legionieriaus, kad „ateik čia“ aiškiai girdėjosi net ir 13 tūkst. žiūrovų užpildytose „Ulker“ tribūnose.

Būtent N.Woltersui vadovaujant žaidimui, „Žalgiris“ paleido trapią persvarą ir užbaigė pirmąjį ketvirtį atkarpa 0:6. Vėliau treneris su atakų organizatoriumi ne sykį apsižaibavo prie šoninės linijos. Beje, nesėkmingas buvo ir N.Wolterso išėjimas ant parketo trečiajame kėlinyje. Nors, palyginus, jis dar turėjo padorią statistikos eilutę – 6 taškai ir 4 atkovoti kamuoliai, komandai nuo to geriau nebuvo.

Tačiau tai buvo ne vieno N.Wolterso problema. Visi „Žalgirio“ atakų organizatoriai klaidžiojo „Fenerbahče“ gynybos labirintuose – atliko vos 4 rezultatyvius perdavimus ir suklydo 6 kartus.

„Žalgirio“ įžaidėjų statistika
Leo Westermannas 17 min. | 2 tšk. (0/3 met.) | 3 perd. | 3 kl.
Thomasas Walkupas 19 min. | 4 tšk. (2/4 met.) | 1 perd. | 3 kl.
Nate'as Woltersas 18 min. | 6 tšk. (3/5 met.) | 0 perd. | 0 kl.
Rokas Jokubaitis 4 min. | 0 tšk. (0/1 met.) | 0 perd. | 0 kl.
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“

„Fenerbahče“ gynyba išskyrė „Žalgirio“ įžaidėjų ir centrų partnerystę.

Turkai meistriškai išstūmė „Žalgirio“ aukštaūgius toliau krepšio ir neleisdavo patogiai priimti kamuolio iš priekio. Trajektorijos ir perdavimo greičio neapskaičiavę gynėjai ne sykį jiems paleido netikslius parašiutus, kurie arba lėkė į užribį, arba virto greitomis „Fenerbahče“ atakomis po perimto kamuolio.

Kartais ir patys žalgiriečiai neįvesdavo kamuolio po krepšiu taip, kaip buvo nubraižyta Šaro derinių lentoje.

„Manau, tai ne tiek „Fenerbahče“ gynyba, kiek mūsų puolimas, – prasto puolimo priežasčių ieškojo Thomasas Walkupas. – Neįvedėme kamuolio ten, kur planavome. Nesilaikėme žaidimo plano, detalių, ir tai atsispindi švieslentėje.“

VIDEO: A.White’as: viskas buvo blogai

Žalgiriečiai neatlaikė „Fenerbahče“ fiziškumo. Š.Jasikevičius dar prieš rungtynes sakė, kad jei komanda neatlaikys, neturės jokių šansų.

Kas yra fiziškumas? Leo Westermannas užtvaros metu gavo per smakrą. Prancūzas akimirką susiėmė už burnos, akimirką pavėlavo sudėlioti savo kojas, ir po poros sekundžių sekė kombinacija, po kurios Nicolo Melli įrideno dvitaškį nuo lentos. „Žalgiris“ nebuvo tam tinkamai pasiruošęs.

Nuo mažiausio iki didžiausio Stambulo krepšininko, visi jie mušėsi aikštėje. Visi jie iš visų jėgų stūmė žalgiriečius toliau nuo krepšio ir pamėgtų vietelių. Nuo pirmos minutės buvo stipresni, greitesni ir šoklesni. Reikia pripažinti, agresyvesni ir labiau norėję perkąsti varžovams gerkles.

Kai anksčiau į nokdaunus siųsti „Žalgirio“ krepšininkai dar pakildavo, šįkart žaliai balti liko gulėti prispausti prie žemės.

Reikia dar kartą nukelti kepurę prieš maestro Ž.Obradovičiaus komandos paruošimą: ir taktinį, ir psichologinį.

„Žinot, galbūt šiose rungtynėse patirtis galėjo būti faktorius, – pritarė A.White'as. – Jie labai patyrę ir puikiai žinojo, ką daryti. Ypač pirmajame kėlinyje, kai davė toną rungtynėms savo fiziškumu ir tą tęsė.

Juk teisėjai negali rungtynėse sušvilpti 100 pražangų. Varžovai tą įvertino ir žinojo, kaip tą išnaudoti.

Jie mus apdaužė ir išstūmė iš pozicijų. Mes pradėjome klysti antrajame kėlinyje. Ir iš viso, buvome susikaustę, lėtesni, todėl jie mus išgaudė.

Varžovai tikrai gerai gynėsi – galiu nukelti prieš juos kepurę.“

VIDEO: Šarūnas Jasikevičius: nutiko tai, ko labiausiai bijojome

„Fenerbahče“ fiziškumas suveikė kaip tazeris. Gal dėl to elektrošoką gavę žalgiriečiai vėliau atrodė tokie neryžtingi.

Brandonas Daviesas sykį sudelsė atakuoti krepšį ir įstrigo „Fenerbahče“ aukštaūgių rankų miške. Vėliau jis lipo į tą patį medį ir sužingsniavo. Kiek vėliau, jau praradęs koncentraciją, amerikietis statė judančią užtvarą ir gavo pražangą puolime.

Šeštas pagal efektyvumą visos Eurolygos krepšininkas liko savo paties šešėlyje.

Pražangas puolime, beje, žalgiriečiai rinkosi įspūdingais tempais. Dažniausiai aukštaūgiai jas gaudavo tiesiog bandydami užsiimti geresnę poziciją po krepšiu ir priimti kamuolį. Bet kibi ir kieta „Fenerbahče“ gynyba privertė juos tai daryti pažeidžiant taisykles.

Trys „Žalgirio“ vidurio puolėjai – Brandonas Daviesas (1/6), Deonas Thompsonas (0/3) ir Antanas Kavaliauskas (1/4), kartu pataikė tik 2 metimus iš 13 (15,4 proc.). Beje, pirmuosius dvitaškius jie suvertė tik ketvirtajame kėlinyje.

Ši trijulė suklydo daugiau kartų (10), nei pelnė taškų (6) ir naudingumo balų (-13).

nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“
nuotr. „Getty Images“/euroleague.net/Stambulo „Fenerbahče“ – Kauno „Žalgiris“

Visas „Žalgiris“ pataikė tik 16 metimų iš 47 (34 proc.). Blogiausia, kad baisiai nekrito tolimi metimai – vos 3 iš 16 (18,8 proc.). Nors progų tikrai buvo.

„Žalgiris“ paleido 10 laisvų arba apylaisvių metimų, kuriems turėjo laiko užsitaisyti. Tačiau nė vienas jų nepasiekė tikslo.

Marius Grigonis „Žalgiryje“ buvo vienintelis žaidėjas, surinkęs dviženklį taškų (10) ir naudingumo balų (10) skaičių. Net penki žalgiriečiai liko su minusiniu naudingumu.

„Šiandien niekas nėjo. Pradedant nuo plano, gynybos, puolimo, metimai... Viskas. Viskas buvo priešingai. Daug neprigalvosi“, – sunku rungtynes buvo analizuoti M.Grigoniui.

VIDEO: M.Grigonis: mes galime su jais žaisti

„Žalgiris“ stengėsi ir aikštėje paliko širdį.

Jie striksėjo dėl kiekvieno kamuolio. Jeigu reikėjo – ir antrą kartą, griūvant ant priešininko.

Kai Brandonas Daviesas klimpo „Fenerbahče“ gynyboje ir keliskart suklydo, žalgiriečiai prieidavo prie savo efektyvumo lyderio ir ragino amerikietį nekreipti dėmesio.

Antanas Kavaliauskas ramino apšauktą Nate'ą Woltersą.

Žaliai balti būrėsi po penkis į improvizuotus komandos susirinkimus, kai komandai buvo sunku. „Žalgiris“ buvo vieningas ir žaidėjai niekada nebaksnojo vieni į kitus pirštais: nei aikštėje, nei rūbinėje.

VIDEO: „Žalgiris“ paskendo geltonajame „Fenerbahče“ pragare pirmose ketvirtfinalio rungtynėse

Tiesiog žaliai balti sutiko visai kito lygio žvėrį. Tačiau svarbiausia, kad „Fenerbahče“ spindesys neapakino žalgiriečių.

Thomasas Walkupas ir Marius Grigonis leido aiškiai suprasti, kad tai buvo ne „Fenerbahče“ pergalė, o „Žalgirio“ pralaimėjimas. Rūbinėje nuaidėjo svarbiausi žodžiai, kurie kalba, kad serija dar tikrai nebaigta.

„Norite išgirsti, kad „Fenerbahče“ labai super žaidžia? Gerai žaidžia, bet mes su jais irgi galime gerai žaisti“, – pareiškė Marius Grigonis.

Ši komanda turi charakterį ir tą jau parodė visai Eurolygai kovo mėnesį. Po 36 valandų matysime visai kitokį „Žalgirį“.

VIDEO: Th.Walkupas: tai daugiau mūsų problema

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius