Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 03

P.Motiejūnas – apie „Žalgirio“ iššūkius, reikiamas permainas LKL ir Š.Jasikevičių

Kauno „Žalgirio“ klubui 2016-ieji buvo itin svarbūs ir sėkmingi ne tiek pergalėmis aikštėje, bet labiau laimėjimais už jos ribų. Daugelį metų finansinių bėdų kratomas legendinis klubas pagaliau stabilizavo situaciją ir dabar kur kas aiškiau gali dėliotis ateities planus. 2017-aisiais Lietuvos čempionams taip pat teks susidurti su rimtais išbandymais. Paulius Motiejūnas su 24sek dalijosi mintimis apie artėjančius iššūkius.
Paulius Motiejūnas
Paulius Motiejūnas / Luko Balandžio / 15min nuotr.

„Žalgirio“ klubo vadovas pasidžiaugė gera pirmąja sezono puse Eurolygoje ir LKL. Tačiau pripažino, kad rungtynių tempas yra gerokai per didelis ne tik krepšininkams, bet ir aistruoliams. Todėl Lietuvos krepšinio lygoje reikia galvoti apie permainas, nes keturių ratų sistema, pasak P.Motiejūno, nėra tobula.

– Pauliau, kokias svarbiausias pergales klubas pasiekė 2016-aisiais?

– Svarbiausiu pavadinčiau darbą dėl finansinės klubo situacijos. Ji buvo visiškai nekontroliuojama ir labai įtempta. Dabar jau viskas daug ramiau, o tai yra labai svarbu. Skolos niekur nedingusios, jos perkeltos bankui ir sėkmingai grąžinamos. Yra grafikai, mes jų laikomės. Sakyčiau, kad tai buvo svarbiausias mūsų darbas. Na, o kitas dalykas, tai – pasikeitusi Eurolyga ir naujas jos formatas. Aišku, ir pergalė LKL čempionate.

– Kas tapo didžiausiu nusivylimu? Galbūt netektimi? Peržvelgėme praėjusių metų pačias skaitomiausias „Žalgirio“ istorijas ir kiek nustebome, kad pirmoje vietoje pagal skaitomumą tapo atsisveikinimas su Mantu Kalniečiu.

– Iš tikrųjų, labai norėjau, kad Mantas liktų komandoje. Bet žiūrint iš darbo pusės, nieko čia nepakeisi. Džiaugiamės, kad jam gerai sekasi. Bet gal ir sutikčiau, kad tai buvo vienas nemaloniausių įvykių 2016-aisiais.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Triumfo akimirkos

– Kokie didžiausi sunkumai laukia 2017-aisiais?

– Dalykai, kurie nelabai nuo mūsų priklauso – įtampos ir grėsmės. Tai, aišku, visi FIBA, Eurolygos, LKL ir federacijos karai. Sakyčiau, kad jie neišsisprendė 2016-aisiais, o persikėlė į 2017-uosius. Situacija tikrai įtempta ir ji krepšiniui tikrai atsilieps.

Na, ir nauji įstatymai. Neaišku, kaip pasikeis situacija dėl alkoholio reklamos draudimų, dėl akcizų, nes tai turės įtakos mūsų darbui su rėmėjais ir jų paieškomis. Visą laiką norisi stabilumo ir eiti į priekį, kad klubas būtų stipresnis. Bet dabar matome šias grėsmes klubui ir nežinome, kaip jas išsispręsti. Tai kelia nerimą.

– Jau dabar akivaizdu, kad vienas didžiausių iššūkių bus išlaikyti Šarūną Jasikevičių „Žalgirio“ vyriausiojo trenerio poste.

– Noras būtų išlaikyti ne tik Šarūną, bet ir komandos pagrindą. Todėl ir sakau, kad mes norime stiprėti, didinti biudžetą. Kai yra stabilus finansavimas ir jis didėja, tada galima ir žaidėjams pasiūlyti geresnes sąlygas. Taip pat ir treneriui. Patys puikiai žinome, kad komanda per metus nepasidaro „čempioniška“. Turiu omenyje, Eurolygos lygiu. Todėl šia prasme, tai yra iššūkis. Ir tai normalu.

Tas pats būna kiekvienais metais, nes mes niekada nepasieksime tokio biudžeto, kokius turi dideli Eurolygos klubai, kur skirtumai yra po kelis kartus. Tačiau norėtųsi, kad komandoje liktų ne tik Šarūnas, bet ir komandos branduolys. Brocko Motumo pavyzdys puikiai parodo, kaip pasikeičia žaidėjas. Taip pat būtų ir su kitais. Jie jau žinotų, kur jie grįžta, ko tikėtis ir t.t.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

– Skelbta, kad Š.Jasikevičius nuolat sulaukia kitų komandų pasiūlymų. Ir šį sezoną buvo ne vienas toks siūlymas. Tie klubai apie tai jus informuoja?

– Buvo tų kalbų ir ne kartą. Bet aš visada sakau, kad čia patys žmonės sprendžia. Mes tiesiog negalime neleisti žmonėms užsidirbti kelis kartus didesnių pinigų, nes patys tiek nepasiūlysime. Su Šarūnu buvo tokia pati situacija. Pasikalbėjome ir džiaugiamės, kad jis liko dirbti toliau drauge.

– Daugelis krepšiniu besidominčių žmonių ir net patys žaidėjai pripažįsta, kad dabartinis „Žalgiris“ išsiskiria savo pasiaukojančiu noru kovoti. Ir taip daro ne tik namų arenoje, bet ir varžovų aikštėje. Ar tai yra Š.Jasikevičiaus nuopelnas?

– Manau, kad taip. Didelė dalis, taip. Vien jo charakteriu tai persiduoda. Tas noras ir reikalavimas laimėti. Tai yra viena dalis. Kita dalis yra ta, kad jis dalyvavo komplektuojant komandą ir jis pats kalbėjosi su krepšininkais. Žaidėjai jaučia didesnę atsakomybę jam. Krepšininkai yra jauni ir nori ką nors įrodyti. Taip iš esmės viskas ir susidėliojo, kad turime perspektyvų vaizdą.

– Šį sezoną „Žalgiriui“ tenka atlaikyti didžiulį rungtynių krūvį: Eurolyga ir keturi ratai Lietuvos čempionate. Turbūt realiai labai dažnai tenka tik keliauti ir žaisti. Atsimenu, anksčiau europiečiai sirgaliai juokėsi, kad NBA tai tik šou, nes komandos išvis nesitreniruoja, o tik keliauja. Bet dabar tą patį priverstas daryti ir Kauno „Žalgiris“.

– Manau, kad po šio sezono turi būti pasikeitimų ir LKL. Nes visi mato, kad yra per daug rungtynių. Dabar, kai klubai žaidžia ir Eurolygoje, ir Europos taurėje, ir Čempionų lygoje, visi pamato, kad nelabai yra laiko treniruotis, o ir keliauti sudėtinga. Manau, kad ta keturių ratų sistema turėtų būti kaip nors keičiama.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

– Ar apie tai jau kalbėjotės su LKL atstovais?

– Buvo tokių kalbų sezono pradžioje. Bet kaip tai galėtų keistis, nesvarstyta, nukelta deryboms vėliau. Paskaičiavome, kad šį sezoną sužaisime apie 80 rungtynių. Grafikas ne kaip, o tikru NBA stiliumi. Matome, kad ir sirgaliams yra per daug tų renginių, per daug rungtynių. LKL čempionato du ratai namie aistruoliams nebėra tokie patrauklūs ir reikia žiūrėti į besikeičiančią situaciją. Reikia ką nors keisti.

– Ar „Žalgiris“ planuoja kokius nors pasikeitimus komandos sudėtyje šį sezoną?

– Neplanuojame. Nors niekada nežinai, kaip bus.

– Seniau buvo kalbėta apie Liną Kleizą, kad „Žalgiris“ svarstytų šio krepšininko kandidatūrą, jeigu jis būtų pasirengęs grįžti…

– Su Linu jau daugiau kaip metai nebendravome ir apie tai nekalbėjome.

– Žinoma, kad jums daugiau ar mažiau teko sekti Donato Motiejūno istoriją. Ką išgyvenote sekdamas naujienas apie Donatą? Tai tapo viena didžiausių istorijų praėjusiais metais.

„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas
„Twitter“ nuotr./Donatas Motiejūnas

– Nesėkminga ta istorija. Sunku pasakyti, kodėl ji tokia. Bet nesėkminga. Man asmeniškai labai gaila. Aš tikiu, kad jam su nugara viskas yra gerai. Reikia tik kuo greičiau eiti žaisti ir įrodyti, kad jis gali tai daryti. Nes nesusikalbėjimai tarp klubo, agento ir NBA taisyklės yra žiauriai keistos.

Šiuo atveju gaila, kad jį taip nubaudė. Turiu omenyje tą situaciją, kad Bruklinas jam davė sutartį, Hjustonas ją perėmė, vėliau atsisakė ir kad jis negali grįžti į Brukliną… Na, tai yra labai keista. Bet čia yra jų taisyklės ir man gaila, kad taip išėjo.

Gaila, kad būdamas jaunas jis praleido labai daug laiko be žaidimo. Labai linkiu jam kuo greičiau grįžti į aikštelę ir savo žaidimu įrodyti visiems, kad jis gali daug.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius