-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 01 12

Pasiutusį sezoną „Žalgiryje“ prisiminęs K.Lavrinovičius: „Plaza – labai charizmatiškas“

Jei ne įtempta dienotvarkė, Kšištofas Lavrinovičius tikriausiai būtų atvažiavęs į oro uostą pasitikti Joano Plazos – dabartinio Malagos „Unicaja“ trenerio, atvykusio į Kauną žaisti Eurolygos rungtynių penktadienį vakare su „Žalgiriu“. J.Plazos treniruojamame „Žalgiryje“ 2012–2013 m. K.Lavrinovičius praleido vieną įspūdingiausių sezonų per klubo istoriją.
Joanas Plaza ketvirtose LKL finalo rungtynėse.
K.Lavrinovičius ir J.Plaza. / Alfrredo Pliadžio nuotr.

Tai buvo Holivudo scenarijaus vertas sezonas Kauno „Žalgiriui“, kuriame tuo metu šeimininkavo Vladimiras Romanovas.

Prieš penkerius metus J.Plazos treniruojami Kauno vyrai pirmajame Eurolygos etape netikėtai laimėjo šešių ekipų E grupę, nuskynę 8 pergales per 10 mačų.

Patyrusių žaidėjų – brolių Kšištofo ir Darjušo Lavrinovičių, Rimanto Kaukėno, Pauliaus Jankūno, Roberto Javtoko branduolys derėjo su legionieriais Marko Popovičiumi, Oliveriu Lafayette'u, Ibrahimu Jaaberu, Tremmmellu Dardenu, taip pat antrojoje sezono dalyje aikštėje pražydusiu jaunuoju Mindaugu Kuzminsku.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darjušas Lavrinovičius, Mindaugas Kuzminskas ir Kšištofas Lavrinovičius
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Darjušas Lavrinovičius, Mindaugas Kuzminskas ir Kšištofas Lavrinovičius

Ažiotažas supo didelis – „Žalgiris“ pirmavo Eurolygoje pagal sirgalių lankomumą, areną užpildant po 13,5 tūkst. žiūrovų per rungtynes. „Žalgirio“ rezultatai Eurolygoje buvo geriausi nuo auksinio 1998–1999 metų sezono, tačiau chaotiškojo bankininko valdomo „Žalgirio“ greitis krito, kai ėmė stigti kuro – pinigų ir žaidėjų.

Iš pradžių įžaidėjas I.Jaaberas netikėtai paliko Kauną, paaiškinęs, jog jo vertybės nesutampa su arenoje šokančių šokėjų grožybėmis (islamą išpažįstantis amerikietis baigė sezoną, taip pat ir karjerą Irano klube). Netrukus iš „Žalgirio“ į Madrido „Real“ iškeliavo T.Dardenas.

„Žalgirio“ biudžetas tą sezoną buvo išpūstas iki 36,6 mln. litų, o tai būtų keliais milijonais eurų daugiau nei šį sezoną, bet viskas sprogo, kai 2013 metų vasarį buvo sustabdyta „Ūkio banko“ veikla.

Antrajame etape „Žalgiris“ finišavo šeštas tarp aštuonių komandų grupėje, laimėjęs šešis mačus iš keturiolikos. Nepaisant suirutės, „Žalgiris“ išlaikė žaidėjų branduolį ir laimėjo LKL pirmenybes, taip pabaigdamas vieną sėkmingiausių ir keisčiausių sezonų per klubo istoriją.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Treniruotėje
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Treniruotėje

Dabar, žaisdamas Panevėžio „Lietkabelio“ klube, 38 metų K.Lavrinovičius vis dar šviesiai prisimena permainingus metus „Žalgiryje“ ir džiaugiasi dabartinės Kauno komandos pergalėmis Eurolygoje.

– Kšištofai, buvęs „Žalgirio“ treneris Joanas Plaza atvyko su Malagos klubu žaisti Eurolygos rungtynių į Kauną. Kaip jūs prisimenate tą sezoną, kai kartu su treneriu iš Katalonijos atstovavote „Žalgiriui“?

– Blogai, kad negalėjau atvažiuoti jo pasitikti (šypsosi). Iš tiesų, mūsų santykiai buvo labai geri, J.Plazos kaip trenerio charizma man paliko puikų įspūdį. Jis ypač stiprus gynybos specialistas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joanas Plaza
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Joanas Plaza

Sezonas buvo lyg ir neprastas – laimėjome LKL, užėmėme trečią vietą VTB Jungtinės lygos pirmenybėse ir Eurolygoje gana gerai pasirodėme. Tačiau vieni žaidėjai išvažiavo, kiti atvažiavo. Prasidėjo finansinės problemos.

Tačiau apskritai tai vis tiek buvo įspūdingas sezonas: buvo gera chebra. Džiaugiausi, kad galėjau būti to dalimi.

– Klubo savininkas Vladimiras Romanovas net jus buvo įtraukęs į savo politinę partiją. Kaip tai atsitiko?

– Žinote, buvo visko, daug skirtingų situacijų, jam buvo skiriamas didelis dėmesys, o ir jis pats kartais šaudavo garsių replikų.

Turbūt ne mano kompetencija apie jį kalbėti, nes jo darbai buvo vieni, o mano kiti – aš tiesiog buvau eilinis kareivis, kuris dirba savo darbą. Pernelyg nesigilinau į tai, kas nebuvo susiję su krepšiniu. Bet pats su juo sutariau gerai.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vladimiras Romanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Vladimiras Romanovas

– Tuo metu V.Romanovas žaidėjams pasiūlydavo įspūdingas sutartis. Net buvo kalbama, kad pats uždirbdavote milijoną eurų per sezoną, nors klubas negalėjo įvykdyti savo įsipareigojimų.

– Iš kur tokie skaičiai (šypsosi)?

Be abejo, paskui buvo skolų. Su broliu patekome į neįprastą situaciją, tačiau tais laikais į klubą atėjo Paulius Motiejūnas (dabartinis „Žalgirio“ prezidentas).

Nors išvažiavus V.Romanovui liko skolos ir buvo sunkus laikotarpis, išlaukėme. Galų gale mums viską atidavė iki cento.

– Kuo išskirtinis buvo treneris J.Plaza?

– Labai charizmatiškas žmogus. Jis stiprus ne tik kaip krepšinio treneris, bet ir kaip psichologas. Mokėjo labai gerai nuteikti komandą, mokėjo paaiškinti, pateikti tai, ko iš žaidėjo reikalaujama aikštėje.

Kai atvažiavau į „Žalgirį“, J.Plazos dėka išmokau daug naujovių gynyboje. Tuo metu man buvo 32-eji metai, atrodė, kad jau neblogai suprantu krepšinį. Tačiau J.Plaza suteikė daug žinių, kaip reikia gintis.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Joanas Plaza „Žalgirio“ krepšinio komandos treneris
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Joanas Plaza „Žalgirio“ krepšinio komandos treneris

Puolimo taktiką išmano daug trenerių, bet jis daug pridėjo mūsų gynybai.

Pamenu, kad pas J.Plazą labai sunkiai treniruodavomės. Pratybos trukdavo dvi valandas, bet jau nuo pirmos minutės turėdavome dirbti visu šimtu procentų, jam negalėjai pasakyti, kad dar nesu apšilęs. Jei toks nesi, ateik prieš valandą iki treniruotės ir apšilk. O jei jau įžengei į aikštę, turi dirbti maksimaliai.

Varžybų dieną treneriai įprastai per rytines treniruotes mėgdavo pravesti kažką panašaus į mankštą. J.Plazos pratybos rungtynių dieną trukdavo tik valandą, bet per ją dirbome šimtu procentų.

– Tą sezoną „Žalgiris“ buvo vienas stipriausių per klubo istoriją. Ar dabartinė komanda yra dar stipresnė?

– Šį sezoną „Žalgiriui“ labai simpatizuoju, ypač treneriui Šarūnui Jasikevičiui, nes labai gerai jį pažįstu, daug metų praleidau su juo žaisdamas krepšinį.

Dabartiniame „Žalgiryje“ nėra superžaidėjų, bet žaviuosi Šarūnu, kad jis sulipdė komandą, kuri jau pasiekė tokių gerų rezultatų. Nekalbu apie tai, ar komanda žaidžia gražiai, ar negražiai. Dabar „Žalgiris“ atneša pergales.

Sverti, kurių laikų komanda yra stipresnė, yra neteisinga, nes kartais žaidėjais silpnesnė ekipa žaidžia geriau. Dabar svarbiausia yra pergalės, aš nežiūriu, ar žaidėjas tuo metu yra stiprus, ar ne. Turbūt ne aš vienas, bet ir visa Lietuva žavisi „Žalgiriu“.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

– Kuriam „Žalgirio“ žaidėjų jaučiate daugiausia simpatijų?

– Paulius Jankūnas kaip visada aukštumoje – galima sakyti, kad jis yra „Žalgirio“ legenda. Edgaras Ulanovas nuostabiai žaidžia, Kevinas Pangosas – irgi. Kai komanda taip žaidžia, negaliu vieno išskirti.

Tai žiūrovas gali sakyti: 20 taškų įmetęs žaidėjas yra geresnis už tą, kuris pelnė 2 taškus. Aš pamatau ir kitus niuansus: kokią užtvarą žaidėjas pastatė, kaip jis kovoja, kaip perduoda kamuolį, kokią galimybę sukuria, kad įmestų komandos draugas. Žvelgiu kiek kitaip, todėl man sunku kalbėti apie du ar tris žaidėjus. Simpatizuoju visai „Žalgirio“ komandai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: J.Plazos sugrįžimas, Brolio prisiminimai apie V.Romanovą ir Ballas „Žalgiryje“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius