Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 10

Paulius Jankūnas – apie kankinančią traumą, „Žalgirio“ kritikus ir pokalbius su Šaru

Paulius Jankūnas treniruotės pabaigoje prisėdo šalia Šarūno Jasikevičiaus. Kauno „Žalgirio“ treneris pirmoje „Ulker Sports“ arenos tribūnų eilėje kvietėsi aukštaūgius pokalbiams po vieną.
Paulius Jankūnas
Paulius Jankūnas / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Fenerbahče“ – „Žalgiris“ | 19:30 | Stambulas

Iš pradžių tai buvo Paulius Jankūnas, vėliau – Aaronas White'as, o galiausiai – Brandonas Daviesas.

„Šiandien – aukštaūgiai, vakar – mažiukai. Tiesiog treneris kviečiasi visus žaidėjus ir perkalba, – 24sek pasakojo P.Jankūnas. – Manęs asmeniškai klausia, kaip savijauta, kaip jaučiuosi, kaip sveikata.

Treneris mato, kad nesu optimalios formos, bet tikrai palaiko tiek mane, tiek kitus krepšininkus.

Tai yra gerai, nes dabar, šioje sunkioje situacijoje, mums labai reikia vienybės ir vieni kitų palaikymo.

Nes niekas kitas mūsų iš šios situacijos neišves, tik mes patys.“

Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“
Getty Images/Euroleague.net nuotr./Kauno „Žalgiris“

Baigęs pokalbį ir davęs treneriui penkis, P.Jankūnas grįžo ant parketo pratęsti metimų serijos.

Imitavęs du prieš du situacijas su Artūru Milakniu, kapitonas atšokdavo po įsivaizduojamos užtvaros ir leido užpatentuotus savo metimus iš vidutinio nuotolio, vadinamuosius pikenpopus.

Visus juos tinklelis tiesiog sužiaumojo – 35-erių puolėjas neprametė.

P.Jankūnas vienas paskutiniųjų baigė pratybas „Ulker Sports“ arenoje ir pateko į komandos kineziterapeuto Pauliaus Jaciko rankas. „Žalgirio“ personalo darbuotojas tampė žalgiriečio raumenis. Amžinojo žalgiriečio procedūros dabar užtrunka ilgiau nei anksčiau.

205 cm ūgio kaunietis buvo sužaidęs 123 Eurolygos rungtynes iš 124, kol jo nesustabdė keistų traumų kamuolys.

„Iš pradžių tas raumuo įplyšo, po to įtarė dvigalvio raumens plyšimą, sausgyslės patempimai visokie. Taip ir užsikūrė visas tas klubas, – atsiduso P.Jankūnas. – Juokaujame pro ašaras – lūžta ranka, tai uždedi gipsą, sugyja per mėnesį pusantro, eini, sportuoji ir viskas gerai. O čia toks neapibrėžtas dalykas.“

Tepalai, raumenų šildymas, jų paruošimas ir aktyvinimas krūviui. Šios procedūros tapo neatsiejama P.Jankūno prieš ir porungtynine rutina.

Bet P.Jankūnas daro viską, kad vėl galėtų dainuoti didžiojoje Eurolygos scenoje.

Bet sugrįžti nelengva.

Forma dabar yra tokia, kokia yra. Žinau, kad ji yra bloga ir žaidimo ritmo nėra. Po tiek be krepšinio praleistų dienų gal taip ir turi būti. Tačiau stengiamės, kad ji būtų geresnė.

Sveikas P.Jankūnas 2017-2018 m. Traumuotas P.Jankūnas 2018-2019 m.
22 min. | 11,3 tšk. (57,5% met.) | 4,9 kam. | 13,7 naud. 16,4 min. | 6,3 tšk. (48,8% met.) | 2,9 kam. | 7,4 naud.
VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip greitai „Žalgiriui“ pavyks išlipti iš duobės Eurolygoje?

„Žinau, kad forma bloga“

Šarūnas Jasikevičius savaitės pradžioje teigė, kad P.Jankūnas vis dar nėra šimtaprocentės būklės. Bet kapitonas žaidžia, nes žaisti jau beveik nebėra kam.

Daugiausia dėl „Žalgirio“ problemų Eurolygoje spėjo debiutuoti net trys dubleriai – Rokas Jokubaitis, Erikas Venskus ir Lukas Uleckas, bet tuoj nebebus tiek dublerių komandos žaidėjų, kad žaliai balti galėtų juos registruoti kovoms pakeičiant traumuotus lyderius.

„Žalgirio“ arenoje sprogo uždelstas ovacijų fejerverkas, kai P.Jankūnas sausio 4-ąją vėl išbėgo ant parketo per komandos pristatymą.

Bet sugrįžimas nelengvas. Sudėjus iš viso trejas pastarąsias Eurolygos rungtynes, žalgirietis dar nė sykio nepataikė iš žaidimo (0/7 met.), atkovojo 4 kamuolius ir surinko 4 naudingumo balus.

O mes kalbame apie „Žalgirio“ lyderį, kuris praėjusį sezoną su 11,3 taško ir 13,7 naudingumo balo vidurkiu pateko į antrąjį simbolinį Eurolygos penketą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Paulius Jankūnas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius ir Paulius Jankūnas

P.Jankūnas viską gerai supranta.

Pirmiausia, jis dėkoja Dievui, kad po kelių sužaistų rungtynių ir treniruočių nebejaučia nepakeliamo skausmo, kuris neleido jam žaisti beveik pusantro mėnesio.

Stebėti „Žalgirį“ iš šalies, net ir laimintį gražiose rungtynėse, jam buvo smagu, bet sudėtinga.

P.Jankūno alkis žaisti nesumažėjo, todėl jis nori būti aikštėje ir prisidėti prie rezultatų. Pagaliau jis vėl gali tą daryti.

„Savijauta yra gera. Lyginant, kokia ji buvo prieš 2–3 savaites, tai ji dabar tikrai gerokai pagerėjusi, – 24sek Stambule tikino P.Jankūnas. – Aišku, traumos padariniai dar jaučiasi. Daktarai sako, kad jausis ilgai, nes tai dalykas, kuris greitai nepraeis.

Bet svarbiausia, kad jis netrukdo bėgioti, judėti, ir dėl to labai džiaugiuosi.

Be abejo, forma dabar yra tokia, kokia yra. Žinau, kad ji yra bloga ir žaidimo ritmo nėra.

Po tiek be krepšinio praleistų dienų gal taip ir turi būti. Tačiau stengiamės, kad forma būtų geresnė. Kasdien treniruojamės ir bandome gerinti žaidimą.“

Problemas sprendžia ne vienas P.Jankūnas.

Kauno „Žalgiris“ išgyvena sunkų laikotarpi. Žaliai balti pralaimėjo 4 pastarąsias rungtynes iš 5, o Eurolygoje patyrė tris pralaimėjimus paeiliui.

Po dvejas rungtynes per tris dienas atnešęs rungtynių grafikas įtemptas ir prikrautas krūvos stiprių varžovų, kurie kerštingomis akimis linki „Žalgiriui“ pratęsti savo kelionę nesėkmių ruože.

Ta sistema atvedė mus iki finalo ketverto, trečios vietos. Visi sakė, kokia gera ta sistema. O dabar praėjo vasara, sezono pradžia, ir sistema pasidarė bloga.

Žalgiriečiai treniruojasi, bet dabar dauguma tų treniruočių – visai kitokios. Ir dėl intensyvaus tvarkaraščio, kuris palieka komandą be laisvadienių, ir dėl traumų, dėl kurių į pratybas dažnai tenka kviestis dublerių žaidėjus.

„Kai nesportuoja dvyliktuko nariai, manau, tai komandai neprideda užtikrintumo“, – pabrėžė P.Jankūnas.

Rūbinėje – ne tik kapitono ir Šaro žodis

Po kiekvienų žalgiriečių rungtynių Eurolygoje žurnalistai spiečiais įsiskverbia į „Žalgirio“ rūbinę ir dažniausiai pirmiausia mikrofoną kiša prie P.Jankūno burnos.

Tai yra tas pirmas žmogus, kurio atsakymų jie laukia norėdami sužinoti pagrindinius pergalės akcentus ar pralaimėjimo priežastis.

Atsakymų ieško ir „Žalgiris“.

Po trečio pralaimėjimo paeiliui, rungtynes su Stambulo „Anadolu Efes“ pakomentavęs Šarūnas Jasikevičius pasigedo komandinio žaidimo ir vienybės.

Žaidėjai kalbasi tarpusavyje ir taip pat analizuoja pralaimėjimų priežastis. Vieningai.

„Mes turime tų žaidėjų. Ir Leo buvo, kol žaidė. Ir Antanas. Ir Milaknis, ir Ulanovas, ir Grigonis. Ir Brandonas, ir Aaronas – visi pasako savo žodį, – aiškino P.Jankūnas. – Nėra taip, kad tik treneris ar kapitonas kalbėtų vienas. Rūbinė yra žaidėjų ir joje visi gali pasisakyti: kur yra trūkumai, kur mums reikia pasistengti.“

„Žalgirio“ problemas sprendžia ir tretieji asmenys.

Savo versiją, koks turi būti „Žalgiris“, turi sirgaliai, specialistai ar žurnalistai. Bet P.Jankūnui keista girdėti, kad skeptikai nebetiki „Žalgirio“ sistema.

„Iš tikrųjų, tų ekspertų neskaitau ir tikrai nesigilinu, kas ką sako. Man nelabai ir įdomu, – pabrėžė P.Jankūnas. – Bent man keistai atrodo pasiūlymai keisti sistemą.

Ta sistema atvedė mus iki finalo ketverto, trečios vietos. Visi sakė, kokia gera ta sistema. O dabar praėjo vasara, sezono pradžia, ir sistema pasidarė bloga.

Galbūt blogas jos išpildymas. Mes, žaidėjai, kažkur kažko nepadarome, kažkur kažko gal neperprantame.

Gal nauji žaidėjai, gal ir seni žaidėjai, neįvykdome to, kaip pernai. Kitos komandos į mus žiūri irgi kitaip. Vis tiek pernai užėmėme trečią vietą ir visi tą prisimena. Gal jiems dabar daugiau motyvacijos.

Pakeisti sistemą treneriui galbūt nebūtų labai sunku. Bet jei ji neišpildoma šimtu procentų, tai gal ne sistemoje problema.“

VIDEO: „Ginčas“: kas „Žalgiryje“ važiuoja „zuikiu“?

Šis „Žalgiris“ neišvengiamai lyginamas su pernykščiu, kuris nustebino visą Europą savo solidžiu žaidimu ir trečiąja vieta Eurolygoje.

Bet pasikeitė daug dalykų.

Skaičiuojant visus Eurolygos debiutantus, naujų pavardžių „Žalgiryje“ šį sezoną yra net 10. Bent penkios iš jų figūruoja svarbiausioje Š.Jasikevičiaus sistemoje – gynėjų grandyje.

Be to, „Žalgiris“ susidūrė su kliūtimis, kokių Šarūno Jasikevičiaus dar neturėjo.

Įžaidėjams sunku. Žinome, koks reiklus Šaras ir kaip jis juos spaudžia. Bet spaudžia iš geros valios, kad jie tobulėtų kaip žmonės, žengtų didelius žingsnius savo karjeroje į priekį.

„Komanda tikrai pasikeitė.

Atvyko naujų žaidėjų, dar užpuolė traumos. Atrodo, vos įsižaidžia visi, ir man trauma, Antanui, Leo. Ir vėl griūva visa piramidė, – atsidūsta P.Jankūnas. – Mums niekaip nepavyksta įgyti viso potencialo. Parodyti, kaip mes tikrai galime žaisti.

Atrodo, su stipriomis komandomis sužaidžiame geras atkarpas. Bet buvo daug rungtynių, kur ketvirtajame kėlinyje neištraukėme.

Kažkur kažko pritrūksta iki tos pergalės. Tai ir traumos, ir susižaidimas.

Kaip ir Šarūnas visada sako, viskas prasideda nuo įžaidėjų. Jie treneriai aikštėje, mūsų žaidimo galva.

Daug kas nuo jų priklauso. Ypač tokioje sistemoje, kurią Šarūnas bando įdiegti. Jiems sunku. Žinome, koks reiklus Šaras ir kaip jis juos spaudžia.

Bet spaudžia iš geros valios, kad jie tobulėtų kaip žmonės, žengtų didelius žingsnius savo karjeroje į priekį.

Visiškai suprantu, kad jiems sunku. Ir priešininkai juos spaudžia – neduoda daryti, ką mes suplanavome. O treneris spaudžia, kad būtinai tą darytų.“

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Kapitonas tikisi, kad „Žalgiris“ išgyvens šį sunkų ruožą, o komandai pravers ir pastiprinimas. P.Jankūno teigimu, Deonas Thompsonas bus svarbus „Žalgirio“ žaidėjas.

Su pačiu „Žalgirio“ simboliu dėl savo žaidimo stiliaus Šaro palygintas amerikietis turėtų debiutuoti mače su Stambulo „Fenerbahče“.

„Man yra ne kartą tekę prieš jį žaisti. Jis labai fiziškas, aktyvus žaidėjas. Žaisti prieš jį tikrai nebūdavo lengva, – pabrėžia P.Jankūnas. – Manau, jis pridės energijos ir agresijos.

Padės ir treniruočių procese. Ypač dabar, kai nėra Antano ir rotacijoje trūksta žaidėjų.

O per rungtynes Deonas pridės jėgos po krepšiu ir, manau, bus geras pagalbininkas.“

Daug „Žalgiriui“ pridės ir P.Jankūnas, kai tik pagaus savo greitį ir vėl bus tokskaip anksčiau.

Kaip pernai, kai buvo didžiausią teigiamą įtaką žaidimui daręs žalgirietis reguliariajame sezone (+94).

P.Jankūno +/– rodiklis (M.Stumbro statistika)
2017-2018 m. sezonas (29 rungt.) 2018-2019 m. sezonas (10 rungt.)
+94 -14 (10 rungt.)

Interviu metu, su P.Jankūnu kalbantis palypėjus į „Ulker Sports“ tribūnas, šūkteli balsas nuo parketo.

„Pasakyk kaip terminatorius: I'll be back (aš dar sugrįšiu. – liet.)!“ – juokėsi Darius Maskoliūnas.

„Gerai, treneri! – šyptelėjo P.Jankūnas. – Arba dar yra tokia lietuviška: aš dar dainuosiu!“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius