Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 01 26

Profesionalas abejoja: ar teisėjai tikrai pražudė „Žalgirį“ Atėnuose?

Šarūnas Jasikevičius aiškiai kaip niekada dūrė žodžiais – teisėjai nulėmė Eurolygos rungtynių Atėnuose baigtį. Tačiau analizuodamas kolegų sprendimus per Kauno „Žalgirio“ pralaimėtas rungtynes 93:94 Atėnų „Panathinaikos“ klubui, Lietuvos krepšinio teisėjų asociacijos vadovas Kęstutis Pilipauskas siūlo atsižvelgti į daugiau detalių.
Š.Jasikevičius neslėpė pasipiktinimo teisėjų darbu.
Š.Jasikevičius neslėpė pasipiktinimo teisėjų darbu. / „Scanpix“/„SIPA“ nuotr.

„Žalgiris“ krito Atėnuose po pratęsimo, kurio paskutinę sekundę Nickas Calathesas įmetė dvitaškį, bet papildomų penkių minučių žaidimo galėjo nebūti, jei rungtynių arbitrai kitaip būtų įvertinę Kauno krepšininkų ataką tiksint paskutinėms ketvirtojo kėlinio sekundėms.

Rezultatas buvo 83:83, kai Kevinas Pangosas su kamuoliu nėrė link krepšio, o jam kelią pastojo Nickas Calathesas. Atėnų ekipos lyderis akivaizdžiai rankomis stabdė „Žalgirio“ įžaidėją.

VIDEO: Panathinaikos-Zalgiris 94-93: The last seconds in 4th Q and Overtime

„Išloštas rungtynes nulėmė teisėjai“, – po mačo pareiškė Š.Jasikevičius, taip apibūdindamas rungtynėms teisėjavusių ispano Miguelio Perezo, serbo Milivoje Jovičiaus ir lenko Jakubo Zamojskio darbą.

Šį mačą akylai stebėjo ir K.Pilipauskas, buvęs vienas geriausių šalies arbitrų, vadovaujantis šios profesijos atstovus vienijančiai asociacijai Lietuvoje. Jis įsitikinęs, kad daugiausia emocijų sukėlė epizodas rungtynių pabaigoje, kai K.Pangosas veržėsi link krepšio.

nuotr. youtube.com/Kęstutis Pilipauskas
nuotr. youtube.com/Kęstutis Pilipauskas

„Aš manau, kad teisėjai galėjo sušvilpti pražangą, – 24sek sakė K.Pilipauskas. – Suprantu, kad lengva kritikuoti teisėjus žiūrint per televizorių vaizdo pakartojimus. Tačiau turiu priminti: teisėjai negali peržiūrėti epizodo dėl pražangos.

Žinau, kad yra žmonių, manančių, kad tai galima daryti. Tačiau leidžiama tik pažiūrėti, ar pražanga buvo rungtynių metu, ar jau po laiko. Įvertinti pačią pražangą teisėjams vaizdo įrašu negalima.

Pats vaizdas buvo dviprasmiškas. K.Pangoso prasiveržimo metu buvo kontaktų. Galbūt teisėjai laukė ryškesnės pražangos ir nenorėjo, kad toks epizodas būtų lemiamas esant lygiam rezultatui. Galbūt vidinis balsas neleido jiems priimti drastiškai svarbų sprendimą šeimininkų nenaudai.

Turiu priminti: teisėjai negali peržiūrėti epizodo dėl pražangos.

Kita vertus, tai buvo situacija ne metimo metu. Kontaktas žaidėjui bandant prasiveržti ir atlikti perdavimą. Jei būtų metimas, galbūt būtų kitaip, tačiau K.Pangosas rengėsi perduoti kamuolį.“

Š.Jasikevičius priekaištų arbitrams turėjo ne tik dėl paskutinių ketvirtojo kėlinio sekundžių.

Žurnalistams „Žalgirio“ treneris sakė: „Vienų vartų švilpimas buvo. Ypač kai nuėjome į priekį, buvo vieni vartai.“

VIDEO: Piktas Šaras Atėnuose: teisėjai nulėmė išloštas rungtynes

Su šiuo teiginiu K.Pilipauskas linkęs nesutikti.

„Ginčytinų momentų būna, bet šįkart tai tikrai nebuvo prasčiausiai teisėjautos rungtynės. Klaidų skaičius nesviro į kurios nors komandos naudą, – sakė Lietuvos krepšinio arbitras. – Kai „Žalgiris“ ėmė vytis ir grįžo į rungtynes, jis gynėsi agresyviai, o teisėjai leido tokį agresyvų žaidimą.

Manau, kad teisėjai dirbo daugiau ar mažiau subalansuotai, bent jau man žiūrint gyvai susidarė toks įspūdis. Aišku, galime skaičiuoti nesušvilptą momentą ketvirtojo kėlinio pabaigoje, bet galime prisiminti ir žalgiriečių pramestas baudas. Nemanau, kad reikėtų kaltinti teisėjus.“

Ar teisėjus veikė Atėnų klubo boso spaudimas?

Galime skaičiuoti nesušvilptą momentą ketvirtojo kėlinio pabaigoje, bet galime prisiminti ir žalgiriečių pramestas baudas.

Šį ir praėjusį sezoną ne kartą buvo atvejų, kai dėl teisėjų siuto „Panathinaikos“ savininkas Dimitris Giannakopoulos.

Jis ne pirmą kartą itin aštriai pasisako apie teisėjus, o pastarąjį kartą tai padarė po „Panathinaikos“ pralaimėtų rungtynių Eurolygoje Stambulo „Fenerbahče“ praėjusią savaitę.

Dimitris Giannakopoulos
Dimitris Giannakopoulos

Eurolyga paskelbė tyrimą dėl D.Giannakopoulos, kuris pats ir jo klubas ne kartą jau baustas piniginėmis baudomis Eurolygos už aštrią kritiką.

Ar dėl „Panathinaikos“ prezidento spaudimo arbitrai galėjo jaustis nedrąsiai Atėnuose?

„Teisėjai yra tos pačios sistemos dalis, – priminė K.Pilipauskas. – Gali sakyti, kad nereaguoja, bet iš tiesų tokie dalykai juos veikia.

Kita vertus, jie yra patyrę savo darbo specialistai. Ir šįkart teisėjavo patyrę arbitrai. Jie įpratę prie tokio spaudimo. Jie supranta karą viešoje erdvėje, bet toks sporto gyvenimas, toks ir krepšinio teisėjų gyvenimas. Teisėjas turi atlikti savo pareigas sudėtingoje aplinkoje. Atsparumas tokioms sąlygoms ir daro teisėją elitinį. Svyruojantis ir blaškomas vėjo teisėjas niekada netaps geriausiu.“

Teisėjai kenčia dėl Eurolygos ir FIBA konflikto

Iš Lietuvos arbitrų Eurolygoje teisėjauja du: Jurgis Laurinavičius ir Artūras Šukys.

Dėl Eurolygos konflikto su FIBA pasaulio krepšinį valdanti organizacija nekviečia šių arbitrų į savo rengiamas varžybas: nacionalinių rinktinių mačus, FIBA klubų turnyrus, tarptautines jaunimo pirmenybes.

„Oficialaus rašto nėra, bet jie nėra kviečiami. Manau, kad tai susieję dalykai, – apie FIBA bausmę Eurolygą pasirinkusiems teisėjams sakė K.Pilipauskas, prieš septyniolika metų ir pats su Romualdu Brazausku atsidūręs FIBA varžybų užribyje, kai Europos elitinių klubų krepšinis buvo suskaldytas Suprolygos ir Eurolygos. – Tai nieko nauja. Oficialiai krepšinio teisėjai nėra profesionalai, jie mažiausiai apsaugoti profesionaliame krepšinyje.“

VIDEO: A.Kavaliausko komentaras po karjeros rungtynių Atėnuose
VIDEO: A.Milaknis apie lemiamą K.Pangoso metimą: man atrodo, ten buvo pražanga

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius