Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 08 27

Šaras – apie kitų klubų viliones, pasikeitusį „Žalgirį“ ir naujas staigmenas

Žurnalistas Vidas Mačiulis trypčiojo palei „Žalgirio“ treniruočių salės šoninę liniją ir netyčia mindžiojo žaidėjams paruoštus kilimėlius. „Na, Vidai, jau peržengei visas ribas!“ – su šypsena sutikęs patyrusį žurnalistą, pasisveikino Šarūnas Jasikevičius. „Krepšinio pasaulyje“ simboliui tai bus jau 27-asis krepšinio sezonas, o Šarui – ketvirtasis vyr. trenerio pareigose. Nedaug trūko, kad Šaro odisėja Kaune būtų nutrūkusi, bet „Žalgiris“ vėl džiūgauja matydamas ryškiausią organizacijos veidą savo namuose.
Šarūnas Jasikevičius
„Žalgirio“ treniruotė / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

„Pamatysite, pirmas klausimas bus apie nuotaikas“, – juokavo Šaras prieš interviu žurnalistams, kurių operatoriai dar reguliavosi vaizdą.

O galėjo būti taip, kad šiuo sezono metu jis kalbėtųsi ne su Lietuvos, o Kanados žiniasklaida. 2017-2018 m. sezono pabaigą sudrebino žinia, kad Šarūnas Jasikevičius veda derybas su „Toronto Raptors“. Net kai NBA klubas vyr. treneriu vis dėlto pasirinko Nicką Nurse'ą, „Raptors“ vis tiek kvietė lietuvį į pirmojo asistento poziciją.

Tačiau Š.Jasikevičius nusprendė, kad jam geriau eiti į priekį su „Žalgiriu“.

„Yra čia tų įvairių faktorių – šeima, finansai. Norisi tęsti pradėtus darbus. Yra aibė faktorių ir su šeima priėmėme tokį sprendimą“, – žurnalistams prieš atvirą „Žalgirio“ treniruotę pirmadienio rytą pasakojo Š.Jasikevičius.

Lietuvoje ir Europoje buvo tūkstančiai „geriau“ žinojusių, kas treneriui yra geriausia. Atrodo, po tokio puikaus sezono būtų buvę logiška keltis į kitą organizaciją, nes „Žalgiriui“ pakartoti pernykštę sėkmę bus velniškai sudėtinga.

Vasarą į Šarą buvo nusitaikę tokie klubai kaip „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“, Maskvos CSKA ir kiti, bet susidėliojus rinkai ir Š.Jasikevičiui pačiam pasiskirsčius pliusus bei minusus, 42-ejų lietuvis liko „Žalgiryje“ dar metams.

„Man tokie dalykai kaip „metas išeiti“, tai... Esu apsuptas bendraminčių. Tiek klubo prezidentas, tiek visi suprantame mūsų situaciją, kad pradėsime viską nuo nulio ir vėl bandysime visus stebinti“, – apie vasaros sprendimus ir pasirinkimus pernelyg nedaugžodžiavo Šaras.

Sekmadienį visus subūręs į pirmąją treniruotę, Š.Jasikevičius pradeda statyti pamatą dar vienam ypatingam nuotykiui su „Žalgiriu“.

– Kaip vertinate dabartinę „Žalgirio“ sudėtį?

– Sudėtis galima vertinti tik ant popieriaus. Dar neturėjome užtektinai treniruočių. Sudėtis tokia, kokia yra.

– Kokio stiliaus trūkstamo gynėjo dar ieškote?

– Sunku pasakyti. Idėjų turime, bet idėjos lenkiasi su rinka ir kitais dalykais. Bandysime ieškoti geriausio žaidėjo, kuris galėtų mums padėti. Idealų ir vienas kitą kompensuojantį variantą, manau, sunkiai gausime.

Norėtųsi mažo, aštraus, ardančio ir su metimu. Pigaus dar (šypsosi.). Bet velnias žino, ar tokį dabar gausi. Svarbiausia, kad jis ateitų ir mums kažką duotų.

Tų kandidatų labai daug nėra – stebime kokius 5-6 žmones ir žiūrime, kaip pasisuks jų karjera už Atlanto arba kažkas tokio.

– Prieš metus buvo aiškiai komunikuojama komandos vizija: atletiškesnis, aukštesnis ir fiziškesnis „Žalgiris“. Ką „Žalgiris“ pridėjo kitam sezonui?

– Ūgio ir atletiškumo, atrodo, nepraradome. Mūsų vizija – eiti ta pačia linija ir tęsti pradėtus darbus. Bet, aišku, šeši nauji žaidėjai yra gana daug. Viskas prasideda nuo nulio.

– Kas sunkiausia po tokių sudėtingų sezonų?

– Nežinau, galbūt tai, kad reikia užmiršti praėjusį sezoną. Tai jau įrašyta į metraščius ar kažkur. Sezonas geras, bet atėjo naujas ir vėl viskas nuo pradžių. Bandysime dirbti iš naujo, sukurti kolektyvą prijungiant naujus žaidėjus. Ir žingsnis po žingsnio sieksime rezultato.

– Kevinas Pangosas buvo labai svarbi pernykštės „Žalgirio“ sėkmės priežastis. Kaip jį pakeis Nate'as Woltersas?

– Jie skirtingi, jie skirtingi... Nate'as aukštesnis, galbūt turi kitų pliusų, bet gal nėra toks geras metikas. Sunku pasakyti – reikia juos integruoti į sistemą ir žiūrėti, kaip prisitaikys.

– Pasikeitė jūsų svarbiausia grandis – kūrėjai. Kuo naujieji kūrėjai ypatingi ir gali pakeisti buvusius?

– Dar negaliu atsakyti jų nepačiupinėjęs. Atrodo, jie universalūs žaidėjai: tiek Walkupas, tiek Grigonis. Tai yra procesas. Dabar galime daug spėlioti, daug kalbėti, bet ateis laikas ir reikės viską perkelti į aikštę. Tai yra laiko klausimas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė

– Donatas Sabeckis ateina į aukštą lygį 25 metų. Ar tai ne per vėlus metas peršokti į Eurolygos krepšinį?

– Manau, nėra kažkokių taisyklių. Žaidėjas gali ateiti 21-erių praėjęs „Žalgirio“ sistemą, kitas ateina kitais keliais. Svarbu, kad padėtų, integruotųsi į komandą ir būtų savimi.

– Trenerių štabe yra pokyčių – Darių Songailą keičia Tomas Masiulis. Ką jis duos naujo?

– Tomas Masiulis užims Dariaus Songailos pareigas – dirbs su aukštaūgiais, padės pasiruošime rungtynėms, treniruotėse. Tai dar vienas žmogus, kuris jau buvo vyr. treneriu ir tokių man labiausiai reikia.

– Kokia jūsų vizija dėl tokių jaunų žaidėjų kaip Jogėla, Jokubaitis, Gebenas?

– „Žalgirio“ vizija – kad jie kuo daugiau žaistų, integruotųsi, o tada žiūrėsime, ką jie mums gali duoti, kaip padėti. Reikia daugiau galvoti apie visą kontekstą.

– Laurynas Birutis turėjo labai gerą sezoną Šiauliuose ir atvyko į pagrindinę komandą. Ką jis gali duoti „Žalgirio“ žaidimui?

– Gali duoti tą, ką davė „Šiauliams“. Yra ūgis, jo pliusai. Mes juo tikime, esame patenkinti jo progresu, todėl jis yra čia.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./„Žalgirio“ treniruotė

– Visi matėme, kaip pernai sezono pabaigoje gerai žaidė Brandonas Daviesas. Ar galima tikėtis, kad jo vaidmuo artėjančio sezono „Žalgiryje“ bus dar didesnis?

– Ko gero, taip, nes jis jau ir apsitrynęs sistemoje, daugiau supranta, ko iš jo norime. Stengsimės, kad jis dar labiau tobulėtų ir būtų vienas kertinių komandos žmonių.

– Kaip komandos pasiruošimą sezonui keičia faktas, kad dabar, kitaip nei anksčiau, beveik visa sudėtis jau yra treniruočių stovykloje?

– Nekeičia nieko. Daugiau mažiau pasiruošimas yra toks pat – iš pradžių fizinis, o paskui su perėjimu į salę. Nemanau, kad pasiruošimas kažkuo skirsis nuo kitų metų.

– Kokia dabar „Žalgirio“ pozicija dėl žaidėjų kvietimų į rinktines?

– Oficialiai mes negalime jų stabdyti. Bet situacija yra labai nedėkinga ir prasta. Aš tikrai nenoriu, kad jie važiuotų į rinktinę, nes man reikia galvoti apie „Žalgirio“ reikalus. Bet galiausiai nuspręs jie patys.

Žinote, situacija labai prastai rinktinei, situacija prasta ir mums. Žaidėjams irgi labai blogai, kadangi jie dabar ruošiasi su viena specifika. Dabar tai daugiau traumų prevencija, o krepšinio – mažai. Krepšinio reikalus pradėsime gal rugsėjo 2-ąją, o rinktinės nori juos greitai matyti oficialiose rungtynėse. Nulis logikos.

Situacija labai sunki ir nežinau, kaip iš jos išsisuksime.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius