-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 12 23

Statistika išdavikė: akivaizdus sunkios Manto Kalniečio traumos padarinys

Praėjo jau daugiau nei metai po skaudžios Manto Kalniečio traumos Zagrebe pasaulio čempionato išvakarėse. Bet jos padarinius Kauno „Žalgirio“ įžaidėjas jaučia iki šiol. Pasikeitusį M.Kalniečio žaidimo braižą byloja akis badanti statistika Eurolygoje. Per 10 reguliariojo sezono rungtynių daugiausia laiko kamuolį rankose laikantis įžaidėjas metė vos vieną baudos metimą.
Mantas Kalnietis
Mantas Kalnietis / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Vienintelį baudos metimą M.Kalnietis metė devintosiose rungtynėse Barselonoje. Prie baudų metimo linijos įžaidėjas stojo 35-ąją minutę įmetęs dvitaškį su Aleksandro Vezenkovo pražanga.

M.Kalnietis reguliariajame sezone žaisdavo vidutiniškai po 24 minutes, iš viso – 243 minutes ir 50 sekundžių. Ir tik kartą stojo mesti baudų.

Per 10 rungtynių pagrindinis „Žalgirio“ atakų organizatorius išprovokavo vos 7 pražangas, t.y. tik po 0,7 per rungtynes.

Mažiau pražangų „Žalgiryje“ išprovokavo tik latvis Kasparas Vecvagaras (3) ir estas Siimas-Sanderis Venė (3), tačiau jie atitinkamai iš viso sužaidė tik 28 ir 59 minutes.

Palyginkime, kokia yra būsimų „Žalgirio“ varžovų „Top 16“ etape įžaidėjų statistika:

Žaidėjas Komanda Išprovokuotos pražangos Mestos baudos
Sergio Rodriguezas Madrido „Real“ vid. 3,9 vid. 2,1
Vassilis Spanoulis Pirėjo „Olympiakos“ 3,2 2,1
Tyrese'as Rice'as Maskvos srities „Chimki“ 3,8 2,3
Dariusas Adamsas Vitorijos „Laboral Kutxa“ 2,9 1,4
Bradley Wanamakeris Bambergo „Brose“ 4,2 4,7
Tomašas Satoranskis „Barcelona“ 2,3 2,5
Milošas Teodosičius Maskvos CSKA 3 3

Nenuostabu, kad kai ilgiausiai kamuolį kontroliuojantis žalgirietis išprovokuoja vos 0,7 pražangos, „Žalgiris“ Eurolygoje pagal išprovokuotas pražangas rikiuojasi tik dvidešimtas (19,4).

Nebe toks agresyvus kaip anksčiau Mantas buvo ir Europos čempionate, kuriame per 9 rungtynes metė iš viso 14 baudų metimų (1,55 per rungtynes) ir išprovokuodavo vid. 1,9 pražangos.

Skaičiai geresni, bet ir žaisdavo kaunietis net po 33 minutes per rungtynes.

Pakeitė žaidimą

M.Kalnietis niekada nežaidė kaip Vassilis Spanoulis, bet iki traumos jis buvo aktyvesnis.

2013-2014 metų sezoną Krasnodaro „Lokomotiv“ klube jis mesdavo vid. 1,58 baudos metimo per rungtynes, išprovokuodamas 2,6 pražangos (vid. 28 min.).

Akivaizdu, kad po nedėkingo susidūrimo su Kroatijos rinktinės „centru“ Ante Tomičiumi petį išsinarinęs lietuvis jaučia ne kiek fizinius, bet psichologinius traumos padarinius.

VIDEO: Manto Kalniečio trauma

M.Kalnietis veržiasi krepšio link prisisaugodamas dešinį petį. Dėl pasisaugojimo prasiveržimas nebe toks aštrus, staigus ir ryžtingas.

O gynybą draskančio krepšininko „Žalgiriui“ dabar labai reikėtų. Ypač po to, kai komandoje nebėra tokio veržlaus lyderio, koks buvo Jamesas Andersonas, Justinas Dentmonas ar Sonny Weemsas.

V.Chomičius: „Gavus tokią traumą galima kabinti sportbačius ir baigti. Pagal savo galimybes po tokios traumos Mantas žaidžia netgi labai gerai“

Tai gerokai palengvintų ir snaiperių darbą, kurie turėtų daugiau erdvės prie trijų taškų linijos.

Eurolyga tokios statistikos nepateikia, bet bent jau LKL čempionate M.Kalnietis iš baudos aikštelės ribų atakavo tik keturis kartus. Palyginimui, už jį 7 minutėmis trumpiau rungtyniaujantis atsarginis įžaidėjas Lukas Lekavičius iš baudos aikštelės ribų atakavo 8 kartus.

Aštrumo trūkumas gerokai kirto per M.Kalniečio dvitaškių pataikymo procentą. Jis šį sezoną prasčiausias per 9 sezonus Eurolygoje (42,5 proc.).

Be to, M.Kalniečiui šis sezonas nerezultatyviausias nuo 2008-ųjų, kai „Žalgiryje“ jis gaudavo pasireikšti vos po 8 minutes.

Šuolis į viršų

Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Mantas Kalnietis
Teodoro Biliūno/Žmonės.lt nuotr./Mantas Kalnietis

Laimei antrajame reguliariojo sezono rate jis pagerino pataikymą iš toli. Pirmajame rate tikslą pasiekė tik 3 iš 18 tritaškių (16,6 proc.), kai antrajame – 10 iš 23 (43,4 proc.). Manto karjeros vidurkis – 28 proc.

Gerokai pakilo ir rezultatyvumas: nuo 4,6 taško pirmajame rate, iki 10,2 antrajame.

Pirmajame rate tikslą pasiekė tik 3 iš 18 M.Kalniečio tritaškių (16,6 proc.), kai antrajame – 10 iš 23 (43,4 proc.).

Galbūt tai rodo, kad M.Kalnietis po truputį įsibėgėja. Naivu tikėtis, kad po tokios traumos krepšininkas lyg niekur nieko vėl žais taip, kaip žaidęs. M.Kalniečiui reikėjo laiko.

„Gavus tokią traumą galima kabinti sportbačius ir baigti. O Mantas nori grįžti į aukštą lygį, nori žaisti. Daugelis krepšininkų po tokios traumos negali išmesti kamuolio, praranda metimą. Pagal savo galimybes po tokios traumos Mantas žaidžia netgi labai gerai“, – M.Kalnietį užstojo Lietuvos krepšinio legenda Valdemaras Chomičius.

Reikia tikėtis, kad „Top 16” etape M.Kalnietis bus dar rezultatyvesnis ir agresyvesnis. Nes tokio M.Kalniečio „Žalgiriui“ žūtbūt reikia tikintis garbingai pakovoti dėl vietos ketvirtfinalyje.

Ar jau išmuš M.Kalniečio valanda?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius