-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 01 10 /22:52

Krizė toliau gilėja: kraujuojantis „Žalgiris“ neprilygo Eurolygos vicečempionams

Ketvirta nesėkmė iš eilės. Ketvirtadienio vakarą traumų išretintas Kauno „Žalgiris“ (7-11) svečiuose 61:78 (11:19, 18:24, 15:14, 17:21) nesugebėjo prilygti Eurolygos vicečempionei Stambulo „Fenerbahče“ (16-2). Vos kelias minutes priekyje buvę Šarūno Jasikevičiaus auklėtiniai po greitų Brandono Davieso pražangų įkrito į duobę, iš kurios išsiropšti taip ir nepajėgė.
Brandonas Daviesas
Brandonas Daviesas / Getty Images/Euroleague nuotr.
VIDEO: Pamatykite: 18-metis R.Jokubaitis žybtelėjo prieš Eurolygos grandus, bet „Žalgiris“ patyrė dar vieną skaudų pralaimėjimą

Šaro ir jo mokytojo Željko Obradovičiaus asmeninėje akistatoje serbas padidino pranašumą iki 6:1. Jo vadovaujama Stambulo komanda ir toliau užtikrintai pirmauja Eurolygoje, o štai keturis pralaimėjimus iš eilės patyręs „Žalgiris“ pradėjo garmėti žemyn ir dabar užima vos 11-ąją poziciją.

Žaisdami be traumuotų Leo Westermanno ir Antano Kavaliausko, kauniečiai dvikovą pradėjo demonstruodami solidžią gynybą, Eurolygos vicečempionams neleido taškų pelnyti pirmąsias keturias minutes bei įkvepiančiai šovė į priekį – 5:0. Visgi tuomet dvi greitas pražangas susirinko B.Daviesas ir Lietuvos čempionų laivas pradėjo žaibiškai smigti į dugną.

Savo lyderį Šaras buvo priverstas sodinti ant suolo, o aikštėje pasirodęs naudingiausias šio sezono Eurolygos krepšininkas Janas Vesely kaipmat pradėjo tuo naudotis.

Bandydamas gelbėti situaciją, jau pirmo kėlinio pabaigoje Š.Jasikevičius į aikštę metė komandos naujoką Deoną Thompsoną. Nors amerikietis pataikė pirmą metimą iš vidutinio nuotolio, norima žiežirba netapo. Po pirmo kėlinio žalgiriečiai turėjo aštuonių taškų deficitą – 11:19.

Antro kėlinio pradžioje aikštėje vėl pasirodęs B.Daviesas iš karto gavo nesportinę pražangą puolime už smūgį alkūne į J.Vesely veidą ir „Žalgirio“ problemų maišas dar pasunkėjo.

Turkai pradėjo žaibiškai tolti ir rungtynių baigtis klausimų nebekėlė. Po didžiosios pertraukos kauniečiai į aikštę grįžo kur kas agresyvesni, o ketvirto kėlinio pradžioje buvo sumažinę atsilikimą iki 7 taškų, tačiau grąžinti intrigos jau neįstengė.

„Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 61:78 (11:19, 18:24, 15:14, 17:21).

  • „Žalgiris“: Brandonas Daviesas 12, Paulius Jankūnas 9 (5 atk. kam.), Nate'as Woltersas 8, Laurynas Birutis 7, Artūras Milaknis ir Marius Grigonis po 6, Aaronas White'as 5, Edgaras Ulanovas 4, Deonas Thompsonas ir Rokas Jokubaitis po 2, Thomasas Walkupas ir Derrickas Waltonas taškų nepelnė.
  • „Fenerbahče“: Melihas Mahmutoglu ir Kostas Sloukas po 14, Janas Vesely 13 (12 atk. kam.), Nicolo Melli ir Joffrey Lauvergne (5 rez. perd.) po 8.
VIDEO: Š.Jasikevičius Stambule išskyrė labiausiai jį nuvylusį dalyką
VIDEO: R.Jokubaičio detalus paaiškinimas, kodėl krito Stambule
VIDEO: B.Daviesas po nesėkmės Stambule jautėsi nusivylęs

Rungtynių eiga:

IV kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 61:78 (11:19, 18:24, 15:14, 17:21).

40 min. Intriga paskutinėmis minutėmis nepakvipo. Ketvirta nesėkmė iš eilės.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Ech... „Fenerbahče“ yra meistrai. Vos tik „Žalgiris“ užčiuopia šiaudą, turkai baudžia svečius už kiekvieną menkiausią klaidelę. Reikia pagirti kauniečius už sugrįžimą. Bet „Ulker Sports“ ringe stumdosi šiuo metu skirtingo kalibro komandos.

36 min. Janas Vesely užbaigia greitą turkų ataką, po apmaudžiai Nate'o Wolterso prarasto kamuolio. „Žalgiris“ vėl skęsta – 53:66.

35 min. Artūras Milaknis taikliai šauna iš toli. Puikiai atliktas derinys.

34 min. Penki iš eilės šeimininkų komandos kapitono Meliho Mahmutoglu taškai žudo „Žalgirį“. Vėl deficitas dviženklis (50:62).

32 min. Pataikė ir Nate'as Woltersas (50:57).

31 min. Kauniečiai puikiai pradėjo kėlinį. Greitas Edgaro Ulanovo ir Brandono Davieso išpuolis ir deficitas po labai ilgos pertraukos sumažėjo iki vienženklės žymos – 48:57.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Progresas yra. Šaras ne sykį patenkintas plojo komandai, kai ši kaip iš vadovėlio žaidė ir puldama, ir gindamasi. „Žalgiris“ aptvarkė savo žaidimą. Gynyboje neleidžia aukštaūgiams patogiai priimti kamuolių, laikosi įsikandę į kojas perimetro žaidėjams, o puolime „Žalgiris“ džiaugiasi B.Davieso buvimo aikštėje dividendais, agresyvesniais įkirtimais į baudos aikštelę ir kamuolio branginimu. Net prie -13, treneriai patenkinti ploja žaidėjams, pasitikdami juos prieš ketvirtojo kėlinio pauzę.

III kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 44:57 (11:19, 18:24, 15:14).

28 min. Į aikštę sugrįžęs Brandonas Daviesas – labai aktyvus. Visą trečią kėlinį jis žaidžia be keitimo ir akivaizdžiai yra didžiulė paspirtis kauniečiams – 43:53.

27 min. Visgi, pajutęs grėsmę, Željko Obradovičius tuoj pat į aikštę grąžino pagrindinius savo žaidėjus su Kostu Slouku ir Janu Vesely priešaky.

26 min. Ramiai ir iš lėto kauniečiai artėja link savo oponentų. Aarono White'o metimas iš vidutinio nuotolio – taiklus. Atsilikimas sumažėjo iki 10 taškų – 41:51.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Koks tai buvo epizodas! Šaras iš pykčio net prisėdo ant kėdės ir lingavo šioje, kai teisėjai užfiksavo R.Jokubaičio vidurio linijos pažeidimą. Taip „Žalgirio“ treneris bandė neprisidirbti iki techninės pražangos, nors visas trenerių štabas svaidėsi žaibais. Vis dėlto iš vaizdo pakartojimo atrodo, kad arbitrai tikrai buvo teisūs. Bet tai turėjo būti fantastiška nuotrauka, kaip arbitras prie šoninės linijos asmeniškai auklėja „Žalgirio“ žiežirbą.

25 min. Šarūnas Jasikevičius į aikštę metė Roką Jokubaitį. Jaunam „Žalgirio“ įžaidėjui tai – neįkainuojama patirtis.

23 min. Kauniečiai aktyviai pradėjo antrą rungtynių pusę ir bent jau pirmosiomis minutėmis savo priešininkams niekuo nenusileido. Visgi turkų atotrūkis – pernelyg didelis.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
„Žalgirio“ puolimo planas aiškus – mesti kamuolį po krepšiu ir ten bausti varžovus vienas prieš vieną. Ir kol pavyksta ten nuvesti kamuolį, tol viskas daugmaž pasiteisina. „Eureka!“ – po vieno iš sėkmingų tokių epizodų skėstelėjo rankomis Š.Jasikevičius. Gynyboje „Žalgiris“ privalo išsivalyti tas drausmės nesilaikymo šiukšles. Brangiai kainuoja kiekvienas prarastas kamuolys, nes „Fenerbahče“ greitai juos verčia rezultatyviomis kontratakomis (9 tšk.). Taip pat žalgiriečiai ne iki paskutinės sekundės kaunasi gynyboje – varžovai meta per žmogų, bet nesulaukę didesnio pasipriešinimo, dažniausiai pasiekia tikslą. Ir, akivaizdu, nesilaikoma žaidimo plano smulkmenų, leidžiant „Fenerbahče“ aukštaūgiams priimti kamuolius jiems patogiose pozicijose.

II kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 23:49 (11:19, 18:24).

19 min. Kėlinio pabaigoje žalgiriečius bandė patempti Paulius Jankūnas, bet tai buvo menka paguoda.

18 min. Laurynas Birutis su 7 taškais kol kas rezultatyviausias „Žalgirio“ gretose, bet apsiginti prieš Joffrey Lauvergne jam visiškai nesisekė. Prancūzas jaunajam lietuviui davė ne vieną meistriškumo pamoką.

17 min. Jaunojo Lauryno Biručio gražus epizodas. Žalgirietis uždirba varžovo pražangą ir pataiko iš po krepšio. Visgi atsilikimas milžiniškas – 24:39.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Žalgiriečiai per mažai kamuoliais maitina aukštaūgius. „Žalgirio“ priekinės linijos žaidėjai susikuria pranašumus po krepšiu pagal žaidimo planą, bet gynėjų kamuoliai nepasiekia jų rankų. Šaras siunta. Ir tą aiškiai parodo M.Grigoniui.

16 min. Kostas Sloukas žaidžia nuostabiai. Gynėjas ne tik puikiai vadovauja komandos žaidimui, bet ir pats meta labai taikliai. Du iš eilės jo pataikymai. Jau septyniolikos taškų deficitas – 19:36. Žalgiriečių žaidimas ir toliau išsiderinęs.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Šaro isterija prie atsarginių suolo. Jis beveik visą minutės pertraukėlę neatsisėdo į savo vietą. Ant kilimėlio iškviestas Aaronas White'as turėjo išklausyti ilgą ir karštą pamokslą už žaidimo plano nevykdymą. Kliuvo ir Grigoniui. Tai buvo labai karštas momentas prie „Žalgirio“ suolo. Pagrindo gaisrui yra – „Fenerbahče“ priekyje jau 14 taškų skirtumu ir nesunkiai tvarkosi su žaliai baltų gynyba.

14 min. „Žalgirio“ deriniai ir toliau neveikė, bet žiežirbą įskelt pabandė agresyviai sužaidęs ir taškus su varžovo pražanga pelnęs Edgaras Ulanovas. Visgi į tai varžovai atsakė Marko Guduričiaus tritaškiu. 16:30.

13 min. „Feneris“ antrojo kėlinio pradžioje bėga atkarpa 6:0.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Šaras nusivylęs numojo abiem rankomis. Brandono Davieso nesportinė pražanga išėmė „Žalgirio“ lyderį iš žaidimo jau 11-ąją minutę. Mat arbitrai užfiksavo dvigubą pražangą – pirmiausia, puolime, o po to dar ir nesportinę. Prasti „Žalgirio“ popieriai.

12 min. Šaras į aikštę grąžino Brandoną Daviesą. Amerikietis, vos tik pasirodęs aikštėje, uždirbo pražangą Janui Vesely, tačiau teisėjai, pažiūrėję epizodo įrašą sprendimą pakeitė, įžvelgę žalgiriečio smūgį varžovui alkūne į veidą. Brandonas Daviesas tuoj pat vėl buvo priverstas sėsti ant suolo. Turkai tolsta – 11:23.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Debiutantą D.Thompsoną „Fenerbahče“ išmaudė po šaltu dušu. Amerikietis pataikė pirmąjį savo metimą su sirena, bet po to priėmė ne patį geriausią sprendimą metant sudėtingą metimą. Netrukus D.Thompsonas strigo varžovo užtvaroje ir nepadėjo apginti baudos aikštelės nuo turkų puolime atšokusio kamuolio. O galiausiai nepamatė akivaizdaus Šaro nurodymo keistis dengiamaisiais, liko dviese su žalgiriečiu prie priešininko palikdamas „Fenerbahče“ perimetro krepšininką laisvą. Galiausiai, pažeisdamas Šaro logikos taisykles, stabdė varžovą pražanga toli nuo krepšio bonuso situacijoje.

I kėlinys. „Žalgiris“ – „Fenerbahče“ 11:19.

10 min. Erickas Greenas pelno du taškus. „Fenerbahče“ vis pavojingiau ir greičiau bėga į puolimą. Deficitas didėja – 9:15. Aikštėje pasirodė „Žalgirio“ naujokas Deonas Thompsonas. Jau pirmasis jo metimas iš vidutinės distancijos pasiekė tikslą.

9 min. Nate'o Wolterso gražus metimas po verpstės – 9:10.

6 min. Aikštėje pasirodęs Janas Vesely užkuria turkus. Pauliui Jankūnui stabdyti naudingiausią Eurolygos krepšininką sekėsi sunkiai. „Žalgiris“ jau – atsiliekančių vaidmenyje (7:10).

5 min. Pagaliau pataikė ir staigiai išmetęs Ali Muhammedas. Pirmosios problemos kauniečiams. Antrą pražangą gavo Brandonas Daviesas. Jį pakeitė Paulius Jankūnas.

4 min. Turkai per pirmas keturias minutes nepelnė nė taško. Brandonas Daviesas pelno pirmuosius taškus – 5:0.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Štai taip! „Žalgiris“ nuo pirmų minučių keičiasi dengiamaisiais ir tokia taktika akivaizdžiai pasiteisina. Per keturias minutes efektyviausiai puolanti Eurolygos komanda neįmetė į „Žalgirio“ krepšį nė taško.

3 min. Žalgiriečių sąskaitą atidarė puikiai iš už užtvaros išlindęs ir iš toli pataikęs Artūras Milaknis. Bingo. Jau pirmasis snaiperio tritaškis – taiklus. 3:0.

2 min. Pirmosiomis minutėmis komandos keitėsi netaikliomis atakomis.

1 min. Kauniečiai dvikovą pradėjo tokiu penketuku: Nate'as Woltersas, Thomasas Walkupas, Artūras Milaknis, Aaronas White'as ir Brandonas Daviesas.

Donatas Urbonas

Donatas URBONAS, 24sek žurnalistas Stambule
Linkėjimai iš Stambulo! Čia į „Ulker Sports“ areną turėtų susirinkti maždaug 10 tūkstančių sirgalių. Dalis jų jau pasveikino ant parketo pasirodžiusius krepšinio meistrus. Vos tik Željko Obradovičius žengė ant parketo, arenoje nuaidėjo ovacijų banga ir serbui skirta skanduotė. Neliko nepastebėtas ir buvęs „Fenerbahče“ krepšininkas Š.Jasikevičius. Jis pamojavo jam plojusiems tūkstančiams vietinių. Tai viena geriausių atmosferų Europoje, kurias savo lankytinų arenų sąraše raudonai turėtų apsivesti kiekvienas krepšinio sirgalius. Beje, Stambule netrūks ir savų aistruolių. Apie 20 žaliai baltų stebino vietinius skanduotėmis apie „Žalgirį“.

„Fenerbahče“ Eurolygoje laimėjo visas aštuonerias rungtynes namie. Pirmajame Lietuvos ir Turkijos čempionų mače Kaune 82:75 triumfavo turkai.

Pagrindiniai „Fenerbahče“ arkliukai – puikus pataikymas ir solidi gynyba. Željko Obradovičiaus auklėtiniai dvitaškius meta 58 proc., o tritaškius – 43,3 proc. taiklumu. Tai antras rezultatas turnyre. Žalgiriečių šie rodikliai – atitinkamai 53,8 ir 38,3 proc.

Stambulo krepšininkai varžovams leidžia įmesti po 75,9 taško. Tai antroji vieta lygoje. Kauniečiai praleidžia 80,8 taško. „Fenerbahče“ komanda lenkia „Žalgirį“ pagal daugelį statistikos komponentų.

Iš svarbiausių statistikos kategorijų Lietuvos ekipa oponentus pranoksta pagal atkovotus kamuolius, kurių per dvikovą sugriebia 33,2. „Fenerbahče“ žaidėjai atkovoja 30,6 kamuolio. Tai tik 14-tas rezultatas turnyre.

Akivaizdus Stambulo klubo puolimo lyderis yra aukštaūgis iš Čekijos Janas Vesely. Jis vidutiniškai pelno po 15 taškų, be to, atkovoja 5,4 kamuolio ir renka 21,8 naudingumo balo.

Įžaidėjas graikas Kostas Sloukas įmeta 11,5 taško, atlieka 4,7 rezultatyvaus perdavimo, tritaškius meta 47,8 proc. taiklumu.

„Fenerbahče“ su „Žalgiriu“ Eurolygoje kovojo 16 kartų. 11 pergalių šventė Turkijos ekipa, 5 – Lietuvos. Šių komandų akistatose Stambule „Fenerbahče“ pirmauja tik 4:3.

Stambulo klubas pastaruoju metu kluptelėjo ne tik Eurolygoje, bet ir Turkijos čempionate, kuriame netikėtai 78:83 nusileido „Banvit“ krepšininkams. „Fenerbahče“ vis dar užima pirmąją vietą šalies pirmenybėse – 11 pergalių, 2 pralaimėjimai.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip greitai „Žalgiriui“ pavyks išlipti iš duobės Eurolygoje?
VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip įmesti į „Fenerbahče“ krepšį 29 taškus?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius