Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 20

Ypatingas Vassilio Spanoulio charakteris, kuris sunkiai sutilpo vienoje rūbinėje su Šaru

Kai Šarūnas Jasikevičius ir Vassilis Spanoulis persimetė keliais griežtesniais žodžiais Pirėjo Taikos ir draugystės stadiono tunelyje, manęs tai kažkodėl labai nenustebino. Tai du didžiuliai krepšinio charakteriai, kuriems nelengva sutilpti vienoje aikštėje. Nelengva buvo sutilpti ir vienoje Atėnų „Panathinaikos“ rūbinėje. 24sek pasakoja apie V.Spanoulio charakterį, kuris paaiškins daug dalykų. Tai „Olympiakos“ ikona, pakeitusi Pirėjo krepšinį.
Vassilis Spanoulis 2012-aisiais
Vassilis Spanoulis 2012-aisiais / AFP/„Scanpix“ nuotr.
Penktadienis | Eurolyga | „Olympiakos“ – „Žalgiris“ | 21:15 | Pirėjas

Graikijos krepšinio treneris Vangelis Angelou yra papasakojęs labai vaizdingą istoriją, kuri leis jums suprasti, apie kokį kovingą sportininką mes kalbame.

Jeigu Vassilis Spanoulis ir Osama Bin Ladenas, abu labai alkani, būtų negyvenamoje saloje, o joje būtų tik vienas kepsnys, žinote, kas jį suvalgytų? Be abejo, Vassilis Spanoulis. Nes jis labiau jo norėtų.

Kai nori, V.Spanoulis viską pasiima.

Didžiulis sukrėtimas, suformavęs tokį kietą V.Spanoulio charakterį, buvo skaudi netektis. Dar būdamas mažas, graikas neteko savo tėčio. O šeima jam visada buvo viskas.

Kai neteko tėvo, V.Spanoulis suprato, kad viską turės pasiekti savarankiškai – bandydamas ir stengdamasis. Jam niekada nieko nedavė už dyką – viską turėjo išsikovoti pats.

Jis ketverius metus vedė Atėnų „Maroussi“ klubą į istorines pergales, kai 2005–2006 metų sezoną gynėją pasikvietė Atėnų „Panathinaikos“.

Debiutantas buvo dominuojantis. Nors kildavo nuo suolo, V.Spanoulis rinkdavo vidutiniškai 14,6 taško ir tapo Eurolygos superklubo rezultatyvumo lyderiu.

Po pirmojo sezono Atėnuose „Houston Rockets“ išpirko V.Spanoulio kontraktą ir pasikvietė jį į NBA. Europos Kobe Bryanto pravardę greitai užsitarnavęs graikas visada norėjo išmėginti savo jėgas tarp geriausių. Bet NBA yra kitas pasaulis.

VIDEO: „Eurolygos diena“: priežastys, nulėmusios „Žalgirio“ pergalę (I)

Jeffas Van Gundy nerado daug žaidimo laiko NBA naujokui, kuris 2006–2007 m. sezoną sužaidė tik 31 susitikimą ir terinko 2,7 taško. Tas laikotarpis Amerikoje buvo sunkus. V.Spanoulis pyko dėl savo žaidimo laiko, nesutarė su treneriu ir ištroško krepšinio bei pergalių.

Po pirmojo sezono „Rockets“ iškeitė V.Spanoulį į „San Antonio Spurs“ komandą, bet nepaisant gero Greggo Popovichiaus ir visos organizacijos statuso Europoje, V-Spanas pasiprašė būti atleidžiamas – norėjo grįžti namo. Juolab, pakriko jo mamos sveikata.

„Panathinaikos“ klube jis vėl tapo taškų mašina. Bet tą pačią vasarą prie jo prisijungė Šarūnas Jasikevičius, su kuriuo Atėnų komanda 2009-aisiais laimėjo Eurolygą. PAO turėjo nuostabią gynėjų liniją – Auksinį berniuką Šarą, Europos Kobe Bryantą Vassilį Spanoulį ir legendinį Dimitrį Diamantidį.

Trys sezonai Atėnuose buvo sėkmingi ir V.Spanouliui, ir visai „Panathinaikos“ komandai. Bet 2010-ųjų vasarą per pasaulio futbolo čempionato finalo ilgąją pertrauką Graikiją sudrebino žinia – V.Spanoulis už 7,2 mln. eurų per trejus metus keliasi į priešingą barikadų pusę – „Olympiakos“.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./Vassilis Spanoulis

Kita vertus, tai nebuvo šokas tiems, kurie pažinojo V.Spanoulį ir matė, kas vyko „Panathinaikos“ rūbinėje.

V.Spanoulis yra labai motyvuotas žaidėjas. Jis nori būti lyderis. Pirmas žmogus komandoje.

Kai žaidė PAO, visi kalbėjo apie Dimitrį Diamantidį. Tai buvo komandos ir visos organizacijos veidas. V.Spanouliui tai nepatiko.

Daug kas kalba, kad V.Spanoulis perėjo į Pirėją dėl pinigų, tačiau tai nėra tiesa. Jis matė, kad Dimitris Diamantidis yra nepakeičiamas „Panathinaikos“ organizacijos žaidėjas. Be to, visose gyvenimo srityse V.Spanoulis mėgdavo pasirinkti silpnesnę pusę ir padaryti ją geresnę. Tokia tuo metu buvo „Olympiakos“.

VIDEO: „Eurolygos diena“: trys faktoriai, galintys nulemti 2-ojo susitikimo nugalėtoją (II)

Skandalingas V.Spanoulio ėjimas pakeitė „Olympiakos“ istoriją.

Nuo 2010-ųjų „Olympiakos“ iškovojo du Eurolygos čempionų titulus 2012 ir 2013 metais. Graikijos čempionų titulai 2012, 2015 ir 2016 metais, Graikijos taurė 2011-aisiais, FIBA Tarpkontinentinė taurė 2013-aisiais...

V.Spanoulis turi didžiulę šeimą – žmoną ir penkis vaikus. Linksmiausia, kad kai gimė trys pirmieji vaikai, tais pačiais metais tėtis tapdavo Eurolygos čempionu: 2009-aisiais su PAO ir 2012 bei 2013 metais su OLY.

Kai gimė ketvirtas, 2015-aisiais „Olympiakos“ pateko į Eurolygos finalą, bet nusileido Madrido „Real“.

Kita vertus, tai tapo tokia smagia tradicija, kad prieš kiekvieną sezoną Graikijos žurnalistai klausdavo V.Spanoulio, ar šio žmona kartais nesilaukia.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Olympiakos“ triumfavo Graikijos čempionate
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Olympiakos“ triumfavo Graikijos čempionate

Iki V.Spanoulio „Olympiakos“ nebuvo nieko laimėję net 15 metų. Iki tol gerbiamiausiu krepšininku klubo istorijoje buvo laikomas Milanas Tomičius, dabar sėdintis Ioannio Sfairopoulo dešinėje „Olympiakos“ trenerių štabe. Tačiau V.Spanoulis pakėlė Pirėjo krepšinį į tokias aukštumas, kad tapo šio klubo ikona.

Ir toks jis ne tik dėl atneštų trofėjų.

Savo komandos draugus jis užkrečia kovingumu. Rugpjūtį V.Spanouliui sukaks 36-eri, bet graikas treniruojasi lyg būtų 20-ies.

Jis išmokė žaidėjus, kad 2–3 valandų krepšinio salėje ir štanginėje neužtenka, kad taptum čempionu. V.Spanoulis rodo pavyzdį bendražygiams savo sporto, mitybos režimu, kokybišku poilsiu ir miegu.

Kai jis įžengia į rūbinę, niekas nesikalba. Jei kalba V.Spanoulis, visi jo klauso. Ir niekas jam neprieštarauja – visi gerbia ir myli savo lyderį.

Savaitgalį prieš Eurolygos ketvirtfinalio serijos startą su „Žalgiriu“ V.Spanoulis kaip tik tapo rezultatyviausiu visų laikų Graikijos lygos krepšininku.

Prieš „Žalgirį“ – mitinis žaidėjas.

VIDEO: V.Spanoulio ir Š.Jasikevičiaus pokalbis

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius