-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2019 01 10

„Žalgirio“ privalumas, kurio pavydi net Eurolygos milžinas

„Mes ne toks didelis klubas kaip „Žalgiris“ – negalime sau to leisti“, – šyptelėjo Stambulo „Fenerbahče“ atstovai. Stambulo „Fenerbahče“ yra vienas turtingiausių klubų visoje Eurolygoje ir finalo ketverte žaidė ketverius pastaruosius metus. Bet net ir Eurolygos galiūnas pavydi Kauno „Žalgiriui“ vieno privalumo, kurio trūkumą pajuto kaip tik šią įtemptą savaitę.
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.
Ketvirtadienis | Eurolyga | „Fenerbahče“ – „Žalgiris“ | 19:30 | Stambulas

Nemandagu, kai svečias pasirodo namuose anksčiau už šeimininką.

Bet būtent „Žalgirio“ krepšininkai gerokai anksčiau atvyko į Eurolygos rungtynes Stambule, nei žaliai baltus priimantys „Fenerbahče“.

Kai žalgiriečiai pasiekė Stambulą trečiadienio popietę, „Fenerbahče“ nusileido „Ataturk“ oro uoste apie 17 val. 10 min.

„Fenerbahče“ arena yra tolimiausias Eurolygos taškas Stambule. Kelionė iki jos viešuoju transportu užtruktų ilgiau nei reisas Kaunas–Vilnius, t.y. apie 1 val. 45 min.

Vien dėl to į „Ulker Sports“ areną ketvirtadienio vakarą nesusirinks pilnos tribūnos, talpinančios 13,8 tūkst. žiūrovų. Planuojama priimti apie 10 tūkst. sirgalių.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Ulker Sports“ arena
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Ulker Sports“ arena

Reikia pradėti nuo to, kad vien Stambule gyvena penkiskart daugiau žmonių nei visoje Lietuvoje – mažiausiai 15 mln. Tačiau vietiniai kalba, kad sudėjus visus nelegalus ir neregistruotus asmenis, tas skaičius balansuoja kažkur tarp 20–30 mln.

Smarkiai į Stambulo vakarus nutolusi „Ulker Sports“ arena iš tolimesnių kampelių, pavyzdžiui, labiau centrinės miesto dalies, pasiekiama tik dviem autobusais.

Mieste, kuriame metro yra išsigelbėjimas nuo kosminių automobilių spūsčių, tai labai nepatogus pasirinkimas.

Maža to, „Ulker Sports“ arenos prieigose vyksta kelio remontai, kurie piko metu sudaro didžiules kliūtis automobilių vairuotojams. Todėl daugumai ne tokių užkietėjusių sirgalių paprasčiau likti žiūrėti rungtynių namie, nei kankintis siaubinguose Stambulo kamščiuose.

Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Ulker Sports“ arena
Getty Images/Euroleague.net nuotr./„Ulker Sports“ arena

Per tokias spūstis trečiadienio vakarą į „Ulker Sports“ areną keliavo pati „Fenerbahče“ komanda.

Željko Obradovičius su kompanija tiesiai iš oro uosto skubėjo į savo antruosius namus. Jie bandė spėti surengti vakarinę treniruotę, prieš 20 val. 45 min. vietos laiku užleidžiant parketą bičiuliui Šarūnui Jasikevičiui.

Kelionė užtruko daugiau nei pusantros valandos. „Fenerbahče“ autobusas strigo kamščiuose prie povandeninio tunelio, besidriekiančio 5,4 km. Jame kasdien pravažiuoja apie 100 tūkst. automobilių.

Viskas būtų buvę paprasčiau, jei „Fenerbahče“ būtų grįžę namo jiems gerokai patogesniu laiku užsakomuoju reisu.

Tačiau apie 10 val. ryto Maskvoje palikę savo viešbutį, jie dar turėjo įveikti Rusijos sostinės spūstis, palūkėti oro uoste ir tik tada reguliariu reisu pasiekė Stambulą pačiu nedėkingiausiu metu.

„Fenerbahče“ vos sukosi. Željko Obradovičius dar nespėjo palikti „Ulker Sports“ krepšinio aikštės, kai pro tunelį ėmė kulniuoti žalgiriečiai.

Stambulo klubas, kitaip nei „Žalgiris“, neskraido į Eurolygos rungtynes privačiais skrydžiais. Kas, beje, atrodo labai keista.

2–3 pastaruosius metus „Fenerbahče“ irgi turėjo tokią prabangą, kai viena aviakompanija rėmė Stambulo ekipą. Visai kaip „Žalgiris“, kuriam nuosavus sparnus suteikė „Avia Solutions Group“.

Skraidydamas privačiu skrydžiu, klubas daugmaž gali susidėlioti patogų grafiką, prisitaikant prie namuose ar išvykos arenoje organizuojamo treniruotės laiko.

Tai nėra NBA stiliaus privatus skrydis, kai krepšininkai tiesiai iš viešbučio autobusu privežami prie pat lėktuvo laiptų ant oro uosto tako ir be jokių daiktų bei pasų patikrų patenka į orlaivį. Bet lankstumas ir patogumas lėktuve „Žalgiriui“ duoda didžiulę naudą.

Luko Balandžio / 15min nuotr./„Žalgirio“ komandos orlaivio pristatymas
Luko Balandžio / 15min nuotr./„Žalgirio“ komandos orlaivio pristatymas

„Fenerbahče“ privatų skrydį užsisakė tik į tris Eurolygos taškus: Gran Kanariją, Vitoriją bei Kauną.

Eurolygos žemėlapyje „Fenerbahče“ iš Stambulo neišeina tiesioginiu reisu pasiekti tik šių vietovių. Visus kitus Eurolygos miestus „Fenerbahče“ pasiekia tiesioginiais skrydžiais, turint pasirinkimą skraidyti net keliais laikais. Tai irgi privalumas, kokio neturi dauguma varžovų.

Atsitraukus stambiems rėmėjams, „Fenerbahče“ turėjo šiek tiek susiveržti diržus. Susidėliojus finansinius prioritetus, nuspręsta pataupyti ant kelionių.

24sek žiniomis, „Žalgiriui“ 15 privačių skrydžių per sezoną kainuotų mažiausiai 1 mln. eurų. „Fenerbahče“ atveju, ta suma galbūt siektų iki 2 mln. eurų, bet „Basket le Mag“ duomenimis, 30 mln. eurų disponuojančiam krepšinio klubui tai vis tiek neturėtų būti neįkandama suma. Tiesa, „Fenerbahče“ sprendimas jiems padėjo sutaupyti maždaug 4–5 kartus.

Tačiau kartais šykštus moka du kartus.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip įmesti į „Fenerbahče“ krepšį 29 taškus?

„Fenerbahče“ pastaruoju metu išvargusi ne mažiau nei „Žalgiris“.

Nors visi, išskyrus žiaurią traumą po rungtynių su „Žalgiriu“ patyrusį Tylerį Ennisą, Stambulo ekipoje pasiruošę žaisti, pastaruoju metu turkai yra įkritę į duobę.

Antradienį po pratęsimo „Fenerbahče“ Mytiščiuose nusileido „Chimki“ 78:84, kurie nutraukė 12-os iš eilės Stambulo klubo Eurolygoje nepralaimėtų rungtynių seriją.

Maža to, sekmadienį Turkijos čempionate „Fenerbahče“ po pratęsimo 78:83 turėjo pripažinti Bandirmos „Banvit“ pranašumą, kurie 15 komandų turnyre žengia tik 13-i.

Gruodžio 23-iąją „Fenerbahče“ krito Stambulo derbyje su „Galatasaray“ 74:84, nors prieš tai laimėjo 10 vietinio fronto mačų iš eilės.

„Žalgiris“ prieš Eurolygos vicečempionus nesimosuoja koziriais, bet nežymiai didesnis jėgų balansas gali tapti nežymiu pliusu žalgiriečių naudai ant Eurolygos finalo ketverto komandų svarstyklių.

Šiame sunkiame mūšyje „Žalgiriui“ reikšmingos net ir tokios mažos detalės.

VIDEO: „Eurolygos diena“: kaip greitai „Žalgiriui“ pavyks išlipti iš duobės Eurolygoje?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius