-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 04 08

„Žalgiris“: balai kiekvienam žaidėjui už Eurolygos sezoną

„Kauno klubas yra kaip tas bičiulis, kuris nuolat siūlo eiti kartu išgerti, tačiau pats greitai pradingsta. Jis turi puikų palaikymą, tačiau nėra pajėgus eiti koja kojon su kitais geriančiaisiais“, – taip prieš sezoną rašė vienas Eurolygos apžvalgininkų, prognozavęs „Žalgiriui“ vietą Eurolygos dugne. Tačiau anksčiau už „Žalgirį“ iš Eurolygos vakarėlio pranyko UNIKS, „Emporio Armani“, „Maccabi“, „Brose“, „Galatasaray“ ir „Barcelona“ krepšininkai.

Galima sakyti, kad „Žalgiris“ buvo tvirtas bičiulis, kuris linksmai patriukšmavo Eurolygoje. Nors kauniečių piniginė buvo viena ploniausių Eurolygoje, jie net keturiolika vakarų baigė geriau nusiteikę už varžovus, aštuonis kartus sugadinę šventę šeimininkams.

Už krepšinį, kuriame buvo daug energijos ir mažai klaidų, Šarūno Jasikevičiaus treniruojamas klubas vertas aukšto balo – galbūt ir visų devynių. Žalgiriečiai buvo stipresni kartu, ne po vieną. Tačiau įvertinkime ir kiekvieno žalgiriečio pasirodymą Eurolygos reguliariajame čempionate.

Kevinas Pangosas – 7

Svarbiausi rodikliai: 21 min., 8,7 taško (dvitaškių taiklumas 28 proc., tritaškių – 46 proc.), 3,2 rez. perd., 7,2 naud. balo.

Pro pirmąjį savo sezoną Eurolygoje kanadietis pralėkė lyg vaiduoklis. 24 metų krepšininkas kartais ne juokais siausdavo ir aikštėje prikrėsdavo mažų stebuklų. Tai jis pelnė 21 tašką ir buvo rezultatyviausias pergalingose rungtynėse su Maskvos CSKA Kaune. 19 taškų K.Pangosas įmetė ir į Madrido „Real“ krepšį bei buvo naudingiausias žalgirietis per paskutinį mačą Vitorijoje.

Tačiau po puikių rungtynių su Eurolygos milžinais sekdavo atkarpos, kai K.Pangosas lakstydavo su nematomu apsiaustu. Per pirmąsias penkerias rungtynes jis pataikė vieną tritaškį. Ir vėliau pasitaikė tolimų metimų sausrų, nors šiaip tritaškius pataikė net 45 proc. taiklumu. Eurolygos naujokui akivaizdžiai trūko stabilumo, nors K.Pangosas visas 30 rungtynių pradėjo starto penkete. Gynėjas iš Kanados 24sek aiškiai užsiminė, jog tikisi likti „Žalgiryje“ ir kitą sezoną. Per jį bei finalines LKL kovas dar šį sezoną realu būtų tikėtis nuoseklesnių K.Pangoso pasirodymų.

Lino Žemgulio nuotr./Kevinas Pangosas
Lino Žemgulio nuotr./Kevinas Pangosas

Lukas Lekavičius – 8

Svarbiausi rodikliai: 18 min., 8,5 taško, 3,5 rez. perd, 8,8 naud. balo.

Dėl greičio Žaibu Makvynu vadinamas žemiausias žalgirietis išaugo per savo trečiąjį sezoną Eurolygoje. Kildamas nuo atsarginių suolo jis įpūsdavo ugnies „Žalgiriui“, lėkdamas, griūdamas, šokdamas dėl kiekvieno kamuolio. 23 metų įžaidėjas ne tik sproginėjo rezultatyvumu ir sužaidė tobulas rungtynes Bamberge, kur pataikęs visus 5 tritaškius įmetė 29 taškus. Ne mažiau svarbu, kad šį sezoną Lukas atliko ir daugiau rezultatyvių perdavimų, artėdamas prie įžaidėjui brandžių skaičių.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Lukas Lekavičius

Paulius Valinskas

Svarbiausi rodikliai: 2 min., 1,2 taško, 0,4 rez. perd.

Nors jaunasis „Žalgirio“ įžaidėjas pasirodė penkeriose rungtynėse, nė viename mače jis nežaidė ilgiau nei po tris minutes. Todėl ir vertinti P.Valinsko žaidimą būtų negarbinga.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Valinskas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Paulius Valinskas

Leo Westermannas – 8

Svarbiausi rodikliai: 25 min., 8,2 taško, 3,2 atk. kam., 5,5 rez. perd., 10 naud. balo.

Kūrybingiausias „Žalgirio“ žaidėjas veržliai pradėjo sezoną ir iškart užsitarnavo Š.Jasikevičiaus pasitikėjimą. Pagal žaidimo laiką prancūzas buvo pirmas komandoje, o be jo nebūtų ir kelių pergalių – mače su „Baskonia“ Kaune įmetė 20 taškų, su „Galatasaray“ surinko 25 naudingumo balus, su CSKA pasiekė dvigubą dublį (10 taškų ir 10 tikslių perdavimų), o su „Baskonia“ buvo arti dublio (13 taškų, 9 perdavimai). Tačiau ir kelių potencialių pergalių „Žalgiris“ nepasiekė, kai L.Westermannas strigo aikštėje – jo indėlio labai trūko namų rungtynėse su UNIKS, „Crvena zvezda“ ir „Emporio Armani“. Vis dėlto gerų mačų, taip pat ir gynyboje, buvo daugiau – L.Westermannas tikrai puikus „Žalgirio“ pirkinys.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Luigi Datome ir Leo Westermannas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Luigi Datome ir Leo Westermannas

Renaldas Seibutis – 5

Svarbiausi rodikliai: 12 min., 2,5 taško, 1,3 atk. kam., 0,9 rez. perd., 1,5 naud. balo.

O Renaldas Seibutis šiandien žaidė? Tokį klausimą kelis sykius teko girdėti šį sezoną iškart po rungtynių, kuriose „Žalgirio“ gynėjas rungtyniaudavo po keliolika minučių.

Toks ir buvo R.Seibučio sezonas – blankiausias žaidžiant Europoje, jei neskaičiuotume Pirėjuje dėl traumų sugadintų metų karjeros pradžioje. Taip, šįkart Š.Jasikevičius R.Seibučiui skyrė daugiau gynybinių užduočių – greitas ir aukštu krepšinio IQ pasižymintis krepšininkas dažnai prisistatydavo prie pavojingiausių varžovų. Tačiau, kita vertus, dažnai reikėjo ir gynėjo taškų, o jų šį sezoną nė karto neįmetė daugiau nei 8 per mačą. Tik trejose rungtynėse R.Seibutis pelnė daugiau nei 5 taškus, o bendras tritaškių taiklumas nesiekė 21 proc. Nesinori tikėti, kad 31 metų atakuojantis gynėjas jau paslėpė asmenines ambicijas į spintą. Per anksti.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Renaldas Seibutis
Luko Balandžio / 15min nuotr./Renaldas Seibutis

Artūras Milaknis – 6

Svarbiausi rodikliai: 21 min., 7,3 taško (tritaškiai 39 proc.), 1,5 atk., kam., 4,6 naud. balo.

Be šio patyrusio snaiperio vargu ar būtų iškovotos pergalės Belgrade prieš „Crvena zvezda“ (19 taškų), Milane prieš „Emporio Armani“ (16), namie prieš „Barcelona“ (14) ir „Panathinaikos“ (13).

Kita vertus, A.Milaknis nebuvo toks efektyvus ir taiklus, kaip 2014–2015 m. sezoną, varžovai dar labiau prisitaikė prie taikliarankio mėgstamo krepšinio. Žinoma, tokie snaiperiai, kaip Milas, nesimėto. Tačiau išspausti iš savęs dar daugiau 30-mečiui žaidėjui kitą sezoną nebus lengviau.

„Scanpix“ nuotr./Artūras Milaknis
„Scanpix“ nuotr./Artūras Milaknis

Edgaras Ulanovas – 8

Svarbiausi rodikliai: 24 min., 7,7 taško, 3,3 atk. kam., 1,5 rez. perd., 9,3 naud. balo.

Pernai vasarą naują ilgametę sutartį su Kauno klubu sudaręs 25 metų puolėjas pateisino investicijas. E.Ulanovas buvo labai svarbus sraigtas „Žalgirio“ gynyboje, o ir puolime, lyg tyčia, sužaidus gerai E.Ulanovui, dažniausiai laimėdavo ir „Žalgiris“. Būtų idealu, jei prie gebėjimų centruoti lengvasis puolėjas pridėtų ir daugiau tolimų metimų, nes šį sezoną daugiau nei tris tritaškius per rungtynes metė tik porą sykių, nors jo pataikymas nėra prastas – 38 proc.

Svarbiausia, kad E.Ulanovui trečią sezoną iš eilės Eurolygoje pavyko gerokai pakelti savo žaidimo lygį. Dėl to bus dar smagiau laukti ketvirtojo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Paulius Jankūnas – 9

Svarbiausi rodikliai: 24 min., 13 taškų, (55 proc. dvitaškių, 40 proc. tritaškių), 6,1 atk. kam., 16,8 naud. balo.

Stabilumas, patirtis ir meistriškumas. P.Jankūnas vėl buvo didis kapitonas, ne kalbomis, bet veiksmais rodęs lyderio savybes Eurolygos reguliariajame čempionate. Jis buvo rezultatyviausias, daugiausia kamuolių atkovojęs ir naudingiausias „Žalgirio“ žaidėjas per savo 14-ąjį sezoną Eurolygoje.

Net keturis kartus Pauliaus naudingumas siekė ir viršijo 30 balų. Nenuostabu, kad būtent P.Jankūnas šiemet aplenkė Šarūną Jasikevičių ir tapo visų laikų rezultatyviausiu lietuviu Eurolygoje, rezultatyviausių visų laikų žaidėjų sąraše pakilęs į devintąją vietą. Galbūt „Žalgirio“ puolėjas būtų aplenkęs ir dar porą žvaigždžių (Dimitrį Diamantidį ir Mike'ą Batiste), jei komanda būtų pasiekusi ketvirtfinalio seriją. P.Jankūnas, kuriam šį mėnesį sueis 33-eji, visą Eurolygos sezoną ištraukė be traumų ir suteikė minčių tikėjimui, kad ir kitąmet gali būti komandos lyderiu.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalės džiaugsmo akimirkos
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Pergalės džiaugsmo akimirkos

Brockas Motumas – 8

Svarbiausi rodikliai: 23 min., 10,8 taško (58 proc. dvitaškių, 46 proc. tritaškių), 3,4 atk. kam., 9,5 naud. balo.

Kažkas praėjusį sezoną iš tribūnų vadino jį Broku ir juokėsi iš australo? Dabar gali juoktis B.Motumas.

26 metų australas labai pagerino savo žaidimą, buvo tarp komandos lyderių visose statistikos kategorijose, o labiausiai netikėta, kad jis tapo taikliausiu „Žalgirio“ tritaškininku, pataikęs 46,2 proc. tolimų metimų ir po paskutinio mačo Vitorijoje aplenkęs K.Pangosą.

Galbūt Kaune surasta meilė padėjo B.Motumui geriau jaustis per antrąjį sezoną Eurolygoje, nes per pirmąją dalį sezono jis aikštėje buvo nepakartojamas. Antrojoje dalyje australo šuoliai nebebuvo tokie galingi, bet jo universalumas tapo ryškus – „Žalgiriui“ reikės pasistengti, siekiant išlaikyti B.Motumą savo gretose ir kitą sezoną.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brockas Motumas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Brockas Motumas

Isaiah Hartensteinas

Svarbiausi rodikliai: 3 min., 1 taškas, 0,8 atk. kam., 0,8 naud. balo.

19-metis vokietis aikštėje rodėsi rečiau nei „Žalgirio“ šokėjos. Jis žaidė tik penkeriose rungtynėse ir pelnė tik penkis taškus. Akivaizdu, kad I.Hartensteinui reikia daugiau laiko įsibėgėti, bet „Žalgiris“ gali nelaukti ir neprieštarauti aukštaūgio kelionei į NBA už tam tikrą išpirką, žinoma.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Isaiah Hartensteinas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Isaiah Hartensteinas

Augusto Lima – 5

Svarbiausi rodikliai: 15 min., 4,6 taško, 3,7 atk. kam., 0,7 blok., 6,3 naud. balo.

Ne, šis brazilas papildomo stiklo capirinhos nenusipelnė.

„Žalgiris“ vylėsi, kad anksčiau Ispanijos klubuose atsarginiu būdavęs vidurio puolėjas atsiskleis, gavęs daugiau žaidimo laiko, tačiau sezono pradžioje A.Lima darydavo per daug klaidų gynyboje, o ir puolime planuotas „du prieš du“ išdegdavo retai. Nors A.Lima įsivažiavo prasidėjus antrajam Eurolygos ratui ir sužaidė kelerias solidžias rungtynes, jų buvo per mažai, kad iš Madrido „Real“ pasiskolintą Brazilijos krepšininką vadintume sėkmingu sandoriu.

„Scanpix“ nuotr./Augusto Lima
„Scanpix“ nuotr./Augusto Lima

Antanas Kavaliauskas – 6

Svarbiausi rodikliai: 12 min., 5,5 taško (65 proc. dvitaškių), 2,7 atk. kam., 5 naud. balo.

32 metų vidurio puolėjas tik šiemet debiutavo Eurolygoje ir galbūt dauguma iš jo tikėjosi daugiau. Tačiau A.Kavaliauskas ir žemesnio lygio klubuose nebūdavo tas žaidėjas, kuris rungtyniautų daug minučių. Jis kilo į aikštę nuo atsarginių suolo ir blykstelėjo keleriose Eurolygos rungtynėse – jo 20 taškų Belgrade ir 14 Tel Avive, 10 Kazanėje per tiek pat žaidimo minučių labai pravertė „Žalgiriui“.

Galiausiai A.Kavaliausko žaidimas vis kėlė dvejopų minčių. Jis pirmavo komandoje pagal dvitaškių taiklumą (neiskaitant I.Harstensteino ir P.Valinsko, kurie žaidė mažai), bet vengė atakuoti iš vidutinių nuotolių. Jis buvo aktyvus puolime, bet neišvengdavo klaidų gynyboje.

Žinoma, tokio lygio Lietuvos krepšininkų yra nedaug. Tačiau vis tiek norėtųsi, kad būdamas vienu brangiausių Kauno klubo žaidėjų A.Kavaliauskas būtų ir vienu ryškiausių. Eurolygoje taip nebuvo.

Antanas Kavaliauskas
Antanas Kavaliauskas

Robertas Javtokas – 4

Svarbiausi rodikliai: 7 min., 2,3 taško, 1,4 atk. kam., 1,9 naud. balo.

Negalima abejoti R.Javtoko atsidavimu komandai, bet nematyti lėtesnių judesių aikštėje taip pat nepavyksta. 37 metų vidurio puolėjas šį sezoną jau mažai padėdavo komandai ir priminė baltąjį vilką, išsirengusį į paskutinę medžioklę.

Prieš savaitę R.Javtokas teigė, jog jau yra priėmęs sprendimą dėl kito sezono. Vidurio puolėjas nenorėjo jo skelbti viešai, bet galima numanyti, jog dešimtasis R.Javtoko sezonas Eurolygoje buvo paskutiniuoju per jo ilgą ir gražią karjerą.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Robertas Javtokas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius