Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 04 09

„Žalgiris“ – „Olympiakos“: logiška žalgiriečių lemtis ketvirtfinalyje

Kauno „Žalgirio“ sirgaliams reikėjo laiko suvirškinti priešvelykinį margutį, kurį jiems įteikė mylima komanda, dar likus dviem mačams užsitikrinusi vietą Eurolygos atkrintamosiose. Bet artėjant 19 metų sapnuotam ketvirtfinaliui „Žalgirio“ stovykla pradeda svajoti iš naujo: ar žalgiriečiai gali žaisti finalo ketverte?
Šarūnas Jasikevičius
Šarūnas Jasikevičius / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Graikijos žiniasklaida skalambija, kad Pirėjo „Olympiakos“ gavo priešininką, kurio norėjo visi.

Nepaisant dviejų pralaimėjimų „Žalgiriui“ reguliariajame sezone, į Šarūno Jasikevičiaus vyrus graikai žiūri kaip į lengviausiai Eurolygos aštuntuke sudorojamą grobį.

Vienas Spanoulis yra gavęs tiek Eurolygos finalo ketverto MVP statulėlių, kiek „Žalgirio“ žaidėjai turi sukaupę rungtynių atkrintamosiose.

Tos pergalės ir fantastiškas „Žalgirio“ žygis kauniečius galėjo užliūliuoti, tačiau realybė tokia, kad ketvirtfinalyje žaliai baltų šansai yra mažesni, nei atrodo paviršiuje.

Visi reguliariajame sezone pasiekti rezultatai nusibraukia. Tuos du vakarus „Žalgiris“ įrodė, kad buvo stipresnė ir geresnė komanda, bet darsyk stojant kovoti dėl ginčo kamuolio, svarstyklės nusisvėrusios į „Olympiakos“ pusę.

Pirmiausia, „Olympiakos“ marškinėliai yra sunkesni – sugėrę daugiau svarbiausių kovų prakaito.

Žinote, kiek „Žalgirio“ žaidėjų yra kada nors žaidę Eurolygos atkrintamosiose varžybose ar finalo ketverte? Vienas.

Vasilije Micičius buvo triskart išbėgęs į aikštę ketvirtfinalyje 2015–2016 m. sezoną, kai gynė Belgrado „Crvena zvezda“ garbę. Visa ta patirtis baigėsi 3 pralaimėjimais Maskvos CSKA ir iš viso -4 serbo naudingumo balais.

Vienas Vassilis Spanoulis yra gavęs tiek Eurolygos finalo ketverto MVP statulėlių, kiek „Žalgirio“ žaidėjai turi sukaupę rungtynių atkrintamosiose.

Iš viso visa „Olympiakos“ komanda turi net 179 ketvirtfinalio ir finalo ketverto rungtynių patirtį. Eurolygos atkrintamosiose yra žaidę bent 9 Pirėjo ekipos krepšininkai, aukščiausio lygio kovos ringe karščiausią įtampos akimirką sprendę sezono likimą.

Tai nėra tik skaičiai. Tai yra vertingiausia krepšininko patirtis, su kuria žaidėjai kritiniu metu visai kitaip skaito situacijas. Tai yra krepšinio elementas, su kuriuo krepšininkas apšlifuoja ir atskleidžia savo turimą talentą.

„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Olympiakos“ – Eurolygos čempionai
„Reuters“/„Scanpix“ nuotr./„Olympiakos“ – Eurolygos čempionai

Sunku tai nupasakoti, sunku tai parodyti, bet atkrintamosios yra visai kitas žvėris. Tuomet geriausi žaidėjai žengia į visiškai naują lygį. Toks 35-erių Vassilis Spanoulis, kuris jau ir šiaip yra unikalus žaidėjas, tokiuose mačuose įjungia aukščiausią pavarą – žaidžia 2–5 taškais rezultatyviau, nebepritingi darbuotis gynyboje.

Visai kitas susitelkimas, visai kitas derinių išpildymas.

Šiame dešimtmetyje per 12 ketvirtfinalio rungtynių „Olympiakos“ namuose pralaimėjo tik vieną mačą.

Pamenate, ką kalbėjo Lietuvos rinktinės vyrai, kai juos Europos čempionato aštuntfinalyje eliminavo Graikijos rinktinė? Net Šarūnas Jasikevičius, iš šalies vertindamas savo šalies nacionalinės komandos pasirodymą, akcentavo svarbiausių rungtynių patirtį, kurią turi sukaupę barzdoti graikai.

Tad kol „Žalgiris“ atsitokės ir pagaus atkrintamųjų ritmą, „Olympiakos“ jau gali būti perėmęs iniciatyvą ir nurūkęs serijoje nebepavejamai. Pavyzdžiui, 0-2.

„Olympiakos“ turėtų būti visai kitas žvėris ir todėl, kad atkrintamosiose turės visą sudėtį. Pirėjo krepšininkai abu mūšius su „Žalgiriu“ išgyveno be Giorgos Printezio. Tai yra naudingiausias „Olympiakos“ krepšininkas.

3 iš 11 savo pralaimėjimų „Olympiakos“ patyrė tada, kai jo nebuvo rikiuotėje. Dar du pralaimėjimus „raudonieji“ patyrė tada, kai 33-ejų G.Printezis surinko vienženklį naudingumo balų skaičių, dar porą – kai nepelnė dviženklio taškų skaičiaus. Jo įtaka „Olympiakos“ žaidimui yra kritiškai svarbi.

O kur dar Kostas Papanikolaou, tie patys JaMelas McLeanas bei Kimas Tillie, be kurių praėjusią savaitę „Olympiakos“ namuose priėmė „Žalgirį“ – beje, netgi pirmavo 16 taškų skirtumu. Tik mačo pabaigoje kokybiškų keitimų neturėjusiems graikams būtent ir pritrūko jėgų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Giorgos Printezis
AFP/„Scanpix“ nuotr./Giorgos Printezis

Aišku, negalima atimti nuopelnų iš „Žalgirio“ – tai buvo išdirbta pergalė, pasinaudojant pranašumais ir Beno Udriho rezervu. Bet jeigu per savaitę „Olympiakos“ neišretins naujos traumos, į rikiuotę sugrįžę traumuoti krepšininkai pristatys „Žalgiriui“ visiškai kitą komandą.

„Žalgiris“ gali nugalėti „Olympiakos“ pavienėse rungtynėse, bet visai kas kita tą padaryti serijoje. Penkios pergalės prieš Pirėjo klubą per vieną sezoną – skamba tikrai įspūdingai.

„Žalgiris“ įrodė, kad žaisti svečiuose jiems nėra baisu – vien ką pasako pergalės Pirėjuje ir Stambule prieš „Fenerbahče“, bet atkrintamosiose namų aikštės pranašumas vėl įgauna kitą reikšmę.

„Olympiakos“ nebežais stebint 5 tūkstančiams sirgalių, bandžiusių suderinti Velykas Graikijoje ir krepšinio mačą, kuris šeimininkams nebeturėjo didelės reikšmės. Tai bus pikta 10–15 tūkstančių sirgalių armija, keiksianti Šarūną Jasikevičių ir jo vyrus.

Šiame dešimtmetyje per 12 ketvirtfinalio rungtynių „Olympiakos“ namuose pralaimėjo tik vieną mačą.

Bet „Žalgiris“ turi viltį. Tokiose serijoje ypač svarbu tai, kaip greitai ir efektyviai komandos įgyvendina taktines korekcijas. Kaip ekipos prisitaiko prie varžovo žaidimo per 48 valandas ir pateikia naujų žaidimo sprendimo būdų. Ir „Žalgiris“ turi puikų trenerių štabą su Šarūnu Jasikevičiumi priešaky, kuris šioje kovoje bus labai svarbus koziris.

Š.Jasikevičius per savo trenerio karjerą Ioannį Sfairopoulą pranoko jau 3 kartus iš 6. Kita vertus, tam pačiam Šarui ir jo bičiuliams prie šoninės linijos tai bus visiškai nauja patirtis, galinti keisti visą dinamiką. O oponentas I.Sfairopoulas darbo Pirėjuje metais turėjo dvi atkrintamųjų varžybų serijas ir abiejose jose išplaukė į Eurolygos finalo ketvertą.

Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Alfredo Pliadžio nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Dar viena „Žalgirio“ viltis – visiškai neslegiantis statusas. Kai „Olympiakos“ privalo nugalėti „Žalgirį“, tai žaliai balti į atkrintamąsias jau ir taip žengia kaip nugalėtojai. Visi juos supras, jei nepavyks perkopti „Olympiakos“ barjero. Bet finalo ketvertas – svaigina ir intriguoja, o stebint „Žalgirio“ vyrus rungtynėse, klausantis jų pokalbių rūbinėje, panašu, kad jiems šeštosios vietos neužtenka – jie tiki, kad gali eiti dar toliau.

Nors „Olympiakos“ yra geriausiai besiginanti Eurolygos komanda pagal Mykolo Stumbro skaičiuojamus gynybos reitingus, „Žalgiris“ taip pat turi pranašumų aikštėje, kuriuos bandys išnaudoti.

Be to, „Žalgiris“ pasižymi neblogu žaidimu prieš gerai besiginančias komandas. Prieš tris mažiausiai taškų Eurolygoje praleidžiančius klubus – „Fenerbahče“, „Olympiakos“ ir „Panathinaikos“, žalgiriečiai pasiekė bent 4 pergales per 6 susitikimus. Nepamirškime, kad tai pirmojo Eurolygos ketverto klubai.

Pasiekti šiai pasakiškai pergalei „Žalgiriui“ reikės naujų ginklų. Tokiu jau tapo solidus Beno Udriho vadovavimas komandai, atnešęs žalgiriečiams 36 taškus pastarosiose rungtynėse su CSKA ir „Olympiakos“.

Bet „Žalgiris“ turi atrasti dar daugiau užtaisų, nes labai realu, kad kažkurie kiti, – seni ir patikrinti, atkrintamosiose tiesiog užsikirs. Kadangi jie dar nėra šaudę tokiomis atsakingomis akimirkomis.

Logika sako, kad „Olympiakos“ laimės ketvirtfinalio seriją 3-1.

Bet šį sezoną „Žalgiris“ jau iškrėtė begalę nelogiškų dalykų. Gal dar vieną?

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius