Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 01 01

10 svarbiausių krepšinio intrigų 2017-aisiais: Šaro ateitis Kaune ir jautrūs rinktinės klausimai

Galbūt jau artimiausiomis dienomis, o galbūt kiek vėliau, tačiau 2017-ieji metai žada daug įdomių įvykių krepšinyje. Ar Lietuvos rinktinė trečią kartą pasipuoš Europos čempionato medaliais, ar keisis didžiausiose šalies krepšinio komandose treneriai, ar išvysime LKL finale naują komandą, kaip klostysis NBA rungtyniaujančių lietuvių keliai ir ar prie jų prisidės daugiau tautiečių? 24sek apžvelgė svarbiausias šių metų intrigas
Lietuvos rinktinė
Kas įdomaus nutiks krepšinyje 2017-aisiais? / „Scanpix“ nuotr.

Ar į rinktinę suvažiuos visi geriausi žaidėjai?

24sek spėjimas: NE

Alfredo Pliadžio nuotr,/Jonas Valančiūnas
Alfredo Pliadžio nuotr,/Jonas Valančiūnas

Taip jau įprasta, kad po olimpinių metų senbuviai linksta prie poilsio.

Po 2008-ųjų Pekino olimpinių žaidynių 2009-aisiais košmariškame Europos čempionate Lenkijoje rinktinėje pertrauką darė Šarūnas Jasikevičius ir Rimantas Kaukėnas, nebuvo Dariaus Songailos.

2013-aiais po 2012-ųjų Londono olimpinių žaidynių keitėsi 50 proc. Jono Kazlausko sudėties, bet lyderiai į rinktinę pareigingai rinkosi tik todėl, kad prie nacionalinės komandos vairo stojo respektabiliausias treneris Lietuvoje, kuriam pasakyti „ne“ būtų klaida. Ypač pirmaisiais jo vadovavimo metais.

Lietuvos rinktinė vėl išgyvena permainas, o po klaustuku iškart kyla tokių žaidėjų kaip Pauliaus Jankūno, Jono Mačiulio ir Jono Valančiūno pavardės. 2017-ųjų Europos čempionate Izraelyje ir Stambule dviem pirmiesiems būtų atitinkamai 33 ir 32 metai.

P.Jankūnas ir J.Mačiulis – šeimos žmonės, o J.Mačiulis su rinktine leido jau 8 vasaras iš 9 pastarųjų, P.Jankūnas – 6 iš 7. Jiems 2017-ųjų vasara būtų gera proga paskutinį kartą atsipūsti prieš besikeičiantį tarptautinio krepšinio tvarkaraštį – dar nuo 2017-ųjų rudens atsidarys rinktinių langai, kai krepšininkai į nacionalines komandas turės važiuoti dar ir sezono metu.

P.Jankūnui ir J.Mačiuliui taip pat juk reikia tausoti kūną galvojant apie solidžią karjeros pabaigą klubinėje karjeroje. Be to, kol kas prieš 2016-2017 metų sezoną rinktinės senbuviai dar nekalbėjo apie rinktinę taip užtikrintai, kaip, pavyzdžiui, Mindaugas Kuzminskas, kuris jau planuojasi vasarą nacionalinėje komandoje.

Tuo tarpu J.Valančiūnas Lietuvos jaunimo ir vyrų rinktinėse leido jau 9 pastarąsias vasaras, tačiau sezonai NBA rodo, kad „centrui“ reikėtų įdėti daugiau darbo tarpsezonio metu. Kada jei ne artėjančią vasarą? Ypač po tokių nesėkmingų olimpinių žaidynių ir Jono Kazlausko kritikos, kuri galėjo įžeisti pareigingai Lietuvos marškinėlius kasmet besivilkusį vidurio puolėją.

D.Adomaičiui bus labai sudėtinga į rinktinę suburti visus geriausius žaidėjus. Jo pavardė dar ne tokia stipri kaip J.Kazlausko, kad pirmaisiais metais rinktinės žvaigždes lyg magnetas.

Ir tikėkimės, kad apie poilsį dar negalvoja Mantas Kalnietis.

Ar broliai Lavrinovičiai nuves „Lietkabelį“ į finalą?

24sek spėjimas: TAIP

K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr./Broliai Lavrinovičiai
K.Kavolėlio/kklietkabelis.lt nuotr./Broliai Lavrinovičiai

1985 ir 1988 metais „Lietkabelis“ yra tapęs Lietuvos čempionu, bet tuo metu jis vargu ar būtų prilygęs Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Statybos“ klubams, žaidusiems SSSR aukščiausioje lygoje.

Šį sezoną pirmąsyk per Lietuvos krepšinio lygos (LKL) istoriją Panevėžio klubas turi realių galimybių iškopti į finalą. Geriausias argumentas – antroji pozicija LKL sezono pusiaukelėje, iškart po Kauno „Žalgirio“.

Vienam labiausiai neįvertintų Lietuvos trenerių Kaziui Maksvyčiui ir Panevėžyje pavyko sulipdyti darnų kolektyvą, kuriame prie visko mačiusių Kšištofo ir Darjušo Lavrinovičiaus bei Mindaugo Lukauskio puikiai dera kiti žaidėjai.

Panevėžio komanda gali dar labiau atsiskleisti, jei D.Lavrinovičius pagaliau įsibėgės po traumų. Be to, sezono pabaigoje „Lietkabeliui“ nebereikės kautis dviem frontais ir patyrę žaidėjai galės susitelkti lemiamiems LKL mūšiams.

Nors pagal biudžetą tarp LKL klubų Panevėžio klubas tėra ketvirtas, kol kas „Lietkabelis“ atrodo geriau už „Lietuvos rytą“ bei „Neptūną“ ir gali sukelti tikrą trumpą sujungimą atkrintamosiose varžybose.

Ar tai paskutiniai Šaro metai „Žalgiryje“?

24sek spėjimas: TAIP

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

„Žalgirio“ vairą perėmęs Šarūnas Jasikevičius greitai tapo žaliai baltų sirgalių numylėtiniu. Jam „Žalgirio“ arenoje per komandos pristatymą plojimai aidi garsiausiai. Tačiau Šaru Kaune, ko gero, džiaugiamės paskutinį sezoną.

Š.Jasikevičiaus yra vienas perspektyviausių naujosios kartos trenerių Europoje. Jo talentą įrodo ir garbingas Kauno „Žalgirio“ pasirodymas naujoje Eurolygoje.

Željko Obradovičiaus, Maurizio Gherardini ar kitų Europos krepšinio vilkų liaupses avansu jam dar reikės paversti darbais ir rezultatais, bet Šaras Kaune dar nė nepradirbęs sezono jau turi vertę.

Kaip teigė Basketnews.lt, vien šio sezono pradžioje per tris mėnesius Šarūnas Jasikevičius turėjo bent trijų Eurolygos komandų pasiūlymus. Nesuku atspėti, kad tai buvo Atėnų „Panathinaikos“ ir Tel Avivo „Maccabi“. Žydai į savo dievuką taikėsi dar sykį, prieš treneriu paskirdami latvį Ainarą Bagatskį. Tačiau Šaras linkęs baigti sezoną „Žalgiryje“ ir tik tada klausytis pasiūlymų.

Jeigu „Žalgiris“ išlaikys ne žemesnę žaidimo kartelę ir karštuosiuose Eurolygos granduose savo postus išlaikys ne visi specialistai, ruoškite Šarui padėkos ir atsisveikinimo eiles.

Ar „Žalgiris“ pateks į Eurolygos ketvirtfinalį?

24sek spėjimas: NE

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Eurolygos reguliariojo sezono pusiaukelę Lietuvos čempionai priėjo būdami dvyliktoje vietoje, laimėję šešerias rungtynes iš penkiolikos. Tai – geras rezultatas, nors širdyje tvyro jausmas, jog pergalių galėjo būti ir daugiau.

Svajoti apie ketvirtfinalį, kuriame Kauno klubas pastarąjį kartą žaidė per auksinį 1998-1999 m. sezoną, verta ir reikia. Juk po pirmojo Eurolygos rato „Žalgiris“ vos viena pergale atsilieka nuo aštuntąją vietą užimančios komandos.

Tačiau tuo pačiu nereikėtų rautis plaukų, jei žalgiriečiams nepavyktų. Nors Šarūnui Jasikevičiui pavyko sukurti darbščią, intensyviai besiginančią komandą ir traukti vis naujus ginklus puolime, „Žalgiriui“ trūksta bent vienos žvaigždės. Nebūtinai tokios, kaip Arvydas Sabonis ar Tanoka Beardas, kurie žaidė drauge 2003-2004 metais, kai kauniečiams trūko tik vienos pergalės iki Eurolygos finalo ketverto, tačiau tvirtas lyderis suteiktų labai daug.

Vis dėlto „Žalgirio“ biudžetas turi aiškias ribas, o antrojoje sezono dalyje stebuklų besitikintiems mažesniems klubams būna sunkiau traukti naujus triušius iš skrybėlės, juolab, kad raumenis įtempia turtingieji klubai. Šiuo metu greta „Žalgirio“ lentelėje sukiojasi „Barcelona“, Tel Avivo „Maccabi“, Stambulo „Anadolu Efes“, kurie ne tik nori, bet ir turi galimybių būti aukščiau.

Ar rinktinė iškovos medalius Europos čempionate?

24sek spėjimas: NE

Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis
Alfredo Pliadžio nuotr./Mantas Kalnietis

Lietuvos krepšinis nacionalinei komandai visada turėtų kelti aukščiausius reikalavimus – laimėti medalius. Todėl toks tikslas turėtų būti keliamas ir prieš 2017-ųjų Europos čempionatą. Ypač po dviejų iš eilės sidabrinių Jono Kazlausko kariaunos žygių 2013-aisiais bei 2015-aisiais. Bet šiemet Dainiui Adomaičiui bus labai sunku išlaikyti aukštai iškeltą kartelę.

Pirmiausia, D.Adomaičiui dar reikės apsiprasti su darbais nacionalinėje komandoje. Nors visi jo pirmtakai nuo 2002-ųjų stoję prie rinktinės vairo jau debiutiniame čempionate laimėdavo medalį (A.Sireika – auksas 2003-aisiais, R.Butautas – bronza 2007-aisiais; K.Kemzūra – bronza 2010-aisiais; J.Kazlauskas – sidabras 2013-aisiais), skirtumas tas, kad D.Adomaitis yra pirmas treneris po J.Kazlausko, kuris prie nacionalinės komandos vairo stos iškart po olimpinio ketverių metų ciklo, t.y. rinktinėje vykstant didžiausioms permainoms.

Ir atsinaujinusi Lietuvos rinktinė pajėgi žengti bent iki Europos pirmenybių ketvirtfinalio, tačiau lemiamuose etapuose gali pritrūkti D.Adomaičio patirties ir galbūt kai kurių senbuvių, kurie gali poilsiui skirti 2017-ųjų vasarą.

Su D.Adomaičiu turėsime būti kantrūs ir supratingi.

Ar Donatas Motiejūnas gaus, ko taip ilgai siekė?

24sek spėjimas: NE

AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Donatas Motiejūnas

Donatas Motiejūnas suklydo. Aštuoni mėnesiai be krepšinio nustelbia tą laisvę, kurią jis gavo išsilaisvinęs iš „Houston Rockets“ komandos bei tapęs neapribotu laisvuoju agentu.

Dabar 26-erių lietuvis turi teisę pasirašyti sutartį su 28 NBA ekipomis, tačiau suraitęs parašą ant naujos sutarties jis, ko gero, pripažins tarpinį pralaimėjimą.

D.Motiejūnas ilgai derėjosi ir aukojo sezono pradžią norėdamas išpešti ilgalaikę sutartį. Tą pavyko padaryti su „Brooklyn Nets“ susitarus dėl 37 milijonų JAV dolerių sutarties. Bet tik gruodį. O aplinkybės dar susiklostė taip, kad D-Mo liko ir be komandos, ir be ilgalaikio kontrakto. Dabar jo agentas B.J.Armstrongas gauna tik NBA klubų pranešimus su minimaliais pasiūlymais.

Į peržiūrą prieš Kalėdas puolėją pasikvietę „Los Angeles Lakers“ galėjo pasiūlyti jau tik 2,9 mln. JAV dolerių iki sezono pabaigos, o dabar pasirodė pranešimų, kad „New Orleans Pelicans“ D.Motiejūnui ruošia minimalaus atlyginimo pasiūlymą, kurio vertė gali siekti daugiausiai iki 1,5 milijono.

Nors yra kelios NBA komandos, kurios Donatui galėtų pasiūlyti ilgalaikę sutartį, dėl aukštaūgio nugaros traumų istorijos ir atmestos „Pistons“ bei „Rockets“ medicininės apžiūros tokio kontrakto tikėtis naivu.

Peršasi išvada, kad D.Motiejūnui reikėjo priimti tą kvalifikacinį 4,4 mln. „Rockets“ pasiūlymą ir užsitarnauti didesnį atlyginimą 2017-ųjų vasarai savo žaidimu 2016-2017 metų sezoną.

Ar Tomas Pačėsas liks „Lietuvos ryto“ treneriu?

24sek spėjimas: NE

Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Pačėsas
Luko Balandžio / 15min nuotr./Tomas Pačėsas

Kad ir kaip rėkautų per rungtynes Tomas Pačėsas, jo balsas vis rečiau pasiekia „Lietuvos ryto“ žaidėjų ausis. Tai natūralu. Tautos posakyje sakoma, kad ir šuo kariamas pripranta, bet pritaikant prie „Lietuvos ryto“ galima pridurti, jog prie pikto šeimininko gyvūnas niekada ir nebetampa džiugiu, laisvu ir energingu, koks būdavo anksčiau.

Akivaizdu, jog „Lietuvos ryte“ tvyro dvasinė suirutė, kurios nepajėgi išspręsti ir komandai dažnai padedanti psichologė. Galbūt situaciją būtų galėjusios pakeisti pergalės, bet jų buvo per mažai. Per metus „Lietuvos ryto“ komandoje T.Pačėsas neįdiegė stabilios gynybos, o pastarieji ėjimai žaidėjų rinkoje privertė pakelti antakius krepšinio sirgalius. Laimonas Kisielius yra įdomus puolėjas, bet „Lietuvos rytui“ labiau trūksta žmogaus po krepšiu, juo labiau, kad iškrito delnikaulio traumą patyręs Artūras Gudaitis. Ir kodėl buvo įsigytas Joshas Akognonas, jei T.Pačėsui jo nebereikia?

Po rokiruočių žaidėjų sudėtyje įprastai ateina trenerio eilė. Nebūtų keista, prie „Lietuvos ryto“ vairo netrukus išvysti kitą strategą. Ar tai galėtų būti sėkmingiausias treneris klubo istorijoje Rimas Kurtinaitis? 15min žiniomis, „Lietuvos rytas“ to norėtų. Tačiau neaišku, ar sugrįžti į Vilnių sutiktų pats R.Kurtinaitis, su kuriuo „Lietuvos rytas“ savo noru atsisveikino po paskutinį kartą laimėto LKL čempionato 2010 metais.

Ar padaugės lietuvių NBA?

24sek spėjimas: TAIP

Milano Emporio Armani klubo nuotr./Mantas Kalnietis
Milano Emporio Armani klubo nuotr./Mantas Kalnietis

Nes Donatas Motiejūnas anksčiau ar vėliau vis tiek prisidės prie NBA klubo.

Realu, kad bent keturi Lietuvos krepšininkai vilkės NBA komandų marškinėlius, bet štai ar stipriausioje pasaulio krepšinio lygoje bus ir daugiau lietuvių – painesnis klausimas.

Mantas Kalnietis buvo viena ryškiausių olimpinių žaidynių Rio de Žaneire žvaigždžių, bet šį sezoną turi įsipareigojimų Milano „Emporio Armani“. Jame Manto žaidimas banguoja, bet ne vienas krepšinio specialistas yra įsitikinęs, kad 196 cm ūgio puikiu šuoliu pasižymintis įžaidėjas ko gero labiau tiktų NBA krepšiniui nei Europos.

Egidijus Mockevičius kantriai žaidžia NBA Plėtojimosi lygoje ir bet kada gali sulaukti skambučio, kviečiančio prisidėti prie „Brooklyn Nets“ klubo, su kuriuo dalinę sutartį pasirašė prieš pusmetį.

NBA naujokų biržoje šiais metais išgirsti lietuvišką pavardę nėra realu ir veikiausiai teks palūkėti iki 2018 metų birželio, kai pagal amžių šiam įvykiui jau tiks talentingiausi aštuoniolikmečiai Lietuvos krepšininkai Arnoldas Kulboka ir Tadas Sedekerskis.

Ar „Raptors“ iškeis Joną Valančiūną?

24sek spėjimas: TAIP

AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas
AFP/„Scanpix“ nuotr./Jonas Valančiūnas

Tai labai drąsi prognozė. Ir tai būtų labai neįprastas „Toronto Raptors“ generalinio direktoriaus Masai Ujiri žingsnis, kuris šiaip garsėja racionalumu ir konservatyvumu. Tačiau „Raptors“ gali tekti imtis drastiškų permainų siekiant NBA Rytų konferencijos nugalėtojų karūnos.

„Raptors“ gerbėjų nepasitenkinimas J.Valančiūno gynyba didėja, o lietuvio minutės ketvirtajame kėlinyje vėl mažėja. Tai leidžia daryti išvadą, kad Torontui reikia kitokio vidurio puolėjo, kuris padėtų Kyle'ui Lowry ir DeMarui DeRozanui nuvesti „Raptors“ į NBA superfinalą.

Torontui iki jo trūksta labai mažai. „Raptors“ jau pralaimėjo visas tris dvikovas su NBA čempionais „Cleveland Cavaliers“, tačiau iki pergalės kaskart trūko labai nedaug: visos trejos rungtynės baigėsi 3-4 taškų skirtumu.

J.Valančiūno mainai galėtų tapti tą trūkstamąja čempioniškos dėlionės dalimi. Viskas priklausys, ar M.Ujiri ryšis tokiam jam neįprastam drąsiam žingsniui ir ar atsiras mainų partneris, kuris galėtų pasiūlyti kažką vertingiau už J.Valančiūną. Pavyzdžiui, „Sacramento Kings“ DeMarcusą Cousinsą.

Ar Eurolyga išleis savo žaidėjus į rinktines?

24sek spėjimas: TAIP

„Scanpix“/AP nuotr./Jordi Bertomeu
„Scanpix“/AP nuotr./Jordi Bertomeu

2017-aisiais pasaulio krepšinis keisis. Po Europos čempionato prasidės pasaulio čempionato atrankos varžybos, kuriose ir Lietuvos rinktinė žais per „langus“ klubinio sezono metu.

Akivaizdu, jog NBA klubai neišleis savo žaidėjų į atrankos rungtynes, kurios vyks 2017 metų lapkritį, 2018 metų vasarį, birželį, rugsėjį, lapkritį ir 2019 metų vasarį.

Tačiau Eurolyga, o tiksliau – jos klubai, pasirengusi nusileisti ir atverti langus krepšininkams, kaip tai padarė ir praėjusį mėnesį, kai išleido savo talentus į Europos jaunimo (iki 18 metų) čempionatą Turkijoje.

Savo ruožtu FIBA pernai įsitikino, jog šantažu net ir pasitelkus nacionalines federacijas neįmanoma palenkti klubų į savo pusę ir pervilioti į Čempionų lygą, kuri vis dar negali pasiūlyti didesnių pajamų ir rimtų varžovų nei elitiniams klubams suteikia Eurolyga.

Šiuo metu frontas ramus. Peršasi prognozė, jog ginčų tarp FIBA ir Eurolygos matyt liks, bet didesni karo laužai neįsiliepsnos.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius