-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2020 02 17

„Edgaro Ulanovo trofėjus“: žalgiriečiai vėl atsirėmė į lyderystę pademonstravusį puolėją

Jeigu Edgaras Ulanovas savo namuose Kaune turi lentyną trofėjams, Kauno „Žalgirio“ puolėjui reiktų susirūpinti jos tvirtumu. Dar sykį svarbiausiu momentu pražydęs Lietuvos čempionų puolėjas atsiėmė Karaliaus Mindaugo taurės (KMT) finalo ketverto MVP prizą ir iš viso savo kolekcijoje turi jau šešis finalų ar finalų serijų naudingiausio žaidėjo trofėjus. Kaip E.Ulanovas perjungia savo režimą svarbiausiais momentais ir ar jau galima šį žaidėją krikštyti „Žalgirio“ lyderiu?
Edgaras Ulanovas ir Paulius Jankūnas
Edgaras Ulanovas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Klaipėdos „Švyturio“ arenos užkulisiuose po KMT turnyro finišo sklandė linksma idėja.

Šeštadienį NBA komisaras Adamas Silveris pranešė, jog pagerbdami sausį tragiškai žuvusį Kobe Bryantą, lygos vadovai nusprendė pervadinti „Visų žvaigždžių“ rungtynių MVP trofėjų būtent legendinio „Los Angeles Lakers“ lyderio vardu.

Nenuostabu – juk Kobe, kartu su praėjusio amžiaus šeštajame dešimtmetyje žibėjusiu Bobu Pettitu, yra vieninteliai, „All-Star“ mačo prizą atsiėmę net keturis sykius.

Įkvėpti šios idėjos, kai kurie ėmė siūlyti KMT finalo MVP statulėlę pavadinti E.Ulanovo vardu.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas su drauge
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas su drauge

28-erių kaunietis KMT turnyrą su „Žalgiriu“ laimėjo tris kartus – 2017, 2018 ir 2020 m. Visus tris sykius lemiamose turnyro stadijose svariausiai prie to prisidėdavo būtent E.Ulanovas.

Negana to, savo „clutch“ geną, kaip sako amerikiečiai, norėdami apibūdinti šaltakraujiškai svarbiausiose rungtynėse ar lemiamomis akimirkomis rungtyniaujančius krepšininkus, žalgirietis ne sykį jau pademonstravo ir kituose finaluose.

2015-ųjų vasarį E.Ulanovas „Žalgiryje“ žaidė dar tik penktą mėnesį, o Eurolygoje per pirmas 17 karjeros rungtynių jis vos keturiskart surinko dviženklį taškų skaičių.

Jis turi tą savybę ir tada tampa nenuginčytinu mūsų lyderiu

Tačiau tuometinės Lietuvos krepšinio federacijos (LKF) finale tai jam buvo nė motais – „Žalgiris“ Kaune 82:76 palaužė Vilniaus „Rytą“, o pirmajame savo karjeros finale su Kauno komanda žaidęs E.Ulanovas nukalė šią pergalę savo 16 taškų ir 6 atkovotų kamuolių pasirodymu.

„Žalgirio“ puolėjas savo lyderystę rodo ne tik vienadieniuose finaluose ar finalo ketvertuose, bet ir serijose.

E.Ulanovas naudingiausiu buvo išrinktas per dvi iš trijų paskutinių „Žalgirio“ laimėtų LKL finalo serijų – 2017 ir 2019 m.

Edgaro Ulanovo MVP pasirodymai
Metai Turnyras Statistika
2015 m. LKF taurės finalas 16 tšk., 6 atk. kam., 22 naud. bal.
2017 m. KMT finalo ketvertas 9,5 tšk., 7,5 tšk., 19 naud. bal.
2017 m. LKL finalas 11,2 tšk., 5,8 atk. kam., 19,4 naud. bal.
2018 m. KMT finalo ketvertas 15 tšk., 5 atk. kam., 20,5 naud. bal.
2019 m. LKL finalas 13,7 tšk., 5,3 atk. kam., 20. naud. bal.
2020 m. KMT finalo ketvertas 15 tšk., 2,5 atk. kam., 20,5 naud. bal.

„Jau reikėtų turbūt, nes Edgaras šaunuolis, – į klausimą, ar nereikėtų kažkurio finalų MVP prizo pervadinti E.Ulanovo vardu, po pergalingo mačo su „Rytu“ sakė „Žalgirio“ kapitonas Paulius Jankūnas. – Jis visada žaidžia gerai, bet kai ateina svarbiausi momentai – ar LKL, ar taurės, ar Eurolygos svarbios rungtynės, jis tiesiog sužvėrėja Jis turi tą savybę ir tada tampa nenuginčytinu mūsų lyderiu. Tikrai šaunuolis – bręsta kaip žaidėjas, bręsta ir kaip asmenybė.“

VIDEO: Paulius Jankūnas: apie titulą ir protestą dėl MVP prizo

Kadaise prie komandos jaunėlių priskirto, bet dabar jau ketvirto pagal amžių (po P.Jankūno, Artūro Milaknio ir KC Riverso) „Žalgirio“ žaidėjo brandą po finalo pabrėžė ir jo augimą jau penktus metus iš arti stebintis Milas.

Ne vieną pamoką beveik šešeriais metais jaunesniam kolegai davusi „Žalgirio“ taiklioji rankelė pats dar 2015 m. tapo LKL finalų serijos MVP, bet nuo to laiko dažniausiai stebi, kaip įvairius individualius trofėjus sau virš galvos kelia E.Ulanovas.

Jam patinka rungtyniauti prieš „Rytą“

Pasak A.Milaknio, E.Ulanovo lyderystė ypač pasireiškia rungtynėse su „Rytu“, kuriose žaliakraujams kauniečiams motyvacijos nestinga niekada.

„Jam patinka rungtyniauti prieš „Rytą“, – pabrėžė Milas. – Jis turi tą susikaupimą. Nesakau, kad neturi kitose rungtynėse ir Eurolygoje, jis tikrai jį turi ir demonstruoja. Su savo amžiumi ir branda jis demonstruos tik dar geresnį ir brandesnį krepšinį. Edgaras turi daug ginklų, bet vis pabando kažką įtraukti karjerai bėgant.“

E.Ulanovas solidų žaidimą pastaruoju metu demonstruoja ir ne tik lemiamose KMT kovose – Eurolygoje prieš praėjusią savaitę vykusią pertrauką puolėjas penkerių rungtynių atkarpą pažymėjo rinkdamas po 10,6 taško ir 14,6 naudingumo balo.

Visgi ankstesniais metais Ulė iššaudavo net ir tada, kai KMT ar LKF finalo ketvertus sutikdavo kiek prastesnės formos.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Edgaras Ulanovas

Štai prieš dvejus metus, kai taip pat Klaipėdoje vykusiame finale E.Ulanovas „Rytui“ atseikėjo 21 tašką, 8 atkovotus kamuolius ir 28 naudingumo balus, Eurolygoje žalgirietis buvo kritęs į duobę – prieš tai penkerių rungtynių atkarpoje jo vidurkiai siekė tik 7,2 taško.

2017-aisiais, kai KMT finalo ketverte Kaune prieš Prienų-Birštono „Vytautą“ ir Panevėžio „Lietkabelį“ E.Ulanovas rinko po 9,5 taško, 7,5 atkovoto kamuolio ir 19 naudingumo balų, Eurolygoje jis taip pat išgyveno ne patį geriausią periodą – kauniečio vidurkiai septynerių rungtynių atkarpoje, neskaitant puikaus mačo prieš „Barcelona“, kai Ulė driokstelėjo su 17 taškų ir 25 naudingumo balais, buvo vos 6 taškai ir 7,5 naudingumo balo.

Tai, kad E.Ulanovas finaluose savo žaidimą pakelia į kitą lygį, atspindi ir pliki skaičiai.

Per šešis kartus, kai žalgirietis buvo pripažintas MVP, E.Ulanovas finalo serijose ir finalo ketvertuose sužaidė 15 mačų, kuriuose jo vidurkiai yra įspūdingi įprastai taškų rinkimu nepasižyminčiam puolėjui – 12,8 taško ir 19,9 naudingumo balo.

VIDEO: Karaliaus Mindaugo taurės MVP - Edgaras Ulanovas

Palyginimui, Eurolygoje jo karjeros vidurkiai siekia tik 7,1 taško ir 8,9 naudingumo balo.

„Jis tikrai kiekvienas svarbias rungtynes sužaidžia patikimai, – komandos draugo svarbą pabrėžė ir Lukas Lekavičius. – Šešerius metus iš eilės, ir ypač prieš „Rytą“, jis jau prieš rungtynes būna pasiruošęs. Matosi tokia koncentracija, energija. Jis ir yra mūsų komandos lyderis, tai ir turėtų taip daryti.“

VIDEO: Lukas Lekavičius – apie Edgarą Ulanovą ir įspūdingiausius KMT finalo momentus

Po eilinių Eurolygos ar LKL rungtynių dar neretai pakritikuojamas E.Ulanovas yra aštriausias „Žalgirio“ ginklas tada, kai to reikia labiausiai.

Savo brandą ir lyderystę jis jau spėjo pademonstruoti ir svarbiausiose Eurolygoje kovose, kai 2018-aisiais Eurolygoje ketvirtfinalio lemiamose ketvirtosiose rungtynėse su Pirėjo „Olympiakos“ graikus baudė 20 taškų pasirodymu, o pernai Stambulo pragare ketvirtfinalyje į „Fenerbahče“ krepšį sumetė 20 taškų ir dar pergalingą metimą mačo pabaigoje.

Lyderystę E.Ulanovas pademonstravo ir sekmadienį, kai po blankokos pirmosios rungtynių dalies, kurią „Žalgiris“ prieš „Rytą“ laimėjo tik 39:36, iš rūbinės grįžo lyg alkanas šuo – su komanda vilniečiams per 15 minučių leido įmesti vos 9 taškus, o pats savo agresyvumu provokavo pražangas ir rinkosi taškus.

„Jis su Luku buvo vienas iš tų, kurie su agresija prisidėjo prie perlaužimo, – po KMT finalo sakė Šarūnas Jasikevičius. – Išėjo su labai geru mentalitetu trečiajame kėlinyje, jis nubaudė varžovus, žaidė kantriai, ėjo link baudų metimo linijos, kur mes galėjom sustatyti gynybą, kuri trečiame ketvirtyje buvo nerealiame lygyje.“

„Žalgiris“ galbūt ir jaučia veteranų P.Jankūno ir A.Milaknio krentančios žaidimo kreivės pasekmes. Atsiliepia kauniečiams ir šį sezoną lyderiu turėjusio tapti Mariaus Grigonio trauma.

Bet dėl vieno Šaras ir visa Kauno komanda gali būti tikra – atėjus pačių svarbiausių kovų metui, kauniečiai tikrai turės patikimą ir finalų jau užgrūdintą karį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius