-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2021 04 16

Instagrame – „Ryto“ žvaigždės triukšmas dėl COVID-19 testavimų, LKL siūlys naują tvarką

Retą Vilniaus „Ryto“ pergalę Kaune prieš „Žalgirį“ apkartino komandoje įsižiebęs COVID-19 židinys. Sostinės klubo vedlys Andrew Goudelockas viešai kelia klausimą dėl dažnesnių testavimų, tuo metu LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė 15min užsiminė apie būsimą siūlymą keisti nusistovėjusią tvarką.

Sostinės klubas tęsia galingą žygį vietiniame fronte, kai komandai vadovauja Donaldą Kairį pakeitęs asistentas Giedrius Žibėnas.

Gražią Vilniaus „Ryto“ atkarpą vainikavo pirmoji pergalė Kaune prieš „Žalgirį“ po daugiau nei trejų metų pertraukos, o iš viso naujo vairininko vedami vilniečiai LKL laimėjo net 15 iš 16 žaistų mačų.

Bet praėjus vos porai dienų po grandų mūšio – keturi teigiami COVID-19 atvejai, nustebinę ir LKL.

Lietuvos čempionų gretose buvo pranešta apie koronavirusu susirgusį Patricio Garino, tuo metu „Rytas“ paskelbė apie teigiamus vyr. trenerio G.Žibėno ir dviejų neįvardytų žaidėjų atsakymus.

„Šios komandos negali tinkamai susitvarkyti su COVID-19. Matau per daug komandų, kuriose po rungtynių atsiranda po 2–3 koronavirusu užsikrėtusius žaidėjus. Visos ekipos privalo būti testuojamos dar prieš rungtynes. Man nusispjauti, ar tai būtų Eurolyga, ar trečiasis divizionas Italijoje. Svarbiausias dalykas – mūsų sveikata“, – šiąnakt socialiniame tinkle „Instagram“ rašė Vilniaus „Ryto“ žvaigždė Andrew Goudelockas, nekonkretizuodamas, ar kalba apie buvusį mūšį Kaune, ar apie kažkokias kitas komandas.

Lietuvos krepšinio lygoje galioja dar sausio 6-ąją dieną priimtas nutarimas, kad testavimas LKL komandose yra privalomas ir turi būti atliktas bent kartą per šešias dienas.

Stipriausioje šalies lygoje galioja nutarimas, jei rungtynės vyksta savaitgalį, komandos testuojasi trečiadienį, ketvirtadienį arba penktadienį, tačiau balandžio mėnesį LKL yra nemažai dvigubų savaičių, kurios susidarė dėl praeityje COVID-19 darkyto tvarkaraščio, tad įmanoma, jog anksti padaryti testai gali galioti ir dvejoms rungtynėms bei turėti kelių dienų intervalą.

Palyginimui, Eurolygos ar Europos taurės turnyruose testų atsakymus privaloma pateikti 48 val. iki rungtynių ir iškart po jų.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrew Goudelockas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Andrew Goudelockas

„Aš, varžybų direktorius, iš klubų gaunu visą informaciją ir sertifikatus, patvirtinančius testavimų rezultatus. Visi laikosi šios tvarkos. Jei kažkas vėluoja ar kažkam kyla klausimų, aš kreipiuosi į klubą ir prašau, kad testus pateiktų laiku. Ne tik klubai, visi LKL dalyviai, įskaitant teisėjus, testuojasi reguliariai. Turime ir arbitrų testavimo grafiką. Bandome išlaikyti minimalią ribą, bet dažnu atveju komandos atlieka testus ir po du kartus per savaitę“, – 15min sakė LKL varžybų direktorė Rasa Liuimienė.

Jau kitą savaitę LKL ketina organizuoti nuotolinį susitikimą su klubų vadovais ir siūlyti variantą privalomai testuotis po du kartus per savaitę.

„Žiūrėsime, kaip pavyks tai įgyvendinti. Didžiuosiuose miestuose problemų tikriausiai nebūtų, bet tuose miestuose, kuriuose nėra laboratorijų, kenčia komandų treniruočių procesas“, – sakė R.Liuimienė.

Pasak LKL varžybų direktorės, didžiausios problemos klubų gretose yra Pasvalyje ir Šiauliuose. Nors Šiauliuose mėginiai yra paimami, bet jie negali jų taip greitai ištirti, kaip kad Vilniuje ar Kaune.

Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Liuimienė
Žygimanto Gedvilos / 15min nuotr./Rasa Liuimienė

Sunku pasakyti, iš kur atsirado keturi teigiami koronaviruso atvejai po „Žalgirio“ ir „Ryto“ rungtynių, nes visiems dalyviams buvo atlikti testai, o simptomai įprastai taip greitai nepasireiškia. LKL irgi gūžčioja pečiais.

„Kiek kalbėjome su medicinos ekspertais, jie mano, kad užkrėtimas negalėjo įvykti šiose rungtynėse, kadangi simptomai atsirado per labai trumpą laiką. Virusas įprastai po kontakto nesiaktyvuoja per dieną, simptomai atsiranda po 2–3, o kartais ir 5 dienų. Pasak medicinos ekspertų, kontaktas ir užsikrėtimas turėjo įvykti anksčiau. Mums kelia nuostabą, kad abiejose komandose įvyko toks sutapimas, kad vienoje ir kitoje ekipoje buvo patvirtinti teigiami COVID-19 atvejai. Aš nesu medicinos ekspertė, bet galbūt rudenį turėjome vienokią ligos eigą, dabar atsirado britiškos ir afrikietiškos viruso atmainos, kurios galbūt aktyvuojasi greičiau?“ – svarstė R.Liuimienė

Bendroji situacija Lietuvoje greitai pasijaučia ir LKL, sako šios lygos varžybų direktorė. Prieš pusantros savaitės valdyba surengė skubų nuotolinį susirinkimą, kuriame klubų vadovų buvom prašoma pakentėti ir garbingai užbaigti sezoną.

„Pavasaris, oras šiltėja, natūralu, kad žmonės nebenori būti uždaryti – tiek Lietuvoje, tiek LKL komandose. Darėme susirinkimą ir prašėme klubų vadovų rasti jėgų motyvuoti visus savo komandų narius sezoną užbaigti garbingai. Dar šiek tiek pakentėti ir pasisaugoti. Manau, kad visi yra suinteresuoti – tiek žaidėjai dėl savo kontraktų, tiek ir klubai, rėmėjai, partneriai. Tai galioja visiems“, – sakė R.Liuimienė.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Patricio Garino
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Patricio Garino

LKL klubuose galioja skirtingos izoliacijos taisyklės, jei atsirado kontaktas su COVID-19 apsikrėtusiu asmeniu.

Stipriausios šalies klubai išskirstyti į dvi kategorijas – žaidę tarptautiniuose turnyruose bei rungtyniaujantis tik vietiniame turnyre.

Europoje žaidusių komandų nariams reikia dviejų neigiamų testų ir jie gali grįžti į treniruotes, tuo metu likusių šešių klubų atstovai pagal Lietuvos Respublikos įstatymus turi izoliuotis 14 dienų, bet jei po septynių dienų atliktas testas rodo neigiamą rezultatą, tuomet izoliacijos vietą galima palikti po 10 dienų.

Ar klubams iškritus iš kovų tarptautiniame fronte nederėtų reikalavimų suvienodinti?

„Nemanome, nes sezonai Eurolygoje ir Čempionų lygoje nėra pasibaigę. Juk niekas nesakys, kad „Žalgiris“ šiame Eurolygos sezone žaidė iki balandžio mėnesio. Faktas tas, kad visur sakoma, jog „Žalgiris“ yra šio sezono dalyvis. Taip pat kalbant ir apie „Lietkabelį“ ir Europos taurę, „Rytą“, „Neptūną“ ir Čempionų lygą. Saugumas yra prioritetas, bet mes individualiai kiekvienam klubui ieškome išėjimo plano, žiūrime, ar virusas yra paplitimo stadijoje ir kaip greičiau jį galėtume suvaldyti, kokios yra rizikos. Kiekvienas tarptautiniuose turnyruose dalyvavęs klubas turi individualų išėjimo iš situacijos planą“, – sakė R.Liuimienė.

Kaip pasakoja LKL varžybų direktorė, lyga dėjo pastangas ir rudenį, ir pavasarį, kreipėsi į SAM, prašydama sulyginti sąlygas klubams, t. y. ir dalyvaujantiems, ir nedalyvaujantiems turnyruose, siūlydama COVID-19 valdymo taisykles čempionate. Šis prašymas nebuvo patenkintas.

„Turime skirtingas taisykles LKL komandose, bet griebiamės šiaudo ir turime judėti į priekį. Dar kartą pasikartosiu, kad mūsų prioritetas visada buvo, jog virusas neišplistų po komandas. Situacijas vertiname individualiai bei siekiame, kad komandos maksimaliai greitai galėtų grįžti į rikiuotę“, – teigė R.Liuimienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius