Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 02 17

KMT intrigos: nuvylęs pusfinalis bei svarbiausi „Žalgirio“ ir „Ryto“ mūšio akcentai

Kauno „Žalgiris“ ir Vilniaus „Rytas“ nesunkiai žengė į Karaliaus Mindaugo taurės finalą. Didieji Lietuvos klubai sekmadienį susikaus dėl pirmojo trofėjaus šį sezoną. Krepšininkas Augustas Šuliauskas specialiai 24sek aptarė kauniečių ir vilniečių taktines pergales pusfinalyje ir svarbiausius akcentus auksiniame susirėmime.
Rungtynių akimirka
Rungtynių akimirka / Josvydo Elinsko / 15min nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Pusfinalyje „Žalgiris“ įveikė „Lietkabelį“ 89:58, „Rytas“ susitvarkė su „Neptūnu“ 86:72.
  • Kova dėl bronzos startuos 14 val., finalas – 17 val. 40 min.
  • Pastaruosius trejus metus KMT triumfavo „Žalgiris“.

Galima sakyti, kad abu Karaliaus Mindaugo taurės pusfinalio mačai truko tik maždaug 15 ar 20 minučių. Favoritėmis laikytos Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ komandos išsprendė reikalus jau pirmosiose rungtynių pusėse ir sekmadienį susikaus turnyro finale. Trumpai apžvelgsime abu pusfinalius bei artėjantį finalą.

Kauno „Žalgiris“ – Panevėžio „Lietkabelis“

Kauniečiai sužaidė taip, kaip iš jų ir buvo tikėtąsi – jokio atsipalaidavimo, kurį kartais galima matyti LKL, didžiulė koncentracija ir maksimalios pastangos.

Po dviejų kėlinių turimas solidus pranašumas (46:30) leido antroje rungtynių pusėje pataupyti pagrindinius žaidėjus ir paskirstyti žaidimo laiką tolygiai, tad, manau, žalgiriečių trenerių štabas rungtynėmis turėjo būti patenkintas.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Šarūnas Jasikevičius

Solidų skirtumą kauniečiams, visų pirma, padėjo susikrauti ženkliai aktyvesnė ir agresyvesnė gynyba. „Lietkabelio“ krepšininkai gynyboje neturi tokio didelio potencialo, tuo tarpu „Žalgiris“ atvyko puikiai pasiruošęs ir nusiteikęs.

Pastovus prilipimas prie gynėjų, jų atkirtimas, griaunami deriniai – „Lietkabelis“ jau per pirmąsias 17 minučių buvo padaręs tiek pat klaidų (8), kiek padarė per visas rungtynes su „Žalgiriu“ sausio 13-ąją, kuomet iki pat rungtynių galo kibo jiems į atlapus. Bandymai įmesti kamuolį aukštaūgiams baigdavosi klaidomis, kadangi žalgiriečiai aktyviai kovodavo dėl pozicijos bei išeidavo tris ketvirčius kūno iš priekio.

Panevėžiečiai nebuvo pasiruošę ir buvo nubausti. Puolime trūko organizuotumo, todėl akmuo turėtų kristi ir į trenerio bei įžaidėjų daržą.

Puolime „Žalgiris“ žaidė lyg iš natų. Išnaudotos stipriosios pusės bei susikurti pranašumai. Vienas iš jų – Paulius Jankūnas.

Puolėjas pirmoje pusėje tris atakas iš eilės pasinaudojo savo gudrumu bei uždirbo pražangas visiems jį dengusiems žaidėjais – D.Taroliui, M.Čakarevičiui, ir sumetė 5 baudas iš 6.

Marius Grigonis puikiai sumetė viską ir surinko 19 taškų bei 27 naudingumo balus. Įveikti „Žalgirį“, kuris pataiko tritaškius ir dar leidžiant išsimesti daug baudos metimų – misija praktiškai neįmanoma.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Paulius Jankūnas

Vilniaus „Rytas“ – Klaipėdos „Neptūnas“

Antrajame pusfinalyje intriga laikėsi irgi neilgai. Tačiau prie to prisidėjo kažkiek labiau nenumatytos aplinkybės, jeigu lygintume su kauniečių pergale. Po dviejų kėlinių vilniečiai pirmavo 57:33, todėl antroje pusėje taip pat galėjo sau leisti šiek tiek pataupyti savo pagrindinius žaidėjus.

Netikėtumo faktorius? Be abejo, Ch.Kramerio 5 tolimi metimai per pirmąsias 10 minučių. Amerikietis per kėlinį pataikė tiek tritaškių, kiek per du Europos taurės sezonus kartu sudėjus (2014-2015 ir šiame sezone).

Dar įspūdingiau yra tai, kad visi tritaškiai buvo po driblingo – sudėtingumo procentas atliekant tokius metimus tik kyla. Akivaizdu, kad K.Maksvytis ir „Neptūnas“ tokių tritaškių nesitikėjo ir jie prisidėjo prie ankstyvo klaipėdiečių kapituliavimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris

Tačiau klaipėdiečiai nesustabdė ir pagrindinio vilniečių ginklo – greitojo puolimo. Nors statistika byloja, kad greitajame puolime abi komandos pelnė beveik vienodai taškų (14 „Ryto“ prieš 12 „Neptūno“), susikurtų situacijų greitajame puolime skaičius gerokai skyrėsi pirmoje rungtynių pusėje, kuomet ir išsisprendė rungtynių likimas.

Vien tik iš pirmųjų 13 vilniečių taškų net 10 buvo pelnyti iš greitų bei pusiau greitų atakų, kuomet ataka nesibaigia per kelias sekundes, bet oponentai įgauna kažkokį kiekybinį pranašumą. Vilniečiai, pasinaudoję savo stipriosiomis pusėmis bei sulaukę netikėtos kapitono tritaškių salvės, užtikrintai žengė į finalą.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Chrisas Krameris

Finalas

Finale turėtų būti tikrai daugiau intrigos negu abiejuose pusfinalio susitikimuose. Neabejoju, kad vilniečiai po patekimo į Europos taurės ketvirtfinalį nori įrodyti, kad yra pajėgūs pirmą kartą šiame sezone įveikti „Žalgirį“. Tuo labiau, kad tai jiems – realiausias šansas iškovoti trofėjų, o ir žaidžiama bus jų namų aikštėje. Į kokius dalykus bus įdomu atkreipti dėmesį finalo rungtynėse?

„Ryto“ greitos atakos. Grįžimas į gynybą po netaiklių metimų bei žmonių išsirinkimas bus prioritetas numeris 1 kauniečių kalbose prieš rungtynes.

Greitos atakos bei tritaškiai metimai jose leistų „Rytui“ nevargti pozicinėse atakose, kuriose „Žalgiris“ turi pranašumą, bei suteiktų energijos „Siemens“ arenai, o to žalgiriečiams mažiausiai norisi. Ypatingai svarbu prižiūrėti E.Bendžių, kuris labai mėgsta švystelėti tritaškį greitoje atakoje net ir pasitaikius menkiausi progai.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Eimantas Bendžius

Aukštaūgių dvikovos. A.Parachouski žais pirmas rungtynes pries „Žalgirį“, vilkėdamas „Ryto“ marškinėlius. Baltarusis jau tapo „Ryto“ lyderiu, bei yra pavojingas tiek žaidime 2 prieš 2, tiek 1 prieš 1 nugara į krepšį. Tačiau kaip jam seksis dengtis prieš B.Daviesą, kuris yra itin mobilus bei gerai juda kojomis? Tikėtina, kad kauniečių planas bus atakuoti jį baudos aikštelėje, taip stengiantis jį išimti iš žaidimo.

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artsiomas Parakhouskis
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Artsiomas Parakhouskis

Tačiau dar svarbesnė bus kova sunkiojo krašto puolėjo pozicijoje. P.Jankūnas pusfinalyje parodė, kaip lengvai provokuoja pražangas prieš fiziškai silpnesnį varžovą. Koks bus „Ryto“ planas gynyboje prieš jį?

Žinoma, kitoje aikštės pusėje E.Bendžius bandys pasinaudoti savo greičiu ir taip nubausti P.Jankūną. Galbūt išvysime mobilesnį A.White'ą startiniame penkete arba į šią poziciją pasislinks E.Ulanovas? Įdomu bus pastebėti, kokią taktiką su E.Bendžiumi pasirinks Šaras.

Tritaškiai. Vakar abi komandos puikiai išnaudojo savuosius šansus atakuojant iš toli: kauniečiai pataikė 10 iš 17 (59 proc.), o vilniečiai – 12 iš 26 (46 proc.). Taip pat abi turėjo itin per daug laisvės metant šiuos metimus.

Tritaškių faktorius bus itin svarbus šiose rungtynėse. Ar Ch.Kramerio pusfinalyje nepasitarnaus bloguoju „Ryto“ ekipai? Nemanau, kad 5 jo tritaškiai pakeis „Žalgirio“ gynybą su juo – jie vis dar turėtų kirsti užtvaras per apačią, palikdami jam laisvės. Ar jis išlaikys karštą ranką, ar pradės svaidyti pro šoną, taip padėdamas kauniečiams?

Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka
Josvydo Elinsko / 15min nuotr./Rungtynių akimirka

Prognozė

Laukia tikrai įdomesnės rungtynės nei pusfinalio mačai. Žinoma, favoritas lieka tas pats – „Žalgiris“. Šeštadienį pamatėme, kad su tinkamu nusiteikimu bet kam įveikti juos yra itin sunku.

Vilniečiai turės sužaisti itin geras rungtynes: maksimali koncentracija gynyboje, gynyba be pražangų po bonuso, greitos atakos, geras pataikymas iš toli.

Ar jiems pavyks visa tai išpildyti? Netrukus sužinosime.

VIDEO: „Ginčas“: didžiosios KMT intrigos – sensacijų paieška ir „Žalgirio“ (ne)pažeidžiamumas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius