Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 05 21

Lietuvos krepšinyje – istorinis įvykis: Kauno „Žalgiris“ pirmą kartą nepateko į LKL finalą

Šeštadienio vakarą „Cido“ arenoje užfiksuota viena didžiausių sensacijų Lietuvos krepšinyje. Panevėžio „Lietkabelio“ krepšininkai namuose 86:75 (15:17, 28:15, 24:25, 19:18) įveikė Kauno „Žalgirį“, pusfinalio seriją laimėjo rezultatu 3:1 ir padarė tai, ko dar nė vienai ekipai per visą „Betsafe-LKL“ lygos istoriją nebuvo pavykę padaryti.
Istorinės LKL pusfinalio rungtynės: Panevėžio „Lietkabelis“ - Kauno „Žalgiris“
Istorinės LKL pusfinalio rungtynės? Panevėžio "Lietkabelis" - Kauno "Žalgiris"

Pusfinalio serija tarp Panevėžio ir Kauno komandų neabejotinai nuguls į lygos metraščius, kadangi tai pirmasis kartas „Betsafe-LKL“ lygos istorijoje, kuomet „Žalgiris“ nepatenka į finalą. Daugkartiniai šalies čempionai iki šiol žaidė visuose 27 finaluose, iš kurių net 22 laimėjo.

Įdomu ir tai, kad ketvirtfinalių ir pusfinalių serijose iki šių metų „Žalgiris“ buvo pralaimėjęs vos 2 rungtynes, o šiemet suklupo net 5 sykius – dukart prieš Klaipėdos „Neptūną“ ir tris kartus prieš „Lietkabelį“.

Nenado Čanako auklėtiniai į šalies pirmenybių finalą patenka antrą kartą klubo istorijoje – pirmą sykį tai nutiko 2016–2017 m. sezone, kai Panevėžio ekipą treniravo dabartinis „Žalgirio“ strategas Kazys Maksvytis.

Finale jų varžovu bus reguliaraus sezono nugalėtojas Vilniaus „Rytas“, kitoje pusfinalio serijoje ganėtinai užtikrintai 3:1 susitvarkęs su „Šiauliais“.

Prieš išgyvenimo mūšį Panevėžyje Lietuvos čempionai sulaukė gerų žinių – į rikiuotę sugrįžo vienas ekipos lyderių Edgaras Ulanovas, kuriam tai buvo pirmasis mačas šioje pusfinalio serijoje. Puolėjas iš karto prisidėjo naudingu žaidimu tiek puolime, tiek ypatingai gynyboje, o „Lietkabelis“ pirmosiomis minutėmis buvo labai susikaustęs – startas 0:8.

Tik prabėgus daugiau nei keturioms pirmosioms minutėms šeimininkai pagaliau pralaužė ledus puolime. Vieno rezultatyvaus išpuolio jiems užteko pajusti kraujo kvapą ir jau netrukus rezultatas švieslentėje degė jų naudai (9:8). Pirmasis kėlinys klostėsi permainingai, tačiau tolimas K.Lukošiūno tritaškis leido žalgiriečiams turėti trapų dviejų taškų pranašumą (17:15).

Antrajame kėlinuke – absoliutus „Lietkabelio“ dominavimas. „Cido“ arenos šeimininkai greitai užsikūrė pradėdami pataikyti vieną tolimą metimą po kito, o K.Maksvyčio kariauna atrodė sutrikusi – treneris gavo įspėjimą už per karštas emocijas, nepadėjo ir stratego minutės pertraukėlės. Dvi atakas iš eilės tritaškiais užbaigęs V.Lipkevičius šeimininkams sukrovė rekordinį 11 taškų pranašumą (39:28), kurį „Lietkabelis“ nešėsi ir į pertrauką. Per pirmuosius du kėlinius jie pataikė 8 tolimus metimus iš 15, „Žalgiris“ – vos 1 iš 9.

Po pertraukos kur kas lengvesnį penketuką be tikro vidurio puolėjo metusiam K.Maksvyčiui pavyko išjudinti savo komandos puolimą, tačiau gynyboje žalgiriečiai su lėtesniu Pauliumi Jankūnu kentėjo. „Lietkabelis“ toliau rėmėsi savo perimetro krepšininkais ir koja kojon žengė su oponentais, išsaugodamas dviženklį pranašumą. Kėlinio viduryje prasiveržė ir K.Maksvyčio emocijos, už kurias darbėniškis buvo nubaustas technine pražanga. Prieš lemiamą kėlinį šeimininkai pirmavo 67:57.

Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Istorinės LKL pusfinalio rungtynės? Panevėžio „Lietkabelis“ – Kauno „Žalgiris“
Pauliaus Peleckio / BNS nuotr./Istorinės LKL pusfinalio rungtynės? Panevėžio „Lietkabelis“ – Kauno „Žalgiris“

G.Oreliko dvitaškis su pražanga šeimininkus atitolino jau 13 taškų skirtumu (70:57), tačiau rungtynėms artėjant prie visiškos kulminacijos įtampa „Lietkabelio“ žaidime augo – pastarieji greitai išnaudojo komandinių pražangų limitą, o „Žalgiris“ pradėjo žaibiškai artėti. Akimirką po J.Strelnieko tolimo dūrio ekipas skyrė jau tik 5 taškai (75:70), bet tuomet nesportinę pražangą už smūgį alkūne užsidirbo P.Jankūnas, „Lietkabelis“ vienos atakos metu pelnė net 5 taškus ir galiausiai iškovojo LKL istoriją perrašysiančią pergalę.

Panevėžiečiai šiame mače labai solidžiai atakavo iš tolimojo nuotolio, pataikydami beveik kas antrą metimą (12 iš 25, 48 proc.). Jų oponentai tokiu pataikymu pasigirti negalėjo (7 iš 22, 32 proc.).

Nugalėtojų gretose labiausiai išsiskyrė G.Orelikas, per beveik 32 minutes pelnęs 19 taškų ir surinkęs 20 naudingumo balų – puolėjas tapo tiek rezultatyviausiu, tiek ir naudingiausiu rungtynių krepšininku.

Panevėžio „Lietkabelis“: Gediminas Orelikas 19 (7 išpr. praž., 20 naud. bal.), Dovydas Giedraitis 12 (16 naud. bal.), Kristupas Žemaitis, Džordže Gagičius (7 atk. kam.) ir Nikola Radičevičius (2/2 trit.) po 10, Panagiotis Kalaitzakis ir Vytenis Lipkevičius po 8.

Kauno „Žalgiris“: Lukas Lekavičius (5 rez. perd., 18 naud. bal.) ir Tyleris Cavanaugh po 14, Joffrey Lauvergne'as 11, Janis Strelniekas 10, Edgaras Ulanovas (6 atk. kam., 14 naud. bal.) ir Nielsas Giffey (5 atk. kam.) po 8.

Rungtynių eiga

Po IV kėlinių: „Lietkabelis“ – „Žalgiris“ 86:75!

40 min. Šeimininkai triumfuoja 86:75!

38 min. Ar tai yra tikrai viskas? Sunku patikėti, bet Panevėžys pradeda švęsti! (84:72).

37 min. Doooovydas Giedraaaitis! Koks gynėjo metimas ir vėl ilgai iškabant ore! (82:72).

36 min. O čia gali būti kertinis momentas! P.Jankūnas už smūgį alkūne kovojant dėl kamuolio baudžiamas nesportine pražanga – penki „Lietkabelio“ taškai be atsako! (80:70).

Tiesa, aikštėje labai nemalonūs vaizdai, nes sunkią čiurnos traumą patiria V.Lipkevičius...

35 min. D.Giedraitis savo tėčio stiliumi pelno dvitaškį, tačiau tritaškį kitoje aikštelės dalyje smeigia J.Strelniekas (75:70).

33 min. Panevėžiečiai jau moka už išnaudotą komandinių pražangą limitą (73:67). Intriga ir vėl gyva!

32 min. Kauniečiai spurtuoja 6:0, tačiau šeimininkai gali vėl kiek lengviau atsikvėpti po P.Kalaitzakio dvitaškio (72:63).

31 min. Tobulai šeimininkams prasidedantis lemiamas rungtynių ketvirtis – perimtas kamuolys ir du G.Oreliko taškai su pražanga (70:57).

Po III kėlinių: „Lietkabelis“ – „Žalgiris“ 67:57

29 min. Kas kitas, jei ne L.Lekavičius, pataikantis antrą tritaškį šiame kėlinyje (67:57).

28 min. Koks aštrus N.Radičevičiaus prasiveržimas prieš J.Lauvergne'ą! Žalgiriečiai atrodo visiškai sutrikę (67:54).

27 min. Prisikalbėjo – technine pražanga yra vaišinamas K.Maksvytis, paleidęs necenzūrinių žodžių tiradą į teisėjų pusę (63:53).

26 min. Ir vėl tritaškis į tritaškį – N.Giffey ir G.Orelikas (58:46). „Lietkabeliui“ tokios taškų lenktynės labai tinka.

25 min. L.Lekavičius pataiko vos antrąjį svečių tritaškį, tačiau priartėti prie varžovų žalgiriečiams šansų nėra, mat jau po keleto sekundžių tolimą metimą įskraidina ir K.Žemaitis (55:43). Maža to, įpusėjus kėliniui kauniečiai jau yra prasižengę penkis sykius.

23 min. „2+1“ pelno ir T.Cavanaugh, tačiau D.Giedraitis puolime valgo P.Jankūną (49:40).

22 min. „Žalgiris“ rungtyniauja be vidurio puolėjo ir bando spaustis baudos aikštelėje, tačiau tai turi savo kainą – puikiai kamuolį nusimetantis Dž.Gagičius suranda P.Kalaitzakį, kuris smeigia dar vieną tritaškį. Du taškus su pražanga kitoje aikštės pusėje pelno J.Strelniekas (47:37).

Po II kėlinių: „Lietkabelis“ – „Žalgiris“ 43:32

20 min. E.Ulanovas nebūdingai sau prameta abu baudų metimus. Po dviejų kėlinių „Lietkabelis“ priekyje 43:32.

19 min. Žalgiriečiai nutraukia ilgą, labai ilgą taškų sausrą, tačiau ar duobė ne per gili? (41:30).

17 min. Ką išdarinėja „Lietkabelio“ snaiperiai! Du tritaškius iš eilės pataiko V.Lipkevičius – 8 komandos tolimi metimai iš 13, o persvara – jau dviženklė! (39:28).

16 min. Dž.Gagičius dukart nepataiko iš po krepšio, tačiau laimi tie, kurie niekados nepasiduoda – serbas ima trečią kamuolį puolime ir pelno „2+1“ (33:28).

15 min. Akivaizdu, kad E.Ulanovas dar negali rungtyniauti daug, tačiau savo minutes aikštėje išnaudoja puikiai – jau 6 pelnyti taškai. Netrukus į K.Žemaičio tritaškį tokios pat vertės metimu atsako ir T.Cavanaugh (30:28). Fantastiška kova.

14 min. Tik dabar aikštėje pasirodantis T.Cavanaugh iš karto atsidaro taškų sąskaitą (25:24). Įdomu tai, kad K.Maksvytis jau panaudojo visus 12 rungtynėms registruotų krepšininkų.

13 min. Lietuvos čempionų gynyba braška – P.Kalaitzakis pamato laisvą koridorių ir pelno paprasčiausius taškus iš po krepšio (25:21). „Cido“ arena ošia.

12 min. Fantastika – „Lietkabelio“ metikai tiesiog dega. Per aukštai iškeltas varžovų rankas po tritaškį įsmeigia D.Giedraitis ir K.Berzinis, o G.Maldūnas galingu dėjimu vėl persveria rezultatą (23:21).

Po I kėlinio: „Lietkabelis“ – „Žalgiris“ 15:17

10 min. Tritaškis į tritaškį – N.Radičevičiaus ir K.Lukošiūno tritaškiai užbaigia įtemptą pirmąjį kėlinį (15:17).

9 min. Panevėžiečiai įsimėto – K.Berzinis gražiai šokdina K.Lukošiūną ir pataiko tritaškį, tačiau savąjį atsaką pateikia ir oponentai, susigrąžindami nedidelį pranašumą (12:14).

7 min. Nuostabus kamuolio judėjimas, kurį vainikuoja G.Oreliko tritaškis. Šeimininkų spurtą netrukus pratęsia ir Dž.Gagičius – deficito tarsi nebūta! (9:8)

5 min. Na pagaliau – K.Žemaitis pelno pirmuosius taškus „Lietkabeliui“, o netrukus serviruoja tikrą saldainiuką Dž.Gagičiui! (4:8).

4 min. Keturios minutės, o šeimininkai vis dar su nuliu ir tiesiog tragiškais veiksmais puolime. „Žalgiris“ toliau dominuoja (0:8).

2 min. Panevėžiečių veiksmuose kol kas labai daug įtampos, o jų varžovai ir toliau užtikrintai realizuoja metimus nuo baudų linijos (0:4).

1 min. Šventė Panevėžyje prasidėjo! E.Ulanovas grįžta po traumos ir jau pirmuoju prisilietimu prie kamuolio provokuoja pražangą bei sumeta du baudų metimus (0:2).

„Lietkabelio“ starto penketas: Panagiotis Kalaitzakis, Vytenis Lipkevičius, Kristupas Žemaitis, Gediminas Orelikas ir Džordže Gagičius.

„Žalgirio“ starto penketas: Joshas Nebo, Mantas Kalnietis, Janis Strelniekas, Nielsas Giffey ir Edgaras Ulanovas.

Rungtynes Panevėžyje stebės ir ypatingas svečias – „New Orleans Pelicans“ ir Lietuvos vyrų krepšinio rinktinės vidurio puolėjas Jonas Valančiūnas.

Prieš svarbiausią sezono mūšį žalgiriečiai sulaukė gerų žinių – šiose rungtynėse ant parketo pasirodyti turėtų Edgaras Ulanovas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius