Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 12 27

„Lietuvos rytui“ ramybės neduodanti sąmokslo teorija – tik Tomo Pačėso blefas?

Net kai „Lietuvos ryto“ klubas ir pastaruoju metu turi aibę problemų, sostinės komandos vyriausiasis treneris Tomas Pačėsas vis dar jaučia seną didžiulę nuoskaudą. Jis įsitikinęs, kad tai teisėjai, o įsigilinant į jo žodžius, Lietuvos krepšinio lyga, užkirto „Lietuvos rytui“ kelią į praėjusio sezono LKL finalą, kai pusfinalio serijoje 3–2 vilniečius iš kovos dėl aukso pašalino Klaipėdos „Neptūnas“. T.Pačėsas mesdamas kaltinimus rėmėsi „faktais“, tačiau faktai kalba prieš T.Pačėsą.
Tomas Pačėsas
Tomas Pačėsas / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Galiu apgailestauti tik dėl vieno dalyko – kad mums atėmė šansą kautis finale, – lrytas.lt vaizdo konferencijoje praėjusią savaitę kalbėjo T.Pačėsas. – Tai neužbaigtas klausimas. Lygos ir generalinis direktorius pasielgė taip, kad mus tikrai eliminavo iš kovos finale. Likus penkioms valandoms iki penktųjų rungtynių su „Neptūnu“. <...> Mus visas rungtynes tikrai baudė. Ir dėl to aš turiu labai daug priekaištų. Visų pirma, lygos vadovui. Tai viešas klausimas. Jį norėčiau užduoti: kodėl likus 5 valandoms iki rungtynių geriausias Lietuvoje teisėjas (Jurgis Laurinavičius. – aut. past.) buvo pakeistas kitu, septintu pagal reitingą (Artūras Šukys. – aut. past.)? Po tos serijos (reitinge) jis buvo pakeltas į penktą vietą.

Daug tokių sąmokslo teorijų, bet tai yra realūs faktai. <...> Klausimą keliu viešai ir noriu viešo atsakymo iš LKL prezidento. Turiu pretenzijų. Negaliu to užmiršti ir ištrinti. Komanda buvo kovinga, nusipelnė kovoti finale. Nuoskauda yra ir ji liks ilgą laiką. Nubaudė ne tik klubą, trenerius, žaidėjus, bet miestą ir visus sirgalius. Jei tokie faktai vyksta ir jiems nėra logiško paaiškinimo, tai nežinau, ką šita lygos vadovybė veikia.“

T.Pačėso kritikoje – rimti kaltinimai. Remiantis „Lietuvos ryto“ trenerio žodžiais, lyga buvo suinteresuota į LKL finalą „patupdyti“ Klaipėdos „Neptūną“. Tai taip pat rimti kaltinimai teisėjų bendruomenei, ypač – Artūrui Šukiui. Iš T.Pačėso žodžių galima suprasti, kad šis teisėjas, kaip ir jo kolegos Tomas Jasevičius bei Gytis Vilius, yra korumpuoti.

T.Pačėsas iškėlė viešą klausimą, o 24sek jį uždavė LKL prezidentui Remigijui Milašiui ir LKL generaliniam direktoriui Romualdui Brazauskui.

Pastarasis 24sek situacijos nekomentavo, tačiau pridūrė, kad patvirtinta oficiali penktųjų LKL pusfinalio rungtynių ataskaita, kurioje Tomo Jasevičiaus, Gyčio Viliaus ir Artūro Šukio trijulės darbas buvo įvertintas „gerai“. Jį nagrinėjo tuometinis LKL teisėjų direktorius Tomas Rimkus bei teisėjų asociacijos vadovas Kęstutis Pilipauskas.

Beje, „Lietuvos rytas“ galėjo papildomai kreiptis į LKL varžybų direktorių, o vėliau – ir į LKL drausmės komisiją, kurią sudaro LKL prezidentas Remigijus Milašius, LKL direktorius Romualdas Brazauskas ir LKL teisininkas. Tačiau „Lietuvos rytas“ kritikos ugnimi spjaudėsi ne LKL biuro Vilniaus Senamiestyje koridoriuose, o žiniasklaidoje.

24sek kalbino keletą specialistų, kurie patvirtino, kad rungtynėse buvo klaidų ir į „Lietuvos ryto“, ir į „Neptūno“ pusę, tačiau tendencingu teisėjavimu to mačo pavadinti tikrai negalima. Esą tai buvo niekuo neišsiskiriančios rungtynės, su keliomis būdingomis klaidomis.

O LKL prezidentas Remigijus Milašius drėbė viską, ką galvoja. Jis pats detaliai išanalizavo visą sąmokslo teoriją: apie teisėjų darbą bendravo su geriausiais krepšinio arbitrais, analizavo jų reitingą, LKL teisėjų paskyrimo sistemą, susisiekė su tuo pačiu J.Laurinavičiumi.

„Aš nesuprantu kas čia vyksta, – padaręs asmeninį tyrimą, pyko R.Milašius. – Norima ieškoti priežasčių, sukuriamas kažkoks precedentas, kuris neatitinka tikrovės. Bet šiaip kalbama apie paskutiniąsias 8 sekundes. Visi žino, kad ten bauda buvo. Buvau surinkęs visus specialistus. Ten tikrai nebuvo teisėjo klaidos. Teisingas švilpukas. O dabar ieškoma pasiteisinimo kaltinant kitus.“

Trenerio žodžiai nustebino teisėją

kmperkunas.lt/Krepšinio teisėjas Jurgis Laurinavičius
kmperkunas.lt/Krepšinio teisėjas Jurgis Laurinavičius

T.Pačėso minimas Jurgis Laurinavičius nustebo, kad atsidūrė „Lietuvos ryto“ trenerio istorijoje. Kad neva buvo paskirtas rungtynėms ir „nuimtas“, buvo naujiena ir pačiam arbitrui.

„Visiška netiesa. Neturėjau išankstinio paskyrimo (teisėjauti rungtynėse). Net nebuvo pasakyta, kad teisėjausiu toms rungtynėms“, – 24sek tvirtino Eurolygoje dirbantis arbitras.

Kas teisėjaus rungtynėms, sprendžia LKL vadovybė. J.Laurinavičiui, kuris teisėjavo trečiosiose ir ketvirtosiose serijos rungtynėse, visai nepasirodė keista, kad jis nedirbo lemiamoje „Lietuvos ryto“ ir „Neptūno“ akistatoje.

„Tai yra normali praktika, – patikino J.Laurinavičius. – Negali teisėjauti visose rungtynėse.“

Ketveriose iš penkerių pusfinalio rungtynių teisėjavo Gytis Vilius, trijuose mačuose – Tomas Jasevičius, Jurgis Laurinavičius ir Artūras Šukys – dviejuose.

Teisėjai LKL pusfinalyje
1. „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 71:83 Gytis Vilius, Juozas Barkauskas, Gintaras Vitkauskas
2. „Neptūnas“ – „Lietuvos rytas“ 70:68 Tomas Jasevičius, Artūras Šukys, Vilius Mačiulaitis
3. „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 66:64 Jurgis Laurinavičius, Gytis Vilius, Andrius Maleckas
4. „Neptūnas“ – „Lietuvos rytas“ 73:74 Jurgis Laurinavičius, Gytis Vilius, Tomas Jasevičius
5. „Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ 72:73 Gytis Vilius, Tomas Jasevičius, Artūras Šukys

LKL teisėjai rungtynėms paskirstomi per specialią sistemą. Trys teisėjauti rungtynėms numatyti arbitrai į elektroninį paštą gauna pranešimą, kad turės dirbti tokiose ir tokiose rungtynėse. Paskyrimus derina LKL direktorius R.Brazauskas ir teisėjų direktorius Algimantas Pavilonis (praėjusį sezoną – Tomas Rimkus). Tie trys teisėjai turi patvirtinti paskyrimą. Kol niekas neatmeta patvirtinimo, jokie kiti teisėjai negauna informacijos, kas teisėjaus rungtynėms.

Kaip 24sek tikino J.Laurinavičius, jis nebuvo gavęs paskyrimo dirbti lemiamose pusfinalio rungtynėse. Tą teisėjas patvirtino asmeniškai pačiam R.Milašiui.

Kas teisėjaus mačui, informacija paviešinama oficialioje LKL interneto svetainėje, šiuo atveju – LKL.lt, prie rungtynių apžvalgos. Ši informacija pasirodo maždaug dieną prieš rungtynes.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Remigijus Milašius

Sezono metu LKL teisėjų paskyrimai sudėliojami likus savaitei iki rungtynių. Atkrintamųjų varžybų metu, per pusfinalio seriją, paskyrimai buvo dėliojami iškart po to, kai sužaistos, pavyzdžiui, pirmosios abiejų pusfinalio porų rungtynės („Lietuvos rytas“ – „Neptūnas“ ir „Žalgiris“ – „Juventus“), antrosios, po to – trečiosios ir t.t. Taigi, kad dirbs kitose pusfinalio rungtynėse, dėl intensyvaus rungtynių tvarkaraščio arbitrai sužinojo maždaug dieną prieš dvikovą.

R.Milašius minučių tikslumu išvardijo, kada rungtynių išvakarėse trys paskirti teisėjai davė sutikimą dirbti lemiamose rungtynėse. T.Jasevičiaus, G.Viliaus ir A.Šukio atsakymo laiką užfiksavo ir LKL sistema. Visus įrodymus LKL asmeniškai išsiuntė „Lietuvos ryto“ atstovams.

Beje, nuo rungtynių nenumatytu atveju galima „nusiimti“ tik dėl labai rimtų priežasčių – ligos, artimųjų mirties ir pan.

T.Pačėsui bei „Lietuvos rytui“ už LKL vadovybės ir teisėjų kritiką gali grėsti bauda.

„Trečiadienį dar kartą išklausysiu visus „Lietuvos ryto“ pasiaiškinimus, – 24sek tikino R.Milašius. – Ir tada mes, kaip lyga, pažiūrėsime, ką galime daryti pagal nuostatus. Taip pat bandysime prie stalo diskutuoti, kur yra problema, kas tokią neatitinkančią tikrovės informaciją pateikė. Tegul atneša man kitą informaciją, iš kur jie gavo šitą dalyką. Man pačiam buvo įdomu tai išsiaiškinti.“

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius