Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2022 06 01

Linas Kleiza – apie „Rytą“ be I.Buvos ir priežastį, kuri finale žudo „Lietkabelį“

Lietuvos krepšinio lygos (LKL) didžiajame finale tarp Vilniaus „Ryto“ ir Panevėžio „Lietkabelio“ ekipų vyrauja lygybė 1-1. 15min laidoje PIKENROLAS Linas Kleiza teigė, kad Aukštaitijos komanda privalo pasimokyti iš savo pagrindinės klaidos, kuri vos nekainavo ir pirmųjų serijos rungtynių Vilniuje.

Kauno „Žalgirį“ pusfinalyje atbaladojęs Panevėžio „Lietkabelis“ klimpsta kovoje dėl pirmojo istorijoje LKL čempionų titulo.

„Avia Solutions Group“ arenoje vykusį mačą Vilniaus „Rytas“ pradėjo spurtu 12:0, o po kelių akimirkų pirmavo ir 19:4, vis dėlto lemiamas arbitrų švilpukas skelbė atsigavusio „Lietkabelio“ pergalę 77:68.

Atsitiesti panevėžiečiams nepavyko namuose – pilnutėlėje „Cido“ arenoje šeimininkavęs „Rytas“ įsmeigė 15 tritaškių ir iškovojo triuškinamą pergalę 88:66.

Taip skaudžiai „Lietkabelis“ šį sezoną buvo kritęs vos dukart – Europos taurės kovose Krasnodare ir Badalonoje.

Žvelgdamas į pirmąsias dvejas finalo serijos rungtynes, Linas Kleiza akcentavo netinkamą Nenado Čanako startinį penketą, kuriame nebuvo nė vieno iš pagrindinių trijų gynėjų – Kristupo Žemaičio, Dovydo Giedraičio ir Panagiočio Kalaitzakio.

„Išleidęs tokį startinį penketą ir susikrovęs 12 ir 15 taškų deficitą „Lietkabelis“ pirmas rungtynes turėjo pralaimėti. Jie sugrįžo į rungtynes, nors galėjo ir nesugrįžti, jei „Rytas“ nebūtų sugriuvęs. Antrajame mače – lygiai tas pats. Jie nieko nekeitė. Tokia komanda, kaip „Lietkabelis“, negali taip pradėti rungtynių. Jie negali leisti „Rytui“ per pirmą kėlinį įmesti 8 tritaškių. Kas tuomet nutiko? Jie prisižaidė. „Lietkabelis“ turės pasikeisti. Matome, kad „Rytas“ su mažu penketu atrodo visai kitaip“, – PIKENROLO laidoje kalbėjo L.Kleiza.

Aukštaūgio snaiperio Kasparo Berzinio dėl alkūnės traumos netekęs N.Čanakas nusprendė į rotaciją sugrąžinti Karolį Giedraitį, o vildamasis jam pakelti pasitikėjimą savimi abejose finalo rungtynėse leido gynėją į starto penketą.

24-erių krepšininkas ant parketo per abu mačus iš viso praleido beveik 17 minučių ir surinko -4 naudingumo balus.

Iš rikiuotės iškritęs latvis privertė visus žaidėjus pasistumti viena pozicija į viršų. Pavyzdžiui, Gabrielius Maldūnas nuo šiol rungtyniauja tik vidurio puolėjo rogėse.

„Nesvarbu, kad jie slenkasi pozicijomis į viršų. Esmė, kad jie rungtynes pradeda be trijų svarbiausių gynėjų ir puolime negali išvis nieko padaryti. Tai persiduoda į gynybą, o „Rytas“ puikiai tai išnaudojo. Tai trys gynėjai, kurie gali kažką kurti puolime. Kiti yra labai riboti, tai matyti aikštelėje. Galvoju, kad jie su tokiu penketu negali žaisti. Jei taip, „Lietkabelis“ gali prisižaisti“, – sakė L.Kleiza.

Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“
Lukas Balandis / BNS nuotr./LKL finalo antrosios rungtynės: „Lietkabelis“ – Vilniaus „Rytas“

Užbuksavo ne tik „Lietkabelio“ gynėjai, bet ir puolėjai – lyderio naštą šį sezoną nešęs Gediminas Orelikas per pirmąsias dvejas finalo rungtynes surinko 4 taškus, tuo metu Džordže Gagičiui buvo sunku įveikti agresyvią „Ryto“ gynybą Panevėžyje – 6 taškai ir 1 atkovotas kamuolys.

„Matome, jog Gediminas Orelikas yra pavargęs, Džordže Gagičius irgi. Reikia galvoti, kaip į ketvirtąją poziciją stumti Vytenį Lipkevičių, jei Lukas Uleckas įmeta šešis tritaškius“, – sakė L.Kleiza.

VIDEO: PIKENROLAS: J.Valančiūnas ir L.Kleiza – šėlsmas NBA, karjeros tikslas ir rinktinės medalių badas

Vieną geriausių mačų sezone „Rytas“ sužaidė be sunegalavusio Ivano Buvos, kuris liko sostinėje, o jo vietą aikštėje puikiai užėmė Jarvisas Williamsas ir Evaldas Kairys, suteikę sostinėms krepšininkams aukštesnės koncentracijos ir lygio gynybą.

„Galvoju, kad N.Čanakas dar neprisitaikė. Nežinau, kas nutiko su Ivanu Buva. Jiems pasisekė. Jei Ivanas Buva būtų buvęs, „Rytas“ būtų žaidęs taip pat. Pirmose rungtynėse buvo pridaryta daug klaidų, žaidėjai, turėję dvi, tris ar keturias pražangas – perlaikyti aikštelėje, dėstė L.Kleiza. – Esmė, kad bus geras finalas. „Žalgirio“ sirgaliai dabar tapo „Lietkabelio“ fanais.“

Puikų mačą be I.Buvos vilniečiai sužaidė ir reguliariojo sezono pabaigoje, kai „Lietkabelį“ svečiuose įveikė 90:86.

„Dabar I.Buvos žaisti aš neleisčiau. Bet jei būtų blogai ir žaidimas su mažu penketu neitų, tada leisčiau“, – sakė L.Kleiza.

Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Buva
Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr./Ivanas Buva

Antrajame susitikime N.Čanakas nerado vaistų prieš „Ryto“ puolimą – neveikė nei garsusis ir itin panevėžiečių pamėgtas stepoutas, nei zoninė gynyba.

Puikiai kamuoliu besidalinę Vilniaus žaidėjai rasdavo laisvą žmogų prie tritaškio linijos ir svilindavo „Lietkabelio“ krepšio tinklelį.

Galbūt tai reiškia, jog trečiajame serijos mūšyje „Jeep“ arenoje išvysime taktinių pokyčių?

„Manau, kad „Lietkabelis“ besikeičiančios gynybos nenaudos ir žais tą patį. Jie grįš su didesne energija, nes „Rytas“ jautėsi tiesiog per patogiai, – sakė L.Kleiza. – Tai nėra taktiniai dalykai. Mes matėme mirusį „Lietkabelį“. Jie buvo išsekę.“

Lukas Balandis / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas, Rokas Pakėnas, Linas Kleiza
Lukas Balandis / BNS nuotr./Jonas Valančiūnas, Rokas Pakėnas, Linas Kleiza

Taktiniai pokyčiai ilgų atkrintamųjų serijų metų yra svarbus dalykas NBA virtuvėje, teigė kitas PIKENROLO svečias, šį sezoną stipriausioje planetos lygoje su „New Orleans Pelicans“ siautėjęs Jonas Valančiūnas.

„Kiekvienas rungtynes bandai prisitaikyti. Varžovas irgi naudoja vis naują strategiją, tai bandoma prisitaikyti, daryti pakeitimus. Kaip ir čia matėme – maža linija, didelė linija ir labai didelė linija. Kai žaidėme prieš „Phoenix Suns“, jie naudojo ir du centrus. Ketvirtoje ir penktoje pozicijose buvo Deandre Aytonas su JaVale'u McGee, – kalbėjo J.Valančiūnas. – Įvairiausi taktiniai žaidimai. Kiekvienas taškas gali būti lemiamas, kiekviena pozicija gali atnešti labai daug.“

Jonas Valančiūnas
Jonas Valančiūnas

Dar prieš kiek daugiau nei savaitę sirgaliai J.Valančiūną galėjo pamatyti neįprastame amplua – prie komentatoriaus mikrofono paskutinėse pusfinalio rungtynėse Panevėžyje tarp „Lietkabelio“ ir Kauno „Žalgirio“.

„Pasiūlė ir pagalvojau: kodėl nepabandžius? Niekad nebuvau to daręs. Visai patiko. O dar rungtynės išskirtinės. „Žalgirio“ pralaimėjimas nustebino, nes jie visada žaisdavo finaluose. Tai rodo, kad LKL juda į priekį. Visos komandos pajėgios, sustiprėjusios ir tikrai gali varžytis su bet kuo. Išreikšto lyderio nėra. „Žalgirio“ sezonas buvo pilnas permainų ir tikrai nelengvas nei vadovybei, nei žaidėjams. Daug buvo įvairiausių sprendimų“, – sakė JV.

Pasiutėlišku NBA ritmu gyvenantis J.Valančiūnas domisi ir kas vyksta Lietuvoje, nors akylai situacijos neseka.

„Nemeluosiu, tikrai nežiūriu kiekvienų rungtynių. Ir neseku LKL rezultatų kiekvieną rytą iškart atsibudęs. To nėra. Bet esu žaidęs LKL, žinau rezultatus ir kas su kuo žaidžia. Nebuvo sunku komentuoti, nes nemažai pažįstamų veidų“, – teigė neseniai 30-metį minėjęs Jonas.

Trečiasis serijos mačas tarp „Ryto“ ir „Lietkabelio“ – trečiadienį 18.50 val. „Jeep“ arenoje Vilniuje.

Visa 15min laida PIKENROLAS su Linu Kleiza ir Jonu Valančiūnu:

VIDEO: PIKENROLAS: J.Valančiūnas ir L.Kleiza – šėlsmas NBA, karjeros tikslas ir rinktinės medalių badas

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius