-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2019 10 21

„Ryto“ ir „Žalgirio“ susirėmimas, kuris nuvylė

Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ krepšininkai pirmą kartą šį sezoną susidūrė LKL čempionate. Tačiau didžiausia, bet nemaloniausia kova įvyko ne aikštėje, o per pora metrų nuo jos. Užtikrinta žalgiriečių pergale pasibaigęs mūšis 88:70 nebuvo vertas puikaus sekmadienio vakaro gamtoje, kurį dėl šio mūšio paaukojo krepšinio mėgėjai.
Zach Leday
Zach Leday / Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr.

„Žalgirio“ dominavimas

Pirmieji „Ryto“ ir „Žalgirio“ susirėmimai pametė tą intrigą, kuri lydėjo šias dvikovas pastaruosius porą metų.

2017-ųjų spalio 8-ąją „Žalgiris“ tik trimis taškais palaužė „Rytą“ Vilniuje (70:67), o pernai žalgiriečius nuo pralaimėjimo „Siemens“ arenoje gelbėjo fantastiškas ketvirtasis kėlinys 24:6, išplėšęs sunkų tašką 76:69. Tačiau šįkart intriga laikėsi tik pusantro kėlinio.

Šių dienų realybė tokia, kad norėdamas priešintis „Žalgiriui“, „Rytas“ turi sužaisti bene idealias rungtynes. Prieš tai „Rytas“ šį sezoną namuose svilino padus „EuroCup“ favoritams „Lokomotiv“ ir „Partizan“, todėl suteikė vilties, kad gražų sekmadienio vakarą gamtoje į krepšinį iškeitę žiūrovai neliks nusivylę pirmuoju favoritų derbiu.

Bet jie baisiai klydo.

Jau antrajame ketvirtyje „Žalgiris“ smogė „Rytui“ per silpnąsias vietas ir nulaužė rungtynes Eurolygos fiziškumu.

Antrojo kėlinio viduryje žalgiriečiai keliskart iš eilės atakavo sostinės klubą per varžovų priekinę liniją.

Martynas Echodas tuoj įgis kompleksą kaskart žengdamas į aikštę. Jis vėl buvo nenaudojamas rungtynėse su „Žalgiriu“, nes rožiniai jo bateliai tapo žaliai baltų puolimo taikiniu.

Vienas prieš vieną ar du prieš du situacijose „Žalgiris“ atakavo M.Echodą ir eliminavo jį iš žaidimo. Septynių minučių atkarpa su šiuo vidurio puolėjui „Rytui“ kainavo 8 taškus.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Martynas Echodas

Bendražygį keitęs Evaldas Kairys vėl buvo bejėgis su jį vejančiu pražangų skaičiumi. 207 cm ūgio centras rinko pražangas greičiau nei taškus ir ant parketo išsilaikė tik 10 minučių.

D.Adomaitis daugiausiai pasikliovė 18-mečiu Mareku Blaževičiumi, o tai nėra pergalingas sprendimas mūšiuose su ką tik Madrido „Real“ pranokusia komanda.

„Turėjome gan subalansuotą puolimą. Buvo visko – žaidimo po krepšiu, pikenpopų, du prieš du, – 15min pasakojo 15 taškų įmetęs Jockas Landale'as. – Buvo keli esminiai momentai, kai juos atakavome per aukštaūgius. Pirmojo kėlinio pabaigoje tai pasiteisino ir vėliau atakavome juos per silpnąsias vietas.“

Kitoje aikštės pusėje „Žalgiris“ sudrausmino savo gynybą.

Žalgiriečiai uždėjo antrankius Pako Cruzui, kuris per 24 minutes pataikė tik 3 metimus iš 11 (8 tšk.), atidžiai prižiūrėjo Eimantą Bendžių (0/3 trit., 10 tšk.) ir laimėjo rizikuodami su Arnu Butkevičiumi (0/3 trit., 7 tšk.).

Užteko kelių minučių elitinės Eurolygos gynybos antrajame kėlinyje, kad „Žalgiris“ užtvertų „Rytui“ kelius krepšio link.

Lūžio akimirką puikiai atrodė Thomasas Walkupas, nuo kurio išėjimo ant parketo pagerėjo „Žalgirio“ žaidimo organizavimas ir gerokai pasunkėjo vilniečių perimetro lyderių darbas puolime.

„Pirmoje pusėje rezultatas buvo geras, nors geru žaidimu labai girtis negalėjome, – po mačo pripažino Edgaras Ulanovas. – Gerai pataikėme, kai varžovai visai nieko nepataikė.

Gynyboje darėme nemažai klaidų. Bet tie keli momentai, kai spurtavome, įvyko dėl geros gynybos ir laikantis taisyklių. Pasiteisino ir rizika su kai kuriais žaidėjais.“

Po pertraukos „Žalgiris“ stabilizavo savo žaidimą ir užtikrintai išlaikė pranašumą nepalikdamas jokių prošvaisčių intrigai. „Rytas“ taip ir nebebuvo priartėjęs arčiau nei per 13 taškų.

Tiek tos intrigos pirmajame „Žalgirio“ ir „Ryto“ susirėmime.

Žinutė dėl Echodo

Didesnę intrigą kol kas kelia ne įvykiai aikštėje, o už jos ribų.

Vilniuje kaista M.Echodo situacija. Nuo saldžios pergalės prieš „Lokomotiv“, trys kitos svarbiausios rungtynės su Limožo CSP, „Partizan“ ir „Žalgiriu“ 206 cm centrui klostėsi katastrofiškai.

Sudėjus visus tuos tris susitikimus, per 31 minutę jis tepelnė 6 taškus, o šią atkarpą jam būnant aikštėje vilniečiai įmetė 21 tašku mažiau nei priešininkai.

Maža to, Dainius Adomaitis į savo žaidėją paleido ne vieną kritikos strėlę tiek aikštėje, tiek už jos ribų.

Pūlinys sprogo mače su „Partizan“, kai strategas staugė ant krepšininko, o šis specialistui nuėjus paleido iš lūpų nesunkiai perskaitomą repliką.

Mače su „Žalgiriu“ D.Adomaitis savo jaunajam centrui beveik nieko nepasakė. Jis tik porą kartų ironiškai šyptelėjo ir skėstelėjo rankomis po M.Echodo klaidų ant parketo.

Atrodo, su vidurio puolėju daugiau komunikavo asistentai Mindaugas Brazys ir Uvis Helmanis, kantriai bandę perteikti jam pastabas.

Bet M.Echodas vėl buvo nenaudojamas aikštėje ir ant parketo išsilaikė vos 7 minutes.

Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgris“
Arno Strumilos / 15min nuotr./Vilniaus „Rytas“ – Kauno „Žalgris“

Įtampai tarp žaidėjo ir trenerio augant, nustebino gaisrą malšinanti D.Adomaičio žinutė spaudos konferencijoje.

„Esame patenkinti jo darbu, jis tikrai gerai atrodo treniruotėse ir viskas tvarkoj. Bet yra ir psichologija sporte. Jis mums reikalingas – jis tai žino, mes tai žinome. Jis yra rotacijoje ir tikimės, kad kitas rungtynes jis sužais pačias geriausias“, – 15min paklausus apie M.Echodo ateitį Vilniuje, ramiai atsakė D.Adomaitis, spaudos konferencijoje prieš keletą dienų viešai kritikavęs savo krepšininką.

Tik laikas parodys, ar tai tebuvo PR triukas, ar pasikeitusi D.Adomaičio retorika, bandant sugrąžinti M.Echodui pasitikėjimą ir šaltą protą aikštėje.

Bet akivaizdu, kad situacija įkaitusi ir čia gali būti visko.

18-mečio drąsa

Jauniausias ant parketo išbėgęs žaidėjas vilniečiams atnešė daugiausiai pozityvo.

Nors po tokio vakaro jo „Ryto“ komandoje buvo rasti sudėtinga, vilties turėjo įpūsti 18-mečio Mareko Blaževičiaus pasirodymas.

Anksti sprendimo teisę gavęs vilniečių centras drąsiai ėmėsi iniciatyvos ir pirmajame ketvirtyje buvo viena priežasčių, leidusių „Rytui“ didžiąją ketvirčio dalį kontroliuoti žaidimą.

M.Blaževičius stebino ryžtingumu atakuodamas krepšį, ar tai būtų puskablis, ar metimas iš vidutinio nuotolio.

Vien per pirmąsias 10 minučių jis pelnė 8 taškus, o dar ne pats tvirčiausias, bet didelis jo kūnas baudos aikštelėje apsunkino „Žalgiriui“ žaidimą.

Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič
Roko Lukoševičiaus / 15min nuotr./Marek Blaževič

Aišku, žalgiriečiai atakavo jaunąjį „Ryto“ vidurio puolėją ir įveldami jį į gynybines situacijas pririnko nemažai taškų. Pats jaunuolis vėliau truputį pametė galvą ir protingus sprendimus.

Tačiau 10 taškų ir 5 atkovotų kamuolių pasirodymas buvo toks, kuriuo D.Adomaitis galėjo pasidžiaugti po susitikimo.

„Šiai dienai jis vienas geriausių mūsų žaidėjų po krepšiu gynyboje. Tai buvo pagrindinė mintis. Įvertinome jo gynybą ir pasirodymą treniruotėse“, – po mačo sakė D.Adomaitis.

Reakcija į muštynes

Sekmadienio vakarą daugiau aistrų kilo ne aikštėje, o šalia jos. Trečiojo kėlinio pradžioje apsikumščiavo Kauno „Žalgirio“ ir Vilniaus „Ryto“ sirgaliai.

Būrelis žaliai baltų gerbėjų prasliūkino per visą aikštę, pasiekė tuščią mačą boikotavusių „Ryto“ sirgalių sektorių ir demonstratyviai užėmė „B tribūnos“ pozicijas.

Keli „Ryto“ aistruoliai neapsikentę išvaikė žalgirinius lauk iš sektoriaus.

Marius Grigonis skėstelėjo rankomis, pamatęs vos per porą metrų nuo aikštės kilusias muštynes. Mačas trumpam buvo pristabdytas.

VIDEO: Provokacija: prie „Ryto“ ir „Žalgirio“ krepšininkų – sirgalių muštynės

„Galbūt kvaila taip elgtis. Juk gali tau būti uždrausta lankytis tokiuose renginiuose. Visada smagu, kai fanai rėkia už savus, kiti – už kitus. To pilnai užtenka ir tai atneša visą grožį. Nereikia kažkur daugiau veltis“, – po rungtynių konfliktą vertino Edgaras Ulanovas.

Bet dar labiau nei ši provokacija nustebino abejingas apsaugos darbas.

Net ir arkliui buvo aišku, kad čia kažkas tuoj bus, kai eilė „Žalgirio“ aistruolių kaip rikiuotėje pasileido žygiuoti priešo teritorijos link.

Keli apsauginiai, įsitaisę kėdutėse ir prižiūrintys bendrą tvarką, net nesureagavo, kol tribūnose neprasidėjo kumštynės.

VIDEO: Visai šalia „Žalgirio“ ir „Ryto“ krepšininkų – sirgalių muštynės

Kai keli vyrukai su oranžinėmis liemenėmis įsitraukė į susistumdymą, jau buvo per vėlu. Efektyvi apsauga pirmiausia turėtų išvengti gaisro atvejų, o ne skubėti į iškvietimą.

Apsaugos pajėgos ir jų darbo kokybė jau ne pirmą kartą kelia didžiulių abejonių per didžiuosius „Ryto“ ir „Žalgirio“ mūšius. Ypač „Siemens“ arenoje, kur prieš porą metų Šarūnas Jasikevičius ir Darius Maskoliūnas turėjo tiesioginę akistatą su aršiu atsitiktiniu „Ryto“ gerbėju.

„Žalgirio“ aistruolių grupė dar prieš mačą organizavo rekordinę išvyką į Vilnių, kuriame ir taip kyla natūrali įtampa šalia susėdus vyrams su skirtingais šalikais.

Bet apsauga nesimoko iš savo klaidų ir abejingai vertina grėsmės tikimybę per aršiausių sirgalių grupių akistatas.

Šįkart žalgiriniai greitai atsitraukė ir buvo supakuoti policijos jau iškart arenos užkulisiuose. Tik, įdomu, kad prieš tai jie dar nekontroliuojamai šlaistėsi aikštės prieigose.

Tik per plauką ši saujelės „Žalgirio“ sirgalių provokacija nevirto masinėmis muštynėmis be laimingos pabaigos.

Pagal LKL įstatus, už saugumą ir tvarką arenoje atsako šeimininkų klubas. Diržą susiveržęs „Rytas“ skaudžiai taupo, bet taupyti rūpinantis žmonių saugumu reikėtų paskutinėje vietoje.

„Tos muštynės leidžia suprasti, koks intensyvumas tvyro tarp dviejų komandų. Atrodo, sportininkai tik ir gyvena dėl tokių karštų momentų. Priešprieša yra smagus dalykas, todėl buvo labai smagu“, – po rungtynių pirmąja „Ryto“ ir „Žalgirio“ derbio patirtimi mėgavosi J.Landale'as, po to sulaukęs ir Šarūno Jasikevičiaus užtarimo dėl „normalios situacijos“.

Nemanau, kad susirinkusios šeimos nori matyti kažkokius prisigėrusius žmones, leidžiančius keiksmažodžių lavinas, ar muštynes rungtynių metu.

Aišku, jiedu matė dar baisesnių dalykų, išgyvenę didžiuosius Belgrado ir Atėnų derbius, kur kartais gali kilti tiesioginis pavojus gyvybei. Bet D.Adomaičio nuomonė šiuo klausimu buvo kategoriška.

„Tai yra blogai, – prieštaravo vilniečių treneris. – Krepšinis yra sportas, kur ateina daug šeimų ir vaikų. Mano vaikai visada ateina į krepšinį. Nemanau, kad susirinkusios šeimos nori matyti kažkokius prisigėrusius žmones, leidžiančius keiksmažodžių lavinas, ar muštynes rungtynių metu. Krepšinio tai tikrai nepuošia.“

Pirmoji „Žalgirio“ ir „Ryto“ akistata šį sezoną nesuteikė daug vilties, kad pavasario pabaigoje kova dėl trofėjaus kels bent minimalią intrigą.

Šis derbis nuvylė ne tik tuo, kas vyko aikštėje, bet liūdino ir vaizdais už aikštės ribų.

Galbūt gruodžio 8-ąją Kaune jau matysime daugiau kokybės.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius