Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 17

Fizikos mokytojas: apie mokslą, kuris ne tik palengvina gyvenimą, bet ir padeda sutaupyti

Fizikos pilna visur!
Formulės
Formulės / 123rf nuotr.
Temos: 1 Mokytojai

Vietoje įžangos.

Žvelgiu iš savo 53 metų gyvenimo kalnelio, o tas gyvenimas toks įdomus ir pilnas iššūkių buvo ir niekada neleido prisnūsti. Ir veiklos užteks dar ilgam. Esu fizikos ir informacinių technologijų mokytojas. Abu mokytojai! Trys dukros, nei viena iš jų 11, 12 klasėje nesimokė fizikos ir informacinių technologijų dalykų. Kam tų mokslų reikia?

Dukrų nei nebandžiau įtikinti savo dalykų reikalingumu. IT joms prie rankų prilipę – nesuprantu, kaip tos klaviatūros atlaiko... O fizika – vyriškas mokslas. Šiais metais IIIG ir IVG klasėse turiu tik po vieną mergaitę ir daug šaunių vyrukų – būsimų inžinierių, elektronikų, automobilizmo technologijų žinovų. Mergaitės į klasę dažniausiai įžengia paskutinės. Koks berniukas tada pareiškia: „Na dabar jau visi vyrai susirinko!“.

Mokslas tas sunkus, šaknys karčios. Kartais jaunesnėse klasėse kas pazyzia, kad pakelčiau pažymį. Mielai pakeliu su visu sąsiuviniu. Kitas prašo padidinti pažymį. Parodau per lupą padidintą, o jei to per mažai – parašau didesnį (per kelis langelius). Kartais manęs prašo: „Išleiskit!“, tai sakau, kad kas pripūtė, tas ir išleis, o jei prašo „Paleiskit“ – kas pririšo tas ir paleis. Vienu žodžiu esu sukalbamas mokytojas. Kiti mokinių nesupranta...

O vyresni kantriai kremta tas karčias šaknis ir laiko valstybinius egzaminus. Jie mano mokytojavimo prasmė!

O kad fizika man pačiam gyvenime daug padėjo, tai pateiksiu kelis jos taikymo atvejus: savo rankomis ir su gudriais elektriniais ir paprastais mechanizmais pastačiau du gyvenamuosius namus – be fizikos nugriūtų. Pats suvedžiojau elektros instaliaciją, šildymą. Name nuo balandžio iki rugsėjo vidurio šiltą vandenį ruošia savadarbis saulės kolektorius, o biokurą aš pradėjau deginti pieš 22 metus, kai visą jį vežė į sąvartynus.  Visas šildymo sezonas tada kainuodavo 50 litų. Dabar biokuras brangus, bet apšiltinau namą ir pinigų nedeginu. Stiklinis šiltnamis prie mūro sienos neįsileidžia šalnų, tad savas daržoves skanauju anksti pavasarį.  Iš senų variklių esu pagaminęs sau ir draugams kelis suvirinimo aparatus.Vos perskaitęs knygą įvaldžiau javų kombainą „Niva“, dabar brolio ūkyje valdau „New Holand“ – tas pats kas kompiuterinį žaidimą su vairalazde žaisti. Per dieną labai nykštys pavargsta.

Su fizika visą tai padaryti buvo lengviau!

Esame priversti  eiti koja į koją su informacinėmis technologijomis.  Sunku. Jos neina – jos bėga! Ir KTU informacinių technologijų diplomą, gautą pieš 14 metų, jau galėčiau išmesti. Pasilikau ir nebepasivysiu. Bet šiek tiek jas taikau fizikos mokymui. Kartais pamokas ar projektus padeda organizuoti tinklaraštis, kartais mokiniai mokosi fizikos nuotolinio mokymo aplinkoje, kur galima rasti ir mano programėlių programuotų „Delphi“ programavimo kalba.

O fizikos pilna net pačiame žmoguje! 

ŠIS TEKSTAS DALYVAUJA KONKURSE MOKYTOJAMS. DAUGIAU APIE KONKURSĄ IR PRIZĄ GALITE SKAITYTI ČIA.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius