Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 11 21

Bedarbis Marius 1000 litų sumokėjo už laimę Norvegijoje, o nusipirko pragarą

Bedarbiai iš visos Europos pulkais keliauja į Norvegiją tikėdamiesi geresnės ateities. Ne vienas jų yra išnaudojamas ir turi dirbti vergovę primenančiomis sąlygomis. Mariui, atvykusiam iš Lietuvos, išsvajotas darbas tapo košmaru.
Laimingas šunų gyvenimas Norvegijoje
Norvegija ne visiems darbo ieškantiems lietuviams tampa rojumi. / Alfredo Pliadžio nuotr.

Dvidešimtmetis Marius kilęs iš nedidelio ūkio, esančio netoli Kauno. Ten jis gyvena su savo močiute. Kelionė į Norvegiją jam turėjo būti pirmas žingsnis geresnio gyvenimo link.

Rudenį vietiniame laikraštyje jis rado skelbimą apie darbą Norvegijoje.

Paliktas gyventi ant plikos žemės

„Skelbime buvo siūlomas dailidės darbas Norvegijoje, bet aš turėjau sumokėti 300 eurų (1038 litus) už kelionę ir įdarbinimą“ – interneto portalui tv2.no pasakojo Marius. Jo nuotrauką galite pamatyti čia: http://www.tv2.no/nyheter/innenriks/marius-betalte-for-jobbhjelp-i-norge-ble-dumpet-i-groefta-4156352.html.

Vyriškis, kuris buvo atsakingas už kelionę, kartu su Marium keltu persikėlė iš Estijos į Švedijos sostinę Stokholmą, o iš ten nuvežė jį į Askimą į pietus nuo Oslo. Ten vaikinas buvo paprašytas išlipti iš automobilio.

„Vyras, kuris mane vežė, liepė man palaukti Askimo mieste. Jis sakė, kad turi paimti kitus žmones, o tada žadėjo grįžti atgal. Taigi aš laukiau nežinioje dvi dienas, bet jam taip ir negrįžus pradėjau eiti“ – pasakoja Marius.

Vyras išvažiavo kartu su visais Mariaus daiktais ir jis liko stovėti ant plikos žemės. Visą savaitę norvegų kalbos nemokantis vaikinas ieškojo automobilių su lietuviškais numeriais, galinčių pargabenti jį namo.

Taigi aš laukiau nežinioje dvi dienas, bet jam taip ir negrįžus pradėjau eiti, – pasakoja Marius.

Galiausiai jis rado katalikų labdaros organizaciją „Caritas“, kuri nukreipė jį į ambasadą Osle. Ambasados pareigūnė buvo šokiruota ir davė Mariui pinigų bilietui namo.

Rimta grėsmė Norvegijos visuomenei

Ši istorija Norvegijos policijai yra geras vis didėjančios problemos pavyzdys. Darbo neturintys europiečiai atvykę į Norvegija yra išnaudojami.

„Ši problema kelia mums nerimą jau ne vienerius metus ir nėra jokios abejonės, kad mes vertiname ją kaip rimtą grėsmę Norvegijos visuomenei“, – sako policijos atstovas Eivindas Borge.

Portalo tv2.no žurnalistai nusprendė nukeliauti į Lietuvą. Daugeliui čia gyvenančių Norvegija yra svajonių šalis, užtikrinanti gerai apmokama darbą, o laikraščiai mirga nuo skelbimų apie galimus darbo variantus.

Biuras, esantis Kaune, užsiima lietuvių įdarbinimu Norvegijoje. Žmonių čia gausu kiekvieną dieną. Norvegijos tarnybų duomenimis, šiuo metu į šalį atvyksta daugiau lietuvių nei švedų, tačiau daugelis tokius žmones, ieškančius laimės, bando išnaudoti.

„Kai kurios firmos siunčia žmones nesuteikdamos jiems nei darbo sutarties, nei garantijų“, – sakė įdarbinimo Norvegijoje paslaugos siūlančios bendrovės „On off temp service“ direktorius Remigijus Goppenas.

Kita įdarbinimo agentūra, įsikūrusi Vilniuje, teigia, kad tokių istorijų atsiranda todėl, kad žmonės ieško laimės savarankiškai.

„Taip, problema yra ta, kad žmonės keliauja neprisiimdami atsakomybės ir tai gadina mūsų šalies vardą“, – sako „Darban jobcenter“ atstovė Liliana Dagys.

Lengva išnaudoti

Norvegijos darbo inspekcija yra pastebėjusi ne vieną atvejį, kur darbo sąlygos tikrai prastos.

„Darbdavys dažnai sako, kad negauna pinigų iš kliento, todėl darbuotojai gauna mažesnę algos dalį“, – sako Norvegijos darbo inspekcijos konsultantė Daina Bogdanienė.

Ji taip pat teigia, kad į Norvegiją laimės ieškoti atvykę žmonės bijo prarasti darbą, todėl susitaiko su tokiomis sąlygomis.

„Kadangi jie pasirengę priimti tokias prastas sąlygas, juos išnaudoti nėra sunku. Savo šalyje jie prie to pripratę“, – sakė D.Bogdanienė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius