-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 11

Dviprasmiška migrantų krizė: rytų europiečiai bijo teroristų, vakarų – tiesia pagalbos ranką

Šiuo metu Europa susiduria su didžiausia pabėgėlių krize nuo Antrojo pasaulinio karo laikų. Europos Komisija (EK) šią savaitę paskelbė, kad sąjungos narėms teks pasidalinti 160 tūkst. pabėgėlių iš karo kamuojamų šalių. Vienų šalių piliečiams noriai prisidedant prie pagalbos imigrantams, kitų gyventojai ir politikai kategoriškai nesutinka su EK sprendimu ir uždaro savo sienas.
Pabėgėliai prie traukinio, vežančio į Vokietiją
Pabėgėliai prie traukinio, vežančio į Vokietiją / AFP/„Scanpix“ nuotr.

Birželį Europos Sąjungos (ES) narėms buvo išdalinta 40 tūkst. pabėgėlių, vėliau nuspręsta, kad būtina pasidalinti dar 120 tūkst. žmonių, apsistojusių Italijoje, Graikijoje bei Vengrijoje.

Pagal naują planą daugiausiai migrantų tenka: Vokietijai – 31 443, Prancūzijai – 24 031, Ispanijai – 14 931, Lenkijai – 9 287, Nyderlandams – 7 214. Kitos šalys pasidalins likusius, priklausomai nuo jų ekonomikos, nedarbo lygio, populiacijos bei iki šiol priimtų pabėgėlių skaičiaus. Lietuvai pagal naujausius skaičiavimus teks 1105 pabėgėliai. Jungtinei Karalystei bei Danijai leista nuspręsti, kokiomis sąlygomis dalyvauti paskelbtoje kvotoje.

Rytų Europa: visi musulmonai – teroristai

Į Vokietiją keliaujantys pabėgėliai buriasi Vengrijoje arba stengiasi ją kirsti bei patekti į kitas šalis. Šalies gyventojams ir politikams neįtinka ne tik per jų teritoriją į kitas šalis keliaujantys migrantai, bet ir EK paskelbta kvota. Pasak premjero Viktoro Orbano, Vengrijoje nelaukiami prieglobsčio prašantys musulmonai, nesvarbu, dėl kokių priežasčių jie būtų atvykę.

Vengrijos vyriausybė įspėja apsistatysianti savo teritoriją tvoromis, kurias peržengti imigrantams bus draudžiama. Dabartinėse migrantų stovyklose budi pareigūnai su šunimis, o teritorijas juosia elektrinės tvoros. Taip pat stiprinama prieglobsčio prašymo sistema, didinamos baudos už nelegalų sienos kirtimą. Artimiausiu metu planuojama uždaryti ir pabėgėlių stovyklas.

Vengrijoje nelaukiami prieglobsčio prašantys musulmonai, nesvarbu, dėl kokių priežasčių jie būtų atvykę.

Negana to, Vengrija pradėjo karines pratybas, kuriose apmokys kariškius susidoroti su migrantų srautu. Pranešama, kad kitą savaitę prie šalies sienų susitelks dar apie 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų. Nors jokie oficialūs Vengrijos gyventojų apklausos duomenys viešai neskelbiami, pasak ministro pirmininko, vengrai bijo atvykėlių, tad vyriausybė privalo apsaugoti savo šalies piliečius.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Vengrų operatorė apspardė pabėgėlius
AFP/„Scanpix“ nuotr./Vengrų operatorė apspardė pabėgėlius

Lygiai taip pat prieš imigrantus musulmonus ir apskritai EK nustatytus atvykėlių skaičius pasisakė lenkai, čekai ir slovakai. 70 proc. Lenkijos gyventojų griežtai nesutinka priimti musulmonų bei afrikiečių, tačiau neturi nieko prieš krikščionybę išpažįstančius sirus.

Nors Lenkija laikoma tik „tarpine stotele“ į Vakarus traukiantiems pabėgėliams, šalies nacionalistai surengė keletą protestų, reikalaudami, kad nebūtų įleidžiami jokie pabėgėliai. Visos minėtos šalys kritikuojamos Žmogaus teises ginančių organizacijų už netinkamą elgesį su pabėgėliais.

Apklausa, kurioje dalyvavo tūkstantis Čekijos piliečių, atskleidė, kad 94 proc. šalies gyventojų mano, jog visi pabėgėliai turėtų būti deportuoti atgal į gimtines. O 44 proc. tvirtina, kad Čekija turėtų nepadėti karo pabėgėliams.

Vokiečiai pritaria

Į Vokietiją atvykusius apie 10 tūkst. pabėgėlių vietiniai pasitiko lyg seniai matytus draugus ar karo didvyrius. Miuncheno traukinių stotyje skanduodami, plodami ir laikydami pasveikinimo plakatus vokiečiai išreiškė palaikymą bei dalinosi su atvykėliais maistu, skanėstais ir žaislais. Gyventojai išsekusiems migrantams atnešė ir būtiniausių reikmenų bei drabužių naujo gyvenimo pradžiai. Ant vieno traukinio Drezdene grafičio meistrai arabų rašmenimis užrašė „Sveiki atvykę“.

Lenkijos gyventojų griežtai nesutinka priimti musulmonų bei afrikiečių, tačiau neturi nieko prieš krikščionybę išpažįstančius sirus.

Vokietijos kanclerė Angela Merkel, pasidžiaugusi, kad šalies gyventojai itin teigiamai reaguoja į atvykėlius, pažadėjo, jog šalyje bus priimami visi norintys Sirijos piliečiai. Tikimasi, kad šiemet prieglobstis Vokietijoje bus suteiktas apie 800 tūkst. karo pabėgėlių.

Tuo tarpu Dortmunde visuomenė parodė kitą veidą – centrinėje miesto stotyje, atvykus traukiniui su tūkstančiu pabėgėlių, 29 dešiniųjų partijos rėmėjai sukėlė protestą prieš imigrantus. Jo metu buvo sužeisti trys riaušes malšinę policijos pareigūnai ir suimti keturi protestuotojai. Visoje šalyje garsiai nuskambėjo keletas pabėgėlių stovyklų antpuolių, prieglobsčio centrų padegimų bei tūkstantinių protestų gatvėse.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėlius palaikanti demonstracija Dresdene
AFP/„Scanpix“ nuotr./Pabėgėlius palaikanti demonstracija Drezdene

Statistiniai duomenys, kuriuos po vokiečių apklausos pateikė „ARD“ transliuotojai, skelbia, kad 61 proc. šalies gyventojų negąsdina atvykstantys imigrantai. 31 proc. respondentų nenorėtų, kad Vokietijoje apsigyventų EK nurodytas pabėgėlių skaičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius