Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 10 09

Emigrantai Londone prie balsadėžių neslėpė nusivylimo dabartine valdžia

Jungtinės Karalystės lietuviai suskubo atiduoti balsus Lietuvos Seimo rinkimuose. Prie balsadėžių tautiečiai rinkosi gausiai vos atvėrus Lietuvos ambasados Londone, kurioje vyko balsavimas, duris.
Emigrantai balsuoja Seimo rinkimuose Londone
Emigrantai balsuoja Seimo rinkimuose Londone

Papildyta 21:51

Lietuvos Respublikos ambasados teigimu, Seimo rinkimuose balsavo 4002 emigrantai. Iš jų 2529 balsavo paštu bei 1473 rinkėjai atvyko į ambasadą. Taip pat laukiama biuletenių, išsiųstų paštu šiandien.

Lietuvoje rinkėjų aktyvumas šiemet - 49,9 proc. Tuo tarpu Londone suskaičiuotas apie 70 proc. rinkėjų aktyvumas. Šie duomenys, ambasadorės teigimu, vis dar neišsiųsti Vyriausiajai rinkimų komisijai.

Ambasadorės Astoss Skaisgirytės Liauškienės teigimu, jaunimas, iš pirmo žvilgsnio, balsavo aktyviau, nei vyresnio amžiaus emigrantai. "Rinkimų biuletenyje neužrašytas amžius, tačiau stebint balsavimą ambasadoje pastebėjau, kad jaunimo buvo labai daug", - 15min sakė ambasadorė.

Šiemet Jungtinės Karalystės lietuviai balsuoti registravosi rekordiškai gausiai. Spalio 6 dieną suskaičiuota 4500 užsiregistravusiųjų. Kadangi balsuoti galima ir be išankstinės registracijos, manoma, kad savo balsus iki sekmadienio vakaro atidavė 5 tūkst. rinkėjų.

Balsą atidavusio Dainiaus teigimu, šiemet imigrantai Jungtinėje Karalystėje sujudo išvydę vietos piliečių balsų galią. „Mūsiškiai, išvydę referendumo pasekmes, suskubo ir patys balsuoti. Britai patvirtino posakį: „viskas, ko reikia blogio pergalei, kad gėris nieko nedarytų“.

Mūsiškiai, išvydę referendumo pasekmes, suskubo ir patys balsuoti.

Iš anksto žinojęs, už ką atiduos savo balsą, pašnekovas teigė nemanantis, kad pokyčiai tėvynėje bus greiti, tačiau jis tikisi, kad persiskirsčius pagrindinėms valdžios jėgoms pokyčiai bus teigiami.

Balsavo, nes pikta

Tuo tarpu Agnė, atskubėjusi balsuoti per pietų pertrauką darbe, įsitikinusi priešingai. Jauna moteris į ambasadą užsuko tiesiog neapsikentusi dabartinės valdžios.

„Nesu didelė patriotė ir prisipažinsiu, ne visada balsuoju. Bet jūs pažiūrėkite, kas darosi Lietuvoje. Stebėjau debatus, pastaruosius įvykius politikoje ir baigiu prarasti viltį, kad valdantieji apskritai suvokia, ką daro. Apie etiką bei moralę verčiau nekalbėsiu. Balsuoju todėl, kad man nebebūtų gėda už savo šalies valdžią. Aš labai pikta. Esu tikra, kad po šių rinkimų į valdžią ateis daugiau pasaulio mačiusių ir pokyčių ištroškusių jaunų žmonių“, – 15min sakė londonietė.

Panašiai apie dabartinę tėvynės valdžią kalbėjo ir Dainius: „Tikiuosi, kad po rinkimų bus mažiau klounų. Turiu politikus, apie kurių valdžią svajoju, tačiau kol kas jie dar nesubrendę, „prisišiko“, atsiprašau, tad balsavau už tuos, kurie davatkiški, bet bent sugeba valdyti. Lietuva – lėta šalis sprendimams, tad kardinalių pokyčių dar teks palūkėti“.

Iki pietų kiekvieną į ambasadą balsuoti atvykusį tautietį prie kabinos asmeniškai lydėjo ambasadorė Asta Skaisgirytė – Liauškienė, tačiau vėliau nebespėjo to daryti. Popiet savo eilės laukė dešimtys lietuvių, tad teko pastatyti papildomų kabinų, mat eilės netrumpėjo.

Balsuoju todėl, kad man nebebūtų gėda už savo šalies valdžią.

Ne visi žinojo, ką rinkti

Su draugais, mažais vaikais, šeimomis ar vieni atvykę emigrantai kantriai laukė savo eilės, tačiau toli gražu ne visi jau buvo apsisprendę ką rinks. Politikų reitingavimas sukėlė bene didžiausią sumaištį, mat lietuviai vis prašė darbuotojų partijų sąrašų, klausinėjo, kam skirti tušti reitingavimo langeliai biuletenyje.

Kai kurie rinkėjai, priešingai, iš anksto buvo nusprendę, kam atiduos savo balsą bei atidžiai perskaitę partijų programas ir pasidomėję jų narių anksčiau įvykdytais darbais. „Aš nesuprantu, kaip galima kabinoje spręsti, kur dėti kryžiuką. Jei ateini balsuoti, turi būti pasiruošęs, ne šiaip apsimesti pilietišku.

Aš ilgai rinkau informaciją, domėjausi, vertinau ankstesnius darbus bei konkrečių politikų patirtį, partijų narių požiūrio išsiskyrimą tam tikrais klausimais. Manau, pasirinkau teisingai“, – kalbėjo Irmantas.

Ambasados darbuotojų teigimu, dar iki pietų savo balsus Londone atidavė 500 lietuvių, taip pat suskaičiuota 1500 balsavusiųjų paštu. Darbuotojai įsitikinę, kad šiemet rinkėjų aktyvumas bus išskirtinai didelis, tad didžioji dalis užsiregistravusiųjų ateis.

Nespėjusieji užsiregistruoti balsavimui elektroniniu būdu, vistiek gali balsuoti atvykę į ambasadą. Balsuojantieji paštu dar sekmadienį gali išsiųsti laišką su biuleteniu, mat jei ant voko bus pažymėta šiandienos išsiuntimo data, balsas bus įskaitytas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius