2016 11 30

Keturmetę dukrą pasmaugti bandžiusi emigrantė kalėjimo išvengė

Psichinės sveikatos sutrikimų turinti 38 metų Lietuvos pilietė Rasa Z. už bandymą nužudyti savo ketverių metų dukrą nebus pasiųsta už grotų. Šiaurės Airijos Daunpatriko karališkasis teismas nusprendė moters pasigailėti ir skyrė tik lygtinę bausmę, praneša „Belfast Live“.
Mergaitė užsidengusi akis.
Mergaitė užsidengusi akis. / 123rf nuotr.

Rasa Z. teismui prisipažino bandžiusi nužudyti savo keturmetę dukrą ir sužalojusi vyrą Qamarą, tačiau už tai nebuvo nubausta realia laisvės atėmimo bausme, nes teismas atsižvelgė į moters sveikatos būklę.

Jai skirti treji metai nelaisvės trejų metų lygtinė bausmė.

Rasa Z. teisme aiškino, kad savo dukrą smaugė baimindamasi, kad ją atims socialinės tarnybos ir vaikas tada bus išnaudojamas.

Nerimavo dėl remonto

Prokuroras Charles MacCreanoras papasakojo įvykio aplinkybes. Pasak jo, 2015 metų spalį šeimos namuose vyko remontas. Darbai užtruko apie tris savaites, nors kaltinamoji vylėsi, kad remontas bus padarytas daug greičiau.

Prokuroras informavo teisėją Piersą Grantą, kad remontuojanti namą penkių asmenų šeima tuo metu glaudėsi viename kambarėlyje.

Ji mylėjo savo vaikus prieš incidentą ir juos tebemyli, – sakė gynėjas.

„Du iš trijų vaikų ir tėvai miegojo ant grindų pasitiesę čiužinius, o dvejų metų sūnus – lovelėje. Vaizdas buvo gana chaotiškas“, – teigė prokuroras.

Pasak jo, remontas paveikė Rasą Z. Moteris nuogąstavo dėl vaikų gerovės, statybinių dulkių.

Sunerimusi moteris 2015-ųjų spalio 1 dieną kreipėsi į medikus ir socialines tarnybas ir teiravosi, ar vaikams nepakenks tokios gyvenimo sąlygos. Jai esą buvo suteikta „atitinkama pagalba“.

Tačiau nerimas nesiliovė.

Į isteriją puolė naktį

„Spalio 12-osios naktį Qamaras atsibudo išgirdęs vieno iš vaikų verksmą. Kaltinamoji stovėjo šalia ir kalbėjo, kad „jie turi mirti“, – teisme sakė prokuroras.

„Ji sakė, kad vaikai bus atimti socialinių tarnybų, o atimti bus išnaudojami. Paskui pareiškė savo vyrui, kad būtų geriau vaikus nužudyti. Ji jam pasakė: „Mes turime juos nužudyti“, – citavo prokuroras.

Anot prokuroro, vyriškis tučtuojau atsikėlė ir pamėgino moterį paguldyti atgal į lovą.

Atsigavęs jis pamatė žmonos rankas ant jų ketverių metų dukrelės kaklo. Ji ją smaugė, – sakė prokuroras.

„Jo teigimu, ji dar labiau siuto, bandė pagriebti vaiką, tačiau jis jai neleido. Vyras jai sakė iškviesiąs policiją ir išstūmė žmoną pro duris į koridorių“, – aiškino Ch.MacCreanoras.

Vyras bandė raminti vaikus, kai moteris grįžo ir trenkė jam per galvą televizoriumi, tęsė prokuroras.

Pasak jo, kurį laiką Qamaras buvo be sąmonės.

„Atsigavęs jis pamatė žmonos rankas ant jų ketverių metų dukrelės kaklo. Ji ją smaugė“, – kalbėjo prokuroras.

Qamaras griebė žmonai už rankų ir ją atitraukė bei ištempė iš kambario maždaug dešimčiai minučių. To nepakako, nes moteris veržėsi atgal, tad vyras ją išvedė į lauką.

„Jis prašė jos nusiraminti, bet galiausiai kreipėsi pagalbos ir į kaimynus“, – sakė prokuroras.

Jo teigimu, vienas kaimynas patvirtino girdėjęs Qamarą šaukiant, kad žmona nori nužudyti vaikus. Kaimynas patikino, kad vyriškio galva buvo kruvina.

Nesuvokė, ką padarė

Į įvykio vietą buvo iškviesta policija. Rasa Z. buvo sulaikyta ir nuvežta į areštinę.

„Keturmetę policija rado su raudonomis žymėmis ant kaklo. Kita mergaitė slėpėsi lovelėje“, – teigė Ch.MacCreanoras.

Sužeistas vaikas buvo pristatytas į Ulsterio ligoninę. Qamarui teko siūti televizoriumi pramuštą galvą ir gydytis įkandimą į ranką.

Per apklausas Rasa Z. sakė nelabai suvokusi, kas įvyko.

„Ji negalėjo patikėti taip kalbėjusi. Ji prašė pagalbos, kalbėjo apie valstybę, apie kuriamus namus, darbą ir nerimą, kad vaikai bus atimti, o tada išnaudojami“, – teigė prokuroras.

Tai labai sunki byla daugeliu aspektų. Tragedija visiems, kurie su ja susiję, – teigė prokuroras.

Moteriai buvo skirtas gydymas. Tris mėnesius ji praleido ligoninėje, psichiatrai atliko tyrimus ir pripažino, kad moteris įvykio metu išgyveno rimtą krizę.

Taip pat moteriai buvo diagnozuota vidutinio lygio depresija.

Būdama areštinėje ji bandė nusižudyti.

Balandžio mėnesį apklausiama Rasa Z. jau labai apgailestavo ir džiaugėsi, kad įvykis nesibaigė tragedija.

Vaikai grąžinti tėvui

Probacijos tarnybos moterį apibūdino kaip ne itin pavojingą ir „vidutiniškai linkusią“ vėl nusikalsti.

Taip pat ekspertai pateikė išvadą, kad vaikams šis įvykis turėjo labai reikšmingų pasekmių.

Vaikai iki šiemet vasario mėnesio buvo globojami kitos šeimos. Dabar jie vėl gyvena su tėvu. Vaikus toliau stebi specialistai.

Mama savo vaikų nuo lemtingos nakties nematė, nors specialistai sako, kad kitų žmonių prižiūrima ji galėtų su atžalomis pasimatyti.

„Tai labai sunki byla daugeliu aspektų. Tragedija visiems, kurie su ja susiję“, – teigė prokuroras Ch.MacCreanoras.

Advokatas: „Vaikus ji mylėjo ir tebemyli“

Rasos Z. advokatas Davidas McDowellas patvirtino, kad jo ginamoji nebendravo ir su vyru. Tik kartą, praėjusį gruodį, parašė žinutę ir paprašė pasirūpinti, kad vaikams viskas būtų gerai.

„Pasitaisyk ir atsigauk pati“, – tokio atsako sulaukė lietuvė.

Ji mylėjo savo vaikus prieš incidentą ir juos tebemyli, – sakė advokatas.
Taip pat, pasak advokato, Rasa Z. paprašė mergaitės, kurią nužudyti pasikėsinusi yra kaltinama, nuotraukos. Vyras jai atsiuntė bendrą visų trijų vaikų nuotrauką.

„Daugiau jokių kontaktų nebuvo. Ji atidavė savo telefoną ligoninės personalui“, – sakė advokatas.

Be to, moteris vaikams pripirko žaislų ir norėjo juos perduoti per vieno iš jų gimtadienį.

„Ji mylėjo savo vaikus prieš incidentą ir juos tebemyli“, – sakė gynėjas.

Pasak jo, moteris depresija serga nuo pat paauglystės. Būdama 14 ar 15 metų ji jau bandė nusižudyti po to, kai mirė jos tėvas. Be to, ji išgyveno pogimdyvinę depresiją po trečio vaiko gimimo. Sūnus gimė su įgimta sunkia liga.

Ieškojo pagalbos

Tuo metu, kai vyko remontas, ji bandė ieškoti pagalbos – kreipėsi į socialinius darbuotojus, medikus, policiją, vienos iš dukrų mokytoją ir Piliečių pagalbos centrą.

„Ji negalėjo padaryti daugiau nei padarė, kad gautų pagalbos“, – sakė advokatas.

Taip pat ji mėgino bent savaitgaliams vaikus išsivežti pas draugus, tačiau ir ten sąlygos nebuvusios labai geros, nes po vienu stogu apsistoję būdavo septyni vaikai.

Advokatas tikino, kad dabar moters psichinė sveikata daug geresnė, ir ji dėkinga likimui, kad įvykis nesibaigė tragedija.

„Ji labai gailisi savo veiksmų ir jaučia dėkingumą savo vyrui, kad šis apsaugojo vaikus. Ir ji turės su tuo gyventi visą gyvenimą. Viskas, apie ką dabar galvoja Rasa, yra jos vaikai. Tai viskas, kas jai rūpi. Ji tikisi kada nors vėl juos pamatyti, kai tik tai leis socialinės tarnybos“, – apibendrino advokatas.

Anksčiau Rasa Z. ir jos vyras Qamaras kartą jau buvo bausti už vaikų nepriežiūrą. 2013 m. birželį jie buvo palikę šiltai prirengtus vaikus karštą dieną miegoti užrakintame automobilyje. Tuomet abiem tėvams teismas buvo skyręs po du mėnesius kalėjimo, bausmę atidedant trejiems metams. Rasa Z. šią bausmę jau atliko.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius