Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 01 /12:40

Lietuva prašo Švedijos paaiškinti, kodėl nebuvo pranešta apie Gabrieliaus Bumbulio perdavimą

Lietuvos ambasada Švedijoje dar penktadienį skubos tvarka kreipėsi į Švedijos užsienio reikalų ministeriją, policiją, socialines tarnybas, siekiant išsaiškinti visą informaciją bei prašant paaiškinti, kodėl operatyviai nebuvo suteikta informacija dėl nepilnamečio Lietuvos piliečio Gabrieliaus Bumbulio perdavimo Švedijos vaikų globos tarnyboms, sekmadienį pranešė Užsienio reikalų ministerija.
Norvegijoje paskelbta Gabrieliaus Bumbulio paieška
Norvegijoje paskelbta Gabrieliaus Bumbulio paieška / Norvegijos policijos nuotr.

Užsienio reikalų ministerija teigia įdėmiai stebinti padėtį dėl Lietuvos piliečių šeimų, kurios susiduria su Vaiko  teisių apsaugos  institucijų sprendimais Norvegijoje ir kitose šalyse. Lietuvos diplomatinės atstovybės operatyviai teikia visą įmanomą konsulinę pagalbą Lietuvos piliečiams, kurie kreipiasi dėl savo vaikų.

„Ambasados Švedijoje ir Norvegijoje palaiko glaudų ryšį ir bendradarbiauja su Lietuvos vaiko teisių apsaugos tarnyba, Švedijos  ir Norvegijos institucijomis, bei vaiko artimaisiais, siekdami, kad būtų užtikrinti Lietuvos piliečių interesai, bei vaiko gerovė“, – rašoma ministerijos pranešime spaudai.

URM atstovas Kęstutis Vaškelevičius LRT radijui sekmadienį sakė, kad Lietuvos ambasada dar penktadienį išsiuntė notą Švedijos Užsienio reikalų ministerijai, tačiau oficialaus atsakymo kol kas negauta.

Šeštadienį 15min.lt sulaukė žinių, kad G.Bumbulio šeima nesulaukia deramos Lietuvos pagalbos. Septynmetis Švedijos Vaiko teisių tarnyboms buvo perduotas  antradienį. Pagal dvišalę Lietuvos ir Švedijos sutartį, vaikas turi būti perduotas Lietuvai, o ne grąžintas Norvegijai.

„Švedai pakraupę. Laiko berniuką jau ketvirtą parą, o iš Lietuvos dar nė nesulaukė prašymo jį perduoti. Norvegija jau seniai tai padariusi. Vaiko likimas kabo ant plauko, o šeštadienį berniuko šeimai nė nepavyksta normaliai susisiekti su Lietuvos ambasada, užsienio reikalų ministerija, vaiko teisių tarnyba“, – 15min.lt šeštadienį teigė G.Bumbulio šeimai artima moteris, nenorėjusi būti įvardinta.

Pasak jos, G.Bumbulio mama Gražina Leščinskienė su advokate šeštadienį pačios vyko į Švediją rūpintis, kad berniukas būtų perduotas Lietuvai, o ne grąžintas į Norvegiją.

G.Bumbulio paiešką Norvegijos policija paskelbė pirmadienio vakarą. Policijos duomenimis, vaikas dingo per susitikimą su biologine motina Moldės mieste. Buvo skelbiama, kad prie boulingo klubo nenustatytos tapatybės vyras vaiką įsodino į tamsiai žalią furgoną ir išvežė.

G.Bumbulio motina G.Leščinskienė Norvegijos policijos buvo apklausta dėl vaiko pagrobimo. Moteriai pareikšti įtarimai melavus pareigūnams.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius