Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 03 29

Lietuvė su sutuoktiniu, Jungtinėje Karalystėje fiktyviai sutuokę 13 lietuvių ir azijiečių, laukia nuosprendžio

Buvusių sutuoktinių pora – Ayazas Khanas ir Jurgita Pavlovskytė – uždirbę daugiau kaip 500 tūkst. svarų už tai, kad organizavo fiktyvias lietuvių ir azijiečių santuokas, kad pastarieji galėtų likti Jungtinėje Karalystėje, netrukus išgirs teismo nuosprendį, rašo portalas dailymail.co.uk.
Ayazas Khanas ir Jurgita Pavlovskytė
Ayazas Khanas ir Jurgita Pavlovskytė / „Twitter“ nuotr.

Suprasti akimirksniu

  • Ayazas Khanas ir Jurgita Pavlovskytė, kaip įtariama, suorganizavo ne mažiau kaip 13 fiktyvių santuokų;
  • Ne ES piliečiai turi įrodyti, kad jie yra susituokę su ES piliečiu;
  • Buvusių sutuoktinių pora iš jaunikių gavo didžiules sumas pinigų;
  • Iš 13 neva fiktyviai sutuoktų porų tik dvi tebėra kartu;
  • Pora gavo daugiau kaip 500 tūkst. svarų už fiktyvių santuokų organizavimą.

Pora, kuri buvo susituokusi, tačiau šiuo metu išsiskyrusi, klastojo „Sainsbury's“ (Jungtinės Karalystės prekybos centrų tinklas – 15min) darbo pasiūlymus, kad galėtų pagrįsti paraiškas, pateiktas atvykėlių iš Pakistano, Indijos, Bangladešo, nuolatiniam gyvenimui Jungtinėje Karalystėje.

Be to, jiedu suorganizavo mažiausiai 13 fiktyvių santuokų. Tik dvi iš šių susituokusių porų tebėra kartu. Ayazas Khanas tvarkė „jaunikių“ reikalus, o Jurgita Pavlovskytė buvo atsakinga už „nuotakų“ paieškas.

Porai fiktyvias santuokas organizuoti padėjo 32-ejų Muhammadas Saqlainas ir 26-erių Diana Stankevič. Visi jie kaltinami sąmokslu, padedant neteisėtai imigracijai.

35-erių Imranas Farooqas buvo kaltinamas bandymu išvengti bausmės už tai, kad sudarė fiktyvią santuoką – buvo vienas iš „jaunikių“.

11 jaunikių iš Pakistano, vienas – iš Indijos ir vienas – iš Bangladešo – visi jie siekė likti Jungtinėje Karalystėje po to, kai baigėsi jų studentiškos vizos. Tam, kad gautų leidimą gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje, piliečiai ne iš Europos Sąjungos (ES) šalių turi įrodyti, kad yra susituokę su ES piliečiais, taip pat, kad santuoka tikra, sutuoktiniai kartu gyvena bei ES pilietė ar pilietis dirba bei turi valstybinio socialinio draudimo numerį.

Jaunikiai dažnai mokėdavo tūkstančius svarų už tai, kad jiems būtų surastos europietės nuotakos. Dalis pinigų buvo skirti apmokėti skrydžiams į Jungtinę Karalystę, vestuvių išlaidoms ir nedideliam mokesčiui – keliems šimtams svarų – nuotakai. Vis dėlto didžiausią dalį pinigų atsiriekdavo santuokas organizavę asmenys.

Ayazas Khanas didžiules sumas pinigų išleisdavo kazino.

Vienam „jaunikiui“ pakartotinai buvo atsisakyta leisti likti Jungtinėje Karalystėje po to, kai baigė studento viza, ir tik po to, kai susituokė su 20-mete lietuve valytoja, jam buvo suteiktas leidimas.

Prokuroras Tomas Forsteris teisme teigė: „Buvome apkvailinti. Tai nebuvo tikra santuoka.“ Anot jo, tai buvo sąmoningi neteisėti veiksmai, siekiant pelno.

12 „nuotakų“ buvo iš Lietuvos, viena – iš Čekijos.

Didžioji dalis santuokų įvyko Londone. Pirmąją fiktyvią santuoką sudarė 29-erių pakistanietis, kuris atvyko į Jungtinę Karalystę 2003-iaisiais studijuoti ketverius metus. Prašymas pratęsti jo leidimą iš pradžių buvo atmestas, paskui pratęstas iki 2009-ųjų. Tais metais dar du jo prašymai buvo atmesti, po metų dar vienas taip pat atmestas. Tuomet pakistanietis kreipėsi dėl santuokos patvirtinimo su 20-mete lietuve, tačiau 2011 m. kovą jis buvo atmestas. Porą per fiktyvias vestuves fotografavo A.Khanas ir J.Pavlovskytė. 2012 m. kovo 19 d. jam vis dėlto buvo leista gyventi ir dirbti Jungtinėje Karalystėje. 2016-aisiais jis deportuotas iš šalies.

A.Khanas ir dar keturi jaunikiai dirbo „Sainsbury´s“ parduotuvėse. Tyrimo metu atskleista, kad fiktyviai 25-erių Valerijai Bartosevič buvo suklastotas darbo pasiūlymas vienoje iš šių parduotuvių. Sukčių bankų sąskaitų analizė atskleidė, kad iš viso 297 tūkst. buvo sumokėti į A.Khano sąskaitas, tarp jų buvo ir menki atlyginimai, kuriuos jis gavo iš „Sainsbury's“.

2010–2016 m. buvo išgryninta 236 tūkst. svarų. Tyrimo metu nustatyta, kad didžiosios dalies pajamų jis tiesiog negali pagrįsti. Panašu, kad tai „juodi pinigai“, gauti už fiktyvių santuokų sudarymą. Dar 238 tūkst. svarų buvo įplaukę į J.Pavlovskytės banko sąskaitą.

Tai nepagrįstos įplaukos, kurios nebuvo atlyginimo dalis. Tai – juodi pinigai, gauti už fiktyvių santuokų organizavimą, – teigė prokuroras.

Prokuroras Tomas Forsteris teigė: „Tai nepagrįstos įplaukos, kurios nebuvo atlyginimo dalis. Tai – juodi pinigai, gauti už fiktyvių santuokų organizavimą.“

Prie daugumos pavedimų iš jaunikių buvo nurodoma „žmona“, „vestuvės“.

I.Farooqas ir D.Stankevič, kurių santuoka buvo viena iš 13 fiktyvių, padėjo M.Saqlainui, kuris sudarė fiktyvią santuoką su 30-mete Tatjana Rolic. D.Stankevič grįžo į Lietuvą iškart po sutuoktuvių, kai I.Farooqas pateikė paraišką dėl leidimo gyventi Jungtinėje Karalystėje. Ji į šalį sugrįžo po trijų mėnesių.

M.Saqlainas, kuris į Jungtinę Karalystę atvyko 2009-aisiais studijuoti, susituokė su T.Rolic 2013-ųjų vasarį, devynios dienos iki jo vizos pabaigos.

Su juo gyvenęs Mohammedas Faisalas susituokė su D.Rolic seserimi Aliona Ovcankova. Abi moterys iš Lietuvos į Jungtinę Karalystę atskrido tą pačią dieną.

Ayazas Khanas ir Jurgita Pavlovskytė, Diana Stankevič, Muhammadas Saqlainas neigia apėję imigracijos taisykles.

A.Khanas ir J.Pavlovskytė taip pat neigė esantys kalti, tačiau pripažinti kaltais dėl neteisėto turto užvaldymo ir neteisėtą turto pasisavinimą, susijusį su mokėjimais, kurie buvo daromi už fiktyvias santuokas.

I.Farooqas, Muhammadas Saqlainas, Sheikhas Ahmadas taip pat neigė esantys kalti, tačiau pripažinti kaltais buvus fiktyviais jaunikiais.

Apsimestinės nuotakos D.Rolic, Valerija Bartosevič neigė savo kaltę, tačiau buvo pripažintos kaltomis dėl pagalbos neteisėtai imigracijai, tapus fiktyviomis nuotakomis.

Teisme nepasirodė kelios kitos fiktyvios nuotakos ir jaunikiai, tarp jų Zia Uddinas, Eirka Vorbjova.

Kaltinamosios raudojo, kai jos ir jų partneriai buvo išvesdinti už grotų.

Teisėja Rebecca Poulet vėliau atidėjo bausmės paskelbimą iki balandžio 4 d.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius