-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 02 /19:17

Lisos Holm nužudymo byla: teisme lietuvis nerodė jokių emocijų

Pirmadienį tęsiasi lietuvio Nerijaus Bilevičiaus, kuris kaltinamas nepilnametės švedės Lisos Holm nužudymu, teismas.
Įtariamasis nužudymo vietoje
Įtariamasis nužudymo vietoje / „Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr.

Papildyta 19.17 val. Apklausa baigta. Ji bus tęsiama antradienį.

Papildyta 19.06 val. Seksualinių nusikaltimų tyrėjas tikina, kad dažniausiai tokius nusikaltimus įvykdo vyrai, savo aukomis pasirinkdami moteris.

Kalbėdamas apie masturbaciją nusikaltimo vietoje, profesorius sakė, kad tai susiję su seksualiniu hiperaktyvumu, kuriuos pasižymi apie 1 proc. pasaulio žmonių.

Žurnalistas Johanas Ronge'as skelbia, kad N. Bilevičiui nebuvo atlikta psichinės būklės ekspertizė.

Papildyta 18.45 val. J. Olssonas su abejonėmis baigė atsakinėti į klausimus. Šiuo metu prokuroro prašymu liudija seksualinių nusikaltimų ekspertas Niklas Langstromas.

Profesorius pasakojo, kad 30-40 proc. tokius nusikaltimus padariusių žmonių anksčiau neturėjo jokių polinkių į nusikaltimus.

Papildyta 18.32 val. Michaelas Schonas Hoffas dirbo tyrėjų grupėje kartu su Janu Olssonu. Anot jo, DNR duomenys, gauti nuo ištyrus L. Holm kaklo žaizdas, dar neįrodo, kad N. Bilevičius yra kaltas. „Ta trapūs duomenys“, – sako jis.

Tyrėjas taip pat suabejojo lietuvio automobilio ekspertizės rezultatais. Pasak jo, tyrimas turėjo nustatyti, kad jei merginos kūnas buvo pervežamas N. Bilevičiaus automobiliu, ant jo turėtų būti likę kokių nors žymių.

Papildyta 18.10 val. Pasak jo, merginos kūnas buvo rastas kitoje vietoje, nei buvo nužudytas. O tai rodo, kad žudikas turėjo sąsajų su įvykio vieta.

Papildyta 18.03 val. Liudyti pradeda kriminalinės policijos vyriausias inspektorius Michaelas Schonas Hoffas.

Papildyta 17.50 val. Ekspertų buvo paklausta, ar šioje patalpoje įtariamasis lietuvis masturbavosi.

Pasak jų, spermos dėmių persirengimo patalpoje nerasta. Jos aptiktos kitame kambaryje.

Papildyta 17.43 val. Ekspertė Helene Almgren. Kuri rado mergino kūną, pasakojo, kad atvykus į įvykio vietą buvo apžiūrėtos persirengimo patalpos.

„Ten buvo daug tuščių ir atidarytų spintelių, tačiau šalia vienos buvo daug drabužių. Keletą jų pakėliau ir pamačiau Lisos kūną“, – pasakojo ji.

Teisme pradėjus nagrinėti, kaip buvo rasti L. Holm daiktai, N. Bilevičiaus veide nebuvo jokių emocijų.

„Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr./Vasarą vykusios Lisos Holm paieškos
„Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr./Vasarą vykusios Lisos Holm paieškos

Papildyta 17.10 val. Ekspertė patvirtino, kad ant L.Holm kelnaičių rasta smulkių N.Bilevičiaus žmonos  DNR pėdsakų. Taip pat ekpertė patvirtino, kad ant nužudytosios kūno kaltinamojo DNR nėra. Advokatė teiravosi, ar esant tokiam dideliam kiekiui DNR pėdsakų, kaip šioje byloje, nekyla pavojus juos sumaišyti. „Ne, visi pavyzdžiai žymimi“, – sakė H.Eriksson.

Papildyta 17 val. Liudyti pakviesta DNR ekspertė Helena Eriksson. Ji tikino, kad byloje buvo 133 DNR pėdsakai. Ji patikino, kad galima atskirti brolių DNR pėdsakus. L.Holm šeima grįžo į posėdžių salę.

Papildyta 16.30 val. Martina Olsson sako negalinti pasakyti tikslios merginos mirties datos. Pasak jos, negalima iki galo atmesti, kad po dingimo ji galėjo būti parą kitą kur nors laikoma. Taip pat ekspertė patvirtino, kad ant merginos kūno kitų sužalojimų nei smaugimo žymės nėra. Ant kojų atsiradę nubrozdinimai su nužudymu nesusiję, nes atsiradę gerokai anksčiau.

Papildyta 16 val. Liudyti kviečiama buvusi teismo medicinos ekspertė Martina Olsson. Ji sako atlikusi apie tūkstantį autopsijų. Dabar dirba slauge. M.Ollson taip pat teigia, kad žudikai labai retai atima aukoms gyvybę pakardami. Todėl moters laikosi nuomonės, kad L.Holm buvo pasmaugta virve.

Ekspertė patvirtino, kad ant L.Holm kelnaičių rasta smulkių N.Bilevičiaus žmonos  DNR pėdsakų

Papildyta 15.40 val. Lietuvio advokatės spaudžiamas Adamas Berkowiczius pripažįsta, kad birželio 7 dieną, kaip labiausiai tikėtiną L.Holm mirties dieną, jis pasirinko dėl policijos surinktų įkalčių. „Mano išvadoje taip ir teigiama, kad tai tikėtina mirties diena“, – sakė jis.

Papildyta 15.20 val. N.Bilevičius medicinos eksperto labai detalaus pasakojimo išklausė nerodydamas jokių emocijų.

Papildyta 15 val. Liudyti stojo medicinos ekspertas Adamas Berkowiczius. Per jo liudijimą L.Holm šeima nutarė palikti salę. Medikas patvirtino, kad merginos kūnas buvo sužalotas minimaliai. Nėra jokių seksualinio išnaudojimo žymių. Pagal smaugimo žymes ir kitus pakitimus jis įtaria, kad mergina buvo pakarta. Eksperto tvirtinimu, dažniausiai tokie pakitimai fiksuojami pasikorus savižudžiams. Tuo tarpu žudikai retai kada renkasi tokį būdą. „Ne dažniau nei kartą iš tūkstančio“, – sakė A.Berowiczius.

Paklaustas, kada mergina mirė teismo medicinos ekspertas patikino, kad tikrai ne birželio 11 ir 12 dienomis. „Kelios dienos iki to“, – sakė jis.

Nėra jokių ženklų, kad mergina būtų buvusi surišta ir laikyta nelaisvėje, todėl A.Berowiczius laikosi nuomonės, kad ji buvo nužudyta birželio 7 dieną ir iškart sugrūsta į spintelę, kol kūnas dar nebuvo pradėjęs stingti, o tai atsitinka praėjus maždaug trims valandoms po mirties.

Papildyta 14.45 val. Po pietų pertraukos prokuroras parašė telefonu išklausyti dar vieną liudininkę. Iš pradžių žurnalistai pamanė, kad kalbės N.Bilevičiaus žmona, tačiau paaiškėjo, kad prokuroras kalba visai ne apie tai. Atsirado nauja liudininkė, kuri birželio 7 dieną 19.30 val. prie kavinės, kurioje dirbo Lisa Holm, pasistatė automobilį ir nuėjo vedžioti šuns. Moterys grįžo po valandos. Nieko įtartina nematė.

„Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr./Vasarą vykusios Lisos Holm paieškos
„Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr./Vasarą vykusios Lisos Holm paieškos

Papildyta 13.20 val. Apklausiama Bilevičių kaimynė papasakojo, kad su kaltinamuoju kalbėjosi praėjus kelioms dienoms po to, kai dingo L.Holm.

Jis pats pasakojo, kad pas jį sekmadienio naktį atėjo policija. „Jis man sakė, kad negali užmigti ir jaučiasi kaip zombis“, – sakė liudininkė.

Paskui N.Bilevičius pasakojo, kad policija jo ir jo šeimos narių ieško kasdien. Kaimynei jis aiškino, kad sekmadienį buvo picos ir prie kavinės, kurioje dirbo dingusi mergina, matė kažkokį automobilį. Taip pat kaltinamasis stebėjosi, kaip kiti tėvai po šio įvykio leidžia savo dukroms eiti pasivaikščioti. Jis nuogąstavo, kad policija ėmė jį įtarinėti tik dėl to, kad jis užsienietis ir dirbo šalia kavinės.

„Aš jam pasakiau, kad Švedijos policijos nereikia bijoti, ji ne tokia, kokia būna Lietuvoje ar Rusijoje. Pareigūnai čia žmogiškesni“, – teisme kalbėjo liudininkė.

Ji tikino, kad apie Nerijų gal atsiliepti tik gerai. Jis esą buvo jautrus – rūpindavosi priklydusiu kačiuku. Kai kaimynė pasakojo, kad po to, kai lietuviai buvo suimti, kačiuku rūpintis pradėjo ji, o kratą darę pareigūnai kačiuką paspyrė, tuomet N.Bilevičius apsiverkė.

Paklaustas, kada mergina mirė teismo medicinos ekspertas patikino, kad tikrai ne birželio 11 ir 12 dienomis

Papildyta 12.15 val. Trukdžiai pašalinti, apklausiami fermos darbuotojai. Vienas jų sakė, kad pastebėjo aplink pastatą, kuriame paskui buvo rasti merginos palaikai, ištryptą žolę, tačiau viduje nepastebėjęs jokių keistų dalykų. 

Papildyta 12.12 val. Liudininkų apklausas nutraukė garso įrašymo technikos trukdžiai. Pasak žurnalisto Johano Ronge, tai akivaizdžiai nervina kaltinamąjį.

Papildyta 11.20 val. Liudyti prokuroras pakvietė L.Holm paieškomis užsiėmusį degalinės vadovą, organizacijai „Dingę žmonės“ padėjusį ieškoti L.Holm. Birželio 12 dieną jis akis į akį susidūrė su N.Bilevičiumi.

Broliai važiavo automobiliu, bet pamatę paieškų grupę sustojo ir neryžtingai atėjo pasikalbėti.

„Jis sakė, kad tose vietovėse jau ieškojo kariuomenė ir, kad mes švaistome laiką“, – teisme sakė liudininkas.

Taip pat jis teigė, kad N.Bilevičius pasiteiravo, ar ką nors pavyko surasti.

„Atsakiau, kad ne“, – dėstė liudininkas.

Jis tikino nustebęs, kad abu broliai po pokalbio liko stovėti toje pačioje vietoje ir paieškos grupei apsukus ratą aplink daržinę tebebuvo ten pat. Tuo metu kita paieškų grupė netoliese rado L.Holm striukę ir šalmą.

Tačiau liudininkas paneigė, kad N.Bilevičius buvo apsvaigęs ar, kad buvo nemandagus. Liudininkui pasirodė, kad broliai dirba fermoje, todėl domisi paieškomis.

Papildyta 10.50 val. Apklaustas vietos dvaro savininkas, lietuvių darbdavys teisme liudijo gana gerai pažįstantis N.Bilevičių, nes kasdien su juo kalbėdavosi po kelis kartus. Kitą rytą po lemtingo vakaro atėjęs N.Bilevičius, pasak liudininko, paklausė, ar ši žino, kad dingo jauna mergina. Taip pat užsiminė, kad rado kažkokią pirštinę ir, kad jaunesnis brolis liepęs ją tučtuojau padėti atgal į vietą. Taip pat vyrai pasikalbėjo apie merginos ieškančią kariuomenę.

Anksčiau N.Bilevičius yra sakęs, kad apie karius pirmą kartą išgirdo iš savo kolegos darbe, tačiau dabar kaltinamasis nebėra dėl to tikras. „Gali būti, kad tai paminėjau pats“, – pripažino jis teigdamas, kad ankstesnių savo liudijimų nėra skaitęs ir pasirašęs, nors ant jų parašyta priešingai.

Be to, liudininkas sakė, kad jau pirmadienį ryte policija pareikalavo visų darbininkų duomenų.

Klausinėjamas toliau liudininkas turėjo atsakyti, kokiuose pastatuose yra dirbęs N.Bilevičius, ką jis dirbo daržinėje, kurioje vėliau rastas kūnas. Taip pat jo buvo teiraujamasi, ar N.Bilevičius iš paskutinės savo darbovietės gerai matė kavinę, kurioje dirbo L.Holm. Jis patvirtino kad nuo pastolių viskas gerai matyti, tačiau atmetė įtarimus neva N.Bilevičius kažkaip ypatingai būtų sekęs pro šalį einančius žmones.

Šis žmogus pripažino pažinojęs ir kaltinamojo žmoną, mat pats ją nuvežė į oro uostą, kai ji buvo paleista iš areštinės. Tuomet moteris skundėsi nesulaukusi jokios pagalbos iš Lietuvos ambasados.

Papildyta 10.10 val. Pirmadienį ketinama apklausti kelis asmenis, ieškojusius L.Holm kūno, ekspertizes vykdžiusius pareigūnus, taip pat seksualinių nusikaltimų tyrimo ekspertą, kuris padėjo tyrėjams aiškintis nužudymo aplinkybes.

Vis dar kyla abejonių, ar tikrai neliudys kaltinamojo žmona. Teigta neva ji nesupratusi, kad gali tai padaryti telefonu, ir dėl to atsisakiusi liudyti, o dabar galimai pakeitusi nuomonę.

Dar vieną liudininką nutarė pasikviesti advokatė.

„Expressen“ žurnalistas Johanas Ronge'as pastebi, kad pirmadienį stebėti teismo posėdžio atvyko mažiau piliečių, nei susirinkdavo į posėdžius praėjusią savaitę.

Penktadienį buvo išklausyta advokatės pakviestų liudininkų. Dauguma jų tvirtino negalintys patikėti, kad N.Bilevičius galėjo nužudyti merginą. 

Lietuvio advokatė Inger Rönnbäck prieš posėdį sakė besitikinti, kad šie liudytojai padės įrodyti lietuvio nekaltumą. Pasak jos, tai, kad jos ginamasis painiojosi duodamas parodymus, neįrodo jo kaltės. Esą tai – įprastas elgesys tokioje situacijoje.

Penktadienį paviešintas L.Holm nužudymu kaltinamo N.Bilevičiaus apklausos įrašas. Jis apklausoje kalbėjo apie tai, kad yra neteisingai apkaltintas, ir užsiminė, kad verčiau negyvensiąs, nei sėdėsiąs.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Šiame straipsnyje pateikiama informacija skirta asmenims nuo 18 metų, kurie pagal galiojančius LR įstatymus turi teisę naudotis tokio pobūdžio informacija. Jei jums nėra 18 metų, prašome spausti NE ir neatidaryti šio straipsnio. Jei jums jau yra 18 metų, spauskite TAIP tuo pačiu patvirtindami, kad vaizdinė ir grafinė informacija bus skirta tik jūsų asmeniniam naudojimui ir saugoma nuo nepilnamečių.
Taip
Ne
Užsisakykite 15min naujienlaiškius