Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 11 03 /17:15

Lisos Holm nužudymu įtariamą Nerijų Bilevičių prokurorai siūlo įkalinti iki gyvos galvos

Švedijoje toliau tęsiamas nepilnametės Lisos Holm nužudymu įtariamo lietuvio Nerijaus Bilevičiaus bylos nagrinėjimas. Antradienį teismas apklausė paskutinius liudininkus, o po baigiamosios kalbos prokuroras Larsas Wennerholmas pasiūlė lietuvį įkalinti iki gyvos galvos. Teismas sprendimą priims ne anksčiau kaip po dviejų savaičių.
Sulaikytas įtariamasis
Sulaikytas įtariamasis / „Scanpix“/„TT News Agency“ nuotr.

Anksčiau atsisakiusi liudyti N.Bilevičiaus žmona paskutinę teismo dieną pakeitė nuomonę. Priešpiet ji buvo apklausta telefonu.

Prokuroro paklausta, kodėl nusprendė liudyti, Irina Bilevičienė sakė tikinti savo vyru.

„Aš žinau, kad jis buvo namuose, nors liudininkė aiškina, kad jo tuo metu nebuvo namuose“, – teismui sakė ji.

Siūlo deportuoti iš šalies

Antradienio posėdyje po liudininkų apklausų prokuroras pradėjo sakyti baigiamąją kalbą. Jis pasiūlė N.Bilevičių pripažinti kaltu ir įkalinti iki gyvos galvos.

Skelbiama, kad L.Wennerholmas reikalauja visam gyvenimui deportuoti N.Bilevičių iš šalies. Tai galbūt reiškia, kad jeigu N.Bilevičius būtų nuteistas, o vėliau paleistas anksčiau laiko, jis turėtų išvykti iš Švedijos be teisės sugrįžti.

Be to, prašoma, kad nuosprendžio jis lauktų už grotų, nes gali pabėgti. Tai teismas nuspręs trečiadienį.

Suabejojo, ar žmona kalba tiesą

Niekas iš tiesų nepažįsta tikrojo Nerijaus Bilevičiaus. Jis nesileidžia į ryšius su žmonėmis. Jis kalba tik šiek tiek angliškai arba lietuviškai.

Prokuroras vardijo anksčiau skelbtas nužudymo detales ir abejojo, ar liudydama teismui žmona sakė tiesą.

Jo teigimu, žmona yra finansiškai priklausoma nuo N.Bilevičiaus, todėl liudijo jo naudai. „Šiandieną jos minėtas laikas prieštarauja byloje surinktai medžiagai. Ji priklausoma nuo vyro, neturi darbo, neturi pinigų“, – sakė jis.

„Niekas iš tiesų nepažįsta tikrojo Nerijaus Bilevičiaus. Jis nesileidžia į ryšius su žmonėmis. Jis kalba tik šiek tiek angliškai arba lietuviškai“, – kalbėjo prokuroras.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Lietuvio teismas Švedijoje
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Lietuvio teismas Švedijoje

Advokatė piktinosi nutekinta medžiaga

Lietuvio advokatė Inger Rönnbäck savo kalbą pradėjo pasipiktinimu, kad žiniasklaidai kažkas iš policijos nutekino dalį bylos medžiagos.

Ji teigė, kad nei vienas vietinis gyventojas su ja kalbėdamas neprisipažino tikintis, kad N.Bilevičius yra kaltas.

Be to, ji stebėjosi, kad kam nors galėjo pasirodyti keista, kad lietuvis namo po darbo grįžo nešvariais drabužiais, kuriuos žmona išskalbė – jis dirbo darbą, kuriame išsipurvindavo, o žmona drabužius skalbė dažnai.

Ji teigė, kad teisėsauga ne kartą parodė, kad tyrimas buvo vykdomas chaotiškai ir iškėlė versiją, kad N.Bilevičiaus kraujo mėginiai, kuriuos ekspertai ėmė ne kartą, galėjo būti sumaišyti.

Advokatė pabrėžė, kad ant mergaitės kūno ir virvės, rastos ant jos kaklo, DNR pėdsakų nerasta, jų neaptikta ir lietuvio automobilyje, nors aiškinama, kad jis galėjo gabenti kūną.

I.Rönnbäck taip pat sakė, kad toje vietoje, kur rastas kūnas, N.Bilevičius dirbo, todėl nekeista, kad visur yra jo DNR. Advokatė taip pat stebėjosi, jog niekam neužkliuvo, kad N.Bilevičius, jei būtų kaltas, galėjo paslėpti pirštinę, kuri yra laikoma įkalčiu prieš jį. „Jis nėra kvailas“, – pabrėžė ji.

Advokatės teigimu, įmanoma ir versija, kad kažkas galėjo specialiai ant nužudytosios rūbų padėti lietuvio DNR ir siūlė nepamiršti, kad kažkas buvo įsilaužęs į N.Bilevičiaus namus – apie tai pranešė jo žmona, kuri teigė tuo metu buvusi duše.

Advokatė pabrėžė, kad ant mergaitės kūno ir virvės, rastos ant jos kaklo, DNR pėdsakų nerasta, jų neaptikta ir lietuvio automobilyje, nors aiškinama, kad jis galėjo gabenti kūną.

Jos teigimu, kai tik bus išteisintas N.Bilevičius iškart išvyks iš šalies. Ji pareikalavo jį paleisti.

Apsigalvojo antradienio paryčiais

Kaip skelbia švedų portalas expressen.se, lietuvio advokatė Inger Rönnbäck apie tai, kad žmona nusprendė liudyti, paskelbė teismo posėdyje.

Anksčiau žmona buvo nusprendusi pasinaudoti teise neliudyti prieš artimąjį.

Anksčiau žmona buvo nusprendusi pasinaudoti teise neliudyti prieš artimąjį, tačiau ankstyvą antradienio rytą paskambino advokatei ir pranešė apsigalvojusi. Kadangi ji yra Lietuvoje, liudys telefonu. Teismas kurį laiką ieškojo vertėjo.

Ankstesniuose interviu I.Bilevičienė teigė visiškai tikinti savo sutuoktiniu: „Noriu pasakyti, kad aš myliu savo vyrą ir tikiu juo.“

Prokuroras klausė, ar ji turi darbą, I.Bilevičienė teigė, kad jos sutuoktinis yra vienintelis šeimos maitintojas, o ji ir dabar gyvena iš jo prieš sulaikymą uždirbtų pinigų.

Sutuoktinė liudijo, kad birželio 7-ąją, kai, kaip manoma, buvo nužudyta L.Holm, vyras namo grįžo apie 18.45 val.

Nors liudytoja anksčiau yra teigusi, kad matė N.Bilevičių važiuojantį automobiliu netoli nužudymo vietos 19 valandą.

Klausiama, ar pamena, kokį laiką nurodė policijos apklausose, I.Bilevičienė teigė nepamenanti, nes jautė didelį stresą.

L.Holm šeimos advokatas: DNR – ne atsitiktinumas

Kalbėdamas teismui nužudytosios advokatas Tore'as Brandtleris ironiškai kalbėjo, kad tai, jog N.Bilevičių pastebėjo liudininkai, kad artimieji negalėjo jam garantuoti alibi ir dar daug dalykų yra atsitiktinumas arba nesėkmė.

Tačiau tai, kad jo DNR rastas ant Lisos drabužių, jau nebėra nesėkmė ar atsitiktinumas.

„Tačiau tai, kad jo DNR rastas ant Lisos drabužių, jau nebėra nesėkmė ar atsitiktinumas. Iš to mes žinome: jis lietė Lisos drabužius savo rankomis. Mes girdėjome, kad jis dirbdavo be pirštinių, taigi, taip lengviau susižeisti, o iš žaizdų bėga kraujas. Ir būtent tai ir buvo rasta – kraujo“, – kalbėjo advokatas.

Apibūdina kaip tvarkingą žmogų

Teisėjas perskaitė N.Bilevičiaus charakteristiką, kurioje teigiama, kad jis niekada nebuvo kreipęsis į medikus dėl suprastėjusios psichinės sveikatos, niekada nebandė narkotikų.

Laisvalaikiu N.Bilevičius mėgo žvejoti, skaityti knygas, žiūrėti filmus ir žaisti kompiuterinius žaidimus.

Darbdavys ir kolegos N.Bilevičių apibūdino kaip ramų žmogų, kuris su kitais elgdavosi labai gerai, niekuomet nebuvo agresyvus.

2005 metais jis išvyko dirbti į Didžiąją Britaniją ir gyveno ten iki 2009 metų, 2010 metais persikėlė į Švediją.

N.Bilevičius anksti tapo tėvu ir pirmaisiais metais palaikė kontaktą su vaiku, tačiau vėliau liovėsi. Palaiko gerus santykius su Lietuvoje gyvenančiais tėvais, juos aplanko kelis kartus per metus.

Be to, charakteristikoje pažymima, kad jis niekuomet neturėjo reikalų su  teisėsauga, niekada nekėlė jokių problemų. Tiesa, teismui buvo pateikta informacija, kad Lietuvoje jaunystėje jis buvo įsivėlęs į muštynes, tačiau dėl jų jokia byla nebuvo pradėta.

Darbdavys ir kolegos N.Bilevičių apibūdino kaip ramų žmogų, kuris su kitais elgdavosi labai gerai, niekuomet nebuvo agresyvus.

Tęsė N.Bilevičiaus apklausą

Posėdyje apklausiamas N.Bilevičius pasakojo, kad tyrėjai paėmė jo DNR mėginius nuo žaizdotų rankų.

Jis taip pat pasakojo apie tai, jog nuo didžiulio streso jam atsinaujino žvynelinė.

Tyrėjai tvirtina surinkę pakankamai duomenų, kurių reikia, kad N.Bilevičius būtų pripažintas kaltu.

„Sunku, nuo pat pirmos dienos esu kaltinamas. Nežinau, kaip jaučiuosi. Aš esu nekaltas“, – sakė lietuvis.

Visiškai tuo netikiu. Už brolį negalėčiau garantuoti, bet už žmoną – šimtu procentų.

Posėdyje buvo paskelbta, kad savo pagalbą tiriant bylą siūlė Lietuvos ambasada, tačiau tyrėjai atsakė, kad susitvarkys patys.

N.Bilevičiaus buvo klausiama apie brolį, ir tai, ar jo žmona ir brolis galėjo turėti romaną. „Visiškai tuo netikiu. Už brolį negalėčiau garantuoti, bet už žmoną – šimtu procentų“, – sakė N.Bilevičius.

Paklaustas, ar L.Holm galėjo nužudyti jo brolis, lietuvis sakė net nežinantis, ką galvoti apie tai. „Aš nežinau. Mokykloje jam buvo pakankamai sunku“, – liudijo N.Bilevičius.

Liudijo ekspertai ir lietuvio kaimynė

Pirmadienį buvo apklausti įvykio liudytojai, tyrėjai, lietuvio kaimynė. Apie pirmadienį vykusį teismo posėdį galite skaityti čia.

Penktadienį paviešintas L.Holm nužudymu kaltinamo N.Bilevičiaus apklausos įrašas. Jis apklausoje kalbėjo apie tai, kad yra neteisingai apkaltintas, ir užsiminė, kad verčiau negyvensiąs, nei sėdėsiąs.

Lietuvis kaltinamas vasaros pradžioje nužudęs nepilnametę L.Holm. Jai buvo 17 metų. Ekspertai teigia, kad mergina buvo pakarta, o paskui įkišta į siaurą spintelę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius