Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2018 06 29

Akibrokštas Kaune: J.Tumo-Vaižganto atvaizdą pakeitė durys į vestuvinių suknelių saloną

Kaunas – miestas, tarpukariu priglaudęs iškiliausius tuometės Lietuvos žmones. Šiandien juos primena įvairiose vietose įrengtos memorialinės lentos. Vienos jų, skirtos kunigui, rašytojui ir visuomenės veikėjui Juozui Tumui-Vaižgantui atminti, įprastinėje vietoje neradę kauniečiai sunerimo. Vietoj lentos įrengtos durys į vestuvių madų saloną. Vaižganto atvaizdas perkeltas šalia elektros skydinės.
Juozo Tumo-Vaižganto namas
Juozo Tumo-Vaižganto namas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Paaiškėjo, kad Kauno Senamiestyje, Aleksoto gatvės 10-jame name, įsikūrusių verslininkų iniciatyva, atminimo lenta, pakabinta dar 1999 metais, buvo perkelta ant kitos to paties namo sienos, o jos vietoje bus įrengtos durys į vestuvių madų saloną.

Pasipiktinimą sukėlė ir tai, jog Vaižgantas įkurdintas ne itin patrauklioje vietoje – šalia elektros apskaitos spintos. Architektė Ramunė Bernadišienė, dirbusi su memorialinės lentos projektu, taip pat paruošusi ir būsimų durų projektą, paaiškino, kad, remiantis Vaižganto gyvenamojo laiko pavyzdžiais, bus įrengtos ąžuolinės durys. Memorialinės lentos projektą paruošė skulptorė Virginija Venskūnienė.

Gyventojai: „Nuomonės neklausė, perkėlė ir tiek“

Aleksoto gatvės 10-jame name gyvenanti ponia Janina 15min teigė, kad apie planus iškelti memorialinę lentą nežinojo, todėl nustebo, įprastinėje vietoje vieną dieną neradusi Vaižganto atvaizdo.

„Mano nuomonės neklausė, perkėlė ir tiek. Dabartinė vieta netinkama, dėl to skauda širdį. Labai žaviuosi Vaižgantu, turiu jo knygų, paveikslėlių su atvaizdu. Būdavo, grįžti namo ir pasitinka Vaižgantas“, – apmaudo neslėpė moteris.

Tai – nepagarba Vaižgantui

Aleksoto gatvėje įsikūrusio Juozo Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus vedėjo Alfo Pakėno nuomone, tai – nepagarba Vaižgantui. Vis dėlto, jis teigia suprantantis verslininkų norą įrengti duris, o kaltu laiko Kultūros paveldo departamentą, kuris leido memorialinę lentą perkelti.

Juozo Tumo-Vaižganto memorialinio buto-muziejaus vedėjo Alfo Pakėno nuomone, tai – nepagarba Vaižgantui.

Manoma, kad lentos perkėlimas neturės įtakos muziejaus lankytojų skaičiui. Šiuo metu planuojama atlikti buto, kuriame 1920–1932 gyveno Vaižgantas, remontą. Be to, kitąmet bus minimos 150-osios kunigo gimimo metinės, todėl tikimasi sulaukti daugiau lankytojų.

„Simboliška, kad tai vyksta artėjant jubiliejui. Kiek teko kalbėtis su namo gyventojais, tai jie taip pat nepritarė perkėlimui. Viskas daroma teisėtai, todėl nieko negalime pakeisti. Liūdna, kad negerbiame žmogaus, kuris taip visus mylėjo. Bet ar kas nors dabar skaito Vaižgantą, ar jį supranta? Manau, kad tas, kuris skaitė „Pragiedrulius“ lentos nebūtų lietęs“, – mintimis dalijosi muziejaus vedėjas.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozo Tumo-Vaižganto namas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozo Tumo-Vaižganto namas

Daugiabučio pirmininkas: „Gyventojai pritarė durims“

Aurimu prisistatęs daugiabučio namo pirmininkas, paklaustas, ar dėl memorialinės lentos perkėlimo buvo klausiama gyventojų nuomonės, teigė negalintis tiksliai atsakyti, ar toks klausimas buvo iškeltas specialaus susirinkimo metu. 15min jis patvirtino, kad gyventojai sutiko, jog būtų atstatyta durų anga ir įrengtos durys.

„Kokia gyventojų nuomonė? Negaliu už visus atsakyti, bet man pačiam tai nekliudo. Tuo labiau kad prie pagrindinio įėjimo atsirado kita lentelė. Taigi, dabar jos yra dvi“, – teigė namo pirmininkas.

Kauno miesto savivaldybės Kultūros paveldo skyriaus vedėjas Saulius Rimas paaiškino, kad savivaldybė lentos perkėlimui neprieštaravo, nes buvo pateiktas Kultūros paveldo departamento Kauno skyriaus pritarimas ir statybą leidžiantis dokumentas įėjimo į pastatą įrengimui.

Kultūros paveldo departamento reikalavimus atitinka

Kultūros paveldo departamento (KPD) Kauno skyriaus vyriausioji specialistė Rymantė Gudienė 15min patikino, kad pirmame namo aukšte butą įsigijęs verslininkas parengė projektinius pasiūlymus, kuriuose numatyta šiame bute įrengti komercines patalpas. Įėjimą į patalpas pasiūlyta įrengti toje vietoje, kur kabėjo memorialinė lenta, tačiau KPD paprašė ieškoti kitų sprendimų.

Namo bendraturčiams nepritarus siūlymui memorialinę lentą perkelti prie pagrindinio įėjimo, pro kurį pagrindine laiptine patenkama į Vaižganto muziejų, buvo pasiūlyta kreiptis į memorialinės lentos autorių kolektyvą, kuris parengtų memorialinės lentos tinkamą perkėlimo sprendimą, pagrįsti projektinius pasiūlymus tyrimais, ikonografine medžiaga, gauti muziejaus ir Kauno savivaldybės pritarimą.

Iškelti reikalavimai įvykdyti 2017 birželio mėnesį. Parengtas kapitalinio remonto, paskirties keitimo ir turtinių vienetų performavimo projektas, išduotas statybą leidžiantis dokumentas. Įstaigos atstovės teigimu, vienintelis KPD neįvykdytas reikalavimas – nebuvo iškelta elektros apskaitos spinta.

Atkurs sovietmečiu sunaikintą įėjimą

Durų, kurios netrukus bus įrengtos memorialinės lentos vietoje, projektą parengusi R.Bernadišienė 15min atskleidė, kad pradžioje buvo planuojama ant sienos pakabinti Vaižganto, su taksų veislės šunimi einančio į bažnyčią, siluetą. Deja, tą kartą dėl lėšų trūkumo autorėms buvo pasiūlyta apsiriboti įprasta memorialine lenta ir ją įrengti ten, kur iki šiol kabėjo.

Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozo Tumo-Vaižganto namas
Eriko Ovčarenko / 15min nuotr./Juozo Tumo-Vaižganto namas

Architektės nuomone, buvo suklysta parenkant vietą, nes Vaižganto laikais ten buvo kampinis įėjimas, sovietmečiu jis buvo sunaikintas. Tai buvo patvirtinta atlikus mūro tyrimą. Autentiškos durys neišliko, bet remiantis ano laikotarpio pavyzdžiais, nuspręsta įstatyti ąžuolines duris.

„Buvo numatyta lentą perkelti prie įėjimo į pagrindinį pastatą, ties ta vieta, kur Vaižgantas iš savo buto ėjo į bažnytėlę. Tam pasipriešino kaimynai, tada pasiūlyta pakabinti ten, kur ji dabar yra. Renkant vietą memorialinei lentai, atsižvelgta į tai, kad ateityje prie bažnyčios bus įrengta skulptūrinė kompozicija, todėl svarbu, kad jos tarpusavyje nekonkuruotų. Šalia memorialinės lentos kol kas yra negraži elektros paskirstymo dėžė, tačiau ji bus iškelta“, – planais dalijosi architektė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius