-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2017 06 06

Atnaujintose vokiečių karių kapinaitėse Kauno rajone – raginimai saugoti taiką

Pirmadienį Girininkų kaimo Kauno rajone miške įvyko kuklus, bet jaudinantis renginys, skirtas I Pasaulinio karo metais šioje vietoje žuvusiems vokiečių kariams atminti. Iniciatyvos sutvarkyti atokioje vietoje esančias kapines ėmėsi Vokietijos karių kapų priežiūros tautinė sąjunga, Rukloje įsikūrusi NATO priešakinių pajėgų bataliono kovinė grupė ir Kauno rajono savivaldybė.
Vokiečių karių kapinaitėse – raginimai saugoti taiką
Vokiečių karių kapinaitėse – raginimai saugoti taiką / Kauno rajono savivaldybės nuotr.

Kaip informuoja Kauno rajono savivaldybė, kapinės, kuriose išlikę 12 paminklų, yra įrašytos į Kultūros paveldo registrą, todėl tvarkymo darbus teko derinti su Kultūros paveldo departamentu.

Savivaldybės atstovai sutvarkė reikiamus dokumentus ir kelių sankirtoje pastatė informacinį ženklą, Alšėnų seniūnijos darbuotojai pašalino medžius, kurie kėlė grėsmę paminklams. NATO bataliono kariai atnaujino pagrindinį ir paminklinius kryžius, iš žvyro suformavo takus, juos atitvėrė dekoratyvine tvorele.

„Kapinės yra tarsi istorijos vadovėlis. Kartu tai vieta, kur galime apmąstyti vertybes, svarbias visiems, nepriklausomai nuo rasės, tikėjimo ar tautybės“, – kalbėjo Kauno rajono meras Valerijus Makūnas.

Vokietijos karių kapų priežiūros tautinės sąjungos įgaliotinis Lietuvoje Kazimieras Arlauskas pabrėžė, kad jų organizacijos tikslas – susitaikymas prie kapų ir darbas taikos labui. „Visi žuvusieji nusipelno pagarbos“, – tvirtino atsargos majoras.

Raginimai atleisti, susitaikyti ir kartu siekti taikos skambėjo ir dviejų vokiečių dvasininkų maldose.

Renginyje dalyvavo ne tik vokiečių, bet ir prancūzų, belgų kariai. Vietos ūkininkas Kęstutis Bružikas pasakojo, kad dirbdamas žemę vis dar randa surūdijusių artilerijos sviedinių.

Kauno rajono savivaldybės administracijos Urbanistikos skyriaus vedėjo pavaduotoja Rūta Černiauskienė tvirtino, kad rajone yra 525 kultūros paveldo objektai, įtraukti į LR nekilnojamųjų kultūros vertybių registrą, ir apie 120 vietinės reikšmės istorijos bei kultūros paminklų. Tarp jų – vokiečių karių kapinės Juragiuose, Teleičiuose, Stanaičiuose, Armaniškėse, Ramučiuose, Girininkuose.

I Pasaulinio karo metus mena ir Kauno tvirtovės fortai, kuriais Kauno rajono savivaldybės rūpinasi kartu su Kauno miesto savivaldybe.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius