-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 11 12

Kaune – naujas maisto tiekimo modelis darželiams

Kauno savivaldybė skelbia sukūrusi naują maisto tiekimo modelį vaikų darželiams. Nuo kitų metų kovo, ikimokyklinės įstaigos maisto tiekėjus galės rinktis tik iš savivaldybės sudaryto tiekėjų sąrašo. Jau paskelbti ir viešieji pirkimai. Pasak savivaldybės atstovų, tai užtikrins skaidresnius pirkimus ir maisto produktų kokybę. Pokyčiams nepritaria Lietuvos tėvų forumas, esą naujas modelis negarantuoja sveikesnio maisto ant vaikų stalo.
Vaikų darželis „Prasminga jaunystė“
Vaikų darželis / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Darželių vadovai kontroliuoja, kad tiekėjai pristatytų tinkamus produktus. Dienos norma vaikui – 1,87 centai – už tokią sumą reikia pamaitinti vaiką.

„Maisto pirkimus atlieka pati įstaiga ir laimi pirkėjas, pasiūlęs mažiausią kainą, mes gaminame maistą įstaigoje, kiekvieną dieną jis yra atvežamas, gaminamas ir atiduodamas vaikams“, – sakė Lopšelio-darželio „Želmenėlis“ direktorė Lina Bagdonavičienė.

Savivaldybė skelbia atlikusi analizę, ji parodė, kad perkami draudžiami produktai, o jų kainos skiriasi iki dviejų kartų. Nuspręsta dabartinę tvarką keisti.

Savivaldybė skelbia atlikusi analizę, ji parodė, kad perkami draudžiami produktai, o jų kainos skiriasi iki dviejų kartų. Nuspręsta dabartinę tvarką keisti. Joje esą per maža skaidrumo, todėl visiems tiekėjams paskelbtas bendras konkursas suskirstytas į aštuonias maisto kategorijas. Geriausias kainas pasiūlę ir patikrinti tiekėjai būtų įtraukti į specialų sąrašą, iš kurio rinksis darželių vadovai.

„Mes atnešdami šituos pokyčius kalbame ir norime sveikų ir kokybiškų produktų, bet jeigu pasitaikys tokie atvejai, už pirmą kartą tiekėjai bus baudžiami, o už antrą kartą bus su jais nutraukiamos sutartys, jokių bandymų prastumti nekokybiškus produktus tikrai netoleruosime“, – tikino Kauno miesto mero patarėjas ryšiams su visuomene Tomas Grigalevičius

Savivaldybės siūlomiems pokyčiams nepritaria Lietuvos tėvų forumas. Šios organizacijos vadovas sako, kad savivaldybei rūpi ne vaikų sveikatai palankesnė mityba, o pirkimai. Visų pirma, pasak tėvų atstovo, reikia tartis ir keisti valgiaraščius, atnaujinti darželių virtuves. Be to neaišku, kaip atlikta pažeidimus išaiškinusi analizė. Lietuvos tėvų forumas apie masiškai darželiams perkamus draudžiamus produktus duomenų neturi. Pasak tėvų, maitinimas Kauno darželiuose vienas geresnių Lietuvoje.

„Savivaldybės interesas ne tiek gerinti maisto produktų gamybą, valgiaraščius, o tiesiog iš principo pakeisti pirkimo sistemą. Savivaldybė su visuomene nesiskaito, sutarimas yra imitacinio pobūdžio, Lietuvos tėvų forumo vardu yra pasinaudota, mes tikrai nepritariam tokiam pirkimui. Labai gaila, kad darželinukai bus priversti valgyti tą patį nepakankamai sveiką maistą, nes pirkimas organizuotas tų produktų, kurie dabar perkami“, – apgailestavo Lietuvos tėvų forumo tarybos pirmininkas Andrius Murauskas.

Savivaldybė planuoja, kad konkursus laimėję tiekėjai bus patvirtinti iki Naujųjų, o kitų metų pradžioje bus sudarytos preliminarios sutartys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius