-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2018 11 22

Sąjungos aikštės likimu susirūpinę kauniečiai: išdygs daugiabučiai, o gal – prekybos centras?

Kai 2014 m. Kauno Sąjungos aikštės vizijos konkursą laimėjo projektas „Exodus“, manyta, kad pagaliau nuspręsta, kaip ateityje atrodys ši erdvė. Metams bėgant situacija kito – iškilo abejonių, ar projektas bus įgyvendintas. Dar didesnį nerimą sukėlė vis dažniau pasigirstantys gandai apie žaliosios zonos užstatymą. Savivaldybės atstovo teigimu, projekto įgyvendinimas atidėtas, kaip atrodys aikštė – neaišku.
Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo
Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo / Mariaus Vizbaro / 15min nuotr.

„Laikas bėga, Kaunas vis dar tvarkosi, tačiau tas pats projektas, daugiau naujų faktų, daugiau klausimų ir jokių atsakymų. Tikimės, kad padėsite mums suprasti, kas bus su Sąjungos aikšte ir kokia yra valdininkų vizija, kaip „pritaikyti aikštę gyventojų poreikiams“. Nes organizatoriai, vykdytojai, ar kaip bepavadinsi visas viešąsias institucijas, į kurias kreipėmės, vykdo tikrai ne „gyventojų poreikius“ atitinkančią viziją, bent jau šiai dienai susidaro tokia nuomonė, pagal tai kaip su mumis bendraujama ir kaip pateikiami atsakymai į klausimus“, – laiške 15min dėstė vilijampoliečiai.

Nerimauja, kad teritorija bus užstatyta

Gyventojai buvo informuoti, kad visuomeninės paskirties žemė pakeista į gyvenamosios paskirties. Be to, 3,9 ha užimantis aikštės žaliasis plotas sumažintas iki 2,4 ha. Jų teigimu, vadovaujantis konkursu nuspręsta statyti gyvenamos paskirties statinius, užimant didelę dalį naudojamos viešosios erdvės.

„Šiandien Sąjungos aikštė yra aktyviai naudojama aplinkinių gyventojų: važinėja mamos su vaikais; yra žaidimų aikštelė, kur žaidžia vaikai; yra suoliukai, kuriuos naudoja tiek vyresnio amžiaus žmonės, tiek paaugliai; yra treniruokliai, kuriuos ypač rytais naudoja vidutinio ir vyresnio amžiaus žmonės iš aplinkinių namų; zona aktyviai naudojama dviratininkų; žmonės daro piknikus ir pan. Net konkurso sąlygose, aprašant problemos aktualumą, nurodoma, kad: „Tai yra pagrindinė Vilijampolės urbanistinė erdvė, kurią intensyviai naudoja aplinkinių gyvenamųjų namų gyventojai.“ Nors šalia yra Neries parkas, gyventojams svarbi ši - Sąjungos aikštės erdvė, nes ji siūlo kitokią kokybę. Rajonas pamažu atsigauna, yra daugybė neišnaudotos erdvės, tačiau vadovaujantis įvykusio konkurso idėjomis pasirinkta aikštę užstatyti“, – toliau dėstė vilijampoliečiai.

Abejoja, kad projektas bus įgyvendintas

15min gyventojai pabrėžė, kad per pastaruosius metus situacija Sąjungos aikštėje pasikeitė, todėl kyla abejonių, ar ankstesnę viziją galima įgyvendinti. Remiantis projektu ir pratęsiant rajono prekybos bei amatų tradicijas, buvo numatyta įkurti kultūrinę ir prekybinę erdvę: ties Panerių g. ir Linkuvos g. sankryža formuoti „Šekelio“ aikštę. Vis dėlto, nuo konkurso pradžios prabėgo ketveri metai, anuomet minėtoje vietoje stūksojo apleistas viešojo naudojimo tualetas, o šiandien – komercinės paskirties statinys.

„Formuojant aukščiau aprašytą laimėtojo viziją, pastato, kurio adresas Sąjungos a. 3A, Kaunas, tuo metu nebuvo. Atsižvelgiant į nurodytą situaciją, dabartinis pastatas lems, kad konkurso dalyvių vizijos, įskaitant ir laimėtojo numatytą „Šekelio“ aikštę, nebus įgyvendintos“, – 15min rašė susirūpinę gyventojai.

Tai yra pagrindinė Vilijampolės urbanistinė erdvė, kurią intensyviai naudoja aplinkinių gyvenamųjų namų gyventojai.

Pasak jų, nors Sąjungos aikštė jau šiuo metu turi gan aiškų išskaidymą zonomis – želdynai, įrengti suoliukai, pėsčiųjų takai, sporto ir vaikų žaidimų zonos, kalno formos monumentas, už kurio įrengta erdvė naudojama ūkininkų turgeliui, tačiau laimėtojas teigia, jog ji nesusivokia kaip kokybiška erdvė ir dėl to siūlo: „Dviprasmišką situaciją siūlome spręsti taikant griežtesnį funkcinį zonavimą ir teritorijoje suformuoti dvi individualias viešąsias erdves: bendramiestinę „Šekelio“ aikštę ir lokalų vietos bendruomenei skirtą skverą. Siekiant aiškiai suformuoti šių erdvių ribas teritorijos gilumoje esanti parkinė zona iškeliama į paupį, o jos vietoje formuojamas naujas užstatymas.“

Gyventojai įsitikinę, kad kelią komercinių patalpų statybai valdininkai galėjo užkirsti. Netikėtai išdygęs pastatas pasėjo abejonę, ar projektą „Exodus“ vis dar planuojama įgyvendinti? Kaip pradingusi viena dėlionės dalis paveiks Vilijampolės paveikslą? Ar gali būti, kad netrukus čia išdygs daugiabučiai, o gal – prekybos centras? Gyventojai nuogąstauja, kad dar labiau sujaukti planus gali aikštėje esantis dujotiekio vamzdis.

Projektu vadovautis galima, bet nebūtina

Kauno savivaldybės Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjas Nerijus Valatkevičius 15min patvirtino, kad projekto įgyvendinimas atidėtas. Pasak jo, šiuo metu Vilijampolės teritorijoje visas dėmesys ir finansavimas skiriamas greta esančiai teritorijai – Neries krantinės parko sutvarkymui.

„Vykdant Sąjungos aikštės pertvarkymą, didesne ar mažesne apimtimi gali būti panaudoti „Exodus“ projekto sprendiniai, nes tokia aikštės pertvarkymo vizija nugalėjo konkurse. Pagal konkurso sąlygas, nugalėjusio projekto sprendiniais galima, bet nebūtina, pasinaudoti“, – paklaustas, ar ateityje, atliekant rekonstrukciją, bus vadovaujamasi projektu „Exodus“, teigė jis.

15min pasiteiravus, ar pasikeitus situacijai ir atsižvelgus į gyventojų poreikius, neturėtų būti organizuojamas naujas konkursas, N.Valatkevičius paaiškino, kad užstatyta tik nedidelė dalis teritorijos, kurioje pagal „Exodus“ projektą buvo numatyta kultūrinė-prekybinė erdvė („Šekelio“ aikštė), todėl tikėtina, kad projekto rengimo metu į šią aplinkybę teks atsižvelgti.

„Pagal Architektūros įstatymo 13 straipsnį Sąjungos aikštė nepakliūva į sąrašą tų objektų ar teritorijų, kurių vystymui ar sutvarkymui privaloma organizuoti konkursus geriausiai statinio architektūrinei ir (ar) urbanistinei idėjai išreikšti. Todėl tikimybė, kad toks konkursas ateityje būtų organizuotas, yra ganėtinai maža“, – teigė jis.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo

Gali atsirasti gyvenamieji pastatai

Pasak savivaldybės atstovo, buvęs tualetas privatizuotas pagal tuo metu galiojusius teisės aktus. Šio pastato eksploatavimui dar 2012 m. suformuotas apie 370 kv. m žemės sklypas Sąjungos a. 3A. 2013 m. pradžioje pradėtos šio žemės sklypo detaliojo plano rengimo procedūros, siekiant nustatyti naudojimo ir tvarkymo reglamentus (detalusis planas patvirtintas 2014 m. gruodžio 2 d.).

15min N.Valatkevičius atskleidė, kad detaliojo planavimo procedūros pradėtos žymiai anksčiau nei buvo rengiamas konkursas.

Pasiteiravus, ar Sąjungos aikštės teritorijoje bus statomi gyvenamieji namai, savivaldybės atstovas 15min atskleidė, kad pagal „Exodus“ projektą, santykinai nedidelė dalis dabartinės Sąjungos aikštės teritorijos galėtų būti užstatyta gyvenamosios paskirties pastatais.

„Jeigu projektas būtų vykdomas pasitelkiant privačias lėšas koncesijos arba viešosios privačios partnerystės būdu, teritoriją galima perduoti valdyti projekto vykdytojui projekto įgyvendinimo laikotarpiui – Kauno miesto tarybos sprendimu“, – sakė pašnekovas, paklaustas, ar teritorija bus perduota privačiam verslui.

Sąjungos aikštės teritorija niekada neturėjo parko statuso.

Miesto planavimo ir architektūros skyriaus vedėjo teigimu, žaliųjų plotų teritorija sumažinta, atsižvelgiant į „Exodus“ projekto sprendinius. Pasak jo, ši teritorija niekada neturėjo parko statuso.

„Tai skveras, kurio teritorija, patvirtinta Kauno miesto savivaldybės tarybos 2018 m. vasario 6 d. sprendimu, yra apie 2,4 ha. Skveras bus tvarkomas taip, kad būtų pritaikytas gyventojų poreikiams“ , – 15min dėstė pašnekovas.

Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo
Mariaus Vizbaro / 15min nuotr./Vilijampoliečiai nerimauja dėl Sąjungos aikštės ir parko likimo

Neaišku, kaip atrodys ateityje

Vis dėlto, N.Valatkevičius pripažino, kad šiuo metu nėra parengti projektiniai sprendiniai, todėl nėra aišku, kaip atrodys atnaujinta Sąjungos aikštės teritorija, tačiau žinoma viena – monumento sutvarkymas turėtų būti projekto sudedamoji dalis.

Kiek kainuos rekonstrukcija, taip pat neaišku. Paklaustas, ar organizuojant konkursą ir ruošiant projektą buvo išklausyta gyventojų nuomonė, 15min jis sakė, kad projektiniai konkurso sprendiniai įstatymų nustatyta tvarka buvo derinami su visuomene ir viešinami, pasiūlymų ir pretenzijų tuo metu nebuvo gauta.

Pasak pašnekovo, Lietuvos architektų sąjungos Kauno skyriaus internetiniame tinklalapyje ir šiuo metu yra galima rasti visą skelbtiną informaciją apie konkurso sąlygas, projektus ir kt. Savivaldybės atstovas paneigė gandus, kad Sąjungos aikštės žemės paskirtis iš visuomeninės buvo pakeista į gyvenamąją.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius