Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 11 22

Klaipėdiečius sujaudinusi istorija: valą įrijusi gulbė buvo netekusi trečdalio svorio

Prie Žardės tvenkinio gyvenančių klaipėdiečių nerimas dėl kenčiančios gulbės išsklaidytas: ilgakaklę gražuolę išgelbėjo žvejai ir ornitologas.

Žardės tvenkinyje besilpstanti gulbė pastebėta prieš kelias savaites. Pasivaikščioti prie tvenkinio mėgstantys klaipėdiečiai pamatė, kad gulbė greičiausiai bandė praryti žvejybinį valą, tačiau, kaip jie spėliojo, įstrigo kabliukas. Problema dar labiau tapo matoma, kai ant valo apsivėlė tvenkinio žolės.

Batonu privilioti nepavyko

Aplinkiniai gyventojai ėmė skambinti tarnyboms, tačiau pagalbos nesulaukė. Vis žadėta, kad atvažiuos prie tvenkinio, tačiau per dvi paras niekas nepasirodė, o gulbė toliau kankinosi.

A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Žardės tvenkinyje išgelbėta kelias savaites maisto praryti negalėjusi gulbė.
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Žardės tvenkinyje išgelbėta kelias savaites maisto praryti negalėjusi gulbė.

Vaizdas su silpstančia gulbe ėmė plisti po socialinius tinklus. Ją pamatė ir Klaipėdos rajono žvejai, gelbėję žuvis iš Laukžemių tvenkinio.

Žvejai nusprendė patys gelbėti paukštį. Prisivilioti paukštį į krantą bandyta batonu. Gulbė drąsiai ėjo prie žvejų, nesėkmingai bandė lesti, tačiau pagauti jos taip ir nepavyko. Prie tvenkinio atvažiavo ir ugniagesiai su valtimi. Svarstyta, kad reikėtų tiesti tinklą ir taip gaudyti paukštį.

Kol buvo tiesiamas tinklas, ir svarstoma, kaip geriau prieiti prie paukščio, atvažiavo ornitologas Julius Morkūnas. Patyręs veterinarijos gydytojas, Klaipėdos universiteto lektorius ramiai priėjo prie paukščio ir staigiai sugriebė už sparnų.

Valas apsivijo posnapį

Ne vieną paukštį išgelbėjęs ornitologas teigė, kad gulbė greičiausiai bandė praryti valą, tačiau nesugebėjo. Likęs galas apsivijo apie posnapį, prispaudė liežuvį, todėl paukštis jau kelias savaites gyveno badaudamas.

„Tai – gulbės patinas, kuriam jau treji. Įprastai tokio amžiaus paukščiai sveria apie 15 kilogramų. Šis sveria 9 kilogramus ir 400 gramų. Praeis dar kelios savaitės ir normalus svoris sugrįš“, – aiškino J.Morkūnas.

A.Jašinskienės/15min.lt  nuotr./Ornitologas Julius Morkūnas uždėjo gulbei specialų žiedą.
A.Jašinskienės/15min.lt nuotr./Ornitologas Julius Morkūnas uždėjo gulbei specialų žiedą.

Anot jo, negelbėtas paukštis būtų dar kamavęsis kelias savaites. Vėliau būtų tiesiog nugaišęs.

„Esu gelbėjęs ne vieną gulbę. Jos paprastai plaukia tvenkinyje, kuriame ir peri, tol kol užšąla vanduo. Kai susidaro ledas, traukia į pietus. Todėl žmonėms nereikėtų išgyventi, kad jau žiema, o gulbė vis dar vandenyje“, – aiškino ornitologas.

Ant išgelbėtos gulbės kojos jis uždėjo žiedą.

Klaipėdos rajono žvejai, neseniai susibūrę į asociaciją, teigė raginsiantys kolegas žvejus meškerioti atsakingai, nepalikti valo ir kitų žvejybinių įrenginių tvenkinyje.

Žvejai ir Žardės mikrorajono gyventojai piktinosi, kad į pagalbos skambučius nereagavo „Nuaro“ darbuotojai, kurie ir turėtų važiuoti gelbėti gyvūnų.

Šios tarnybos atstovai atkirto, kad važiavo prie tvenkinio net kelis kartus, tačiau paukščio pagauti vis nepavyko.

VIDEO: Klaipėdoje išgelbėta išsekusi, dalį žvejų valo prarijusi gulbė

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius