Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 04 13

Klaipėdoje po 25 metų pertraukos bus statoma nauja mokykla ir darželis

Ne renovuoti, o statyti naują – tokį sprendimą dėl Tauralaukio progimnazijos siūlo Klaipėdos savivaldybės valdininkai. Jei jų sprendimą palaimins taryba, jau kitąmet Šiaurinėje miesto dalyje, kur itin stinga vietų darželiuose ir mokyklose, bus pradėta statyti didesnė už dabar esančią mokykla ir erdvesnis darželis.
Tauralaukio progimnazija
Tauralaukio progimnazija / Įstaigos nuotr.

Šiuo metu Tauralaukyje esančiame darželyje yra vos keturios grupės, kuriose ugdoma apie 80 vaikų. Progimnazijoje mokosi apie 190 vaikų. Pastačius naują kompleksą jame galėtų tilpti iki 600 ugdytinių – apie 200 darželyje ir iki 400 pradinėse klasėse. 5–8 klasių mokinius nuspręsta iškelti į kitas patalpas Kretingos gatvėje, kur įsikūręs Klaipėdos licėjus.

Kol kas įstaiga dirbs įprastu ritmu. Jei viskas klostysis palankiai, netrukus bus skelbiamas konkursas mokyklai projektuoti. Darbai galėtų užvirti kitąmet ir truktų apie pusantrų metų. Manoma, kad į naujutėlę mokyklą ugdytiniai galėtų atkeliauti 2019 metų rugsėjį. Šalia mokyklos ketinama jau kitąmet įrengti aikštyną. Nauja įstaiga būtų vos už poros šimtų metrų nuo dabartinės mokyklos, kurią ketinama nugriauti. Šioje vietoje, kaip teigia valdininkai, galėtų atsirasti bendruomenės namai.

Pirmiausia – pradinė mokykla

Per 25 metus nėra pastatyta nė vieno darželio ir mokyklos, išskyrus „Purienos“ darželio priestatą. Tai didelis postūmis šiaurinei miesto daliai“, – sakė Tarybos narys, Miesto plėtros ir strateginio komiteto pirmininkas Simonas Gentvilas, dalyvavęs diskusijose su mokyklos bendruomene.

Anot jo, kol kas nuspręsta statyti mokyklą 1–4 klasių moksleiviams. Tiesa, projekte bus iškart numatyta galimybė pastatyti priestatą, kuris, atlikus monitoringą ir įvertinus reikalingumą, galėtų būti greitai pristatytas. Jo nesant 5–8 klasių moksleiviai mokslus tęs Licėjaus pastate.

Įtakos tam turės ir bendradarbiavimas su Klaipėdos regiono savivaldybe, mat Tauralaukis yra ties Klaipėdos rajono riba. Aplink driekiasi daugybė kvartalų. Miesto savivaldybė siekia, kad rajono vaikams lankant miesto mokyklą rajono valdžia už jų ugdymą apmokėtų.

Anot Klaipėdos savivaldybės administracijos direktoriaus Sauliaus Budino, praktika parodė, kad įstaigos sėkmingai gali dirbti dviejuose pastatuose.

Ir džiaugiasi, ir nerimauja

Kai yra gerai, tėvams norisi dar geriau ir patogiau. Ir torto, ir rožytės, – pajuokaudama kalbėjo O.Šalkauskienė.

„Čia fantastiška žinia, nes statiniai seni, o sulopyti visa tai reikia itin didelių investicijų, kurios būtų dar didesnės. Mūsų pastatas nepritaikytas ugdymui, patalpų dydžiai neatitinka, tai kelių pastatų derinys. Klasės yra mažesnės, tai ir mokinių priimame, kiek galime. Ten, kur planuojama statyti, yra geras privažiavimas“, – džiaugėsi Tauralaukio progimnazijos vadovė Ona Šalkauskienė.

Kartu direktorė neslėpė nerimo dėl to, kad 5–8 klasių mokinius ketinama perkelti į kitą įstaigą, kuri nuo Tauralaukio nutolusi keletą kilometrų, tad vaikams prireiks pavažiuoti autobusu.

„Kai yra gerai, tėvams norisi dar geriau ir patogiau. Ir torto, ir rožytės“, – pajuokaudama kalbėjo O.Šalkauskienė. Anot jos, įkurdinti viską – darželį, pradinukus ir vyresnėlius – vienoje vietoje būtų daug patogiau.

Atsiras ir privatus darželis

Šiaurinėje dalyje namų ir daugiabučių dygsta vis daugiau, šioje Klaipėdos pusėje ugdymo įstaigų stygius itin juntamas.

Kadangi vadovaujantis įstatymais savivaldybė yra įsipareigojusi konkurencinėmis sąlygomis leisti atsirasti ir privačioms ugdymo įstaigomis, dar vienas naujas privatus darželis turėtų išdygti Medelyno kvartale, visai šalia Pranciškonų bažnyčios.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius