Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 02 17

Nusikaltimais šiurpinantys Klaipėdos gyvenamieji rajonai taps pavyzdiniais

15 tūkst. klaipėdiečių gyvenimo kokybė po penkerių metų gali pasikeiti kardinaliai. Dabar vienais iš prasčiausių laikomi miesto kvartalų ilgainiui, prognozuojama, taps bene patraukliausi. Nuspręsta atgaivinti teritoriją nuo Kauno gatvės iki Danės upės, įvardijant ją kaip tikslinę teritoriją Europos Sąjungos paramai gauti.
Klaipėdos teritorijos nuo Kauno gatvės iki Danės upės laukia kardinalūs pokyčiai
Klaipėdos teritorijos nuo Kauno gatvės iki Danės upės laukia kardinalūs pokyčiai / L. Sėlenienės nuotr.

Tapo miesto piktžaizde

Klaipėda užsimojo kardinaliai pakeisti centrinės miesto dalies nuo Kauno gatvės iki Danės upės veidą. Dažnai nusikalstamumo židiniu ir vadinamųjų „chruščiovkių“ kvartalu vadinama teritorija netrukus gali tapti pavyzdine Klaipėdos teritorija.

„Šie gyvenamieji rajonai yra strategiškai ypač geroje miesto vietoje – beveik pačiame centre, netoli senamiesčio, pagrindinių miesto transporto arterijų, žmonių traukos centrų. Tačiau dėl senos ir  jau atgyvenusios viešos infrastruktūros jie yra nepatrauklūs nei gyventojams, nei verslininkams. Tyrimai rodo, kad čia retai nusprendžia įsikurti jaunos šeimos, o didžioji dalis gyventojų yra vyresnio amžiaus“, – pasakojo uostamiesčio meras Vytautas Grubliauskas

100 ha teritorijoje įsikūrę maždaug 15 tūkst. klaipėdiečių. Gyvena jie jau pusę amžiaus skaičiuojančiuose daugiabučiuose. Projektuotojų skaičiavimu, morališkai pasenusių namų atnaujinimo laukiančioje teritorijoje renovuoti – vos 7 daugiabučiai, 10 – laukia savo  eilės. Automobilių aikštelėse ir įvažiavimuose į kiemus gyventojai vos prasilenkia. Skaičiuojama, kad visoje teritorijoje trūksta bemaž 800 vietų automobiliams.  

L. Sėlenienės nuotr./Klaipėdos teritorijos nuo Kauno gatvės iki Danės upės laukia kardinalūs pokyčiai
L. Sėlenienės nuotr./ Uždarytas "Vaidilos" kino teatras laukia atgimimo

Aplinkinių gyventojų galvos skausmu tapo ir uždarytas „Vaidilos“ kino teatras. Apleistos jo prieigos tapo įvairaus plauko nusikaltėlių traukos centrais,  kuriuos tamsiu paros metu stengiamasi aplenkti.

Virs pavyzdiniu kvartalu

Klaipėdos savivaldybė deda visas pastangas, kad iki 2020-ųjų Kauno, Rumpiškės, Sausio  15-osios gatvės pasikeistų neatpažįstamai. Naujovės siūlomos ir daugiabučių kiemuose, ir viešose teritorijos erdvėse. Kauno projektuotojai jau nubraižė ir viziją, kaip galėtų atrodyti atsinaujinusi teritorija. Daugiabučių kiemus projektuotojai siūlo susiskirstyti  į kaimynijas.

„Kelis namus vienijanti kaimynija pati spręstų, kaip tvarkyti savo aplinką, kokio dydžio automobilių aikštelės gyventojams reikia ir koks yra žaliosios teritorijos poreikis. Kaimynai vieningai galėtų nutarti ir kokios spalvos turėtų būti atnaujinti jų namų fasadai ar net įvažiavimų į kiemus danga“, – siūlymus dėstė architektas Tadas Jonauskas. 

Atnaujinimo sulauktų ir viešosios erdvės. Projektuotojai siūlo kardinaliai atnaujinti teritorijoje esančią ąžuolų giraitę. Aplink joje esantį tvenkinį braižomi planai įrengti poilsio saleles, taip pat aktyvios veiklos teritorijas. Lankytojų traukos centru turėtų tapti ir buvusio „Vaidilos“ kino teatro aikštė. Siūloma atgaivinti joje jau nuo neatmenamų laikų neveikiantį fontaną, įrengti ąžuolų giraitę atkartojančias poilsio saleles.

„Žalumos šioje teritorijoje daugiau, nei aplink daugiabučius reikalauja statybų reglamentas. Tačiau žalieji plotai išnaudojami neefektyviai. Kad gyventojai galėtų mėgautis juos supančia aplinka, būtina atnaujinti senus ir įrenti naujus pėsčiųjų ir dviračių takus“, – pasakojo T. Jonauskas.

Laukia Europos Sąjungos finansavimo

Projektuotojai jau paruošė galimybių studiją, kaip po penkerių metų galėtų atrodyti vadinamųjų „chruščiovkių“ kvartalas. Paraleliai rengiamas ir detalusis planas. Planuojama, kad didieji statybos darbai šioje Klaipėdos dalyje užvirs 2017-aisiais.

Teritorija nuo Kauno gatvės iki Danės upės yra įtraukta į vadinamąją tikslinę teritoriją, kurios plėtrai bus gautas finansavimas iš Europos Sąjungos struktūrinių fondų. „Chruščiovkių“ kvartalo viešųjų erdvių atnaujinimui numatoma skirti 2,5 mln. eurų, kiemų tvarkymui – 1,73 mln. eurų. Skaičiuojama, kad savivaldybės indelis į šį projektą turėtų būti – 7, 5 proc. Tokio paties finansavimo laukiama ir iš valstybės biudžeto.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius